4. Los Angeles Clippers

piše: Stevan Stanišić Frga


Skor u prethodnoj sezoni: 56-26
Učinak u PO: druga runda

PG SG SF PF C
Chris Paul JJ Redick Paul Pierce (WAS) Blake Griffin DeAndre Jordan
Austin Rivers Jamal Crawford Lance Stephenson (CHA) Josh Smith (HOU) Cole Aldrich (NYK)
Pablo Prigioni (DEN) CJ Wilcox Wesley Johnson (LAL) Luc Mbah a Moute (PHI) Chuck Hayes (TOR)
Branden Dawson (R)

5462_los_angeles_clippers-primary-2016

Prethodna sezona

Nakon turbulentne sezone krunisane rasističkim ispadima Sterlinga, Clippersi su okrenuli novi list na čelu sa novim vlasnikom Balmerom. S obzirom kakvi su sve zombiji, poput Heda i Velike Bebe, paradirali sa klupe, regularni dio sezone je bio više nego uspješan. Maksimalnom eksploatacijom startne petorke, Doc je doveo Clipperse do titule najbolje ofanzivne ekipe lige. Nakon pobjede, u već sada kultnoj seriji, protiv Spursa, Clippersi su imali 3:1 protiv Rocketsa ali od petog meča kao da su neke crne mađije pretvorile Lob City u Choke City. Tako je CP3 opet izvisio za finale Zapada i ostao žrtva hejtera koji mu ne priznaju legitimnu titulu najboljeg playmakera lige.

LOS ANGELES, CA - DECEMBER 27: Chris Paul #3 of the Los Angeles Clippers directs his teammates against the Boston Celtics on December 27, 2012 at the Staples Center in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2012 NBAE (Photo by Noah Graham/NBAE via Getty Images)

Šta očekivati od ove sezone?

Clippersi su imali jako burno ljeto, koje je kulminiralo telenovelom sa Jordanom u glavnoj ulozi. Nakon što se poput odbjegle mlade istrgao iz naručja Cubana i vratio u Riversov zagrljaj, Doc je za minimalce pokupio ergelu od Smitha, Stephensona, Aldricha, Mbah a Moutea, Johnsona, Prigionia i Hayesa. Koliko god dasaka falilo Joshu i Lanceu, talenat im se ne može osporiti a i ostatak pojačanja će donijeti osjetni skok u kvalitetu u odnosu na tragičnu prošlogodišnju klupu. Po meni ključni dodatak koji će Docu pomoći da kanališe pozitivne i negativne energije ove ćudljive družine jeste dolazak Istine. Posle borbe za život nakon što je izboden, borbe za prsten koji je i natakao 2008, hiljade i hiljade clutch šuteva, Pierce ima kredibilitet da motiviše ovu talentom krcatu ekipu i ugradi im pobjednički/ubilački mentalitet koji im je toliko falio u godinama iza nas. Petorka sa generalom Paulom za komandama, Redickom za snajperom, svake godine boljim Griffinom i defanzivnom gromadom Jordanom i već pomenutim Piercom je stravična, uz potencijalno sjajnu klupu, daje Clippersima pravo da pucaju na Larry O`Briena. Doc će osim kontrole svlačionice, morati da obrati pažnju na defanzivu koja je prošle godine bila u donjoj polovini lige, kao i pronalazak solomonskog rješenja za Hack-a-Jordan taktiku protivnika.

NBA: Los Angeles Clippers-Press Conference

Zaključak

Imaju sve što je potrebno da, nakon kraha Lakersa, Los Anđeles vrate na šampionski tron. Nezahvalno je davati prognoze, znajući kvalitet Zapada i mogućnost aktivacije tempiranih bombi u svlačionici, ali sve mi miriše da Clippersi mogu do prstena. Po meni najbolji scenario bi bio da Pierce da odlučujuću trojku od table Jamesu u facu i razdere se u kameru: “I called championship.”

Komentari kolega

Draško: Za razliku od Frge nešto im i pored vrhunskog igračkog potencijala ne vjerujem i sumnjam da će uspjeti da kroz pakao Zapada dođu do finala. Čak i da se kojim slučajem dovuku do finala, Cavsi vjerovatno ne mogu poželjeti boljeg protivnika u finalu – imaju visoke koji mogu neutralizovati djelovanje Blakea i DeAndrea, a s druge strane ne vidim igrača koji bi mogao usporiti LeBrona (Smith ima fizikalije, ali u kontinutetu ne može biti koncetrisan ni na jednoj cijeloj utakmici, a kamoli u seriji).
Da ostavimo malo sa strane ova dugoročna predviđanja – LAC ima zastrašujući napad, jednog od najboljih defanzivnih centara lige, a vjerovatno prvi put u istoriji kluba i dobro popunjenu klupu koja bi trebala da smanji raubovanje kvarteta Paul, Reddick, Griffin i Jordan. Ipak, kad se sjetim kako su prije par mjeseci izgubili dobijeno protiv Rocketsa, teško je vjerovati da će Pierce uspjeti da im potpuno promijeni mentalitet, a ima i par nagaznih mina u vidu Lancea ili Josha koje mogu eksplodirati u svakom trenutku. Na kraju, moraće i Jordana stići neka kazna za ljetošnji cirkus, ono nije primjereno ni u dječijim igrama, a ne na ovom nivou.

DJ

Dujo: Clippersi su zadržali glavne igrače, a dodali su na klupu još dosta dobrih igrača (ako gledamo suvi potencijal), ali s druge strane, većina njih nije slučajno mijenjala klubove na svaku sezonu, poput Josha Smitha. Tek ćemo vidjeti da li će im se isplatiti dovođenje ovako usijanih glava. Paul Pierce je jedan od onih tipova koji može pomoći i treneru i upravi da jednog Lancea Stephensona dovede do granice normalnog ponašanja. Dakle, prioritet je pronalaženje hemije. Mogu i do titule, ali ne vjerujem da će se baš tako posložiti.

One thought on “4. Los Angeles Clippers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 5. Oklahoma City Thunder
Next post 3. San Antonio Spurs