17. Sacramento Kings

piše: Edin Memić


Skor u prethodnoj sezoni: 29-53

PG SG SF PF C
Rajon Rondo (DAL) Ben McLemore Rudy Gay Omri Casspi DeMarcus Cousins
Darren Collison Marco Belinelli (SAS) Caron Butler (MIL) Quincy Acy (NYK) Kosta Koufos (MEM)
David Stockton James Anderson (FA) Vince Hunter (R) Duje Dukan (R) Willie Cauley-Stein (R)
Marshall Henderson (R) Seth Curry (FA) Eric Moreland

832

Prethodna sezona

Kingsi su prošle godine bili jedna od najlošije vođenih franšiza u NBA. Od promjene vlasništva ekipe, preko uplitanja tog istog vlasnika u posao trenera, generalnog menadžera kojem je bilo više stalo da pušta glasine vezane za ekipu i trenere, do činjenice da su 3 trenera vodili ekipu u toku prethodne sezone su uglavnom bile teme vezane za Viveka i Kingse.
Predvođena novim all-starom DeMarcusom Cousinsom koji je odigrao svoju najbolju sezonu u NBA ekipa je stigla do samo 29 pobjeda. Iako su konačno pronašli trenera koji je imao dobar odnos sa Cousinsom i imali dobar početak sezone, uprava Kingsa predvodjena GM D’Alesandrom je kao grom iz vedra neba odlučila da istog trenera otpusti i umjesto njega dovede privremenog trenera u vidu Tya Corbina koji nije nešto posebno poznat po svojim trenerskim vještinama nakon epizode u Juti i posla asistenta u Kingsima. Sve je eskaliralo nakon sto se pred trade deadline kao trener na 4 godine doveo George Karl. Karl i Cousins su imali nekih neslaganja tokom sezone da bi se ta tenzija prenijela kasnije i na dan drafta kada su kružile razne glasine o trejdu Cousinsa u Lakerse.

509501857 - Sacramento Kings vs Toronto Kings

Šta očekivati ove sezone

Nakon brojnih turbulencija koje su pogodile Kingse, Vivek je otpustio GM-a Pete D’Alesandra i odlučio da odluke vezane za ekipu prepusti legendi Kingsa, Vlade Divcu, koji je i prije toga imao manju ulogu u upravi Kingsa. Kingsi su sluzili za podsmijeh ostatku lige, a i ovaj potez je propraćen u sličnom tonu.

Divac je odmah naišao na brojne protivnike, sto unutar Kingsa sto u okviru lige iako se postavio kao čovjek koji ima plan sto želi da uradi sa ekipom i gdje je vidi u budućnosti. Divcu se nedavno priključio i nekadašnji saigrač Peđa Stojaković. Nakon sto su svi već vidjeli Cousinsa u dresu LAL, računajuci na neiskustvo novog GM-a Kingsa, kada je trejd (u koji je po glasinama bio ukljucen i naš Vučević) propao, taj blowback je najviše pogodio Kingse jer su se američki mediji praktično takmičili ko će više da iskritikuje potez ekipe koja je odbila da trejduje svojeg franchise igraca timu iz rivalske divizije.

Na draftu su izabrali Willie Caulie Steina, igrača koji po vecini draft stručnjaka važi za najboljeg defanzivca od ljetos izabranih igrača – da mu je kojim slučajem Thibodou trener savršeno bi se uklopio u njegovu ICE odbranu PnR i bio kandidat za ROY. Riječ je o defanzivnom atletskom centru koji je dovoljno brz i ima lateralne kretnje da isprati i niže igrace, dok je napadački je jos uvijek sirov, uprkos tome sto je jedan od najstarijih rukija iz NCAA. Odbrana Kingsa je bila veliki problem prošle sezone pa je to sigurno jedan od razloga zbog cega je on draftovan. Mudiay je bio jos jedno ime koje je bilo u opticaju, ali je odbio da dođe u Sakramento na trening nakon čega je otpao kao opcija za šesto mjesto na draftu.

Kentucky center Willie Cauley-Stein, left, talks with Sacramento Kings center Ryan Hollins at a workout with the Kings in Sacramento, Calif., Thursday, June 11, 2015. The Kings have the sixth position in the NBA basketball draft. (AP Photo/Rich Pedroncelli)

Tokom free agency, ta medijska prašina se jos uvijek nije bila dovoljno slegla, što je uzrokovalo da na tržistu Kingse odbiju brojni igrači, uprkos boljim uslovima koje su oni nudili u odnosu na ostale ekipe. A onda se desio trejd koji je omogućio Kingsima da oslobode dodatnih 16m u salary capu.Taj salary dump trejd u koji su bili uključeni Jason Thompson, Carl Landry, ruki Stauskas, first round pik i 2 godine prava zamjene za pikove prve runde sa Sixersima. Vjerovatno najviše kritikovani potez bilo koje ekipe ovog ljeta iako je u sustini to trejd 2 beskorisna igraca, rukija nakon razočaravajuće sezone i jednog pika prve runde uz 2 zamjene pika koje se vjerovatno nikad neće ni iskoristiti. Ovim potezom je bilo jasno da Kingsi planiraju da naprave konkuretnu ekipu za ovu sezonu i da bacaju sve karte na plejof nakon sto zadnjih 10 godina nijesu učestvovali u istom. Na kraju su završili svoj “prelazni rok” sa igračima poput Koste Koufosa (4/32), Marka Belinelija (3/19), Rajona Ronda (1/9,5), Omri Casspia (2/6). Za minimum su dovedeni igrači poput Jamesa Andersona (ex-Zalgiris), Seth Curryja nakon odličnih igara u ljetnjoj ligi, Carona Butlera i Quincy Acya i Duje Dukana za dodatnu dubinu na spoljnim pozicijama. Najvise prašine je podiglo dovođenje Ronda nakon očajne prošle sezone u oba tima (Boston/Dallas) koje je viđeno kao dolivanje ulja na vec prisutan požar u organizaciji. Osim njega, Bellineli je dosao iz Spursa nakon par dobrih sezona u Teksasu i kvalitetnih partija u plejofu, Koufos je došao iz Memfisa kao jedan od najboljih backup centara u NBA sa mogucnosti da bude povremeni starter za relativno pristojne pare i na kraju je produžena saradnja sa Casspijem kao jednim od svijetlijih tačaka iz prethodne sezone.

Los Angeles Clippers v Sacramento Kings

Zaključak

Prvi put nakon dugo vremena čini se da Sacramento zapravo ima šansu da se domogne plejofa usljed velikog broja fringe ekipa na zapadu koje će se boriti za 8 mjesto i ulazak u plejof. Roster Kingsa je vjerovatno najkvalitetnija ekipa okupljena oko Cousinsa od kako je on došao u Sakramento i njegov učinak se iz sezone u sezonu poboljšavao tako da uz ovako duboku ekipu, Kingsi svakako su ekipa za praćenje sledeće sezone. Divac je uprkos svom omalovažavanju, kako njega, tako i franšize u cjelini, uspio da odradi najbolji prelazni rok u zadnjih 10+ godina (ko ne vjeruje nek pogleda akvizicije Kingsa zadnjih 10-15 godina) pa je ekipa sastavljena uglavnom od veterana i igrača koji nemaju neki preveliki upside. Ja sam vjerovatno jedan od rijetkih koji misli da Rondo još uvijek nije rekao svoju zadnju riječ i da ce imati solidnu sezonu gdje će morati da dokaže na njegovo vrijeme nije prošlo. Odbrana je i dalje pod znakom pitanja, ekipa je bila loša defanzivno prošle godine pa takođe ostaje da se vidi kakav će uticaj na odbranu imati novi igrači koji su dovedeni za tu svrhu, u vidu Steina i Koufosa. Ostaje da se vidi da li će i Cousins sam postati pravi lider i na terenu i van njega iako je njegov košarkaški talenat medju top 10 u NBA. I kao najvažnija stvar, hemija. Kingsi su prethodnih godina igrali više kao grupa građana koji su se prvi put skupili da igraju zajedno nego kao košarkaška ekipa.Kohezija i razvoj hemije izmedju trenera i igrača će na kraju imati veliki uticaj na krajnji ishod sezone Kingsa.

b536ab57d21fc45623ed7eb3c20c2ec046072d5d821e84fa69f8a2c8a4ea51b5_large

Komentari kolega

Draško: Nisam ih razumio ljetos, a ni sad mi dosta toga nije jasno. U predsezoni su počeli da eksperimentišu sa 2 klasična centra u starnoj petorci čisto da bi dali minute svima koje su doveli – umjesto da koriste Cousinsa đe je najjači (u postu,okružen šuterima ili bar bržim igračima) isti bezveze troši minute na četvorci da bi Kosta i Willie mogli da odigraju jedino što umiju – klasičnu peticu. Volio bih da vjerujem da su Divčevi ljetošnji potezi i Karlove taktičke varijante dio nekog ozbiljnog plana, a ne samo pokušaja da se dokopaju doigravanja (u kome su im šanse da prođu prvo kolo otprilike iste kao našoj košarkaškoj reprezentaciji da igra na OI u Riu).  To mi se ipak ne čini realnim i sumnjam da će se ekipa dovući do PO, što bi samo otvorilo novu rundu špekulacija đe će DMC otići i pokušati da konačno nađe ekipu s kojim može biti konkurentan nakon 6 sezona mučenja u prijestonici Kalifornije.

Frga: Nakon decenijskog playoff posta, Vivek i Divac su se ovoga ljeta barem potrudili da udovolje Cousinsu sa par pojačanja. Problem je u tome što u ekipi ima previše, pa u najmanju ruku, nestabilnih persona te je velika vjerovatnoća da se karakteri poput Karla, Ronda, Cousinsa i Gaya budu slagali kao rogovi u vreći i vrlo rano rasprše sva očekivanja. Za Karlov sistem najpodesnija bi bila petorka sa Rondom, Collisonom, McLemorom vanka, Gayom na četvorci i Boogiem u sredini jer bi Gay otvarao prostor za prodore Ronda i spuštanje lopte Cousinsu u postu. Bellineli, Koufos, Casspi i Cauley-Stein su sve specijalci koji itekako mogu pomoći. Nesporno je da imaju talenat za 8 poziciju ali ostaje pitanje je da li mogu obuzdati glave lude ne bi li se taj talenat i materijalizovao.

Dujo: Daleko su slavni dani Kingsa sa Webberom, Divcem, Stojakovićem i ostalima i suguran sam da se stariji navijači u glavnom gradu Kalifornije rado sjećaju tog perioda. Pogotovo sada, kada su već devet sezona van plejof zone (od 2006.) a jedino Wolvesi u cijeloj ligi imaju duži sušni period – 11 godina, od 2004. Čak 7 od pomenutih 9 sezona je bilo sa 30 ili manje pobjeda, što već možemo da dovedemo u vezu sa luzerskim mentalitetom. I došla je sezona 2015-2016, a Kingsi su odradili brdo nekakvih čudnih trejdova, doveli trenera koji se ne slaže najbolje sa glavnim igračem, doveli još neke egomanijake, pa su sada Kingsi poput tempirane bombe. S druge strane, Kingsi prvi put imaju ekipu koja može konkurisati za to osmo mjesto (ja i dalje mislim da je to prilično daleko, ali nije nemoguće). Prebaciće i tih famoznih 30 pobjeda, ali sam uopšteno vrlo skeptičan po pitanju ove frančize, kako ove sezone, tako i u bliskoj budućnosti.

 

One thought on “17. Sacramento Kings

  1. izgleda da je Boggie tražio da igra četvorku sam jer hoće malo više da šutira. da sam na Divčevom mjestu odmah bi ga trejdovao jer nema smisla ispunjavati ćefove razmaženom derištu koje ima potencijal za top 5 igrača lige. Ima li kakvih ideja, meni na prvu loptu pade na pamet paket Parsons+Matthews+pik i onda bi karl imao igrače koji mu trebaju za sistem sa 4 vani, a Cuban bi možda mogao da urazumi DMC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 18. Phoenix Suns
Next post 16. Utah Jazz