Learning to fly – EAST

piše: Draško Milić


Već par sedmica ste mogli čitati tekstove vezane za Eurobasket, a kako je NBA ipak glavna tema ovdje, poželjećemo vam i zvaničnu dobrodošlicu na blog koji će se prvenstveno baviti najboljim klupskim takmičenjem na planeti. U prvom tekstu, koji zbog obimnosti ide iz 2 dijela, probaćemo ukratko da se osvrnemo na trenutno stanje svake ekipe, uz osvrt na dane prelaznog roka. Ovo je samo kratak pregled, a svaku ekipu ćemo analizirati posebno. Krenimo redom, prvo banda sa istoka.

2995

 

Atlanta Hawks

aka: kad porastemo bićemo Spursi

Dugogodišnji šampioni prosječnosti (prva runda PO svake godine) prije par sezona konačno su uvidjeli da to ne vodi nikud, pa su se prvo riješili ogromnog Joeovog ugovora, pred prošlu sezonu pustili i Josha niz vodu i u januaru ove godine bili po učinku najbolja ekipa lige. Budenholzer je posložio ekipu po ugledu na velikog učitelja Grega i bili su jedno od prijatnijih iznenađenja sezone. Carroll je otišao, Millsap ostao, Splitter došao; Horford, Teague su u najboljim godinama, uz još nekoliko jako dobrih igrača za ovaj sistem predvođenih Korver Counterom se i narednih par godina može očekivati ostanak u vrhu, ali bez previše šansi za ulazak u veliko finale.

Brooklin Nets

aka: neuspio pokušaj stvaranja Chelsea u NBA

Kad je prije par sezona ruski milijarder Prokhorov kupio ovaj tim, pokašao je, kao njegov poznatiji zemljak, parama da napravi za kratko vrijeme veliku ekipu. Srećom po ovaj sport – NBA nije fudbal pa da se sve može uraditi sa par stotina miliona, a i nije baš našao prave ljude da vode projekat. Prošle sezone su se nekako uvukli u doigravanje, a ove godine su konačno shvatili da ovaj koncept ne vodi nikud pa su se riješili Deronovog ugovora dogovorenim razlazom, i uz trejdove i odlaske još par igrača se spustili ispod granice za plaćanje poreza.  Lopez i Young su produžili ugovore, Joe i dalje može ponekad da uhvati šutersku seriju, ali teško da se ove godine mogu opet provući među 8 najboljih čemu će se najviše obradovati sledeća ekipa na ovoj listi.

Boston Celtics

aka: čekajući novu dinastiju zabavljamo se trgovinom, skupljanjem pikova i draftovima

Najuspješnija ekipa lige je od kraja 80tih imala samo bljesak kad su dugogodišnjem vođi Pierceu doveli Allena i Garnetta i osvojili titulu. Par godina su pokušavali da sa tom osnovom sa manjim promjenama opet nešto urade, a onda je čak i The Truth otišao da ne gleda što se radi dok u svakom prelaznom roku Ainge izvodi akrobacije i skuplja pikove kao da se bavi trgovinom na nekadašnjem Tuškom putu. Trenutno imaju jedan od čudnijih rostera u ligi – gomilu bekova bez stabilnog šuta i visokih igrača koji bi mogli da godinama ne uđu u protivnički reket (u profil se uklapa i Amir Johnson kao glavno ljetošnje pojačanje), ali ipak imaju gotovo 3 petorke igrača koji mogu koristiti. Ulazak u PO je neizvjestan, ali obzirom na broj igrača koje imaju pod ugovorima sigurno je da će i u toku ove sezone biti jedni od najaktivnijih na tržištu u pokušaju da konačno ulove novog nosioca igre. Uz to, imaju jednog od najtalentovanijih trenera u ligi koji i iz ovakvog skupa izvlači maksimum i neugodan je protivnik za sve ekipe i kad je po kvalitetu lošiji.

Chicago Bulls

aka: div koji nikako da se probudi

Već godinama je ova ekipa među najboljim na Istoku, ali povrede Rosea, čudni načini vođenja ekipe Thibodeaua i škrta uprava koja se prelako odricala mnogih korisnih igrača da ne bi plaćali porez (da ne idemo dalje od Korvera) su ih dijelile od samog vrha. Doveden je novi trener Hoiberg, Jimmy je dogovorio ostanak i ako se navikne da ne mora da igra preko 35 min kao zadnjih sezona, onda bi mogao da vodi ekipu do same završnice. Gasol će teško ponoviti prošlu sezonu (mada je na Eurobasketu opet bio klasa za sebe), ali bi povećana minutaža Mirotića i zdravi McDermott mogli da unesu nove sadržaje u napad koji baš i nije bio lijep za gledanje posljednjih godina.

150507123432-20150507-mip-jimmy-butler.1200x672

Cleveland Cavaliers

aka: Živio Kralj

Povratak Kralja je opet vratio u život ekipu koja je u međuvremenu bila specijalizovana za skupljanje prvih pikova na draftu – 3 u zadnjih 5 godina. Okupljen je i dobar prateći orkestar, ali su povrede značajno umanjile šansu da se odmah dokopaju titule protiv na momente zbunjenih Warriorsa. Svi ostaju jer je uprava spremna da ruši Brooklinov rekord u plaćanju poreza na luksuz, a doveden je i Moe Williams da pojača rotaciju na spoljnim pozicijama. U narednih par godina ne bi trebalo da bude pitanje ko će biti najbolji na Istoku, samo da još sačekaju pogodnog rivala u finalu i slavlje na ulicama može da počne.

Jun 9, 2015; Cleveland, OH, USA; Cleveland Cavaliers forward LeBron James (23) signals to the crowd during the fourth quarter against the Golden State Warriors in game three of the NBA Finals at Quicken Loans Arena. Mandatory Credit: Bob Donnan-USA TODAY Sports

Charlote Hornets

aka: bobcats

Leteće visočanstvo s zadnjih par godina zanima upravljanjem ovom franchizom koja je dugo bila sinonim za neuspjeh. Pretprošle sezone su dovođenjem Big Ala i razvojem par mlađih igrača uspjeli da uđu u PO što je za njih ogroman uspjeh, ali je prošla sezona opet bila katastrofalna – što zbog lošh poteza uprave (Lance) što zbog povreda većine bitnih igrača (Al, Kemba). Ljetos su pokazali da su spremni da priznaju greške pa su dovedeni Batum, Hawes i rookie Kaminski, pa bi konačno mogli nešto da pogode van reketa, tako da imaju realne šanse da se opet nađu u doigravanju a onda i počišćeni u prvom krugu.

Detroit Pistons

aka: Stanova banda  – možda novi Bad boysi?

Nakon par godina pravog haosa koji su pravili uprava i treneri, prošle godine je doveden van Gandy da proba da vrati ekipu na puteve stare slave. Nije ni njemu baš najbolje počelo, ali je za razliku od prethodnika bio u stanju da odmah prizna grešku i nastavi dalje – glavno pojačanje Josh Smith je brzo postao najveći problem pa je otpušten u sred sezone i ekipa je odmah dobro odreagovala. Monroe je napustio ekipu ali su došli Ilyasova, Morris, rookie Johnson i sad bi trebalo da ima šutere koji mu trebaju da uz ekstratalentovanog Drummonda budu ekipa za izbjegavanje i kandidat za ulazak među najboljih 8.

37fb6bf94848acb7e8cf6da2adedddc7_crop_north

Indiana Pacers

aka: novi početak

George je propustio cijelu sezonu i od finaliste Istoka dobili smo ekipu koja nije mogla ni među 8. West je svjestan da mu je ostalo još par sezona otišao je u klub koji se bori za tutulu, Hibbert je završio Lakersima. Doveden je Ellis da malo pomogne u kreaciji, igra će vjerovatno biti maksimalno ubrzana, ali nedostak dubine u sastavu upućuje da možemo očekivati sezonu kao proteklu na ivici ulaska među najbolje.

Milwaukee Bucks

aka: konačno nisu loozeri

Ekipa je godinama bila možda i najizbjegavanija u ligi među igračima, što zbog rezultata (osim par sezona sa Allenom i Robinsonom kad se dolazili do finala Istoka) što zbog neatraktivnosti grada. Međutim, od dolaska novog vlasnika prije par sezona krenuo je talas dolaska brojnih mladih igrača tako da ovih dana možda imaju problema da smanje njihov broj jer ih imaju i previše. Dolazak Monroea iako je imao ponude i LAL i NYK u nekedašnju “vukojebinu” samo je potvrda da su na pravom putu. Narednih par godina plasman među 8 ne bi trebalo da dođe u pitanje, a korak više će zavisiti od napretka igrača jer prva petorka: Carter-Williams, Middleton, Giannis, Parker, Monroe – svakako mnogo obećava.

Miami

aka: dok smo u komadu možemo do vrha

Nakon osvojene titule odlazak Jamesa i povrede svih bitnih igrača su ostavili ovu ekipu van PO zone. Međutim, Dragić, Wade, Deng su ostali, Bosh se vraća, Hassan je bio jedno od otkrovenja lige i jedna od najboljih prvih petorki je tu. Uboli su i na draftu igrača koji odmah može biti od koristi (Winslow), doveli Greena, Amarea; McRoberts se valjda oporavi i uz par iskusnih s klupe (Udonis, Chalmers, Birdman) ni Cleveland nije nepobjediv ako budu zdravi kad se bude odlučivalo.

New York Knicks

aka: Zen team

Prošle godine je doveden Phil da konačno vrati jednog od simbola Lige na puteve uspjeha, Carmelo je odlučio da odbaci ponude CHI i HOU i borbu za titulu i navijači su se ponadali dobroj sezoni. Ipak, realnost je pokazala da su daleko od toga i da tek treba graditi ekipu što neće biti ni malo lako obzirom na nove tendencije da igrači prvo biraju uspješan klub i dobre saigrače, a tek onda grad. Kako će Carmelo podnijeti još par sezona rebuildinga ostaje da se vidi, ali ko mu je kriv kad je sam izabrao svijetla Manhattana ispred dobre košarke. Doduše, dovedeni su par igrača (Robin Lopez, Afflalo) kao i Porzingis na draftu, Calderon će valjda biti zdrav pa nećemo imati katastrofu kao prošle godine, ali teško da baš mogu odmah da uskoče među najbolje.

phil-jackson-with-spike-lee

Orlando Magic

aka: sunny days may be back

Shaquille, Hill, Mcgrady, Howard su nekad vukli ovu ekipu ka vrhu, a zadnjih par sezona se uzaludno traži neka takva zvijezda. Imaju mlad i perspektivan sastav koji bi konačno ove godine mogao da se uključi u borbu za PO. tj – ako se ne uključe opet će biti potrebni rezovi jer nijedan rebulding nema smisla ako traje vječno (detaljnije pogledati pod stavkom Hinkie). Vučević je proše godine za malo završio na all star meču, Oladipo je valjda odležao dječije bolesti, Harris je ostao pa uz još niz mladih igrača kojima se nedavno pridružo i Hezonja sve ispod 45% pobjeda treba smatrati neuspjehom.

Philadelphia 76ers

aka: Hinkieva igrica

U istoriji Lige bilo je raznih eksperimenata, ali pri ovome što Hinkie priređuje klubu, navijačima i cijelom svijetu zadnjih par godina sve gubi smisao. Sezona se svodi na biranje rookiea, isprobavanje 135 igrača po sezoni i standardnom plasmanu među top 2 na dnu što će i ove godine biti slučaj. Do kad će ovo trajati znaju vjerovatno samo vlasnici, a do tada če se baviti skupljanjem talenata, pa makar to svake godine bio centar kome je potreba bar jedna sezona odmora da debituje.

Toronto Raptors

aka: nova Atlanta

Što je Atlanta bila do prije par sezona, Toronto je već 2 sezone i vjerovatno će biti još par narednih – uvijek među 8 i to je to. U odnosu na prošlogodišnju ekipu doveden je Caroll (izgleda mu ne odgovara da ide na vrh sa Atlantom, a možda želi i veću ulogu), a stigao je i Biyombo da olakša Jonasu život u reketu, kao i superiskusni Scola i mladi Joseph. Otišli su: Lou Williams, Amir Johnson i Vasquez, tako da je u principu ekipa kvalitetom slična prošlogodišnjoj uz razliku što su ofanzivne specijalce zamijenili dobri defanzivci. Pitanje je već odavno da li Casey i dalje zaslužuje da bude tu, ali izgleda uprava ima povjerenje u njega.

Washington Wizards

aka: Čekajući Godoa (šut Walla, napredak Beala, dolazak Duranta…)

Ekipa koja je dugo tavorila na dnu dolaskom Walla i kasnije Beala je postala standardni PO učesnik, čak i učesnik drugog kruga doigravanja, ali za korak više još uvijek nedostaje još nešto – uz ostanak Walla u top 5 igrača na svojoj poziciji, potreban je ulazak Beala u istu kategoriju, a uz Gortata pronalaženje pravih igrača za zaokruživanje ekipe. Dolazak Duranta sljedeće ljeto se mnogo pominjao, a šta će od toga biti  znaćemo tek za godinu. Do tada, PO ne bi trebao da dođe u pitanje osim u slučaju havarije nekog od pomenuog tria, ali i sve preko prolaska prve runde bi bila senzacija.

One thought on “Learning to fly – EAST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Welcome to the Machine
Next post Learning to fly – WEST