1. Golden State Warriors

piše: Branko Dujović


Skor u prethodnoj sezoni: 67-15
Učinak u PO: Šampioni

PG SG SF PF C
Stephen Curry Klay Thompson Harrison Barnes Draymond Green Andrew Bogut
Shaun Livingston Leandro Barbosa Andre Iguodala Marreese Speights Festus Ezeli
Brandon Rush James McAdoo Jason Thompson (SAC)
Ian Clark (DEN) Kevon Looney (R)

qhhir6fj8zp30f33s7sfb4yw0

Prethodna sezona

Bilo ih je stvarno zadovoljstvo gledati – od fenomenalne atmosfere unutar tima (preporučujem vrlo interesantan Instagram profil na kojem izbacuju dosta stvari iz njihovog svakodnevnog života), preko prelijepe tranzicione igre, pa sve do šuta Splash brothersa. Kerr je već kao rookie trener posložio sve kockice, pa su završili sezonu sa samo 15 poraza, što im je omogućilo (na ovakvom Zapadu) najlakšu prvu rundu, gdje su počistili Pelicanse. Treća utakmica te serije, kada su se vratili iz minusa od preko 20 poena i Stevanovom trojkom izborili produžetak i na kraju pobijedili, je bila nešto nevjerovatno.

http://www.youtube.com/watch?v=xWDefD64EgY

Prethodna sezona Dubsa će ostati upisana zlatnim slovima u istoriju zbog još jednog podviga – drugi brat šuter Klay je oborio rekord lige ubacivši 37 poena u jednoj četvrtini. Sjećam se kao da je juče bilo – budim se, otvaram Facebook i na wallu nekoliko objava da je Klay napravio čudo (inače podešavam da mi što manje informacija vazanih za NBA iskače u feed, kako bi mogao s mirom da gledam utakmice od prethodne noći, ali je valjda to postalo toliko viralno da je moralo i kod mene da izađe). Palim League pass, otvaram treću četvrtinu, prolazi dva minuta, i ništa se ne dešava. Gledam jesam li možda promašio utakmicu ili četvrtinu. Prolazi vrijeme, 9:45 do kraja četvrtine, Klay ubacuje 2 poena, 8:22 – Klay ubacuje trojku za 5 poena, 7:15 – Klay ubacuje još jednu trojku za 8 poena, 6:04 – Klay zakucava za deseti poen. Mislim se i dalje, ma pogriješio sam nešto, prođe pola četvrtine, čovjek dao 10 poena. Ono što se desilo od 5:34 pa do kraja četvrtine će mnogi pamtiti, a preporučujem da odgledate detaljno ovaj video (kladim se da već jeste). Nije skoro ništa skraćivano od zadnjih 4-5 minuta, u prirodnoj je brzini i potpuno objašnjava ludilo koje je nastalo (iz igre 13-13, od toga trojke 9-9 i bacanja 2-2).

Da se vratimo na plejof, u drugoj rundi su se susreli sa Grizzliesima, a ključ rešavanja te serije je bilo Kerrovo prepoznavanje da je Tony Allen potpuno bezazlen u napadu i da mu treba ignorisati šut. Zbog toga, Joerger je morao da ga vadi iz igre, a Mede nisu imale više rješenja za tranziciju i šut Dubsa, a sve je to, uz povredu Conleyja, bilo dovoljno da GSW ode u finale zapada, gdje ih je čekao Houston. Ovako – Clippersi su se namučili i fizički i psihički protiv Spursa i dobili u sedmoj utakmici, zatim imali vođstvo protiv Rocketsa od 3-1, i u šestoj utakmici prosuli pobjedu i vođstvo od 20 razlike, pa su Rocketsi dobili na kraju u sedmoj. Rocketsi su došli značajno umorniji u to finale, i Warriorsi su relativno lako prešli preko njih (4-1). Veliko finale smo već pominjali nekoliko puta kroz prethodne postove. Osakaćeni Cavsi sa Jamesom nisu mogli do kraja parirati, te su Warriorsi zasluženo došli do titule.

i (3)

Iako zasluženo, treba biti iskren i reći da se ipak mnogo stvari poklopilo i desilo u njihovu korist, najprije mislim na povrede ključnih igrača njihovih protivnika (Irving, Love, Conley, Durant, Westbrook…). S druge strane, stručni štab je odradio fantastičan posao i zato smo rekli da je titula potpuno zaslužena: Kerr je radio odlične prilagodbe protivniku u direktnim duelima (od već pomenutog ignorisanja Allena u napadu, pa sve do odluke da u zadnjim utakmicama finala ne uvodi Boguta, već forsira smallball), a takođe su postali i prepoznatljivi po stilu i fantastičnoj igri – bili su lideri lige u broju posjeda po meču, zatim poenima po meču, procentu šuta iz igre i procentu za tri poena, asistencijama, defensive ratingu (broj primljenih poena na 100 posjeda) i net ratingu (razlika između ofanzivnog i defanzivnog rejtinga).

Još nekoliko interesantnih podataka:
– Po prosječnoj razlici u pobjedama su bili sedmi u istoriji NBA. Samo su Jordanovi Bullsi, Kareemovi Bucksi i Wiltovi Lakersi pobjeđivali sa većom prosječnom razlikom.
– Regularnu sezonu su završili sa skorom 39-2 kod kuće.

Titula je zaslužena, zar ne?

1434515735222

Šta očekivati ove sezone

Zašto mijenjati nešto što odlično funkcioniše? Warriorsi su uradili samo kozmetičke promjene na rosteru, praktično su Leeja zamijenili boljim specijalcem – Jasonom Thompsonom. Potpisali su Greena na 5 godina, tako da će biti kontenderi kako ove, tako i u narednim sezonama. Sa UCLA je stigao i simpatični rookie Looney (Kevon mu je ime, ne Tunes).

To je manje-više sve što se desilo od promjena na rosteru. I ove godine će biti podjednako dobri i duboki. Splash brothersi će i dalje biti noćna mora za sve protivničke bekove. Mehanika šuta koju su ova dvojica razvili je stvarno fantastična da ponekad pomislite da su roboti. Klay ima pravi školski skok šut, dok je Steph razvio nešto potpuno nevjerovatno i drugačije. Njegov stil šuta kojem je glavna odlika brz izbačaj (quick release) smo gledali i ranije kod nižih bekova, koji su zbog svojih mana sa visinom bili primorani na takav izbačaj. Steph to radi zbog brzine, i takav izbačaj mu ne utiče na preciznost. Naprotiv. Trenutno ima najbrži izbačaj u ligi (0.4 sekunde, a prosjek je 0.54), što ga čini ponekad neuhvatljivim, a toplo preporučujem sledeći video u kojem je detaljno analiziran svaki aspekt njegovog šuta.

http://www.youtube.com/watch?v=HOiH1eVCggw

Dalje, Splash braću ima ko da mijenja na beku – Livingston, Barbosa i povratnik od povrede Brandon Rush. Na krilu će startovati Barnes, a dostojna zamjena će biti MVP prošlogodišnjeg finala – Andre Iguodala. Pod košem su Green i Bogut u prvoj petorci, a zamjene u vidu beka šutera Speightsa, zatim Ezelija, Thompsona, McAdooa, kao i pomenutog rukija Looneya izgledaju odlično. Biće i momenata kada će Green biti na petici (smallball), ali je pitanje da li je to prava taktika za baš sve ekipe sa Zapada, pogotovo one koje imaju itekeko mesa i ofanzivnog kvaliteta pod košem poput Spursa i Clippersa.

Bitno je naglasiti da su u prethodnoj sezoni imali sreće i sa zdravljem igrača, jer niko nije propustio neki značajan period sezone ili plejofa, a čak su veterani Bogut i Barbosa odigrali sezonu sa 66+ utakmica. Curryjevi zglobovi su bili mirni prošle godine. Iskreno se nadam, zbog košarke prije svega, da će se taj trend nastaviti i u ovoj sezoni. Osim tog dijela, vrlo je bitno reći da je Zapad još jači nego prije. Prvo, Thunder je nova velika prepreka povratkom Duranta; Rocketsi su doveli Lawsona, a godinu su iskusniji; Spursi su još jednom naučili ligu kako da u par poteza ostanete u vrhu (interesantno će biti i u regularnoj sezoni gledati duele Spursa i Dubsa, i kako će Dubsi igrati protiv protivničkih visokih); Clippersi su takođe dublji nego ikad, a imaju i Piercea da ih “pospremi” u svlačionici. Pakleno.

156976182-stephen-curry-and-klay-thompson-of-the-golden-state_crop_north

Zaključak

Već smo rekli, nešto što tako dobro funkcioniše nema potrebe mijenjati. Warriorsi ulaze u ovu sezonu još bolji nego ranije, prije svega zbog iskustva i srca šampiona. Prošle godine smo ih u najavama postavili na šesto mjesto, a ja sam subjektivno i stidljivo najavljivao i pohod na prsten. Da se citiram: “Možda subjektivnost govori iz mene, ali mislim da ekipa iz Oaklanda ove godine može do kraja, tj. smatram ih legitimnim kontenderom iako su samo na Zapadu tri ekipe bolje rangirane od njih.”. Ponavljam, jeste se mnogo dobrih stvari poklopilo po njih, ali ne treba zanemarivati činjenicu da su odigrali fantastičnu sezonu. I ne treba očekivati da će baš tako rasturiti i ove. Iskren da budem, ne očekujem titulu. Zapad je paklen, od pet ekipa (osim Warriorsa, mislim na Spurse, Clipperse, Thunder i Rocketse), bilo koja da uđe u finale, neće biti iznenađenje. Bitnu ulogu će odigrati raspored i ukrštanja, a mislim da će ipak Dubsi negdje slomiti zube, iako navijam da ponove prošlogodišnji uspjeh. Svakako, još jednom, pratiću ih najviše u ovoj sezoni. Go Dubs Go!

538861d3df6acbb8d03d65d024fe6e76_crop_north

Komentari kolega

Frga: Posle iscrpne elaboracije i salve pohvala na račun šampiona od strane kolege Duje, meni je ostalo da sagledam the “dark side of the moon” Warriorsa. Kao prvo, teško se može ponoviti prošlogodišnja ofanzivna rapsodija jer je suludo da je samo Curry u playoff-u dao 98 trojčica dok je recimo čitava šampionska ekipa Spursa u playoff-u iz 99te dala 70 trojki. Kao drugo, Ratnici su bili pri dnu lige u izborenim slobodnim bacanjima, što implicira da ako im, nekim čudom, ne krene šut nemaju previše prilika za lake poene. I kao treće, vjerovatno će ostaviti traga odlazak Alvina Gentrya koji je, uz svo poštovanje Kerru, suštinski kreator ovog perfektnog ofanzivnog sistema. Svi znamo za staru dobru NBA kletvu: “ko živi od šuta i umire od šuta”, ali koliko god ja bulaznio i hejtovao, ako oni ponove prošlogodišnju igru repeat je vrlo vjerovatan.

Draško: Odlično se Dujo sjetio da iskopa prošlogodišnje najave – tada smo osjećali da bi mogli nešto da naprave, ali ipak nismo mogli da ih stavimo ispred onih koji su godinama u vrhu. Ipak, dolaskom Kerra se sve nevjerovatno brzo posložilo, cijele godine su održali formu i na kraju zasluženo slavili. Da je bilo štucanja – jeste, ali su u svakoj seriji poslije lošijeg početka nalazili pravi način za seciranje protivnika i rutinski zatvarali serije.
Ostali su na okupu, godinu dana su iskusniji, svi igrači se s lakoćom dogovaraju s upravom o produženjima ugovora i atmosfera u timu će vjerovatno biti čak i bolja od prošlogodišnje. Odlazak Gentrya kao glavnog kretora paklenog napada će sigurno ostaviti traga, Kerr zbog zdravstvenih razloga propušta početak sezone ali ima dovoljno vremena do aprila da sve opet bude idealno i opet imamo top 3 ekipu u oba smjera. Uz Utah, njih ću vjerovatno i ove godine najviše pratiti, jer jednostavno uživam u njihovoj igri – prva prilika je već sjutra ujutro.

One thought on “1. Golden State Warriors

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 2. Cleveland Cavaliers
Next post Born to run