Young Americans – West

Kada su u pitanju naslovi naših postova, najčešće pozajmljujemo nazive numera nama dragih muzičara i bendova. Ovaj put, odajemo poštu velikom majstoru muzičke scene. Rest in piece, David Bowie.

a50f3e1c

U decembru smo baš odmarali (tj. bili zauzeti drugim obavezama pa se dešavalo da sva trojica zajedno ne odgledamo ni jednu utakmicu nedeljno). Kroz ovaj i naredni post ćemo preći trenutni status svih ekipa po kategorijama kojima one trenutno pripadaju i koji su im dometi ove sezone.

Neuspjeh je sve osim velikog finala

Golden State Warriors

Aktuelni šampioni u potpunosti dominiraju dosadašnjim dijelom sezone, broj poraza sve o tome govori. Steph je nakon svemirskog otvaranja sezone malo usporio (i formom i zbog povreda), ali je zato Draymond ekspodirao (ni broj triple-double učinaka ne pokazuje koliko on zaista doprinosi u oba smjera), a naravno da i Klay s vremena na vrijeme izrešeta protivnika. Uz to je jedan od bitnijih igrača Barnes bio mjesec van terena pa su i grijači klupe poput McAdooa i Clarka dobili mnogo minuta. Toliko su puni samopouzdanja da je trenutno teško i zamisliti da ih neko može zaustaviti jer djeluje da na sve imaju rješenje pošto ne samo da prva petorka igra van svake pameti već i rezerve odrađuju posao kad god treba. Jedini rizik može biti peveliko trošenju igrača u jurenju 73 pobjede.

hi-res-550fac3d9cfacdba07d0fd4ba9d10364_crop_north

San Antonio Spurs

Za sada prvi izazivač i najozbiljniji kandidat da zaustavi Dubse. Aldridge se polako uhodava u sistem, pa ponekad odigra i stretch peticu ako treba razvući protivnika. Ipak, prvo ime je Leonard koji je vjerovatno trenutno najbolji two way player u ligi jer osim što uništi svakog koga čuva ima konstantan doprinos u napadu, i šutu spolja i napadanju obruča. Danny Green je i dalje potpuno van šuterske forme (mada mu i dalje uredno igraju akcije za trojke), Parker toplo-hladno, Duncan u standardnom laganom ritmu, Ginobilly, Diaw i Boris standarno havarišu druge postave protivnika. Čak je par puta i Marjanović protiv nedoraslih protivnika odigrao vrhunske partije što bi moglo da nagovijesti i malo duži boravak u ligi od aktuelnog ugovora koji ističe na ljeto. Da ne zaboravimo, igraju i dalje najbolji odbranu u ligi, mada im ni napad nije mnogo gori jer su i tu u top 3.

http://www.youtube.com/watch?v=VE_eTWXJ7x0

Sigurni playoff učesnici

Oklahoma City Thunder

Voljeli bi oni sigurno da pripadaju gornjem domu, ali su trenutni ipak prvi u narednoj klasi. Durant liči na sebe od prije par sezona, Russ i Ibaka su na nivou prošle sezone, ali prateći orkestar je daleko od njihovog nivoa i sve imamo neke tandeme od kojih bi zajedno činili dobre igrače. Npr, Imali bi dobru peticu da spoje Kantera i Adamsa – prvi ubaci svoju kvotu poena kad god uđe, ali zato odbrana primi još više, drugi igra odbranu, ali u napadu na sve preko metar od koša nije nikakav faktor. I spolja je identična situacija: Roberson osim zaustavljanja protivničkih spoljnih igrača nema i dalje ništa drugo u ponudi, njegova suprotnost – Morrow upadne u seriju trojki, ali je u odbrani vrlo malo bolji od Kantera. Waiters nikad nije poznat kao dovoljno pouzdan igrač, ali gotovo redovno igra u završnicama jer ne pripada ovim krajnostima, a čisto sumnjam da bi ušao u u razmatranje osim garbage time za ranije pomenute. Kevin i Russ kad su zdravi mogu mnogo i niko ih ne može zaustaviti, ali da li samog i do vrha sa ovakvom ekipom?

photo 2
Steven sa nekima od 18oro braće i sestara (prosječna visina braće – 2.06, a sestara – 1.83)

Los Angeles Clippers

Poslije dosta traljavog početka, Griffinova povreda kao da je malo trgla ekipu pa su počeli svi, a posebno Redick (u 7 utakmica 24/39 za 3) da sipaju sa svih strana, dok CP3 potvrđuje da je već godinama najbolji organizator igre na planeti. Ipak, koliko god bili dobri, nedostatak dobrih odmbrambenih igrača na spoljnim pozicijama (čak je i Matt Barnes bio bolji od ovogodišnjih opcija) ostavlja traga i protiv lošijih ekipa, a kako će tek preskočiti ekipe đe igraju Thompson, Leonard, Durant, Harden i sl ostaje prava zagonetka.

article-2620942-1D8F660900000578-590_634x541

Houston Rockets

Nakon kriminalnog početka i promjene trenera malo su bolji ali daleko od bilo kakve ozbiljne borbe za vrh. Harden i Howard uglavnom odrade svoje, ali konstantan doprinos od ostalih, permanentne promjene taktika i formacija ne djeluju da mogu dovesti do prošlosezonskih visina. Gotovo da nema igrača, osim plejeva, da nije igrao bar malo na četvorci ove godine, a rješenje se i ne nazire. Morey sigurno smišlja neke trejdove jer činjenica da uz Howarda dosta često igra i Capella koji ima gotovo isti arsenal bezopasnosti van zone 2m od obruča i preciznosti sa linije slobodnih što sigurno ne odgovara njegovom run and three konceptu. Sve u svemu, i ulazak među 8 im dobar ove godine.

nba-houston-rockets-media-day
Clint N’Dumba-Capela

Memphis Grizzlies

Simbol grit and grind košarke, ili ti tučnjave u reketu i oko njega, je prešao na startnu petorku sa 4 igrača koji mogu da pogode za 3 pošto je Matt Barnes je postao starter umjesto Randolpha i time je vjerovatno stavljena tačka na prethodnu eru. Ako su ranijih godina i nagovještavali da mogu do vrha, ove godine bi im i prolazak prve runde u slučaju povoljnog rasporeda (Clippersi?) bio premija, pa upravi ostaje da smisli što će raditi na ljeto kad ističu brojni ugovori (Conley, Lee, Green, Barnes) i da vide kakav je koncept kad je već kao kamen temeljac postavljen Gasol ljetošnjim ugovorom. Jesta ga zaslužio, ali nisam siguran da je to baš franchise player na kome možeš graditi ekipu za naredne 4 godine jer je sve sporiji u odbrani, a umjesto reketa oslanja se na šut s distance…

Grit-and-Grind-Memphis-Grizzlies

Borba za playoff

Dallas Mavericks

Da im je neko ponudio ljetos da budu prvi u ovoj kategoriji kao glavni kandidat za 7 mjesto u januaru sigurno bi objeručke prihvatili. Dirk je nakon očajnog Evropskog fenomenalan i opet nosi napad pa je stigao i na 6 mjesto vječne iste u poenima prestigavši Shaqa, Deron kad je zdrav podsjeća na momente na nekadašnjeg sebe, a Zaza Pachulia je sigurno jedan od najboljih trejdova ljeta. Matthews se vratio poslije povrede i opet zna da zaređa sa serijom trojki, Parsons je nedavno prestao da bude na limitiranoj minutaži i očekuje se još bolje izdanje u nastavku. Procenat uspješnosti će vjerovatno opasti, ali obzirom na probleme svih ostalih teško da će ih 2 ekipe preskočiti osim u slučaju neke veće havarije sa povredama koje su već zadesile rivale. I da, Carlisle  je  doktor košarke, moram još jednom to da isatknem jer ih je malo ko pred početak sezone uzimao za ozbiljnog takmaca za prvih 8, a oni će vjerovatno nastaviti tradiciju igranja u maju.

151114003133-zaza-pachulia-nba-los-angeles-lakers-at-dallas-mavericks.1920x1080-826x620

Utah Jazz

Svi bitni igrači su imali problema – Gobert mjesec skoro ipo odsutan zbog povrede koljena, Burks u decembru polomio fibulu i pitanje je kad će se vratiti nazad, Favors zbog bolova u leđima pauzira 10 utakmica, Hood je više puta imao neke sitne povrede i pravio pauze, Hayward imao očajan početak sezone, Exum otpisan i prije početka, a i dalje su osmi!? Da je sezona i nalik prošlima već bi mogli da se opuste i spremaju za sljedeću jer bi zaostatak bio preveliki. Doduše, i u ovako osakaćenom izdanju dobili su par utakmica bolje plasiranih i zdravijih protivnika. Uglavnom, ono što su prošle godine naslutili ove je i potvrđeno – ova ekipa ima budućnost, a ulazak u doigravanje bio bio prava premija za ovu sezonu i nagrada za Snyderov dosadašnji rad. Za sljedeću već znaju da će trebati naći još nekog kvalitetnog pleja uz Exuma koji će se valjda oporaviti (Burke to svakako nije, Neto odličan za trećeg pleja), a Hood, Hayward, Favors i Gobert imaju kvalitet startera za ozbiljnu ekipu. Burks je već navikao da ulazi s klupe, a pod obavezom je dovođenje još jednog visokog koji bi valjalo da može da pogodi i sa distance dok rookie Lyles ne stasa (npr. Ryan Anderson je slobodan, zašto ne probati sa nekim kraćim jačim ugovorom). Booker, Ingles mogu povremeno pomoći u manjim ulogama i to je sigurno ekipa koja ne mora da brine da li će uću među 8, a od napretka i pojačanja zavisi korak više. Ili, ako im je lakše, dovedu Duranta na ljeto i odmah mogu u napad na titulu. p.s. morao je malo duži opis – em su mi simpatični pa ih većinu imam u fantazy ekipama, em jedan od najredovnijih čitalaca bloga navija za njih još od devedesetih).

Mar 30, 2015; Minneapolis, MN, USA; Utah Jazz center Rudy Gobert (27) blocks Minnesota Timberwolves guard Andrew Wiggins (22) in the second quarter at Target Center. Mandatory Credit: Brad Rempel-USA TODAY Sports ORG XMIT: USATSI-188444 ORIG FILE ID: 20150330_mta_ai9_073.JPG

X faktori

Sacramento Kings

I dalje mi zvuči nerealno, ali još uvijek postoji šansa da se uključe u borbu za top 8 obzirom na opisano stanje u ranije pomenutim ekipama. Sve zavisi od prve zvijezde Cousinsa – kad se njemu igra i dominira na obje strane parketa mogu da igraju sa svima, kad mu se ne igra onda gledamo kako vježba šut s distance i prati pogledom protivnike u odbrani (premotajte na 2:35).

http://www.youtube.com/watch?v=enNcsHWDMWU

Konačno su zaigrali s njim stalno na pozociji centra i prestali sa eksperimentima đe igra četvorku, ali i dalje se čini da je trejd jedina realna opcija koja će pomoći i njemu i ekipi jer sve kad i odigra vrhunski treba i ostali da budu na nivou, a Gay, Rondo, Bellineli, Caspi i ekipa nisu baš poznati kao neke konstante…

New Orleans Pelicans

Ekipa koja ima jedva preko 30% nakon pola sezone je kandidat za prvih 8 na Zapadu? Poslije očajnog početka kad su bili vrlo malo bolji od 76ersa i Lakersa, sad se popravljaju pa sve češće pobjeđuju ali i dalje ne izgleda da mogu uhvatiti seriju kao prošle sezone. Davis je svako malo povrijeđen, a uz to nikako da uhvati ritam iz prošle sezone. Ipak, i pored njegove slabije igre, najveći problem ekipe je nepostojanje drugog igrača na koga se može osloniti pa od raspoloženja i zdravlja nepredvidivih Gordona, Evansa, Holidaya, Andersona zavise rezultati ekipe.

Sakupljači kuglica

Portland Trail Blazzers

Nisam ni u snu očekivao onako dobar početak sezone kod njih, za sad su u dinamici da lagano prebace 30 pobjeda. Uz neprikosnovenog vođu Lillarda, sjajno igra i CJ McCollum koji se nameće kao jedan od kandidata za MIP nagradu (prošle sezone 6,8, ove 21 poen po utakmici). Do kraja sezone od njih možemo očekivati još par iznenađenja, da uz njih dvojicu i ostali pokažu što sve mogu i za tranzicijsku sezonu dosta. Uz to, biće sigurno i nekih trejdova jer imaju dosta prostora na Capu koji može valjati ostalima da izbjegnu porez, a i ponekih igrača koji bi mogli napustiti ovaj rebuilding proces.

cj-mccollum

Minesotta Timberwolves

Da kojim slučajem imaju normalnog trenera na klupi sve bi to izgledalo mnogo bolje obzirom na talenat koji imaju u ekipi, a ovako sve počiva na kreaciji Rubia i 1 na 1 akcijama ostatka ekipe. Najsvjetlija tačka je svakako Towns koji pokazuje potencijal da nosi ekipu kao što je to nekad radio sadašnji mentor Garnett, samo što izgleda ni tada ni sad u klubu nisu postojali ljudi koji mogu napraviti nešto da valja – ni Kevina Martina koji bi sigurno bar 10 ekipa bio koristan ne umiju trejdovat, a kamo li što komplikovanije.

Denver Nuggets

Na ovako haotičnom Zapadu jedno su od prijatnijih iznenađenja sezone jer nisu počeli sa velikim očekivanjima, a već sad mogu biti prezadovoljni razvojem mladih igrača, pogotovo Burtona i Jokića. Prvi je doveden za ističući Afflalov ugovor i pokazao se kao pun pogodak kao bek sa izuzetnim napadčkim potencijalom, nakon godina tavorenja u Portlandu. Jokić je još veće iznenađenje jer iako stigao direktno iz Mege odmah pokazao da mu je mjesto u Ligi, prosto je nevjerovatno s kojim lakoćom igra. Mudiay je osjetio raliku između kineske i NBA lige pa se valjda popravi dogodine, a povratkom Nurkića zaokružuje dobijaju i 4 igrača boji bi mogli biti nosioci u budućnosti. Faried, Gallinari mogu biti dobro naplaćeni u eventualnom trejdu, a možda i za ostatak veterana izvuku bar po nekog pika druge runde.

NBA: Preseason-Chicago Bulls at Denver Nuggets

Phoenix Suns

Teško da će iko bolje opisati stanje u klubu od dugogodišnjeg igrača i doskorašnjeg lidera Gorana Dragića.  Prije 2 godine sve je izgledalo kao bajka, ali poslije prošle i ove to opet prerasta u košmar kome je najbolji simbol Markief Morris koji umjesto da bude jedan od nosilaca igre, provodi vrijeme pod suspenzijom razmišljajući o narednom klubu. Sreća u nesreći je što povredom Blodsoea konačno rookie Booker dobio šansu, a valjda i uprava smisli da li opet da proglase rebuilding ili nastavljaju započetim putem koji vodi – nigdje.

Capture

Los Angeles Lakers

Jesu dobili par utakmica u novoj godini, ali i dalje to sve ne liči ni na što osim prateće ceremonije za Kobeovo opraštanje od sala i gradova širom zemlje. Niko ne spori njegovu istoriju, ali mogao se ugledati i na Timmya, Dirka, Kevina kako to rade sad, kad već ne može ponoviti igre Letećeg visočanstva sa 40 godina s kojim ga često upoređuju. Kad nema njega, Lou Williams preuzima glavnu ulogu u ispaljivanju loših šuteva, a to je oblast gdje godinama uspješno ordinira i Nick Young (kome bi pravi angažman bio u Harlem Globetrottersima) ili u fenomenalnoj post up igri Hibberta koji je svake sezone sve gori i gori. Sve u svemu, zanimljivo okruženje za gomilu mladih igrača koji će valjda od naredne sezone početi da igraju u ekipi koja ima nekog smisla i biti posvećeno prvenstveno njima.

gettyimages-492555858

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post The sad, the bad and the ugly
Next post Young Americans – East