8. Chicago Bulls

piše: Branko Dujović


Skor u prethodnoj sezoni: 50-32
Učinak u PO: druga runda

PG SG SF PF C
Derrick Rose Jimmy Butler Mike Dunleavy Pau Gasol Joakim Noah
Aaron Brooks Tony Snell Doug McDermott Nikola Mirotic Taj Gibson
Kirk Hinrich Jordan Crawford (FA) Bobby Portis (R) Cristiano Felicio (R)
 E’Twaun Moore Marcus Simmons (R)  Cameron Bairstow

hj3gmh82w9hffmeh3fjm5h874

Prethodna sezona

Mučili su se Bullsi dosta kroz sezonu, zatim i u plejofu protiv mladih Bucksa u prvoj rundi, da bi na kraju, protiv osakaćenih Cavsa izgubili 4-2. Svi su stekli utisak da je ova ekipa, sa ovakvim sistemom dostigla svoj maksimum, što je i rezultiralo otpuštanjem glavnog trenera. Dakle, konačno je završena era Tom Thibodeaua u Chicagu. Niko ne može sporiti njegovu predanost radu i fanatizam, ali mi se čini da je, jednostavno, previše cijedio igrače (što je možda nekad i bio razlog za povrede). Zaštitni znak ove ekipe je bila odbrana i tu je Tom bio stvarno maestralan, išao je do najsitnijih detalja, a iskreno, nedostajaće mi njegovo dranje pored out linije: “Ice, ice, ice”. Za neupućene, “Ice” je sistem odbrane protivničke pik igre, a detaljnu analizu možete pročitati ovdje. Ukratko, igrač koji brani protivničkog beka koji započinje pik igru, mora da ga usmjerava u jednu stranu i nikako da mu dozvoljava da se pozicionira u sredinu. Thibodeau je čvrsto vjerovao da takva odbrana, kada protivnički igrač mora ići uz aut liniju, donosi rezultate, što je i pokazivala statistika. Na 100 posjeda, primijenjujući ovu metodu, ekipa prima za 2.5 poena manje, što je, u suštini i razlika između dobre i elitne odbrane.

121113_ThibodeauKnicks

Šta očekivati ove sezone

Eto, čika Tom više nije tu, već je u Chicago stigao Fred Hoiberg. Vlasnici Bullsa nikad nisu bili zadovoljni tretmanom igrača od strane Thibodeaua (pamtim utakmice kada je Butler igrao po 48 minuta), pa je negativna energija postojala već odavno. Hoiberg će, s druge strane, drugačije raspoređivati minutažu, a Bullsi imaju dubine za tako nešto. Hoiberg se, inače, još uvijek traži sa startnim petorkama i pokušavao je čak da igra sa Mirotićem na trojci. Za sada, jedini sigurni starteri su Butler i Gasol, Rose će startovati kada je zdrav, a gledaćemo u startnoj petorci i Mirotića, Noaha, Dunleavyja a čak možda i Snella. Mora se naglasiti da je Hoiberg je došao na gotovo – Bullsi su već formirana ekipa, sa definisanom sinergijom, roster je pretrpio samo kozmetičke izmjene (Portis je zamijenio Nacija Mohammeda), a u tom slučaju svako novo trenersko ime je osvježenje po ekipu (čak i ako nije na nivou prethodnika).

BullsFredHoiberg

Bullsi su krcati talentom, i što je interesantno, imaju specijalce svakakvih profila: šutere, scorere, skakače i defanzivce. S druge strane, najveći problem će biti zdravlje i povrede ključnih igrača – ko je rekao Rose? Šalu na stranu, Derick je jedan od najvećih baksuza moderne košarke i stalno se nadam da neće biti novi Brandon Roy. Oporavak od prve povrede (lijevo koljeno) je trajao punih 18 mjeseci, od druge (desno koljeno) nešto manje. Sve u svemu, od MVP sezone 2010-11, Rose nije odigrao poštenu sezonu (propustio je 185 od 246 utakmica u poslednje tri godine). Ove godine, na treningu, Rose je slomio jagodičnu kost (orbital bone), zbog čega je morao na operaciju i sada ima problema sa vidom na tom oku, što ga onemogućava da zaigra u predsezoni.

Svake godine u najavama, dosta vremena posvetim Roseu, ali ne bez razloga, jer je on nevjerovatno bitan igrač u rotaciji Bullsa (iako je sve više tekstova i analiza u kojima se predlaže njegov trejd). Uvijek je osnovno pitanje po sezonu Bullsa – da li Rose može ostati zdrav i da li može biti na nivou koji je bar na 80-90% starog Rosea? Ako volimo košarku, nadajmo se da može.

Derrick-Rose-Dunk-48

Zamjene za Rosea na jedinici su sasvim solidne, i tu Bullsi imaju dosta finu dubinu – Brooks je odličan igrač za 10-15 minuta (u sudaru drugih petorki), a šta kapetan Kirk i dalje rade u NBA, nisam baš siguran, pogotovo ako pričamo o njegovoj nepostojećoj odbrani. Rotaciju zaokružujemo Mooreom koji može odigrati solidno, bar je tako bilo u predsezoni. Na beku i niskom krilu ćemo najčešće gledati Butlera, koji je polako izrastao u all stara. Jimmy je postao elitni defanzivac, a napad mu biva sve bolji iz godine u godinu. Dalje, društvo na boku će mu praviti Snell, Dunleavy i McDermott, rjeđe revolveraš Jordan Crawford, a nekad ćemo na trojci gledati i Mirotića (kada na parketu budu visoke petorke).

Pod košem je, takođe, rotacija vrlo solidna – Pau Gasol je tu glavni igrač, posle fenomenalno odigranog Eurobasketa (praktično je sam donio titulu Špancima), zatim pomenuti Mirotić, kao i Noah i Gibson. Rookie Portis je takođe simpatičan igrač. Sve u svemu, prilično duboka rotacija na svakoj poziciji.

MIAMI, FL - MAY 6: Jimmy Butler #21 of the Chicago Bulls controls the ball against the Miami Heat in Game One of the Eastern Conference Semifinals during the 2013 NBA Playoffs on May 6, 2013 at American Airlines Arena in Miami, Florida. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory copyright notice: Copyright NBAE 2013 (Photo by Issac Baldizon/NBAE via Getty Images)

Zaključak

Generalno, Bullsi izgledaju solidno i najveći izazov će biti da se naviknu na stil igre novog trenera. Ovakav pristup (roster skoro isti, a novi trener) može donijeti dosta dobrog. Mišljenja sam da ponekad nije potrebno rasturati ekipu i baciti u vodu energiju i hemiju koja je stvarana godinama, a to su Bullsi sada uradili. Plejof se ne dovodi u pitanje, i sigurno će imati oko 50 pobjeda, što im garantuje visoku poziciju pred doigravanje. Da li će biti na nivou prošle godine ili će možda uraditi i neki upgrade, niko ne može reći iz ove perspektive. Finale istoka može biti realan rezultat, ako se sve kockice poklope, mogu i iznenaditi.

Apr 13, 2015; Brooklyn, NY, USA; Chicago Bulls forward Pau Gasol (16) high fives forward Nikola Mirotic (44) after scoring during the fourth quarter against the Brooklyn Nets at Barclays Center. Chicago Bulls won 113-86. Mandatory Credit: Anthony Gruppuso-USA TODAY Sports

Komentari kolega

Frga: Kao prvo, mislim da je uprava jedva čekala da vidi ledja tlačitelju Tomu i da su krajnje nekorektno postupili, doslovno protjeravši čovjeka sa skorom 255-139 u periodu 2010-2015 i koji je vratio Bullsima makar obrise Jordanove nadekipe. Kao drugo, nije bilo nikakvih promjena u rosteru osim što su godinu stariji, a iako bi to kod, recimo, Bucksa bio plus kod Bullsa je to veliki minus s obzirom na godine i pređenu kilometražu kod većine igrača. Za pet sezona pod Thibsovim režimom, Noah i  društvo su se istrošili više nego neki timovi za sedam sezona i na taj način, vjerovatno, stekli pravo na benificirane penzije po ugledu na zaposlene u ANB-u. Veliko je pitanje kako će reagovati na šok terapiju – prelaska sa robovlasničkog koncepta igre i podjele minuta na jedan liberalniji sistem koji Hoiberg planira da uvede. Da li će kroz slobodniji pristup napadu izgubiti prepoznatljivu ratničku defanzivu? Mnoštvo je pitanja na koja se čekaju odgovori ali u svakom slučaju već se osjeća “wind of change” u Windy City.

Draško: Baš su me iznervirali PO nastupom prošle godine – imali su veliko finale na tacni pošto je CLE bio toliko osakaćen da je jedva mogao da skrpi 7 igrača za utakmicu (u finalu Istoka bi ih čekala Atlanta čija je foma bila u slobodnom padu posljednjih par mjeseci sezone), ali su dozvolili da ih James uz pomoć Irvinga, koji je jedva stajao na nogama, i još par igrača ne baš prevelikog kvaliteta lagano eliminišu. Sastav je ostao isti, i ne znam što da očekujem od njih, nekako mi se čini da su svi igrači izuzimajući Butlera ili odradili svoje najbolje godine (Gasol, Noah, Gibson, Dunleavy, Hinrich, pa čak i Rose može spada u ovo društvo iako dosta mlađi zbog opjevanih havarija s koljenima), dok s druge strane Mirotić, Snell i Mcdermott nisu još stasali za velike domete.
Možda novi trener unese malo živosti u napad i Bullsi prvi put od Jordanove ere dođu do finala – u 17 sezona samo 2011 bili blizu tome kad ih je trio Heata počistio u na zadnjoj stepenici sa 4-1. Ipak mnogo realniji ishod je da završe sezonu u top 3 i onda čekaju kad će nalećeti na Jamesa da ih opet izbaci u doigravanju (izgleda će morati čekati da dotični završi karijeru da se vrate na vrh Istoka), ako to i ranije ne urade Heat ili možda Hawksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 9. Miami Heat
Next post 7. Memphis Grizzlies