2. Cleveland Cavaliers

piše: Branko Dujović


Skor u prethodnoj sezoni: 53-29
Učinak u PO: Veliko finale

PG SG SF PF C
Kyrie Irving Iman Shumpert LeBron James Kevin Love Timofey Mozgov
Mo Williams (CHA) JR Smith Richard Jefferson (DAL) Tristan Thompson Anderson Varejao
Matthew Dellavedova Joe Harris James Jones Jack Cooley (UTA) Sasha Kaun (R)
Quinn Cook (R) Jared Cunningham (FA) Austin Daye (FA) Nick Minnerath (R)

e4701g88mmn7ehz2baynbs6e0

Prethodna sezona

Na početku prošle sezone su zakopane ratne sjekire između Jamesa s jedne strane, i Gilberta i fanova Cavsa, sa druge. Zaboravljena su pisma raskida, javna spaljivanja dresova, a Kralj se vratio kući u Ohajo sa dva prstena koje je osvojio na Floridi, što mu je smanjilo lični pritisak (neće biti jedan od legendi bez prstena poput Nasha, Malonea, Stocktona, Barkleyja…), ali se vraća u grad gdje je instant uspjeh obaveza, te će trpjeti drugu vrstu pritiska. Prešli su fanovi preko “Decisiona”, progutali su svoj ponos, samo da Cavsi budu konkurentni u NBA karavanu. Uprava je odgovorila na dobar način i dovela prava pojačanja, a vjerovatno je to bio i neki Jamesov ultimatum, sigurno im je rekao: “dajte da se ne zajebavamo da su Larry Hughes, Booby Gibson, Gooden ili Ilgauskas ozbiljni igrači”. U Cavse je stigao Kevin Love, a u kombinaciji sa Irvingom, James je postao dio nove velike trojke. Ista trojka je glavna osovina i ove godine, samo što je Love malo promijenio imidž i pustio kosicu 🙂

usa-today-8830993.0

Međutim, prošla sezona i nije krenula tako bajno-sjajno. Blatt se nije snalazio najbolje, Waiters je divljao u ofanzivi, James je morao na pauzu zbog povrede, a Cavsi su imali skor 19-20 na pola sezone. Sve je krenulo na bolje od trejda kada su u Ohio stigli Mozgov, Smith i Shumpert, i kada su Waitersa poslali u OKC. James se vratio, pa su do kraja sezone ostvarili impresivnih 34-9. Sve je ličilo na to da su kockice lijepo posložene.

U prvoj rundi su počistili Celticse, ali je, nažalost, Kevin Love iščašio rame i ta povreda je značila 4-6 mjeseci pauze i kraj plejofa za njega. Bio je to veliki udarac za Cavse, jer je Love tipičan streč visoki igrač koji omogućava bolju penetraciju u reket spoljnim igračima koji vole da idu na ulaz, kakvi su James i Irving. James je sličnog igrača imao i u Miamiju – Chrisa Bosha, pa je mnogo lakše bilo ući u reket kada se u isti ne mogu stisnuti odbrambeni igrači, jer prijeti visoki igrač sa duge dvojke ili trojke. Zato je Bosh i postao elitni šuter, i zato je proširio svoj range do iza linije za tri poena. LeBron je došao na gotovo u Cleveland – smršao 10ak kilograma (što je značilo više minuta na trojci), imao je Kyrija koji je u rangu Wadea, kada pričamo u ulazima, a Love je još veća šuterska opasnost od Bosha. Ovdje ne treba zanemariti činjenicu da nije lako objasniti takvim visokim igračima da budu treće banane u ekipi. Dakle, drugi dio sezone i 74% pobjeda nije slučajan – ovakav trio je vrlo komplementaran i garantuje uspjeh.

NBA: Preseason-Milwaukee Bucks at Cleveland Cavaliers

Cavsi su, relativno lako, prešli i preko Bullsa i preko Hawksa (raspadi te dvije ekipe su im išle naruku), te su se bez prisustva Lovea doteturali do velikog finala, gdje su ih čekali Warriorsi. Već u prvoj utakmici ih je zadesio još jedan peh – Kyrie je doživio povredu koja ga je izbacila do kraja, pa je sav teret finala pao na pleća Jamesa. Odgovorio je u velikom stilu – ovakve partije, gdje su mu glavni saigrači Dellavedova, Mozgov, Thompson, Shumpert i Smith, jednostavno ne može ponoviti nijedan igrač trenutno u NBA. James, osim što je vrhunski igrač, svoje saigrače čini boljim, a ovo nije floskula. Mislim da bi ovakvi Cavsi sa bilo kim drugim (Durant, Harden, Curry, Paul, Bryant prije 10 godina…) izgubili 4-0 ili 4-1. U finalu, Cavsi su čak i vodili 2-1, kada je Kerr konačno odlučio da Boguta ostavi po strani, forsira smallball i donese titulu u Oakland. Za mene, MVP finala je bio LeBron.

Šta očekivati ove godine

Love se već vratio (iako se pričalo o raskidu, produžio je na još 5 godina, što znači da je prihvatio smanjenu ulogu u napadu gdje se većina njegovih napada svodi na spot-up šut), Kyrie će biti spreman do Božića, a takođe je tu i Varejao, koji se povrijedio još na startu prethodne sezone, pa ga uopšte nisam ni uzimao u obzir prilikom analize prethodne sezone. Cavsi su ove godine još dublji, a vlasnici su toliko željni prstena da probijaju sve moguće granice poreza. LeBrondža je potpisao novi ugovor, tako da će trio fantastiko biti zajedno još neko vrijeme i vjerovatno terorisati Istok.

LeBron James

Iako sam na startu pomenuo da ovako komplementarni igrači najčešće garantuju uspjeh, ne ide baš sve tako podmazano – prošle godine su odigrali najviše napada sa izolacijom (većina James ili Irving) što je samo dokaz da Blatt i nije toliki autoritet u Ohaju, jer je David poznat po ball-movement napadu. Broj izolacija u plejofu je tek skočio, pogotovo kada je James ostao jedini igrač koji može sam sebi da kreira šut. Ove godine, ovakav pristup mora pod hitno da se promijeni, što zbog tečnosti igre, što zbog tijela Jamesa (jeste čvrst, ali nije Supermen da cijelu karijeru igra kao konj) i Lovea i Irvinga koji su podložniji povredama. Dakle, napad ove godine mora biti među top 5 u ligi, jer LeBron sam po sebi obećava raznovrsnost, Kyrie je fenomenalan i kao spot up šuter i u igri 1-na-1, JR konačno djeluje kao da ima nervni sistem, a povratnik Mo uvijek može da kvalitetno potroši nekoliko napada, pogotovo dok se ne vrati Irving. Mozgov, ako nastavi da napreduje ovim tempom, može biti i u top 10 centara lige (posebno bi bilo korisno da bude konstantan u šutu sa lakta, jer onda postaje napast za odbrane sa kombinacijom pik-en-popa i pik-en-rola).

Na drugoj strani parketa, situacija je bolja, Lebron je i dalje strašan defanzivac jedan na jedan, a njegov visoki košarkaški IQ se odnosi i na timsku odbrani i čitanje protivničke ofanzive. Irving je značajno bolji defanzivac nego ranije, a čak su i Shamp, a tek JR počeli da se trude na ovom polju. Od visokih, Mozgov je veoma dobar zaštitnik obruča, ali nije previše pokretan, Loveu je slabija strana ovaj segment igre, a Varejao nije više elitni defanzivac kao ranije. Svakako, odbrana neće patiti u ovoj sezoni.
Završena je i saga oko Thompsona, tako da su Cavsi sada kompletni, dublji nego ikad, a Lebron nikad nije do sada imao bolju ekipu oko sebe. Svi uslovi su tu, a vidjećemo šta će biti.

USATSI_8583160

Zaključak

Uprava je odlučila da da sve od sebe da se NBA titula donese u Ohio. Odradili su kvalitetan posao, već su obezbijedili nekoliko godina u kojima će biti kontenderi, a siguran sam da se svi nadaju da to bude već ova. Finale Istoka se uopšte ne dovodi u pitanje, gdje će ih najvjerovatnije čekati Bullsi ili Heat, mada me ne bi iznenadilo da to budu Wizardsi ili čak Bucksi (sigurno je da po kvalitetu ni Hawksi ne odstupaju mnogo od pomenutih, ali sam nešto skeptičan po pitanju njih). Ni to finale ne bi trebalo da bude problem, pa će veliko finale protiv neke od aždaja sa Zapada (koji će do tada sigurno biti izmučeniji od Cavsa) će biti prava poslastica za sve NBA fanatike.

Komentari kolega

Draško: Kako je uprava ostavila sve igrače iz prošle sezone (leševe u vidu Mariona, Millera i Perkinsa tu svakako ne računam) i uz to još dovela par pojačanja (pa će probiti granice poreza na luksuz koje su čak i za Brooklin bile nedostižne) sve osim titule je neuspjeh. LBJ je prošle godine sam vukao ekipu do finala, ove godine to ne bi trebao da predstavlja problem jer je ekipa toliko duboka da će dotični moći u više navrata da odmara tokom sezone. Prvo mjesto na Istoku ne dolazi u pitanje, ni veliko finale ne bi trebalo da bude sporno osim Hoiberg u Kerrovom stilu sve odmah posloži pa svi odigraju sezone karijere dok se Rose uz pomoć vremenske mašine vrati u 2011. ili Heatovi veterani ostanu cijele godine u komadu dok Whiteside postaje frančizni centar.
S kim će igrati u fianlu teško da iko može pretposatviti, ali valjda i Blatt tokom sezone sazna da li je CLE najbolji kad se oslanja na pakleni napad ili je ipak bolje prvo posložiti odbranu kao u ljetošnjem finalu.
P.s. Jedino ne znam što im je trebalo ovoliko natezanje sa Thompsonom kad se znalo da mu moraju udovoljiti da ne ljute Kralja.

lebron-james-and-tristan-thompson

Frga: Koliko su Cavsi trošili ove godine najbolje dočarava izjava vlasnika Gilberta da je dao GMu Griffinu neograničen budžet, ali da je ovaj i to uspio da prekrdaši. King James u dosadasnjoj karijeri nije imao ovako brojnu i kvalitetnu grupu podanika za juriš na prsten a to je potvrđeno i glasanjem 29 GMova koji Cavse vide kao glavne favorite za konačno maženje sa Larry O’Brienom. Šta reći Jamesu? (Nad)čovjek je odigrao pet finala za redom što nije pošlo za rukom nijednom igraču od Rusella i to je definitivno ostavilo traga, naročito na njegova leđa i koljena. Prošle sezone je odigrao najmanje utakmica u karijeri, ali je opet u playoff-u dušu ispustio kako bi nadomjestio izostanke Irvinga i Ljubavi. Blatt bi morao da, po uzoru na Popove metode konzerviranja igrača, što više zamrzne Jamesa tokom regularne sezone kako bi ga odledio u punoj snazi za doigravanje. Na koncu, ako ih prošlogodišnji pehovi zaobiđu, mislim da nema tog majčinog sina koji će Brona zaustaviti da digne tri prsta na kraju sezone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 3. San Antonio Spurs
Next post 1. Golden State Warriors