20. Dallas Mavericks

piše: Edin Memić


Skor u prethodnoj sezoni: 50-32
Učinak u PO: prva runda

PG SG SF PF C
Deron Williams (BKN) Wesley Matthews (POR) Chandler Parsons Dirk Nowitzki Zaza Pachulia (MIL)
JJ Barea Devin Harris Justin Anderson (R) Charlie Villanueva Samuel Dalembert (FA)
Raymond Felton John Jenkins (ATL) Jamil Wilson (R) Jeremy Evans (UTA) JaVale McGee (FA)
Maurice Ndour (R) Dwight Powell Salah Mejri (R)

ifk08eam05rwxr3yhol3whdcm

Prethodna sezona

Prošla sezona svakako neće ostati u najboljem sjećanju Marku Cubanu i Mavericksima, iako su na kraju zauzeli 7. mjesto na zapadu i ispali u plejofu od njihovih vječitih rivala – Houston Rocketsa. Nakon što su uspjeli da privuku Parsonsa max ponudom iz Rocketsa, krenulo je i to rivalstvo. Jedna od glavnih priča prošle sezone bio je trejd Rajona Ronda u Dallas za Jae Crowdera, Brandana Wrighta, Jameera Nelsona i više pikova prve runde. Iako je najavljivan kao blockbuster trejd, koji je trebalo da ponudi dimenziju više u oba smjera Monti, Dirku i Parsonsu, iako je petorka Rondo-Monta-Parsons-Dirk-Chandler najavljivana kao jedna od najmoćnijih u ligi – Rondo, kao i čitav trejd i hype vezan za njega, je ispao jedan veliki flop, gdje su odnosi izmedju njega i organizacije do kraja sezone toliko zahladnjeli, da ga nije bilo ni u protokolu za neke utakmice u plejofu. Na sve se nadovezala i teža povreda Parsonsa, što je dodatno smanjilo šanse Mavsa da naprave nešto više.

Highlight prošle sezone je i sami intro za tu godinu, gdje su se u muzičkim vodama okušali Parsons, Dirk i Monta.

http://www.youtube.com/watch?v=M01_ykXJ3mc

Šta očekivati ove godine?

U nedostatku boljeg izraza, ovo ljeto je bilo dosta – turbulentno za Mavse. To je prvenstveno vezano za sagu oko Deandre Jordana. Jordan se, naime, dogovorio sa Mavsima i najavljen je kao buduća zvijezda i nosilac ekipe. U svemu ovome je veliku ulogu odigrao i Chandler Parsons, koji je na neki način kompenzovao svoje odsustvo usled povrede svojim aktivnim učešćem u privlačenju igrača za svoju ekipu. Jordan se, na kraju, u zadnjem trenutku predomislio, zahvaljujući Docu Riversu i glavnim igračima Clippersa, koji su čak prekinuli svoje odmore u cilju da ga nagovore da promjeni odluku (što je na kraju i učinio). Cijela saga je jedna od najzanimljivijih prica ovog ljeta, propraćena velikom medijskom pažnjom kako od novinara tako i od drugih igrača. Situacija je eskalirala do trenutka kada su se pojedini igrači Dallasa i Clippersa sporazumjevali twitter emoticonsima.

hi-res-7ea0b6f81a0282d2279fd2419bfdb309_crop_north

Mavsi su, na osnovu Jordanovog obećanja, doveli još jedno veliko ime u vidu Wesa Matthewsa iz Portlanda kojem je, nakon što se Jordan predomislio, takodje, ponudjeno da ukoliko želi promjeni odluku, ali je Matthews održao riječ i odlučio da ostane u Mavsima za šta je nagradjen naknadno većim ugovorom. Za razliku od njega, Richard Jefferson je promijenio odluku i otišao u Cavse. Dallas je napustio Tyson Chandler i nakon što su propustili da dovedu Jordana, ostala je rupa na centarskoj poziciji i okrenuli su se alternativi u vidu Zaze Pachulie, nakon dobre sezone u Milvokiju. Za dubinu na centru su dovedeni Sam Dalembert, koji je prethodnih sezona nosio dres Dallasa, i zvijezda Shaqtin’a fool-a Javale McGee, kao i evropski Javale koji je dosad imao prilike da brani boje Real Madrida – Salah Mejri (ujedno i prvi igrač iz Tunisa u NBA). Ekipi se takodje priključio bivši bek Hawksa John Jenkins. Dallas nikad nije bila ekipa koja je obraćala mnogo pažnje na draft i razvoj mladjih igraca, ali izgleda da su ove sezone napokon pogodili na draftu sa swingmanom Justinom Andersonom, koji se dobro pokazao u ljetnjoj ligi i imaće dosta minuta na početku sezone usled povrede Matthewsa. Riječ je o interesantnom igraču koji moze odigrati ulogu 3&D igraca i koji ima solidan prostor za napredak ako mu se da vrijeme.

hi-res-456869747-samuel-dalembert-of-the-dallas-mavericks-in-a-game_crop_north

Nakon odlaska Monte (Pacers) i Ronda (Kings) krenula je potraga za novim plejom, i na kraju je na to mjesto doveden bivši all-star i jedan od najvecih razočaranja lige od kako je trejdovan iz Jute -Deron Williams. Zanimljivo je da je Williams prije trejda u Bruklin imao izbor izmedju povratka u rodni grad (Dallas) ili odlaska na vece tržište (NY-Brooklyn). Deron će pokušati da se vrati na stare staze uspjeha, sa jednim od najboljih trenera lige – Rickom Carlislem, koji će pokušati da ga vrati u relevantnost i dane kada poredjenja izmedju njega i Chrisa Paula nijesu bila toliko smiješna kao što je to slučaj danas.

Dallas će se sledeće sezone vjerovatno boriti za ulazak u plejof ali na Zapadu će to zavisiti od dosta faktora. Ja ih, lično, ne vidim u tom društvu naredne sezone. Ekipa će pokušati da bude relevantna dok god je Dirk tu, ali ni Dirk više nije ono što je bio, što se moglo vidjeti i na prošlom Eurobasketu gdje je, za razliku od prethodnog puta kada je učestvovao, djelovao prilično obično. Dallas svakako ima kvalitetnog trenera i ekscentričnog vlasnika, tako da su svake prognoze u vezi sa njima nezahvalne.

PORTLAND, OR - APRIL 7: Dirk Nowitzki #41 of the Dallas Mavericks celebrates while playing against the Portland Trail Blazers on April 7, 2013 at the Rose Garden Arena in Portland, Oregon. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2013 NBAE (Photo by Sam Forencich/NBAE via Getty Images)

Zaključak

Nakon svega kroz šta su prošli tokom ovog ljeta, Dallas na kraju ima dosta da žali jer su praktično u roku od 5 dana prešli put od ekipe koja će se boriti za titulu do lottery ekipe. Medjutim, uprkos tome, prva petorka Dallasa ima potencijal da bude solidna dok je veliki problem i dalje dubina tog rostera, jer mimo startera kvalitet ostalih igrača je prilično skroman. Deron Williams na kraju ostaje i najzanimljiviji igrac za praćenje tokom sezone, i to da li će uspjeti da vrati svoju karijeru na pravi put, dok se sa Dirkom, Parsonsom pa i Matthewsom zna tačno što se dobija. Pored dubine, najveći problem ekipe je ta nemogućnost da se izgura sezona bez povreda, a sa ostarelim Dirkom će se situacija teško popraviti. Najvjerovatnije je da Dirk neće dobiti šansu za drugi prsten do kraja karijere i to je na kraju najtužnija stvar.

Generated by IJG JPEG Library

Komentari kolega

Draško: Prošle godine su imali dobro prvu petorku, ali su u želji da budu još bolji dali korisne igrače (Wright, Crowder) za Ronda koji je bio potpuno beskorisan i lagano su počišćeni na startu PO. Ove godine im je opet prva petorka William, Matthews, Parsons, Nowitzki, Pachulia glavni adut, ali je i u njoj previše upitnika – Deron i kad je zdrav je sjenka nekad prvog pleja lige, “ironman” Wess je još na oporavku od teške povrede, Parsons i dalje nije na nivou iz HOU, Zaza nije baš sinonim za konstantnost, tako da će Dirk poslije dugo vremena završiti sezonu u aprilu i imati vremena da razmišlja da li je bilo dosta. Carlisle je već godinama poznat da izvlači maksimum iz ekipa koje ima na raspolaganju, ali veliko pitanje da li je ovaj put i taj maksimum dovoljan za PO borbu.

Frga: Ako izuzmemo nenadjebive Spurse, Mavsi su već duže vrijeme najorganizovanija franšiza u ligi, a Carlisle jedan od najboljih trenera koji bi, kad god bi se protivnik defanzivno prilagodio, uvjek izmislo neku novu ofanzivnu šemu. Nažalost povreda Parsonsa i luda glava Ronda su spriječili Carlislea da učini nešto više u playoffu. Ove sezone, nakon nesretne sapunice sa Jordanom, ekipa se čini nikad tanja pošto su svi igrači diskutabilnog zdravlja i forme. Centarska rotacija je potpuno blesava sa gruzijskim gangsterom Zazom, Shaqtin’ a Fool ikonom JaValem i luckastim Dalembertom. D-Will na staklenim nogama i Matthews, koji se vraća posle teške povrede, su glavne uzdanice na spoljnim pozicijama. Parsons bi trebao da se vrati u formu iz Houstona ali Dirkova forma sa Eurobasketa ukazuje da se karijera najboljeg evropskog igrača svih vremena primiče kraju. Na ovakvom Zapadu playoff se čini daleko ali vjerujem da će Carlisle izvući par kečeva iz rukava i podariti Dirku još playoff emocija.

Dujo: Ne bih imao što više dodati na ovako kompletnu i detaljnu analizu od strane kolega 🙂 Mavsi su, jednostavno – nikad tanji. Ima ovdje dosta veterana koji su nekad bili čudo u ovoj ligi, ali smo vidjeli u kakvoj je Dirk formi na Eurobasketu (on ionako prethodnih par sezona igra na čistu klasu, fizikalije su mimo visine odavno u deficitu, ponekad se ne može ni sagnuti poput starog čovjeka), Deron je previše sklon povredama, a više nije ni sjenka onog starog igrača (njega je, čini mi se, malo i glava uništila i spriječila ga da bude mnogo bolji igrač). Siguran sam da neće biti u plejofu, a uopše mi nije jasno šta se ovdje može očekivati u budućnosti. Kad je Kuban u pitanju, ništa nije nemoguće.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 21. Detroit Pistons
Next post 19. Indiana Pacers