25. Orlando Magic

piše: Draško Milić


Skor u prethodnoj sezoni: 25-57

PG SG SF PF C
Elfrid Payton Victor Oladipo Tobias Harris Aaron Gordon Nikola Vucevic
CJ Watson (IND) Evan Fournier Mario Hezonja (R) Channing Frye Jason Smith (NYK)
Shabazz Napier (MIA) Melvin Ejim (R) Devyn Marble Andrew Nicholson Dewayne Dedmon
Keith Appling (R)

wd9ic7qafgfb0yxs7tem7n5g4

Prethodna sezona

Ista kao i sezone prije toga – Howardovim trejdom stavljana je tačka na visoke ambicije na određeno vrijeme i mladi igrači su dobili neograničeni prostor da pokažu što znaju, bez ikakvog opterećivanja rezultatom.

Šta očekivati ove godine?

Nakon ostvarenih 20, 23 i 25 pobjeda u poslednje 3 sezone, granica od 30 se mora preći. Štaviše, sve ispod 35 se mora smatrati neuspjehom, jer nezrelost i mladost igrača više ne mogu biti racionalni argumenti, kao ni dubina rostera koji je sada sasvim fino popunjen. Doveden je novi trener Skiles, a trebalo bi da unese još više discipline u igru, O’Quinn je otišao u NYK, došli su Watson, Nappier i Jason Smith, a sa 5. pozicije drafta pokupljen je Mario Hezonja.

Jan 14, 2015; Orlando, FL, USA; Orlando Magic guard Victor Oladipo (5) and guard Elfrid Payton (4) high five after Oladipo dunked against the Houston Rockets during the second half at Amway Center. Orlando Magic defeated the Houston Rockets 120-113. Mandatory Credit: Kim Klement-USA TODAY Sports

Vođa ekipe bi trebalo da bude Nikola Vučević – protekle 2 sezone je iskoristio za maksimalno unapređivanje svoje igre i konačno definisanje svoje pozicije, tako da je sa nepunih 25 godina jedan od ofanzivno raznovrsnijih centara lige – opasan je i kad igra leđima i licem prema košu, a šut sa distance je odavno njegov zaštitni znak. Igra u odbrani i dalje ima prostora za napredak, ali kao nesumnjivom lideru trebalo bi da mu pripadne mnogo više lopti u završnicama utakmica, a ne kao do sad da gleda Harrisove šuteve preko šume ruku ili Oladipove cigle sa linije za 3 i vratolomne ulaze. Pomenuta dvojica bi trebalo da su konačno odležali dječije bolesti i da svoje potencijale usmjere na pravi način – Oladipo da uz jaku odbranu mnogo racionalnije troši napade, dok bi Harris, uz dobar napad, trebalo da unese i malo više truda u odbranu. Prvu petorku zaokružuju Payton na pleju i Aaron Gordon na krilu. Prvi je u finišu prošle godine serijom triple-doubleova pokazao da se nedostatak šuta može maskirati sa mnogo više truda u ostalim segmentima, dok bi Gordon mogao da bude jedno od prijatnijih iznenađenja sezone – nakon što je gotovo cijelu prošlu proveo na rehabilitaciji, već na Ljetnjoj ligi je pokazao da može biti velika prijetnja u napadu sa obje krilne pozicije sa kombinacijom šuta za 3 i ulaza u reket.

aaron-gordon-nba-preseason-houston-rockets-orlando-magic-850x560

I na klupi bi trebalo da konačno ima igrača koji mogu dati doprinos na svim pozicijama. Watson je već godinama jedan od najboljih back-up jedinica u ligi i sve čestitke upravi koja ga je dovela za krajnje racionalan iznos. Tu je još i mladi Nappier, koji kao ni u komšijskom MIA vjerovatno neće imati previše prilike da ponavlja scene sa pokaže umijeće kojim je postao MVP završnog turnira NCAA. Fournier je klasični izdanak Ben Gordon škole gdje u ulasku sa klupe treba potrošiti što više napada u par minuta, dok se od Hezonje očekuje mnogo više u narednim sezonama kad svoj nevjerovatni potencijal stavi u službu ekipe i riješi se divljačkih šuteva sa 8 m u petoj sekundi napada kao na nedavnom Eurobasketu. Uz zdravog Fryea koji je, iako centar, jedan od boljih šutera u ovoj ekipi i Smitha koji je izgleda doveden, jer šutem sa distance podsjeća na Vučevića. Pod košem bi trebalo da ekipa ima dovoljnu dubinu da konačno bar pokuša da uđe u borbu za doigravanje.

201510030500202571

Zaključak

I pored velikog broja atletski građenih igrača i dosta opcija u napadu, glavni problem ove ekipe je što nema dokazanog iskusnog igrača koji može biti pravi vođa i zaključivati neizvjesne utakmice (nadam se da Nik može to postati). Vjerovatno će i promjena trenera uticati da igračima bude potrebno i malo vremena da se naviknu, tako da PO teško može biti dostižan, ali bi poslije 3 godine tavorenja na dnu i sezona gdje postaju bilo kakvi faktori, a ne destinacija u koju se dolazi na odmor i sigurnu pobjedu mogla biti zadovoljavajuća.

Komentari kolega

Frga: Lijepo je vidjeti kako se na Floridi okuplja mlada ekipa, uprava im vjeruje, svi dobijaju gomilu šansi i sve je to super. Ali na kraju priče svi imaju očekivanja da se nekakav rezultat mora postići. U NBA kuloarima se već stvara određeni pritisak da je ovo to be or not to be sezona i da Skiles treba ove sezone da se bori za playoff. U jednu ruku, to je sasvim legitimno s obzirom na nesporan talenat koji posjeduju, ali u drugu ruku, fakat je da ekipa nema lidera ni na terenu ni u svlačionici, da nijedan igrač nema zrne playoff iskustva i da imaju ključan problem  u postavci igre. Problem je u tome što za solidnu zaštitu reketa na terenu mora biti igrač tipa Deadmon (jer Vučević iako double double mašina ima užasne blokerske učinke) a ako je on na parketu gubi se toliko važan spacing neophodan za nešutere tipa Payton i Oladipo. Ne sumnjam da će momci, gladni igre i pobjeda, biti nezgodan takmac za sve ali za playoff borbu do kraja stavio bih poveliki znak pitanja.

Dujo: Ovo je veoma mlad tim pun potencijala, gdje je, vjerovali ili ne, najstariji starter – Vučević, koji ima tek 24 godine. Imaju brdo igrača koji mogu postati all star igrači, a mogu i poći u potpuno drugom pravcu. Osim Nikole, najviše se očekuje od Harrisa, Oladipa i Paytona. Hezonja ili dečko sa bubuljicama u erekciji (preuzeto sa ispodobruca.com) je totalna enigma, a njegov plafon je možda i najveći od svih. Veliki problem Magica je što nemaju lidera (bar ja ne vidim ko bi to mogao da bude).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 26. Los Angeles Lakers
Next post 24. New York Knicks