6. Houston Rockets

piše: Edin Memić


Skor u prethodnoj sezoni: 56-26
Učinak u PO: finale Zapada

PG SG SF PF C
Ty Lawson (DEN) James Harden Trevor Ariza Donatas Motiejunas Dwight Howard
Patrick Beverley Marcus Thornton (PHX) Corey Brewer Terrence Jones Clint Capela
Jason Terry KJ McDaniels Sam Dekker (R) Montrezl Harrell (R) Jeremy Tyler (FA)
Will Cummings (R) Denzel Livingston (R) Arsalan Kazemi (ATL)(R) Chris Walker (R)

8xe4813lzybfhfl14axgzzqeq

Prethodna sezona

Hjuston se prethodne godine ustabilio i uprkos velikom broju povreda koje su ih pogodile, uspjeli su da zadrže visok plasman i dodju do finala Zapada, gdje su glatko poraženi od prošlogodišnjih prvaka Warriorsa (4-1). Medjutim, najveći uspjeh ove ekipe je herojski povratak, nakon što su bili praktično otpisani u polufinalnoj seriji protiv Clippersa, gdje su napravili preokret i dobili seriju. Kao jedni od pionira korišćenja analitičkog pristupa u košarci, njihov stil igre baziran na velikom broju šuteva za 3, izbjegavanju dugih dvojki i mid-range šuteva, i zvijezdama koji svojom ili tudjom željom praktično žive na liniji za slobodna bacanja, doživio  je procvat prethodne sezone kada su napravili  najbolji rezultat u prethodnih nekoliko godina. Hjuston je ušao u playoff bez startnog pleja Beverlya, Motiejunasa i sa rovitim Jonesom, koji se povređivao više puta tokom sezone. Jedan od glavnih igrača Rocketsa, Dwight Howard, je takođe imao problema sa povredama tokom sezone, ali je tokom playoff-a igrao sa povredama leđa i koljena što je znatno umanjilo njegovu produkciju. Harden je prošle godine bio granični MVP kandidat i bilo je dosta polemike kada je tijesno na kraju Steph Curry odnio titulu MVP regularne sezone ispred njega. Prošla godina je bila godina kada su se Rocketsi dokazali kao ozbiljna ekipa, predvođena sa 2 superstara u vidu Hardena i Howarda, sa solidnom podrškom sa klupe i mladim prospektima koji predstavljaju zalog za budućnost.

RocketsMagic

Sta očekivati ove godine?

Hjuston je za razliku od prethodnih sezona bio manje aktivan tokom ljeta, prvenstveno zato što je ekipa postigla najveći uspjeh u zadnjih nekoliko godina. Draftovani su Sam Dekker sa Wisconsina i Montrezi Harrel sa Louisvillea, kao igrači sa dobrim role player potencijalom, a glavni potez ovog ljeta bio je trejd za Ty Lawsona, gdje su u suprotnom pravcu poslati negarantovani ugovori i pikovi druge runde. Lawson je depresirao svoju vrijednost brojnim kaznama zbog vožnje u pijanom stanju i negodovanjem prema radu uprave Nuggetsa, što je na kraju uslovilo trejdom u ekipu iz Teksasa. Lawson konačno daje Rocketsima dubinu i kvalitet na poziciji pleja koja je godinama bila sporna i zadržavala ih je od nekog boljeg rezultata. Ty bi trebalo da predstavlja klasični low-risk high-reward potez, koji bi omogućio Rocketsima da otvore dodatno teren i prostor za ulaze Hardena, oslobode reket za Howarda, a takođe će pomoći i Trevoru Arizi kome bi se mogao povećati broj šuteva za 3. Za razliku od Beverlya, Lawson nije neko koga možete čuvati na 2m udaljenosti, već predstavlja legitimnu prijetnju za šut i prodor. Sa druge strane, Beverly je mnogo bolji defanzivac i vjerovatno bolji partner Hardenu u backcourtu, tako da je za očekivati da on startuje. Lawson je iskazao svoju posvećenost ekipi tako što je dio svojeg ugovora restrukturirao tako da jedan dio bude negarantovan kako bi pomogao fleksibilnosti ekipe u budućnosti.

patrick-beverley

Rocketsi bi bili jedan od kandidata za titulu i bez trejda za Lawsona, tako da ih ovaj potez čini jos dubljim i opasnijim nego prethodne sezone. Najbolja stvar koja im se desila ovog ljeta je to da su napokon svi zdravi i spremni za sezonu. Ekipa sada ima sasvim dobru dubinu na poziciji 4 u vidu Jonesa, Motiejunasa i Harrella, dok prošlogodišnji rookie Capela pokazuje znake života i potencijala koji ga je preporučio za draft. Rocketsi bi trebalo i sledeće sezone da budu jedna od najzanimljivijih i najboljih ekipa za praćenje a uz to će biti i veoma jaki.

Zaključak

Hjuston planira da nastavi tamo gdje je stao prethodne sezone, i da pokuša da ovaj put ode stepenicu više i oprobaju se za plasman u finale NBA. Naravno da pored Warriorsa, OKC, Spursa, Clippersa i dr. to neće biti nimalo lako, ali prošlogodišnji uspjeh daje Rocketsima za pravo da vjeruju da isti rezultat mogu ponoviti i ove sezone. Ekipa je veoma bogata talentom, i njihov GM Morey je napokon doživio da oformi takozvani big 3, ovaj put u vidu Hardena, Howarda i donekle Lawsona. Praćeni dobrim role playerima u vidu Arize, Motiejunasa, Brewera, Capele, Terryja i drugih koji su činili jednu od najboljih klupa u NBA, što im je na kraju omogućilo da prebrode probleme sa povredama koje su ih pogodile prethodne sezone.

trevor-ariza

Sa druge strane, ostaje legitimna briga kao i prethodne sezone, veliki broj izgubljenih lopti koji je u više utakmica prošle sezone koštalo Hjuston pobjede i boljeg plasmana. Na kraju, izgubljena lopta Hardena je bila jedna od ključnih momenata u seriji vs GSW pri rezultatu 2-1. Takodje, osim Howarda (i donekle Capele) ostatak visokih igraca nije se dovoljno dokazao u skoku koji je predstavljao problem kad god Howard napusti teren.

Na kraju, po prvi put od kako je The Dream igrao u Teksasu, Houston Rocketsi će biti vidjeni kao  legitimna ekipa za titulu, od samog početka sezone. Kostur ekipe od prethodne sezone, ojačan na kritičnoj poziciji igračem kalibra Lawsona i unaprijeđenje dubine na poziciji krilnog centra biće osnova za novu playoff kampanju Rocketsa i napad na titulu u sezoni 2015/16.

41439a61e01b31b39fb198789ed1d5f4_crop_north

Komentari kolega

Frga: Nakon finala Zapada, Morey je još više uvjeren da njegova formula šutiranja trojki i slobodnih bacanja do iznemoglosti daje rezultate. A u toj Moreyovoj (al)hemiji najviše je uživao Harden šutiravši najviše slobodnih u ligi, čak 170 više od drugog na listi Westbrooka. Kolko god Curryevi fanovi grinjali, moram reći da je The Brada definitivno zaslužio MVP titulu regularne sezone, jer je praktično sam vukao ekipu osakaćenu povredama. Dolazak, za čašicu uvjek raspoloženog, Lawsona, koji je igrač visokog tempa i godinama unazad u top 5 asistenata lige, u velikoj mjeri rasterećuje Hardena i stvara zaista impozantnu ofanzivnu mašineriju. Međutim, što bi rekli u kultnom filmu Apollo 13: Houston, we have a problem! Velik znak upitnika stoji nad zdravljem i formom Dwighta, jer bez njega u timu bukvalno nema skakača i zaštitnika obruča, te bi defanziva neminovno pala na niske grane. U punoj snazi Lawson, Harden, Ariza, Motiejunas i Howard su zaista paklena petorka uz to i podržana sasvim solidnom klupom, što daje Rocketsima legitimno pravo da se busaju čak i po ovako jakom Zapadu. Jedino što mogu da garantujem je da će njihova napadačka igra biti užitak za NBA sladokusce. Space Jam in the Space City.

Dujo: Počinjemo sa najavama ekipa koji su legitimni kontenderi, a Rocketsima nije bilo mjesto u tom društvu u prethodnoj sezoni. Glavni igrač je Harden i nemam sumnje da će njegova sezona biti slična prethodnoj, Howard bi trebalo da igra više ove godine, a dovođenje Lawsona je tek pravi potez uprave (ako se ne desi da tugu od nekog slučajnog poraza od Lakersa ili 76ersa ne počne da liječi u kafani). Ekipa specijalaca i dalje ostaje ista i iskusnija za godinu: Beverly, Ariza, D-Mo, Terry… Mnogo je potencijala u Houstonu, a vidjećemo kako će ga iskoristiti.

Draško: Kolege su već sve rekle, tako da neću dužiti. Prošle godine su prvi put od Hakeemove ere stigli u finale konferencije, ove godine su još jači – Lawson je vrhunsko pojačanje za koje nisu dali nikakve resurse, a na boku će vjerovatno u toku sezone nešto izvući i od ćudljivog Thorntona i novajlije Dekkera. Naravno, prvi preduslov je da Harden ponovi prošlu sezonu i da Dwight bude zdrav u PO jer se sezona i bez njega može izgurati u ludačkom ritmu za koji je prošle godine samo GSW imao rješenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 7. Memphis Grizzlies
Next post 5. Oklahoma City Thunder