Us and them – Week 4

Četvrta sedmica otkako je počeo NBA karavan. Us and them!


Game of the week – Warriors at Clippers

Prava poslastica od utakmice, a bio je to i pravi ispit za Dubse u jurišu na rekord u broju pobjeda na početku sezone. Clippersi su krenuli fantastično i bili bolji u većem dijelu utakmice, međutim, Warriorsi su u stilu šampiona uspjeli da zatvore utakmicu sa 22-5 i uzmu pobjedu nakon deficita od čak 23 poena.

20151119_atlac_recap_760

Utakmica je počela vrlo problematično za šampione – Curry i Green su vrlo brzo sakupili po dva faula, dok je s druge strane Paul bio nezaustavljiv, tako da je prva dionica završena sa 41-25, a šut Clippersa iz igre je bio 17 od 24 ili 70.8%! Agonija se nastavila za Warriorse, pa su sredinom druge četvrtine bili na -21, a na poluvrijeme se otišlo sa minusom od 14 poena. Razlika nije zabrinjavala koliko igra. Kada je Blake pogodio trojku za 79-64, bio sam ubijeđen da neće biti ništa od rekorda, a odmah ubrzo bivam demantovan. Kreće mašina i na kraju treće četvrtine, Clippersi su na samo +6. Završnica je bila još luđa – prvo je Barnes pogodio za vođstvo Golden Statea, a Clippersi odmah vrhunski odgovorili i poveli 112-102, a do kraja je bilo 5 minuta. Nakon toga, Warriorsi prave seriju od 11-0, koja je možda bila i ključna na psihološkom planu. Iako su opet imali vođstvo trojkom Crawforda, Clippersi više nisu mogli slomiti utakmicu.

Nakon hronologije meča, čiji pregled možete vidjeti na donjem snimku, da se malo pozabavimo i analizom utakmice, a pogotovo završnice.

http://www.youtube.com/watch?v=tpzpaUCIQFE

Da Paul nije ubacio onaj šut u prvoj rundi plejofa prošle sezone protiv Spursa, mogli bi slobodno da kažemo da su Clippersi jedni od najvećih chokera u današnjoj NBA. Ovako, možemo samo da kažemo da imaju velikih problema sa clutch momentima i zatvaranjem utakmice. Ne pomaže po ovom pitanju ni šampionsko iskustvo Doca Riversa ili Piercea (čovjek je definitivno na zalasku karijere).

E sad, ovu utakmicu je taktički prelomio Walton (mada je, ruku na srce, mogao i ranije da reaguje), postavljanjem small-ball ekipe u završnici (petorka Steph-Klay-Igi-Barnes-Green je najopasnija u ligi). S druge strane, Doc je vrlo loše reagovao i držao na parketu Jordana koji je veliki problem protiv protivničke postave sa pet šutera. S druge strane, čak ni u missmatchu protiv Barnesa nije pravio nikakvu prednost. Lako je biti general nakon bitke, ali mi se čini da je umjesto DeAndrea na parketu bio Josh Smith, koji je bio vrlo raspoložen, da bi ishod bio drugačiji (i sam se čudim tome da pričam o Joshu kao predlogu za dobijanje ozbiljne utakmice).

Heroes of the week

Warriorsi. Možda su do sada već zasluživali, ali izjednačavanje rekorda od 15-0 na početku sezone se stvarno mora pomenuti u ovom kontekstu. Pogotovo što ova sedmica nije bila ni malo naivna. Neuspješno su pokušali da ih zaustave i Bullsi, nakon Clippersa. Na kraju, gostovanje na visini od preko 2000 metara u Coloradu protiv Nuggetsa koji imaju problema sa povredama je došlo kao šlag na torti. 15-0! Za sad 🙂

CU

 

Što se tiče utakmice sa Bullsima, mora se i tu reći par komentara.

Dubsi još nisu stigli ni da pošteno proslave pobjedu, a već su stigli Bullsi osokoljeni pobjedom protiv Sunsa. Uz, to spremili su i par taktičkih iznenađenja pa je Butler prvu četvrtinu počinjao odbranu na Greenu, da bi se nakon standardnog bloka za Currya nakačio istome na vrat do kraja napada. Uz to, Captain Kirk je na momente pogađao iza linije za 3 kao u najboljim danima, Mirotić i Gasol ponešto ubacivali, Snell se trudio da igra dobru odbranu i sve do par minuta prije kraja šampioni nikako nisu mogli da se odlijepe. Tada je MVP pokrenuo mašineriju (pogodio samo 3 od 11 šuteva za 3), a završni udarac gostima zadao je Barnes sa 2 vezane trojke.

Chicago je opet dokazao da može da igra s najboljima, ali i da i dalje ima značaje nedostatke koji ga odvajajaju od borbe za sam vrh. Mirotić jeste dobar šuter za visinu i poziciju, ali bi mogao da smanji broj šuteva iza linije 6,75 (do sada u sezoni i karijeri 31%), Gasol nije ubitačan u napadu kao prošle sezone i onda dok se Rose uvijek traži sve ostaje na Butleru koji moga da vuče i u odbrani pazeći najbolje protivničke igrače, a onda i da u zadnjim sekundama napada šutira preko ruku. U odnosu na prošle sezone igra se dosta brže, ali još uvijek napad nema potrebnu raznovrsnost, dok je obrana gora nego ranije. Da li je potrebno još uigravanja ili će se morati brzo posegnuti i za trejdom – pitanje je na koje će uprava morati brzo da ima odgovor.

S druge strane, Warriorsi su dobili još jednu utakmicu u kojoj nisu blistali. Barnesov agent je zadovoljno trljao ruke jer je njegov pulen još jednom potvrdio važnost za klub, pa će na ljeto sigurno to dobro naplatiti.

Losers of the week

Clippersi. Nakon poraza od šampiona i Blazersa, uslijedio je i bolan poraz od Raptorsa u jednoj od najružnijih utakmica koju smo imali prilike da gledamo (detaljnija analiza ove utakmice je na kraju članka). Uglavnom, losing streak od 3 meča za nekog ko pretenduje za vrh nije obećavajuća stvar.

Watch-Clippers-vs.-Warriors-Online-665x385

MVP

Anthony Davis – nakon povratka od povrede i nevjerovatno mučnog početka, Pelicansi su uzeli dvije pobjede na krilima Obrve, koji je u oba meča imao fenomenalan učinak. Da li je ovo samo početak puta koji Pelicanse vraća u borbu za plejof ili samo bljesak, tek ćemo da vidimo.

Mar 4, 2015; New Orleans, LA, USA; New Orleans Pelicans forward Anthony Davis (23) against the Detroit Pistons during the second half of a game at the Smoothie King Center. The Pelicans defeated the Pistons 88-85. Mandatory Credit: Derick E. Hingle-USA TODAY Sports

Must see moments

Nakon što se pojavio u Šekovoj emisiji, Marcelo Huertas je još jednom zaslužio isto. Uklapa se u sivilo Jezerdžija sa ovim gubljenjem u odbrani protiv Knighta.

http://www.youtube.com/watch?v=zfXm94RoFCQ


Random thoughts

New York Knicks – Ako se moglo očekivati da Knicksi ne budu onakav raspad od tima kao prošle godine i da se u slučaju pozitivnog zdravstvenog biltena uključe u borbu za doigravanje, sigurno nije da već poslije 20 dana igre u NBA Porzingis postane ne samo igrač koji je opasan iz svih pozicija već i da sa 20 godina pruža vrhunska defanzivna izdanja. Protiv Rocketsa je djelovao fenomenalno, pa je u finišu blokirao Hardena 2 puta, poentirao, hvatao lopte u napadu i na kraju došao do fenomenalnog skora od 24 poena, 14 skokova i 7 blokova. Ako je neko kojm slučajem propustio, obavezno neka pogleda video ispod – brža verzija Sabonisa u napadu, Rick Smits u odbrani.

Osim ranije otpisanih Netsa i rekreativaca iz Phile, izgleda da će Orlando Magic biti jedina ekipa koja se neće moći uključiti u borbu za prvih 8. Oladipo je potpuno van ikakve forme pa ga je trener i kad je ozdravio držao na klupi kad se odlučialo protiv Kingsa, Vučević je u pobjedi protiv Wolwesa igaro samo 16 minuta, pa ekipa najviše zavisi od Fournierovog raspoloženja.

Toronto Raptors– Sa učinkom 2-3 đe su pobijedili obje LA ekipe završili su turneju po zapadu. Veliki problem će predstavljati povreda šake Valanciunasa koji će odsustvovati najmanje 6 sedmica.  Mijenjaće ga Scola koji ni dok je bio mlađi nije bio poznat po korisnom učinku u odbrani nego samo po šutevima iz svih pozicija i dobroj post igri, Biyombo koji je klasični defanzivni centar potpuno beskorisan na preko 2m od protivničkog koša i P.Pattersson koji iako centar poput Argentinca mnogo više voli da šutira nego da radi u reketu. Da se od njih trojice sastavi jedan igrač bilo bi odlično, a ovako će biti jako zanimljivo kako će sve to izgledati. Carroll se pokazuje kao odlično pojačanje, njegovo zdravlje je jedan od najbitnijih faktora za uspjeh Raptorsa.

NBA: Toronto Raptors-Media Day

Kad smo već kod Istoka – biće pakao u borbi od 6. mjesta pa na dalje, možda i od 5. ako Toronto upadne u krizu bez Jonasa. Giannis igra fenomenalno, ali je Milwaukee opet bio katastrofalan sa 3 poraza sa prosjekom od 27 poena. Boston uz fenomenalnu odbranu nekad trokira u napadu pa i Netsi nekog pobijede, Indiana i dalje dobija sve utakmice koje može, posebno protiv rivala za poziciju, Detroit nastavlja sa promjenjivim partijama. Washington dobio 3 ekipe sa Istoka i bez Beala, a naredne sedmice ih očekuju još 4 rivala pomenuta u ovom pasusu.

Oklahoma City Thunders – bez Duranta, Russ je opet imao i vrhunskih i bezglavih utakmica od čega je i zavisio rezultat ekipe. KD se se vraća, nakon divizijskog derbija sa Jazzerima imaju laganiji raspored da uhvate ritam.

Dallas Mavsi i dalje iznenađuju, 9-5 učinak sve govori. Carlisle cijedi suvu drenovinu.

Phoenix Suns – Dobra vijest za sve ljubitelje košarke na ovim prostorima je da Mirza nakon oporavka od bolesti igra sve više (dvocifren učinak na 4 od 5 zadnjih utakmica) i da je s njim napad Sunsa još bolji. Sad im slijede utakmice protiv naboljih na zapadu Spursa i Warriorsa, uz Pelicanse koji se bude, pa će biti na žestokom ispitu.

Denver Nuggets – u visinama Kolorada Nikola Jokić pokazuje da nije perano došao jer je sa double-double učincima protiv Spursa i Warriorsa pokazao da se već sad može na njega ozbiljno računati. Umor i naporna putovanja će vjerovatno ostaviti traga pa će biti i loših utakmica, ali je potencijal za dug boravak u Ligi dokazan. Gallinari igra vrhunsku sezonu, Mudiay nakon traumatičnog početka đe je gubio svaku drugu loptu koju dohvati se polako stabilizuje, Burton je sve bolji i bolji – ima dosta razloga za zadovoljstvo i pored očajne odbrane koja će sigurno do kraja sezone pogoršati trenutnu uspješnost od sasvim solidnih 43%.

Nikola Jokic poses during Denver Nuggets media day Monday, Sept. 28, 2015. (AP Photo/Jack Dempsey)

 

Lakersi polako zauzimaju pol poziciju za prvo mjesto na dnu Zapada. Umjesto da daju odriješene ruke mladima, Kobe je u seriji od 10 promašaja iza linije za 3, uz šut 9/39 van reketa, a uz to predvodi ligu u putevima preko ruke na koje mu otpada 60% pokušaja da poentira iz skok-šuta.

Bonus impression

Osvrt na dva najgora meča ikad 🙂

Kings at Magic 

Igra na ovom meču je bila daleko od magične i kraljevske jer ova dva tima prečesto ulaze u šuterske depresije koje je mučno gledati. Upravo je takva jedna šuterska zona sumraka Magica odlučila pobjednika u III četvrtini kada su Kingsi, bez neke posebno dobre igre, napravili seriju 22:2. Ovakve sušne sekvence su neminovnost za Orlando jer, uz dužno poštovanje prema odbrani koju Payton i Oladipo igraju, njihovi procenti šuta su zaista nepodnošljivi i Skiles bi morao nešto brzo da osmisli. Ofanziva Orlanda se u najvećoj mjeri oslanja na ćudljivu formu Fourniera a to nikako nije dobro za neke veće aspiracije ukoliko ih u Floridi uopšte ima. Što se Kingsa tiče, oni se nekako kotrljaju kada Cousins drmne koju tabletu za smirenje. Dobra partija za njega, terorisao je visoke Magica poput Islamske države, lagano dolazivši do poena, naročito sa linije slobodnih koje realizuje u visokim procentima. Solidne role sa klupe su odradili Belineli i Caspi, što se ne može reći za McLemora koji ove sezone igra katastrofalno. Ovo bi bilo i više nego dovoljno karaktera za meč koji teško da će bilo kome ostati urezan u pamćenju.

magickings1_760_112115

Raptors at Clippers

Nakon vezanih poraza od Wariorsa i Blazersa, očekivalo se da Clippersi opet osjete slast pobjede protiv solidnih Raptorsa. U prvih par minuta, tokom Redickove šuterske rapsodije(12 poena u uvodnih 4 minuta), činilo se da su na pravom putu ali..Dvije brze lične natjerale su Doca da preseli ionako lošeg Griffina na klupu, Josh Smith preuzima kormilo a sa druge strane Carroll i Scola drže čas košarke. Dok Carroll igra u oba pravca najbolji meč od svog dolaska u Kanadu, Doc žali što nema kosu na glavi da je iščupa dok gleda “akcije” i “nereakcije” svojih pulena. Ova oda gadosti Clippersa rezultira 11 datih poena u drugoj četvrtini i sa 63:34 na poluvremenu. U trećoj četvrtini Raptorsi nadmašuju Clipperse u neigri uz pomoć bacanja cigli Lowrya i DeRozana, postižu 8 poena za četvrtinu i daju teoretsku šansu očajnim Clippersima da se vrate. U prvoj polovini poslednje četvrtine sprovode teoriju u praksu na krilima sjajne odbrane Smitha i energije Riversa, ali onda Griffin sa par ofanzivnih faulova i grešaka privodi lagano meč kraju u korist manje očajnih Raptorsa.
U konačnom, najgora partija Griffina sezone, Paula i dalje muče prepone, a Doc mora vidjeti šta dalje sa ovako raštimovanim orkestrom. A sa ovakvom bezidejnom i jalovom igrom i odsustvom Jonasa, i pored pobjede, ni Raptorsima se ne piše dobro. Još jedno mučenje od meča ove nedelje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Us and them – Week 3
Next post Us and them – Week 5