22. Boston Celtics

piše: Stevan Stanišić Frga


Skor u prethodnoj sezoni: 40-42
Učinak u PO: prva runda

PG SG SF PF C
Marcus Smart Avery Bradley Jae Crowder Amir Johnson (TOR) Tyler Zeller
Isaiah Thomas James Young Evan Turner David Lee (GSW) Jared Sullinger
Terry Rozier (R)  RJ Hunter (R) Jordan Mickey (R) Jonas Jerebko Kelly Olynyk
Corey Walden (R)  Levi Randolph (R) Malcolm Miller (R) Perry Jones (OKC)

slhg02hbef3j1ov4lsnwyol5o

Prethodna sezona

Uprkos svim očekivanjima i na žalost gospodara pikova Aingea, Celticsi su se domogli sedme pozicije i doigravanja. Iako su počišćeni od strane Cavsa u prvoj rundi, stiče se dojam da Boston sa Stevensom ide u pravom smjeru. Sastav prepun mediokriteta, bez pravog šutera i pravog centra, okoristio se o raspadu Istoka i o tome da je rijetko koja ekipa grizla i grebala iz tekme u tekmu, kao što su to radili napaljeni Kelti. Neočekivanom uspjehu u velikoj mjeri doprinjeo je i dolazak Thomasa u drugom dijelu sezone koji je  oživio dosta kilavu ofanzivu.

isaiah-thomas-celtics

Šta očekivati ove sezone

Jačanjem Pacersa, Heata i ostalih, objektivno su šanse za repete prošlogodišnjeg uspjeha drastično manje. Dovedeni su David Lee i Amir Johnson na prihvatljive ugovore i, uprkos tome što su slični visokim igračima koje već imaju, donijeće iskustvo neophodno ovako mladom timu. Sa njima i još par rukija, Stevens će još više moći da kombinuje postave i adaptira se protivnicima. Igra će kao i do sada biti bazirana na tom never stop principu- visoki tempo sa dosta spacinga kako bi se oslobodio prostor za ulaze i povratne pasove. Šuterska jalovost će i ove godine biti najveći problem s obzirom da je Thomas jedini relativno pouzdan šuter. Primarna će biti postavka sa Smartom, Bradleyem i Crowderom jer praktično mogu da brane sve na perimetru dok će pod košem Stevens dijeliti minute po onoj staroj “svako prema mogućnostima, svakome prema potrebama”.

MarcusSmartKeyCelticsNextYear

Zaključak

Sigurno je da će Boston, energijom i kombinatorikom, doći do velikog broja egal završnica ali problem je što u takvim trenucima i dalje nemaju istinskog (The Truth) clutch igrača koji bi rješavao tekme. Thomas je potencijalno takav igrač i jedan od favorita za najboljeg šestog igrača ali nije kalibar za lidera. Iako bi volio da me demantuju, mislim da Boston Garden neće ugostiti playoff košarku. Mada ipak ne bih stavio pare protiv Stevensa a sve mi se čini da ne bi ni Ainge.

131101231154-brad-stevens2-single-image-cut

Komentari kolega

Draško: Prošle godine su ušli među 8 na račun dubine i raspada MIA i CHA, a ove godine će vjerovatno glavni cilj biti da dogovore trejd kojim će dati 3,4 igrača za jednog koji će biti vođa narednih par godina. Osim lidera, nedostaju i bar još 2 igrača za prvu petorku, dok svega ostalog imaju (pogotovo centara koji vole da šutiraju), uključujući jednog od najboljih trenera u ligi, tako da će i ove godine biti na ivici ulaska u PO. Sve u svemu, Ainge će nastaviti svoju zabavu sa trejdovima i draftovima i ove sezone nadajući se što gorem plasmanu BRO da uz svoj ima i jedan visoko rangirani pik, pa valjda od naredne sezone konačno budemo imali ozbiljnu PO ekipu.

Dujo: Ne vjerujem da će ponoviti uspjeh od prošle godine, kada su ušli u plejof i doživjeli metlu od strane Cavsa (ako se ovako nešto može smatrati uspjehom). Definitivno je veći uspjeh to što su ih mnogi na početku prošle sezone smatrali među najgorima na istoku, a oni ipak pokazali da tu itekako ima potencijala. Njihovom ulasku u PO su kumovali i Hornetsi, Pacersi i Heat, i uopšteno slabašan istok. Jačanjem nekolicine ekipa, ponoviti plejof neće biti lako, ali mislim da to nije ni važno previše. Imaju dobrog trenera, imaju igrače koji mogu poslužiti u budućnosti i imaju dovoljno žetona da dovedu frančiznog igrača u Masačusets. Pratićemo da li će Celticsi opet biti u vrhu u narednih godina.

One thought on “22. Boston Celtics

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 23. Minnesota Timberwolves
Next post 21. Detroit Pistons