5. Oklahoma City Thunder

piše: Draško Milić


Skor u prethodnoj sezoni: 45-37

PG SG SF PF C
Russell Westbrook Andre Roberson Kevin Durant Serge Ibaka Steven Adams
DJ Augustin Dion Waiters Kyle Singler Nick Collison Enes Kanter
Cameron Payne (R) Anthony Morrow Josh Huestis (R) Steve Novak Mitch McGary
Julyan Stone (FA) Michael Qualls (R) Dez Wells (R) Talib Zanna (R)


khmovcnezy06c3nm05ccn0oj2

Prethodna sezona

Durant je propustio gotovo cijelu sezonu, Ibaka završni dio, tako da je Russ (takođe propustio mjesec dana početkom sezone) uzalud nadčovječanskim naporima pokušavao da ugura ekipu u najboljih 8, jer je na kraju New Orleans na bolji međusobni učinak prošao dalje. Ipak, da nije bila potpuno sezona za zaborav potrudila se uprava – i to čudo se desilo. Poslije godina odbijanja da prihvate realnost i naprave određene rezove u sastavu, konačno su pred trade deadline doveli par korisnih igrača ne odrekavši se gotovo ničega (par mjeseci ugovora odlazećeg Jacksona, već godinama beskorisnog Perkinsa, mladih, i na baš previše upotrebljivih Jonesa i Thomasa, i par pikova), a dobili niz vrlo upotrebljivih igrača – Kanter, Augustin,Waiters, Singler i Novak.

kdrw

Šta očekivati ove sezone

Da sad pravim rangiranje stavio bih ih još par pozicija naprijed, odmah iza prošlogodišnjih finalista. Više je razloga za to, pa da krenem redom.

Ono što je započeto pred trade deadline, dovršeno je ljetos i prvi put u Oklahomi nije gledano da li će se uštedjeti svaki mogući cent (Hardene, čuješ li? p.s. vjerovatno ga sada i ne zanima, da je ostao u OKC nikad ne bi došao do sadašnjeg nivoa) nego su svi raspoloživi igrači angažovani, pa makar ih i papreno preplatili kao Kantera (70 mil na 4 god). Takođe, poslije godina gledanja Brooksa koji je više djelovao kao drug što ne želi da se zamjera svojim igračima nego ozbiljan trener, doveden iskusni Donovan s koledža da ipak malo olakša život svim igračima ponekom osmišljenom akcijom, posebno KD i i RW koji su do sad morali da oderu život u izolacijama za svaki poen. Na kraju, možda i najbitnije – KD se vratio i izgleda spreman tako da će kao već godinama najbolja ofanzivna opcija svjetske košarke moći da nastavi đe je stao prije povrede stopala.

6_3599979

Sastav nikad nije bio popunjeniji i na svakoj poziciji ima po nekoliko opcija. Russ će tako umjesto prošlogodišnje uloge supermena moći i da odmori ponekad jer je DJ Augustin dokazano dobra opcija za igranje protiv drugih postava, čak je u DET tokom prošle sezone bio dobar i u startnoj roli. Jacksona je naslijedio isti tip igrača – Waiters koji u svakom trenutku može ući s klupe da razmrda napad na obje bekovske pozicije (mada i dalje nije poznat po razlikovanju dobrih i loših šuteva ili po korisnoj igri u odbrani). Na beku još imaju i dva specijalca – Robinson će vjerovatno počinjati utakmice jer je fenomenalan odbrambeni igrač (napad za sad kriminalan, pa ponekad „pregori“ i sa linije slobodnih) i Morrow koji osim šuta za 3 i nema nekih posebno dobrih strana. Na trojci uz Duranta imaju i Singlera koji je takođe ljetos čašćen velikim ugovorom (25 mil na 5 god).

Ibaka je takođe potpuno oporavljen i biće opet stub igre u odbrani zadužen za patroliranje po reketu koji uz to trojkama i dugim dvojkama nakon PnP žestoko razvlači protivničke odbrane. Na petici će počinajti Adams koji je takođe korisniji u odbrani nego u napadu, dok će pomenuti Kanter uglavnom imati ulogu da održava napad živim dok najbolji odmaraju jer je na osnovu mnogih statističkih pokazatelja već par godina najgori igrač na toj poziciji u ligi. Tu se spisak opcija pod košem ne završava pa ćemo po malo gledati i iskusnog Collisona koji se više oslanja na šut i znanje nego fizikalije, mladog borbenog McGarya i na povremeno na četvorci kipa koji se odaziva na prezime Novak što može stajati u ćošku i čekati da mu daju loptu i pogodi trojku (u karijeri 43,1%).

Donovan do sad nema iskustva u ligi, ali je zato dobio idealan skup za početak – skup dokazanih igrača koji su još prije par godina okusili veliko finale kao nosioci igre i mnoštva igrača koji mogu dati doprinos u određenim zadacima.

Oklahoma City Thunder v Los Angeles Lakers

Zaključak

Možda je ovo konačno sezona kad će ovaj tim uspjeti da dođe do titule. Nekako mi se čini da su jedini na zapadu koji nemaju ekipu koja im po stilu igre nikako ne odgovara – mogu pratiti ludi ritam GSW, njihov atlecizam je i ranije bio veliki problem za SAS, sa LAC ranije nisu imali previše problema a i dalje nema ni na vidiku igrača koji bi mogao usporiti KD, koliko god HOU dao poena oni mogu više, dok konačno imaju dovoljno igrača za borbu u blatu sa MEM, pa bi velika razlika u napadačkom potencijalu lagano presudila.

Ipak, da bi se ovo ostvarilo treba trener odmah da pohvata sve konce u svojoj debitantskoj NBA sezoni, da konačno ključna trojica budu zdravi u doigravanju, a ostalima se nađu odgovarajuće uloge u sistemu. Bila bi baš steta da se ove godine nešto opet desi i KD odluči da na drugom mjestu traži društvo za pohod na vrh jer je godinama ova ekipa bila u vrhu isključivo na osnovu dobro odrađenih draftova. Zamislite samo đe bi frančiza bila da su kojim slučajem Blazzersi uzeli Duranta prvog pa im ostao Oden (ili možda čak kineska „senzacija“ Yi Jianlian koji je izabran kao šesti), da su uzeli Beasleya ili Mayoa prije Russa, odnosno Speightsa ili Hicksona umjesto Ibake. Vjerovatno bi u tom slučaju i sadašnja Philla predstavljala ozbiljnu ekipu pri ovom skupu.

hi-res-84909f2285451451e897b661079acc8d_crop_north

Komentari kolega

Frga: Kao prvo, moram da se zgrozim na ugovor dat Kanteru od 16 miliona godišnje koliko prima i Westbrook?! Kao drugo moram da se osvrnem na vanzemaljsku sezonu Westbrooka-najbolji strijelac lige,11 triple-double tekmi, obaranje ličnih rekorda etc. Što se tiče ove sezone, ona se može se okarakterisati kao “do or die”. Ako ne ostvare rezultat (čitaj titulu) koji se očekuje od njih već godinama, Durantula vjerovatno napušta ekipu 2016. a za njim bi mogao i Westbrook 2017. Da bi se izbjegao ovaj tragični scenario neophodno je da ih povrede zaobiđu i da Donovan podigne nivo ofanzivne kreacije (barem na nivo Russovih odijevnih kreacija) u odnosu na genijalne 1 na 5 akcije Brooksa. Sve u svemu, ne gine nam gledanje kako se kolju po Zapadu da dodju do Finala i slušanje KD-a kako pjevuši – Should I stay or should i go?

Dujo: Dijelim nezadovoljstvo Kanterovim ugovorom. Tačno je da cap raste, ali ovako masno platiti jednog specijalca nije previše pametno. Gledam predsezonu, i vidim da je startna petica Adams, što znači ni Kanteru startna pozicija nije zagarantovana. Posebno je čudan ovaj potez (možda je bilo malo i panike), obzirom da znamo kako je uprava ove frančize škrta (kako su samo lagano pustili Hardena). Glavna osovina ekipe je tu i dalje, da li će biti zajedno još samo ovu godinu ili i dalje, zavisi od dosta stvari, a najbitnija je – prsten. Mislim da su spremniji nego ikad – Russ je u finišu sezone pokazao za šta je sposoban, Durant, kao jedna od najboljih ofanzivnih opcija ikad, je isti kao i prije, možda i bolji, a takođe je spreman i Ibaka. Ako prstena ne bude, vjerovatno će Durantula izaći na tržište (odavno se spekuliše o KDu u Wizardsima). Biće vrlo interesantno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 6. Houston Rockets
Next post 4. Los Angeles Clippers