30. Philadelphia 76ers

piše: Draško Milić


Skor u prethodnoj sezoni: 18-64

PG SG SF PF C
Isaiah Canaan Hollis Thompson Robert Covington Nerlens Noel Jahlil Okafor (R)
Tony Wroten Nik Stauskas (SAC) Jerami Grant Carl Landry (SAC) Furkan Aldemir
Kendall Marshall (FA) JP Tokoto (R) JaKarr Sampson Christian Wood (R) Joel Embiid
Pierre Jackson (R) Jordan McRae (R) Richaun Holmes (R)
Scottie Wilbekin (R) TJ McConnell (R) Gerald Wallace (BOS)

7034_philadelphia_76ers-primary-2016

Prethodna sezona

Koliko god da su bili loši, NYK i MIN su bili još gori. Svog najboljeg igraca MCWa su pretvorili u pika Lakersa, a pošto je ove godine taj pik imao zaštitu na prvih 5 (Lakersi su bili drugi i pokupili Russella), Sixersi čekaju sledeći draft, gdje postoji zaštita na prva 3 pika.

Šta očekivati ove godine?

Posljednjih godina su na draftu uvijek birali centre tako da bi u kvartetu Noel, Embiid, Šarić, Okafor trebalo da imaju rotaciju za budućnost – Noel se već dokazao kao defanzivni specijalista, Okafor je dugo bio kandidat za prvog pika na ovogodišnjem draftu, Embiid pominjan kao novi Hakeem, a Šarić već sa 19 pokazao ekstrakvalitet i vodio Cibonu do ABA titule protiv realno kvalitetnijih protivnika. Prva dvojica bi trebalo da budu glavni igrači u sezoni, dok će s druge strane Embiid zbog povrede stopala propustiti i drugu sezonu za redom, a Šarić nastaviti da se čeliči u Evropi. Kako su dvojica kreativnijih i dalje odsutni, biće zanimljivo kako će trener uklopiti Noela i Okafora, posebno u napadu – prvi je na preko 2m od protivničkog koša bezopasan, dok je drugi još uvijek zelen da bi nastavio gdje je stao na fakultetu – kad ga je Porzingis onako šklolovao ljetos u Las Vegasu, što li će mu tek iskusniji priređivati tokom sezone. Sa njima dvojicom vjerovatno prestaje opis igrača koji bi mogli do veće minutaže i u drugim timovima. Uz njih, tu je sticajem okolnosti i Landry koji će vjerovatno u toku sezone biti iskorišten za neki trade, kao što je i došao, jer će nekoj od ekipa kojima NBA nije revijalno takmičenje i poslužiti. Od visokih je tu još Aldemir koji ni u Evropi nije bio neka klasa (potvrđeno i na nedavnom Evropskom), pa su mu život u USA i primanje plate od igranja košarke uspjeh.

joel-embiid-11-of-the-philadelphia-76ers-2014-billboard-650
Čekaćemo još jednu sezonu do debija Joela Embiida

Na pleju su Canaan koji je do dolaska u 76erse korišten u minimalnim rolama kad treba potrošiti par napada u slučaju da ga krene šut i Wroten koji konstitucijom i stilom igre mnogo više podsjeća na atletičara nego košarkaša – ulascima sa klupe će pojačavati ritam utakmice jer od njegovih šuteva više strahuju table i gledaoci u prvim redovima tribina nego protivničke ekipe (šut za 3 do sad po sezonama 25, 21 i 26%). Na boku će se mijenjati gomila igrača kojima će i ova sezona uglavnom poslužiti za napredak i profilisanje – Covington i Thompson kao 3&D opcije, Stauskas da vrati renome vrhunskog šutera kojim je zaradio visoku poziciju na draftu. Gerald Wallace, kojeg pamtimo još iz doba kad su Kingsi bili jedna od najboljih ekipa lige, je takođe ljetos slučajno dospio u ovu ekipu i moći će sa klupe da gleda gomilu igrača koji su još bili u vrtiću kad je on došao u ligu. O ostalim rukijima ne znam ništa, ali će svi imati prilike da se dokažu u sistemu kojim trener Brown cijedi svaku kap kvaliteta ne bi li ekipa ličila na nešto. Kad se sve sabere, trener je možda i najbolja karika u ovoj ekipi koja zadnjih par sezona služi za ispitivanje strpljenja gledaocima i upravi lige jer se uporno bore za što više pikova na draftu u sklopu Hinkijevih egzibicija.

Zaključak

Prvi su kandidat za najviše loptica u bubnju, trebaće neko baš da se potrudi da ih prestigne, kao što su to uradili NYK i MIL zadnje dvije sezone. Osim borbenosti i jakog tempa kojima će s vremena na vrijeme pobijediti utakmicu, teško da ima nekog argumenta za pomjeranje sa ove pozicije.

HOUSTON, TX - MARCH 27: The Philadelphia 76ers wait near the bench during a timeout during the game against the Houston Rockets at the Toyota Center on March 27, 2014 in Houston, Texas. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Scott Halleran/Getty Images)

Komentari kolega

Frga: Jedna od rijetkih ekipa čija se pozicija, poput poslaničkih penzija u našem parlamentu, konsenzusom utvrdila. Iako se očekuju solidni defanzivni učinci bazirani na mladost i trku, uzimajući u obzir  da u rukama nemaju 90 datih poena po meču, mogu već da se raduju novom lutrijskom piku. Noel se izdvaja kao jedini legitimni NBA igrač iako on ima svoje ofanzivne nedostatke. Okafor me je razočarao već tokom finala NCAA gdje ga je Kaminsky pojeo u oba pravca, a bojim se da ni Embidd ni Šaric, kada konačno stignu, nisu kadri da budu išta više od igrača rotacije. Sve u svemu, Phila će jedino bito interesantna za kladionicu – igra ispod poena.

Dujo: Sve je iznad rečeno, kada su u pitanju očekivanja od 76ersa u ovoj sezoni. Po imenima, ovo je i dalje NCAA ekipa (kao i prethodnih nekoliko sezona), a nadamo se da publika u Philadeplhiji neće trpjeti Hinkija i upravu koliko Crnogorci trpe vladajuću partiju (taj rebuilding bi imao tendenciju da traje vječno). Prošle godine sam, vjerovali ili ne, čak i ispratio nekoliko njihovih utakmica (razlog – Covington mi je bio u fantasy ekipi), a ove nemam namjeru, osim ako ne budu igrali u plejofu 🙂
Što se same budućnosti tiče, ne mislim da će biti sjajna, jer svi oni visoki pikovi koje su godinama skupljali ne obećavaju puno: Okafor je ograničen, Šarić je na Eurobasketu pokazao da zna biti drven (iako mu vjerujem još uvijek da može nešto napraviti), a Embiid pauzira drugu godinu, a to mora ostaviti traga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Love over gold – Early power rankings
Next post 29. Portland Trail Blazers