18. Phoenix Suns

piše: Edin Memić


Skor u prethodnoj sezoni: 39-43

PG SG SF PF C
Eric Bledsoe Brandon Knight PJ Tucker Markieff Morris Tyson Chandler (DAL)
Ronnie Price (LAL) Archie Goodwin TJ Warren Mirza Teletovic (BKN) Alex Len
Terrico White (R) Devin Booker (R) Sonny Weems (FA) Jon Leuer (MEM) Henry Sims (PHI)
Deonte Burton (R) Kyle Casey (R) Cory Jefferson (BKN)

 

4370_phoenix_suns-primary-2014

Prethodna sezona

Sunsi su završili 10-ti na Zapadu prethodne sezone, a nakon što ih je javnost stavljala kao sigurne učesnike plejofa, može se reći da su na neki način razočarali. Do all-star vikenda su se držali malo iznad .500 ali njihova igra nije ličila na prošlogodisnju već je bilo dosta praznih minuta i dosta utakmica izgubljenih u praktično poslednjim sekundama. U Arizoni je prošle godine bilo dosta drame i generalno loše hemije izmedju starosjedilaca i igrača koji su došli prošlog ljeta, što je na kraju eskaliralo trejdom Gorana Dragića i Isiah Thomasa u velikom trejdu plejmejkera koji je poslao Dragića u Majami, Thomasa u Boston, MCWa u Milwaukeem dok je Phoenix zavrsio na kraju sa Brandonom Knightom. Drami nije bilo kraja nakon sto su Morris blizanci takodje bili uključeni u napad na jednog od njihovih dugogodišnjih mentora nakon što je navodno slao neprikladne poruke njihovoj majci. Taj proces jos uvijek traje na sudu. Dragić je nakon MIP sezone (2014) skrajnut i usled dolaska novih igrača, njegova uloga u timu je smanjena i igrao je van pozicije i bez dovoljno lopte u rukama što je uslovilo nezadovoljstvo i na kraju trejd početkom godine. Od tog trenutka i trejda nakon all-star vikenda, krenuo je sunovrat ekipe koja je u ovoj sezoni izjednačila sopstveni rekord od 23 igrača koja su obukla dres Sunsa u toku prethodne sezone.

hi-res-830d1dfb4f17364000edc56047fcaec8_crop_north

Sta očekivati ove godine?

Phoenix je imao jedno naporno i nestabilno ljeto, nakon svega što se izdešavalo u prethodnoj sezoni, počevši od trenera Hornaceka, koji je na neki način izgubio povjerenje navijača Sunsa u prethodnoj sezoni, preko poteza GM Ryana McDonougha, da bi se završilo na pojedinim igračima koji su igrali ispod svojih mogućnosti i dovodili u pitanje sposobnost uprave Sunsa.

Sunsi su sa 13. pozicije draftovali Devona Bookera sa Kentuckya (uz Maria Hezonju vjerovatno najboljeg šutera na draftu) i jednog od najmladjih igrača koji ima solidan potencijal da bude novi JJ Redick. Medjutim, glavna priča ovog ljeta je neuspjeo pokušaj da se privuče LaMarcus Aldridge. Sunsi su na početku bili vidjeni kao autsajder da bi salary dumpom Marcusa Morrisa, Bulocka i Grangera u Detroit dali jasnu poruku ostalim ekipama (Spursi, Lakersi, Rocketsi) da su ozbiljan kandidat da jure LMA – na kraju su bili (sa Spursima) među dva glavna kandidata. Nakon što se sastanku Sunsa sa Aldridgeom priključio i Tyson Chandler, sa kojim je dogovorena 4-godišnja saradnja vrijedna 52 miliona, bacili su sve karte u cilju dovodjenja LMA u Arizonu. Aldridge se nakon svega odlučio za Spurse, najomraženijeg rivala Sunsa, što je dodatno razljutilo fanove Sunsa, jer je žrtvovana dubina ekipe da bi se mogao ponuditi max ugovor za njega.

Tu se sva drama ne završava, već ide korak dalje, gdje se startna 4-ka Markieff Morris priključuje svom bratu u javnim kritikama uprave i generalnog menadžera ekipe, nakon što su “žrtvovali” njegovog brata u neuspjelom pokusaju da privuku LMA. Kasnije, kroz seriju kontroverznih izjava i tweetova potvrdjuju se glasine o zahtjevu za trejd i drugog Morris blizanca gdje mediji uglavnom osudjuju ovakve postupke Morris blizanaca. Medjutim, početkom training campa Sunsa, Markieff je “promjenio ploču” i sada želi da ostane u Sunsima, iako je velika vjerovatnoća da mu je neko iz organizacije Sunsa poručio da je bolje za njega ukoliko želi da ide, da bar malo digne sebi vrijednost kako bi Sunsi mogli da dobiju barem neštao u potencijalnom trejdu. Za očekivati je da do početka sledeće sezone Markieff Morris bude jedan od glavnih kandidata da promjeni sredinu.

3_ajl_sx3_371-8bb0c348b848112d7d1f7a2bac17d13b

Što se tice drugih poteza nakon gubitka dubine, McDonough je doveo Sonny Weemsa, zvjezdu CSKA iz Moskve koji je zadnjih nekoliko godina proveo u Evropi unapređujući svoju igru. Ovo je povratak u NBA za Weemsa nakon nekoliko godina u Rusiji i Litvaniji odakle stiže kao bolji igrač nego što je bio prije. Jon Leuer ce se priključiti Sunsima nakon trejda u toku drafta gdje je trejdovan za pika druge runde (Andrew Harrison). Jedan od mojih omiljenih igrača, i razlog što ce Bosancima biti odbijano od plate zbog kašnjenja na posao usled nezgodnih termina utakmica – Mirza Teletović je dobio bitku sa plućnom embolijom koja ga je bila udaljila duže vrijeme sa terena. U novu sezonu ulazi nakon sto su Netsi na njegov zahtjev povukli QO kako bi on mogao da potpise za Sunse. Mirza bi mogao da dobije više vremena nego što se u početku mislilo i da bude x faktor Sunsa u sledećoj sezoni i ponovi Channing Frye efekat na njihov napad iz 2014-15 sezone.

mirza-teletovic-nba-phoenix-suns-media-day-590x900

Iako je dubina bila problem nakon fijaska sa Aldridgeom, Sunsi su se lijepo oporavili i donekle im je ista ta dubina postala i jedna od njihovih prednosti. Klupa je sastavljena od mladih igrača čije vrijeme tek dolazi: Len (koji će se dolaskom Chandlera preseliti na klupu), napredak TJ Warrena iz prethodne sezone i ljetnje lige, dolazak Bookera i Mirze kao šutera za 3 poena. Sunsi su oduvijek bili ekipa koja voli da trči i da igra brzim tempom i to na kraju i očekujem da vidim od njih. Taj miks mladosti i iskustva bi trebalo da pomogne napretku njihovih mladih igrača. Šut za tri poena i skok pored dovodjenja nekih igraca (Booker, Teletovic, Chandler) i dalje neće predstavljati neku veliku prednost Sunsa, obzirom da osim njih postoji nedostatak igrača dovoljno konstantnih u tim kategorijama. Na Zapadu je žestoka konkurencija, ali je vjerovatnim ispadanjem iz trke za plejof Dallasa i Portlanda (i ulaskom OKC), otvoreno jedno mjesto za koje će se vjerovatno boriti Sunsi, Kingsi i Jazz. Ukoliko Sunsi budu igrali na granici svoj potencijala za ovu sezonu, mogli bi se uvući u plejof uz malo sreće. U suprotnom, ostaće i dalje ekipa koja je nedovoljno dobra da udje u plejof i nedovoljno losa da bude u prilici za neki visok draft pik.

Zaključak

Sunsi su umalo izašli kao pobjednici ljeta ali su im se (po ko zna koji put) tu ispriječili Spursi. Uspjeli su da se donekle oporave od toga tako sto su okupili solidan miks veterana i mladih igrača koji imaju veliki prostor za napredak. Za očekivati je da će se boriti sa to osmo mjesto na Zapadu pored kvalitetne konkurencije, gdje će svaka utakmica odlučivati za finalni plasman. Markieff Morris je uprkos zadnjim vijestima, vjerovatno bivši igrac Sunsa do početka nove sezone, ako ne tad, onda do trade deadlinea sigurno. Nakon sve drame koja je ispratila ovo ljeto Sunsa, ostaje da se vidi da li ce to nezadovoljstvo i problemi u svlačionici i ove sezone biti problem.

eric-bledsoe-eric-gordon-nba-phoenix-suns-new-orleans-pelicans-850x560

Komentari kolega

Draško: Predvidjeti njihove rezultate je isto kao znati zaokružiti dobitne brojeve na lotou – kad svi očekuju top 3 pika oni za malo uđu u PO, kad se očekuje korak više oni razočaraju pa svedu sezonu na gomilu čudnih trejdova. Dolaskom Chandlera osigurali su dobrih 48 min na petici u defanzivi (Len prošle godine dokazao da je dobar u ovoj roli i uz pristiglog mentora bi mogao još da napreduje) dok ostali zuje po terenu. S druge strane, teško da iko može pogoditi kakav će učinak biti u napadu jer variraju od sjaja do očaja, pogotovo u postavljenim napadima kad Morris voli već poslije par sekundi da provjeri sluša li ga šut. Ne djeluju mi kao ekipa za doigravanje, ali ni ako se konačno dovuku do njega neće biti preveliko iznenađenje.

Frga: Čini se da je Hornacek u prethodne dvije sezone cijedio suvu drenovinu iz ove ekipe ali nije imao srece da napravi nešto više. I ove sezone ide u boj sa timom bez all star igrača na zvjezdama nakrcanom Zapadu. Dolaskom Chandlera u Arizonu, Sunsi će imatu vrlo dobru zaštitu obruča što nisu imali godinama unazad. Generalno odbrana će im biti oslonac ove sezone jer i Knight a pogotovo Mini Le Bron su u stanju da izmuče skoro sve bekove u ligi dok će Tucker nastaviti raditi ono za šta je plaćen-tući protivničke trojke i četvorke. Ofanziva je tamnija strana medalje jer tu nema igrača koji bi sa lakoćom ubacio 30 poena a gubitkom Morrisa i Greena ostali su bez dva solidna poentera sa klupe. Potpuna su enigma od ekipe jer sa jedne strane Hornacek bi mogao smućkati playoff formulu a sa druge strane možda Markieff imigrira u Detroit kod svog batice, Tyson se raspadne i sve ode po onoj stvari.

Dujo: Uopšte mi nisu zanimljivi i mislim da će Sunsi biti među ekipama koje ću najmanje pratiti ove sezone. Jedino što bi mi moglo biti interesantno je taktika Hornaceka i razvoj mladog Lena (mislim da ima dosta visok plafon). Gledati mediokritete poput Bledsoea, Knighta i Morrisa (znam da malo pretjerujem, pogotovo zbog Erica, ali svjesno jer mi nisu simpatični), zatim istrošenih veterana poput Chandlera mi nije gušt. Jurili su Aldridgea, ali je on otišao u Spurse, što je bilo i očekivano. Teletović će imati partija sa 20+ poena, ali ćemo i gledati večeri gdje će biti šut 1-10 ili 2-12 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 19. Indiana Pacers
Next post 17. Sacramento Kings