16. Utah Jazz

piše: Draško Milić


Skor u prethodnoj sezoni: 38-44

PG SG SF PF C
Trey Burke Alec Burks Gordon Hayward Derrick Favors Rudy Gobert
Bryce Cotton Rodney Hood Joe Ingles Trevor Booker Tibor Pleiss (R)
Raul Neto (R) Elijah Millsap Chris Johnson Trey Lyles Jack Cooley
Dante Exum Treveon Graham (R) JJ O’Brien (R) Grant Jerrett Jeff Withey (NOP)

m2leygieeoy40t46n1qqv0550

Prethodna sezona

U sezonu su ušli sa namjerom da konačno vide je li rebuilding imao smisla i na koga se može ozbiljno računati. Hayward i Favors su od starta pokazali da imaju liderskog u sebi i vukli ekipu do dosta neizvjesnih završnica, poslije povrede Burksa i mladi Hood pokazao dobar potencijal, a kruna svega je bio završni period kad su se riješili Kante(ra) koji je uglavnom djelovao kao ubačeni element (više štete nego koristi) i sa povećanom ulogom Goberta bili jedna od najboljih odbrana lige.

Šta očekivati ove sezone

Već poslije rane predsezonske najave primio sam dosta kritika zašto ih stavljam kao glavne kandidate za osmo mjesto, posebno nakon povrede Exuma, koji je iako nekonstantan u napadu bio odličan u prvoj liniji odbrane. I pored toga ne odustajem – ono što ih izdvaja od konkurencije jeste što imaju odličan sistem posložen od strane trenera Snydera:  kombinacija vrhunske odbrane i solidnog napada. Takođe, nemaju velike upitnike kao konkurencija – PHO nepredvidivost, DAL – godine i sklonost povredama ključnih igrača, dok je SAC kao tempirana bomba koja može svakog časa eksplodirati, što je zadnjih godina čest slučaj.

dt.common.streams.StreamServer

Kao što je već rečeno, odbrana kojom dominira centarski tandem Favors-Gobert predstavlja udarnu snagu ekipe i protivničkim bekovima nije ni malo lako doći do obruča jer oboijica sjajno zatvaraju sve rupe, a uz to Gobert fenomenalnim kretanjem i ogromnim rasponom ruku pokriva gotovo kompletan vazdušni prostor oko svog koša. U napadu su malo manje učinkoviti (pogotovo Gobert koji gotovo isključivo poentira nakog izigranih akcija ili ofanzivnog skoka kad se nađe sam ispod obruča), dok je Favors postao mnogo opasniji nego ranije sa dosta zanimljivim repertoarom u reketu. Rotaciju pod košem zaokružuju iskusni šuter Booker koji će razvlačiti odbranu protivnika, rookie Lyles, a zanimljivo će biti kako će se snaći i novopridošli gorostani Njemac Pleiss koji je i na Eurobasketu pokazao da bi mogao postati dobra zamjena za Goberta jer se sasvim dobro kreće i postvalja u odbrani.

U spoljnoj liniji ključni igrač je Hayword – iako zvanično SG ili SF, glavni je kreator i igrač kod koga je lopta kad se meč odlučuje pa je prošle sezone imao par šuteva sa sirenom kojima su dobijane utakmice.

http://www.youtube.com/watch?v=Kr149lTvSDo

Veliku minutažu će sigurno imati povratnik Burks koji može pokriti obje bekovske pozicije i Hood koji uz vrlo dobar šut ima i fizikalije za pokrivanje više pozicija u odbrani – uz dosadašnje 2 i 3 pominje se da bi ponekad mogao trošiti minute i na četvorci. Iako niko od njih nije pravi playmayker, možda će njih trojica provesti dosta vremena zajedno, pogotovo u finišima utakmica jer su uz pomenuti centarski tandem to trenutno 5 najboljih igrača koje imaju. Tome i prilog ide činjenica da kad lopta nije kod Hayworda dosta akcija ide sa laktova preko centrara, pa play više služi da širi odbranu nego organizuje napade. Nakog povrede Exuma koji bi sigurno nakon godine iskustva djelovao još bolje nego prošle sezone (svoje prve u seniorskoj konkurenciji nakon igara u Australijskoj srednjoškolskoj ligi), imaju plejadu igrača koji će pokušati da se izbore za minute na poziciji – Burke (klasični trošadžija lopti koji zbog visine može biti samo pley, nažalost i startni u nedostatku drugih opcija, a u principu jedino koristan kad uđe sa klupe), Cotton (igrač tipa I.Thomasa koji voli da se zaleti na ulaz ili šutne iz daljine, mogao bi da iznenadi ove sezone) i Brazilac Neto za koga nemam predstave kako će se uklopiti u sistem đe se očekuje konstantni pritisak na protivničke bekove. Od ostalih vrijedni pomena su veteran iz Australije Ingles koji nedosatak fizikalija nadoknađuje znanjem, a možda i E. Millsap pokaže da su u upravi imali pravo da mu daju i višegodišnji ugovor nakon par desetodnevnih.

hi-res-953eb05d14f542725cff9ed3057485ed_crop_north

Trenera Snydera sam već pomenuo, ali nije zgoreg i na njegovom primjeru pokazati koliko je to bitna karika za svaku ekipu. Od potpuno bezidejne igre ranijih sezona (pogotovo za vrijeme Corbina), istim igračima je dodijelio drugačije uloge na terenu i ekipa kao da nije imala veze sa ranijim izdanjima.

Zaključak

Očekujem da nastave đe su stali u zadnja 2 mjeseca prošle sezone i preotmu Dalasu mjesto u najboljih 8 (naravno, OKC će popuniti pozciju nastalu raspadom POR, ostalo ostaje isto). Time bi dokazali da su pravi primjer kako se radi rebuilding i forsiraju mladi igrači bez godina provedenih u skupljanju pikova i tavorenja na dnu (što je postala moda zadnjih sezona) ili preplaćinavnja iskusnih igrača od kojih se očekuje da naprave čudo. Uz to, dogodine će, dok su im još mnogi igrači na rookie ugovorima, imati i dosta prostora na capu pa bi mogli biti zanimljiva destinacija za mnoge od igrača koji će biti slobodni i željni da se priključe timu koji ima svijetlu budućnost.

1-Joe-Camporeale-USA-TODAY-Sports1

Komentari kolega

Frga: Nakon odlaska Kante(ra), džezeri su sjajno priveli sezonu kraju i u posljednjih 30 utakmica bila najbolja defanzivna ekipa u ligi. Prosto je za ne vjerovati da je za takav skok zaslužan jedan čovjek imena Rudy Gobert sa svojim rasponom ruku poput albatrosa i nerealno dobro kretnjom za tu visinu. Ovog ljeta na tržištu nisu bili aktivni te je najveće pojačanje oporavak Burksa. Najveća rupa im je na pleju jer povredom Exuma, ostaju Burke i Cotton koji više gledaju svoj šut nego li otvorenog saigrača. Mislim da će Hayward biti glavni razigravač uz podršku Favorsa sa visokog posta. Klupa je dosta tanka i to će biti veliki hendikep u krvavoj borbi za playoff. I ako ne uspiju ove sezone da se domognu doigravanja, koncept igre i nukleus talenta je tu, tako da u  godinama koje dolaze nema zime u u gradu slanih jezera.

Dujo: Na super jakom Zapadu, Utah će biti glavni kandidat za osmo mjesto, što samo potvrđuje da je rebuilding već uspio i da su već na pravom putu. Prošle godine su instalirali Goberta u prvu petorku (čovjek ima wingspan od 7’9″, što je oko 236 cm), što im je donijelo jednu od najboljih odbrana u drugom dijelu sezone. Interesantno je da preko Goberta na obruču protivnici pucaju samo 40.4%, a Utah na pick igri dozvoljava samo 0.56 poena po posjedu (ligaški prosjek je preko poen po posjedu). Nema sumnje da će nastaviti u tom ritmu i u ovoj godini. Velika je šteta što je Exum doživio povredu koja će ga na duže odvojiti sa terena (ova sezona je vjerovatno gotova).
Biće ih zadovoljstvo pratiti ove sezone, a u narednim sezonama će biti redovni učesnici plejofa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 17. Sacramento Kings
Next post 15. Charlotte Hornets