Us and them – Week 2

Druga nedelja sezone je iza nas, nastavljamo sa redovnim osvrtom. Us and them!


Game of the week – Clippers at Warriors

Nakon što su se Warriorsi poigrali u prve 4 utakmice sa prošlogodišnjim PO timovima zapada, u četvrtak ujutro po našem vremenu imali su okršaj sa još najljućim rivalom koji je takođe dobro otvorio sezonu. Lance je na početku zauzeo mjesto u startnoj petorci LAC oz standardni ostatak, dok je s druge strane Ezeli mijenjao Boguta i to je posebno dobro uradio u prvoj četvrtini u kojoj je realizovao par zicera i fenomenalno zalijepio Blakea
http://www.youtube.com/watch?v=n2045iTx6gk

Međutim, kako je Steph već poslije par minuta zaradio 2 faula i sjeo na klupu, CP i BG su dominirali i samo zbog očajnog starta ostatka petorke nisu odmah napravili razliku. Čim su sjeli da odmore, šampioni su uhvatili ritam i druga petorka je uništila goste napravivši u par minuta razliku koju je serijom trojki Curry uz Klayovu podršku diže 17 razlike tokom druge četvrtine. Rivers je odmah morao da vrati udarni dvojac koji je smanjio razliku do poluvremena, a onda ga tokom treće potpuno istopio. Ključni detalj stizanja je bio što ovog puta u garbage time nije sjeo obojicu najboljih na klupu već je Griffin ostao duže u igri i tako u borbi sa drugim postavama dao veliku prednost svom timu. Valja pomenuti i par jako dobrih odbrana Riversa na Curryju tokom ovog perioda.

Ista tendencija se nastavila i tokom završnice pa su gosti nakon par minuta došli i do rekordne prednosti od 8 poena. Međutim, šampioni tada pale turbine, diže se ritam igre i u zanjih 5 minuta ulazi se u završnicu koš za koš. Međutim, koliko god su LAC djelovali dobro kad je najjača postava na parketu, Curry je još jednom potvrdio da za njegovo samopuzdanje nema lijeka i serijom trojki iz svih pozicija donio pobjedu svom timu pa opet valja pogledati sledeći video.

http://www.youtube.com/watch?v=qBnXRsHEsiE

Igra LAC svakako ohrabruje, posebno Blakeov početak sezone jer bi ako nastavi vim tempom mogao da uđe u krug MVP kandidata – uz dobru odbranu, u napadu je opasan iz svih sitacija bilo da ide na obruč, šutira s distance ili namješta zicer. Ono što zabrinjava je da opet nisu mogli do pobjede ni nakon vrhunskog izdanja vodećeg tandema, a imajući u vidu Piercove godine, Crawfordov očajan početak sezone (na ovoj utakmici šut 4-15) i nekonstantnost svih osim najbolje četvorke (još Jordan i Reddick pripadaju ovoj skupu ) biće zanimljivo kako će Rivers slagati rotacije.

S druge strane, Ratnici od svakog člana rotacije uspiju po nešto da izvuku, pa se Bogutovo odsustvo nije ni osjetilo. Uz nerealnog Stefa, svako put po neko odigra dobru utakmicu – ovaj put svi članovi petorke bili dvocifreni, posebno Barnes dobar, uz odličnu rolu klupe na kraju prve i početkom druge četvrtine. Za sad su prvi tim lige, a kako su prošli najteži dio rasporeda u prvih 2 mjeseca može se očekivati da ovako i nastave.

Heroes of the week

Hawksi su sezonu počeli sa porazom, a nakon toga naređali sedam pobjeda. Čim smo posumnjali u Bazemorea, on nas je demantovao i povezao 3 dobre partije, pa je recimo u tom periodu na fantazyju bio 11. najkorisniji igrač lige. Ako ovako nastavi ipak će se DeMarre zaboraviti, a dotični juriti ugovor karijere na ljeto. Što se tiče same Atlante, opet je ista priča kao i prošle godine – mnogo ljudi ih ne smatra za ozbiljne, pogotovo ne za kontendere, ali oni guraju svoju spursovsku priču. Interesantno je da je Horford proširio svoj range tako da je sada opasan i sa trojke.

AlHorford

Losers of the week

Pelicansi – ako su za dva poraza od GSW na startu postojala opravdanja da su igrali protiv mnogo boljeg tima, porazi od Orlanda i Dallasa su znak da mnogo stvari ne štima. Skor od 0-6 na startu je za svaku osudu, konkurencija odmiče pa iako i dalje ima dosta povrijeđenih igrača (Evans i Pondexter najviše nedostaju) sve manje je opravdanja za loše rezultate. Projektovano mjesto u plejofu sa sedme pozicije se čini tako daleko.

MVP

James Harden – nakon očajne prve nedjelje i za klub i za njega, kao da je rekao dosta je bilo zajebancije i odigrao 4 vrhunske utakmice sa prosječno 38,5 poena. Od toga su 2 pobjede bile i protiv krema Zapada, Thundera i Clippersa.

james-harden-rockets-051315-getty-ftr_12tpj9s0jk5p910a7u5cf945f7

Must see moments

Ovaj koš ne važi, ali je svakako impresivna daljina odakle je postignut – Jae Crowder iz auta!

U must see kategorije obavezno mora ući i game winner Bradley Beala protiv Spursa. Lakoća kojom je izbacio Aldridgea, izgradio sebi šut i pogodio je stvarno zadivljujuća.

http://www.youtube.com/watch?v=R6ernEqsnu8


Random thoughts

San Antonio Spursi se i dalje navikavaju na novi sistem igre, a trenutno pucaju najviše loših šuteva (između reketa i trojke) u ligi. Očekujemo upgrade u igri.

Stephenu Curryju je falila još jedna trojka da izjednači Jordanov rekod od 182 poean u prvih 5 utakmica.

Milwaukee Bucksi, koji su bili loseri prve sedmice, su iskoristili idalan raspored i utakmice sa najgorim ekipama lige za 4 vezane pobjede u kojima nisu dozvoljavali nikome da im ubaci preko 100 poena. Giannis odličan za sad, njegova vrhunska odbrana i tranzicija vuku ekipu, Middleton ulazi u ritam, a poslije povrede je počeo i Parker da se pojavljuje na parketu.

Los Angeles Clippersi su, nakon GSW, izgubili i od Rocketsa. Jeste da nije igao Paul i da su vjerovatno oštećeni za 2 poena u finišu, ali potpuna nemoć u zaustavljanju Hardena koji im je ubacio 46 poena, zbog nepostojanja dobrog odbrambenog igrača na perimentru, i dominacija Howarda u reketu sa učunkom 20-20 pored teorijski jednog od najboljih tandema lige nisu nikako dobar signal za ekipu koja hoće u borbu za titulu.

chris-paul-doc-rivers-deandre-jordan-blake-griffin-nba-los-angeles-clippers-media-day1-850x560

U Portland Trail Blazerse nismo mnogo vjerovali u prije početka sezone i za sad smo potpuno promašili – ne samo da nisu na samom dnu, već imaju pozitivan učinak nakon 7 utakmica. Lillard diriguje orksetrom, McCollum mu dobro asistira, a ostali se smjenjuju u korisnim rolama u utakmicama veoma jakog ritma sa dosta šuteva za 3. Jedini su do sada protiv Jazzera ubacili preko 100 poeana, pao je i Memphis tako da su za sad odlični u utakmicama sa ekipama koje pretenduju na doigravanje.

Po pitanju Chicago Bullsa se moglo pretpostaviti da će biti dosta čudnih rezultata dok se navikakavaju na novog trenera i sistem igre, ali da dobiju Thundere i Cavse, a gube od Pistonsa, Hornetsa i posebno Wolwesa nema nikakvog smisla.

Startni bekovi New York Knicksa (Calderon & Vujačić) nisu ni za ABA ligu (najgoru u istoriji njenog postojanja), pogotovo ako pričamo o odbrani. Odavno nismo gledali više promaje nego u backcourtu Knicksa kada su ova dvojica u paru na parketu.

Detroit Pistonsi nastavljaju da prijatno da iznenađuju – Drummond je imao dvije Chamberalinovske partije (25p/29s i 29p/27s), a Reggie i Calldwell Pope su u formi karijere. Ipak, nije mi jasno da protivnici ne zloupotrebljavaju više AD katastrofalno izvođenje slobodnih (15% i 16%) u zadnje dvije utakmice pa ga po 30 puta pošalju na liniju i ubiju ritam igre, a ne da dozvoljavaju 40 poena u 4. četvrtini kao Portland prije neki dan. A koliko god ne gotivimo Drummonda zbog manjka finese i viška testosterona, moramo da skinemo kapu za brojke koje momak bilježi na početku sezone. U prvih 6 mečeva ima sulud prosjek 20 poena i 20 skokova, a o kakvom se učinku radi dovoljno govori da je jedini igrač kojem je to pošlo za rukom The Big Dipper Wilt Chamberlain u sezoni 1970-1971.

Pi-Pistons-Andre-Drummond-111714.vresize.1200.675.high.6

i još jedna zanimljivost za kraj – East vs. West: Istok vodi 14-12 protiv Zapada u interkonferencijskim mečevima, a rezultat je 11-5 u poslednjoj sedmici.

Bonus impression

Na zadovoljstvo svih ljubitelja košarke, sve su prilike, da se George vraća u formu MVP kontendera koju je imao prije teške povrede. Nakon sporijeg starta u prve 3 tekme, povezao je 4 dobra meča od kojih se izdvajaju sjajna rola u pobjedi protiv Heata kao i u porazu od Cavsa gdje nadigrao Kinga Jamesa ali nije imao podršku saigrača. U napadu igra sjajno i raznovrsno sa konstantom kombinacijom ulaza i šuta, a pored toga je i itekako aktivan na ofanzivnom skoku. Odbranu ne igra baš na onom nivou od prije godinu i po dana, mada i sadašnja filozofija Pacersa mu to ne dopušta s obzirom da to nije više onaj defanzivno orijentisan sistem kao u vrijeme Hibbert-West ere. Što se tiče Pacersa generalno, drvenarija pod košem je nepodnošljiva te nam nije jasno zašto Vogel ne daje gro minuta Milesu Turneru koji pored sjajnih fizikalija ima izuzetno mekan šut. George Hill ne igra na nivou sa kraja prethodne sezone a ni Ellis se  još najbolje ne snalazi bez Carlislevih akcija crtanih samo za njega. Oni će kao dokazani NBA starteri vjerovatno dostići očekivanu formu ali nedostaje kvalitetna četvorka/petica te Bird trebao da smisli neki fin paket za dovođenje Taja Gibsona.

INDIANAPOLIS - APRIL 5: Paul George #13 of the Indiana Pacers runs down the court during a game against the Miami Heat at Bankers Life Fieldhouse on April 5, 2015 in Indianapolis, Indiana. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this Photograph, user is consenting to the terms and condition of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: 2015 NBAE (Photo by Ron Hoskins/NBAE via Getty Images)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Is Grit and Grind dead?
Next post Us and them – Week 3