21. Detroit Pistons

piše: Stevan Stanišić Frga


Skor u prethodnoj sezoni: 32-50

PG SG SF PF C
Reggie Jackson Kentavious Caldwell-Pope Stanley Johnson (R) Ersan Ilyasova (MIL) Andre Drummond
Brandon Jennings Jodie Meeks Cartier Martin Marcus Morris (PHX) Aron Baynes (SAS)
Steve Blake (POR) Reggie Bullock (PHX) Danny Granger (PHX) Anthony Tolliver Joel Anthony
Spencer Dinwiddie Darrun Hilliard (R) Adonis Thomas (FA) Eric Griffin (R)  Jordan Bachynski (R)

3079

Prethodna sezona

Od raspada Bad Boysa II sa Billupsom, Wallacima i ostalima počinje recesija Pistonsa koja, se uzgred rečeno, poklapa i sa recesijom grada Detroita, nekada industrijskog giganta, koji je i formalno proglasio bankrot 2013. godine. Iako se pred početak sezone mislilo da će Van Gadni uvesti red u ovaj nekreativni haos od ekipe, glave lude na čelu sa Joshom raspršili su sva nadanja u bolje sjutra. To je navelo Stana da Josha po svaku cijenu (platiće mu još 28 miliona za ovu i narednu sezonu) izbaci iz vidokruga što je imalo pozitivan efekat u drugom dijelu sezone. Ipak, nakon teške povrede Jenningsa i pada forme kod pojedinih igrača, playoff je bio sve dalji i dalji. Iako imaju par defanzivnih freakova poput Drummonda i Popea, odbrambeni učinci su bili užasni a u takvom smjeru se kretao i napad (27. u ligi po procentu šuta iz igre). Ukratko, sezona za zaborav ukoliko izuzmemo napredak Popea u oba smjera.

kentavious-caldwell-pope-manu-ginobili-nba-detroit-pistons-san-antonio-spurs1-850x560

Šta očekivati ove sezone

Po mom mišljenju, odlazak Monroa je velika greška jer su izgubili glavnog kreatora sa lakta. Takodje, izgubiće dosta i u skoku gdje je Monroe doprinio da Pistonsi budu 4. u ligi u ovom segmentu. Pojačanja u vidu Illyasove i Marcusa Morrisa koristiće kao stretch opcije kako bi otvorili više prostora za Drummonda i bekove ali njihovi minusi u defanzivi i limiti u kreaciji će se itekako osjetiti. Drummond će biti glavna opcija u reketu i štancaće double-doublove kao od šale. Problem ostaje njegov očajan učinak sa slobodnih te će Hack-a-Drummond metoda biti u sveskama svih stratega u ligi. Na boku bi Pope i ruki Johnson trebalo da odrade solidan posao, naročito u defanzivi. Na jedinici će lude minute dijeliti Jennings i papreno preplaćeni Jackson (pa jebem li ga, plaćen je kao Wall) što znači – nestabilan napad i nepostojeća odbrana. Da ne zaboravimo tasmanijskog trupca Baynesa, te Meeksa i Tolivera koje će Stan isto iscijediti do maksimuma.

20140212_pjc_af2_202.0

Zaključak

Čini se da su i dalje daleko od ozbiljne playoff košarke. Ukoliko Pope i Johnson ne nadmaše već visoka očekivanja, odbrana će patiti i iluzorno je očekivati od Drummonda da zakrpi sve rupe. Šuterski bi morali zabilježiti nekakav progres u odnosu na lani ukoliko misle išta pokušati. I dalje je tu dosta dubioza (Ko je lider tima? Ko će uzimati clutch šuteve? Da li će Drummond moći da igra završnice zbog užasnih slobodnih bacanja?) o kojima Stan mora razbijati glavu. A ako on ne nadje rješenje, teško da će ko drugi moći.

kentavious-caldwell-pope-jodie-meeks-stan-van-gundy-nba-orlando-magic-detroit-pistons-850x560

Komentari kolega

Draško: Ako se pred prošlu sezonu znalo da igrači koje imaju i igra koju forsira trener nisu baš kompatibilni, ove godine ne bi trebalo da ima problema da se svih 48 min igra sa igrača 4 spolja i 1 (uglavnom Drummond) unutra. Da ipak ne pretjerujemo, ni Jackson ni Jennings na jedinici ne ulivaju previše povjerenja, ni jedan od šutera nije konstantan, ali za razliku od prošle godine doveden je po jedan igrač na svakoj poziciji, pa valjda svako veče pronađu nekog ko može pogoditi otvorene šuteve i raširiti reket da Andre može da diminira na čistu snagu i eksplozivnost (tehnika i dalje na nivou drvosječe, slobodna još i gora od toga). Mogli bi se već ove godine uključiti u borbu za najboljih 8 jer i ekipe koje bi trebalo da su ko kvalitetu ispred po jedna povreda dijeli od spuštanja par pozicija niže (već se desila povreda Kidd Gilchrista koja spušta plafon CHA).

Dujo: Ovo je druga godina rebuildinga za Pistonse, a ovaj Stanov projekat polako počinje da liči na Magic pod njegovom palicom, koje je Ron Geremy look-a-like doveo i do velikog finala (ako ne znate ko je čika Ron, onda jebi ga). Dakle, imamo drvo u sredini (Howard ili Drummond) koje je zaduženo za zaključavanje reketa, blokade, zakucavanja i šutiranje gomile bacanja sa procentom oko 50%, zatim imamo i stratch visoka krila (Turkoglu, Lewis, Pietrus ili Ilyasova, Morris, Tolliver), streaky i ne previše pouzdane šutere (Lee, Redick ili Meeks, KCP) i na kraju vrlo čudne i prilično ograničene plejeve (Alston, Nelson ili Jackson, Jennings). Dok pišem ovo, tek primjećujem koliko su ove dvije Stanove ekipe suštinski slične i zato sada na rosteru nema Monroea i Smitha (Monroe je možda greška, Josh definitivno ne). Naravno, bitno je naglasiti da su ovi Pistonsi još uvijek daleko od ekipe sa kojom ih upoređujemo – nisu čak ni sigurni za plejof, a kamoli prvaka Istoka.

4 thoughts on “21. Detroit Pistons

  1. Meni su Pistonsi definicija mediokriteta predvodjena dobrim trenerom koji ima ideju kako zeli da mu igra ekipa ali je ta ista ekipa ogranicena niskim kosarkaskim IQ-om predvodjeni njihovim arguably najboljim igracem Drummondom koji je dosad promjenio minimum 5 trenera(ukljucujuci i Hakeema) preko ljeta koji su (neuspjesno)pokusavali da ga nauce da ne izgleda kao robot kad dobije loptu u reketu gdje uglavnom postize poene na cistu snagu i atleticizam.Ne vjerujem da ce uci u plejof ali svakako da imaju sanse zbog generalnog ocajnog kvaliteta ekipa na Istoku.

    Meni nikad nije bio jasan hype oko njega niti ga previse volim, ali od kako je dosao u ligu o njemu se ispredaju price kao mladom Dwightu Howardu koji je u njegovim godinama vec bio ozbiljan igrac i vodio svoju ekipu u plejof sto ovome jos nije poslo za rukom.Do sada on vise lici na neku poor man verziju Deandre Jordana nego li Howarda.Da ne sirim pricu dalje da je veoma precjenjen kao defanzivac od strucnjaka koji defanzivu gledaju kroz atraktivne blokade i atleticizam.I dalje je to igrac koji skace na svaki “fake” i svaki iole skilovan visoki igrac ga lagano ubaci u problem sa faulovima sa kojim jos uvijek kuburi.Od dolaska u NBA Nikola Pekovic ima u prosjeku 20ppg protiv njega 😀

    Svidja mi se njihov rookie Johnson koji po meni ima vece sanse da bude ozbiljan igrac nego bilo ko drugi u ekipi.Mislim da ste malo potcjenili Jacksona, koji sigurno nije vrijedan novca koji je dobio ali bi trebao da im “radi posao”.

  2. Super vam je ovo, samo kidajte. Za ove Pistonse postoji mala šansa da kliknu, ali ako im se poklopi, onda stvarno mogu da budu dobri. Naoružali su se šutom okolo, sad “samo” da Dramond i Džekson postanu ono što se Pistonsi nadaju da mogu…

    Sviđa mi se što debeli očigledno zna šta radi, sada mu ostaje još da se nada i da veruje u ovu dvojicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 22. Boston Celtics
Next post 20. Dallas Mavericks