10. Atlanta Hawks

piše: Stevan Stanišić Frga


Skor u prethodnoj sezoni: 60-22
Učinak u PO: Finale Istoka

PG SG SF PF C
Jeff Teague Kyle Korver Thabo Sefolosha Paul Millsap Al Horford
Dennis Schroder Tim Hardaway Jr (NYK) Kent Bazemore Mike Scott Tiago Splitter (SAS)
Shelvin Mack Lamar Patterson (R) Justin Holiday (GSW) Earl Barron (PHX) Mike Muscala
DeQuan Jones (FA) Terran Petteway (R)  Walter Tavares (R)

9168_atlanta_hawks-primary-2016

Prethodna sezona

Hawksi već godinama tavore u dosadnoj zlatnoj sredini te se ništa više nije očekivalo ni od prošle sezone. Međutim, ni najveći optimisti sa polupunom čašom u rukama, nisu mogli pretpostaviti da će Budenholzer kreirati najbolju kopiju Spursa kada. Igra zasnovana na bratstvu i jedinstvu, pasu više, nesebičnom pomaganju u odbrani donijela je 60 pobjeda u regularnom dijelu i čak 4 nominacije za all-star tekmu. Od svih njih bih posebno istakao Korvera, snajperistu zarobljenog u tijelu Ashtona Kutchera, koji je sa linije za 3 poena imao nerealnih 49.2 %! (kada bi Drummond imao ovakve procente sa slobodnih bio bi najbolji centar lige). U playoff-u došlo je do neminovnog pada forme, te su dosta mučno prošli Netse i Wizzardse da bi ih u finalu Istoka uništio King sa 30 poena 12 skokova i 9 asista u prosjeku.

ATLANTA, GA - DECEMBER 26: Kyle Korver #26 of the Atlanta Hawks celebrates during the game against the Detroit Pistons on December 26, 2012 at Philips Arena in Atlanta, Georgia. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2012 NBAE (Photo by Scott Cunningham/NBAE via Getty Images)

Šta očekivati ove sezone

Odlazak Carrolla je veliki udarac za njh jer je bio važan kohezivni faktor ekipe krpeći rupe u odbrani i dajući solidan doprinos napadu kako trojkama tako i ulazima. Sefolosha ga može nadomjestiti u defanzivi ali u ofanzivi nikako. Doveđenje Splittera je veliki pomak u odnosu na Antića koji je sa svoji 210 cm i 120 kg imao više pokušaja za tri nego skokova po meču. Tiago je štreber iz Popove škole i ako ga povrede zaobiđu daće veliki doprinos u oba smjera. Čudan potez, inače mudre uprave Atlante, je trade za nefektivnog ofanzivca Hardaway Jr za koga su dali ovogodišnjeg 19 pika talentovanog Jeriana Granta (više o njemu možete čitati u tekstu o Knicksima). Valja tu pomenuti i giganta sa Cape Verdea Tavaresa koji je igrao vrlo dobro u ACB ligi i Eurokupu. Krucijalno će biti dozirati minute i održati ekipu zdravom jer, recimo, povreda Korvera bi bila kobna s obzirom da nema adekvatnu zamjenu. Očekujem od Horforda još bolju sezonu od prethodne jer ulazi u posljednju godinu ugovora a i konačno je povezao godinu bez neke dosadne povrede. Al je kompletan igrač, sa neviđenim igračkim IQ i meni po igri dosta sličan Duncanu (naravno Timmy je one of a kind) i mislim da njegova forma na maksimumu može Hawkse povesti i korak dalje.

a0ea9155f7be688275b1fc47b2eaf4fe

Zaključak

Nakon finala Istoka, apetiti logično rastu ali nadmašiti, pa čak i ponoviti, prošlogodišnji rezultat biće đavolski teško. Koncept je već godinama tu i igrači su već naviknuti na svoje role, ali povreda ili loša forma neke od ključnih karika može narušiti cjelokupan sistem. Bilo kako bilo, iako ne ostvare rezultat ove godine Hawksi su več duže vrijeme ozbiljna franšiza koja se prilagođava svim evolutivnim promjenama u ligi te ćemo ih kao takve često gledati kroz playoff bitke u godinama koje dolaze.

NBA: Chicago Bulls at Atlanta Hawks

Komentari kolega

Draško: Na momente su prošle godine izgledali fenomenalno, bilo je pravo zadovoljsto uživati u super brzim akcijama koje su kulminirale zicerima ili otvorenim šutevima. Isti sistem će se igrati i ove godine, samo što će biti neophodna određena prilagođavanja, posebno u centarskoj liniji, pa vođa ekipe Horford svom i onako širokom repertoaru dodaje i šut za 3 kako bi što više mogao igarti na četvorci dok je Splitter u igri. Prva petorka izgleda baš dobro,(Teague, Korver, Sefolosha, Millsap. Horford), ali tanka klupa đe su samo sigurni doprinosi od na Evropskom sjajnog Njemca Schroedera i pomenutog Splitera će biti najveći problem ove sezone, mada će i Sefolosha teško ponoviti ofanzivni učinak Carrolla. Dobar skor i top 4 plasman im ne bi trebao biti problem, u doigravanju mogu igarti sa svima osim sa CLE koji ih je i desetkovan lako pobijedio u finalu Istoka tako da će biti vrlo zanimljivi za praćenje tokom cijele sezone.

Dujo: Opštepoznata činjenica je da je ova ekipa light verzija Spursa, kako po tipu igrača, tako i po sveukupnoj organizaciji. Bez top 10 igrača (mislim na kompletnu NBA), Hawksi su prošle godine dogurali do finala Istoka, gdje nisu mogli preko Jamesa i ekipe. Doduše, i prve dvije runde su, po mom mišljenju, prošle mnogo teže nego što sam očekivao – čini mi se da su se posle All Star pauze malo i previše zanijeli u kombinovanju i odmaranju igrača, što je možda i rezultiralo gubljenjem forme i momenta. Ove godine su ostali bez 3&D specijalca na krilu – Carrolla, a ne vidim dostojnu zamjenu u vidu Sefoloshe ili Bazemorea. Dakle, maksimum je prošlogodišnji rezultat – finale Istoka, ali mislim da će to biti malo teže ove godine.

One thought on “10. Atlanta Hawks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 11. New Orleans Pelicans
Next post 9. Miami Heat