Us and them – Week 1

Nakon što smo malo odmorili od predsezonskih analiza, a zatim i uživali u otvaranju sezone, pišemo i prvi weekly report. Ideja je da jednom nedeljno saberemo utiske iz protekle sedmice (od ponedeljka do nedelje), pa će utorkom ujutro ovo postati standardan osvrt. Us and them!


Game of the week – Spurs at Thunder

Utakmica je potpuno opravdala očekivanja, a veći dio meča je bio u ritmu kao da je plejof. Iako su Spursi dominirali gotovo cijelu utakmicu, par traljavo odigranih napada u finišu u kojima se išlo na post-up, umjesto da se izgrade akcije, su ih koštali pobjede. Sigurno je da će još neko vrijeme trajati uklapanje novih igrača i nova raspodjela uloga gdje su Kawhi i LMA prve opcije. Leonard je, ako zadrži ovaj nivo, najbolji igrač lige kada se računa učinak u oba smjera, jer je uz dobru odbranu na Durantu koga je natjerao na niz loših šuteva, nosio svoju ekipu u napadu cijelo vrijeme, pa su par promašaja u završnici vjerovatno i rezultat zamora. S druge strane, Westbrook zadržao prošlogodišnji nivo, KD na putu da se vrati na nivo iz pretprošle sezone. Kanter jeste preplaćen, ali za rat sa drugim postavama je ubitačno oružje, kad je već uprava odlučila da plati svaki cent poreza za napad na titulu.

920x1240

Heroes of the week

Moglo se pretpostaviti da će Pistonsi pod Van Gundyjem biti tempirana bomba, ali da u 4 dana dobiju Hawkse, Jazz i Bullse vjerovatno niko nije očekivao. Drummond dominira u reketu, čak pogađa solidno i bacanja, a svaki put prorade bar dvojica šutera. Tokom sedmice su ostali bez Meeksa na duže, što može malo poremetiti planove. Očekuju se i porazi od najgorih ekipa lige kad stane šut ili AD zabaguje sa slobodnih ili kojim slučajem propusti neku utakmicu (bez njega ova ekipa nema mnogo smisla), ali za sada sve to izgleda dosta dobro. Blok KCPa protiv Jazza je za špice. Warriorsi su sigurno u ovoj grupi sa tri dominante pobjede, ali nećemo puno o tome 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=BLZJb6OOYU0

Losers of the week

Rocketsi su katastrofalni na startu, a prva su ekipa u istoriji koja je izgubila prve 3 utakmice u sezoni sa razlikom većom od 20 poena. Howard je igrao samo jednu od te tri utakmice, a i ostali takođe odsustvuju (Jones i Motiejunas nisu igrali u poslednjoj), pa Harden baš ništa ne može sam kad su svi skoncetrisani na njega, a ostali nikako da pomognu. Sve je jasno kad su Ariza sa šutem 8/32 i Lawson sa 6/21 među korisnijim igračima. Prihvatljivo je što su izgubili od GSW, može se nekako shvatiti i poraz od MIA, ali 20 razlike od DEN je krajnje neprihvatljivo za nekoga ko pretenduje na vrh.

U ovoj kategoriji se moraju pomenuti i Bucksi. Nisu baš u kategoriji Rocketsa, ali ni mnogo bolji – znalo se da mogu imati problema u napadu, ali da primaju preko 115 poena u prosjeku i to od TOR, NYK i WAS je – sramota.

Capture

MVP

Može da zvuči izlizano, ali ono što je Steph uradio prve sedmice se teško riječima opisuje, mnogo je bolje pogledati video sa drugog meča sa Pelicansima. Nema odbrane protiv njega, čak ni kad Davis stoji ispred sa podignutom rukom ili ga okruže trojica ili četvorica. Hoće li ovako izdržati cijele sezone – sigurno neće, ali zašto se time opterećivati umjesto uživati dok magija traje? Prosjek prve sedmice mu je 39.3 poena, 7.3 asistencije i 2.3 ukradene lopte

http://www.youtube.com/watch?v=O4sXdktFDEM

Must see moments

Utakmica u kojoj su se sastali Magic i Thunder u kojoj smo prisustvovali neviđenom festivalu trojki u poslednjim trenucima, što je rezultiralo sa dva produžetka, je odnijela epitet momenata koje ste morali vidjeti u prethodnoj sedmici.

http://www.youtube.com/watch?v=J9SoFaLDWPc


Random thoughts

Karl Anthony Towns je fenomenalno otvorio sezonu protiv ipak neozbiljnih odbrana kakve su LAL i DEN. Ako to i djelimično ponovi narednih 12 dana protiv dva Gasola, Horforda, Drummonda, Whitesidea, Vučevića i lude odbrane GSW, možemo reći da MIN poslije 20 godina ima frančiznog igrača.

Golden State Warriorsi su potpuno rasterećeno ušli u sezonu, sa pola gasa razbili Pelikane, onda odbranom uništili Rocketse (toliko su dobri bili u zaštiti reketa da se ne pamti kad je neko imao ovoliko faula u napadu zbog dobre odbrane) pa su na red opet došli Pelikani, koje je Steph sam raščerupao (pogledati video iznad).

Atlanta Hawksi imaju garniture dresova kao da su ih kupili u Tuzima 90tih. Može se odmah reći da su mnogo izgubili Carrollovim odlaskom – Sefoloshi će faliti igra u napadu, Bazemoreu kontinuitet u igri i pored svog truda koji ulaže. Kad igraju sva 4 glavna igrača, dobri su, ali klupa opet nije na nivou. Šteta što nisu probali da ga zadrže kad se već bio idealno uklopio u igru, već insistiraju na finansijskoj fleksibilnosti pa možda kasno shvate da to nije uvijek i najbitnije. Horford i Milsap svaku utakmicu šutiraju za 3 da bi dodatno stavljali pritisak na protivničke odbrane, a ako Al počne da ih zabija u Paulovim procentima, Antony Davis će dobiti konkurenciju za najraznovrsnijeg centra lige koji obavlja baš sve poslove na terenu.

14506669

Utah Jazzeri se još uigravaju, Neto je zvanično startni play, a kad uđu u ritam dobre odbrane protivnik je u velikim problemima. Dovoljno je odgledati 3. četvrtinu utakmice kad IND kad ni sa 4 šutera na parketu ne može do izgrađenog šuta, već je sve išlo preko ruke. Favors je odlično otvorio sezonu, jer pored standardno dobre odbrane, predstavlja dobru opciju u napadu i protiv centara i protiv nižih igrača.

Za New Orleans Pelicanse je možda i dobro što su u ovako osakaćenom sastavu odmah naletjeli na GSW, koji svakako nije njihova kategorija, pa bi i u punom naletu vjerovatno izgubili od njih, jer Davis teško može sam bez pomoći ostalih koji se još uhodavaju ili oporavljaju. Usput su uspjeli da izgube i od POR, što je svakako mnogo veći problem. Perkins u prvoj utakmici protiv GSW oduševio, ne samo da je šutirao 5/5 iz igre već je sve bilo propraćeno s Hakeemovom elegancijom i to protiv Boguta.

Charlotte Hornetsi su ostali bez stuba odbrane MKGa, ali zato svi igrači daju mnogo više u odbrani – najbolji pokazatelj je utakmica sa ATL gdje su imali 7 blokada više (13-6). Dva puta su izgubili u finišu od ATL, jednom od MIA, nije im ni raspored bio baš naklonjen, ali će sigurno pokušati da se bore do kraja u svakoj utakmici.

Chicago Bullsi pokazuju značajan napredak u napadu u odnosu na prošlu godinu, pa su uz Cavse pali i nedorasli Netsi i Magic (uz mnogo više problema nego što bi trebalo), a poraženi su od Detroita. Biće zanimljivo kako će se Noah naviknuti na ovu ulogu da ulazi s klupe na oko 20 min da krpi rupe u odbrani (i Gibson ima identičnu ulogu i minutažu), dok španski tandem (Katalonac i Crnogorac u španskom dresu) imaju potpunu slobodu. Jimmy je nesumnjivi lider ekipe na obje strane terena, a ove godine je realno da bude u top 10 igrača lige.

jimmy-butler-nba-chicago-bulls-denver-nuggets-850x560

Indiana Pacersi su potpuno bezidejni, Ellis neumorno divlja, ali za razliku od Dallasa gdje se protivničke odbrane fokusiraju na šut Dirka i ostalih, pa stoga ima vise prostora, u Indiani je Monta jedna od prvih opcija. Myles Turner je svijetla tačka, ima skok i odličan šut, range mu je čak do trojke.

Ricky Rubio je popravio šut! Teško je pričati išta na osnovu tri utakmice, ali i procenti i mehanika izgledaju mnogo bolje.

Orlando Magic je zaslužio da pobijedi bar neku od utakmica, ali je za sad ohrabrujuće da su igrali utakmice na jednu loptu sa znatno kvalitetnijim ekipama – CHI, WAS i pogotovo festival buzzer beater trojki sa OKC. Orlando nema nosioca igre i jednostavno niko nije imao muda da zatvori utakmicu. Cak je i golobradi Hezonja izgledao kao neko ko bi mogao da bude taj lik, ali je ipak on miljama daleko od takve uloge. I Payton zaslužuje pohvale za popravljanje mehanike šuta, Vučević je pokazao napredak u odbrani – materijala ima, samo da ovako nastave.

Jahlil Okafor je prijatno iznenadjenje, prvu utakmicu sezone je izgledao kao Hakeem, agresivan i precizan. Kao da nije igralo ono drvo iz predsezone. Interesantan je tandem njega i Noela.

102815_okafor-jahlil_1200

Toronto Raptorsi – kao i obično, kod njh ima svega, pa jedan dan Jonas bude najbolji igrač ekipe protiv IND, odmah sljedeći protiv ne baš stamene odbrane Bostona šutne samo 6 puta jer ne može doći na red od revolveraša, da bi na kraju protiv MIL odigrali pravu timsku utakmicu i ubjedljvo slavili.

Bonus impression

Porodični termin nedeljom u 21:30 je bio pogodan za uspavljivanje djeteta. Boston vs San Antonio Spurs je po smislenosti igre na momente podsjećao na meč Hrvatska – Česka sa ljetošnjeg Eurobasketa. Izgubljene lopte su se kotile iz napada u napad, nakon kojih bi facijalne ekspresije Popa i Stevensa bile blizu replike Munchovog remekdjela Krik. Očito je da će Spursi prvi dio sezone igrati preko one rabote, a ciglana zvana Celticsi, ukoliko nastavi s ovakvim procentima šuta, će ubrzo raspršiti Stevensove, a ostvariti Aingove snove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Born to run
Next post Is Grit and Grind dead?