Young Americans – East

Analiza Zapada je bila tek zagrijavanje za haos na drugoj obali.

Neuspjeh je sve osim velikog finala

Cleveland Cavaliers

Kao što se moglo i očekivati, regularni dio sezone će biti za njih čisto odrađivanje posla i uigravanje jer je teško zamisliti da ih neko na Istoku može ugroziti posebno što su od Nove konačno svi zdravi. U ljetošnjem finalu su pokazali da mogu da igarju vrhunsku odbranu, napad nikad nije ni dolazio u pitanje, pa “samo” treba Blatt da tempira formu za jun i nađe prave uloge (tekst je pisan prije otpuštanja Blatta, ali se suština ne mijenja sa novim coachom).

CZWlFZwU8AATsrA

Sigurni playoff učesnici

Toronto Raptors

I pored povreda Valanciunasa (preko mjesec bio odsutan) i Carrolla (bio povrijeđen i ranije, sad opet van pogona na 2 mjeseca), zadržali su ritam koji ih drži pri vrhu Istoka. Bekovski dvojac Lowry-DeRozan vuče cio sistem i legitimni su All Star kandidati, iako ponekad pretjeraju u uzimanju loših šuteva. Prijatna iznenađenja su svakako ljetošnja pojačanja Scola i Biyombo na koje se uvijek možeš osloniti – prvog da nešto kreira ili pogodi, drugi da odradi posao u svom reketu. Opet, gledajući iskustva iz prošle 2 sezone kad su ih Wizardsi razbijali odmah na startu doigravanja, teško je reći da su napravili neki značajan iskorak i da mogu računati na siguran prolazak i prve runde, a kamo li da su ozbiljan rival Cavsima. I oni će imati dobar zadatak za ljeto – DeRozan je slobodan, a obzirom na povećanje Capa mnogima će biti zanimljiv (pominje se da su mu Lakersi već ponudili 25 mil po sezoni).

http://www.youtube.com/watch?v=UOPMGKtjsOw

Chicago Bulls

Promijenili su trenera koji je bio poznat po terorisanju igrača u odbrani i dosadnom napadu da bi pratili tokove sa mnogo bržom igrom, a dobili su na većini utakmica potpuno suprotno – još bolju odbranu sa manje trošenja i još gori napad. I ovo ljeto će biti vrlo naporno za upravu jer je jasno da ovaj sastav, osim u slučaju teške havarije Cavsa (ako ih neko i prije toga ne pošalje na odmor) ne može do finala pa će trebati dobro pročešljati sastav i dovesti adekvatne igrače. Jimmy je pokazao da može biti lider u oba smjera, Mirotić, Portis, Snell, McDermott će svakako biti dio budućnosti na spoljnim pozicijama, ali kakav će biti status dugo godina prvog lica Rosea kome dogodine ističe ugovor (može pomoći kad je zdrav, ali kako će prihvatiti smanjenu ulogu), da li će Gasol otići u neku ekipu koja se može boriti za prsten, koji će biti status Noaha, Gibsona, Dunleavya, Hinricha i ostalih starijih igrača….

usa-today-8832152.0

Miami Heat

Igraju u skladu sa očekivanjima, na iskustvo i kvalitet plasman u 8 neće doći u pitanje, ali sa ovom sastavom se ne može na sam vrh. Wade je pravi faktor X – nekad podsjeti u završnicama na stare dane, nekad na Kobea sa nepotrebnim forsiranjem, Bosh obično odigra svoje, uglanom i Dragić, dok je Deng samo ponekad sijenka sebe od prije par godina. Prijatna iznenađenja su Winslow i Tyler Johnson koji sa klupe igraju odlinu ulogu, posebno u defanzivi. Ipak, klječ svega je Hassan Whiteside koji se potvdio kao jedan od najdominantnijih igrača u reketu (červrti skakač i prvi bloker u ligi) i uprava će brzo morati da donosi odluku da li mu dati max na ljeto ili da dok još mogu u trejdu nešto dobiju za njega, odnosno preosatlih par mjeseci njegovog posljednjeg šestocifrenog ugovora. Nedostatak vrhunskog šutera je rak-rana ove ekipe, a ne pomaže ni to što su i Dragić i Wade najbolji s loptom u rukama pa se njihove uloge često preklapaju – obično Dragić glumi spot-up opciju dok Wade dominira. Potencijala ima, na ljeto će biti i prostora, pa su Pat i ekipa na potezu.

http://www.youtube.com/watch?v=CNi0pi5pwK4

Atlanta Hawks

Prošle god je fenomenalna prva petorka igrajući to Budenholzerovim zamislima dominirala Istokom. Ove godine, Carrolla je Bazemore još i dobro zamijenio kako se očekivalo da će biti, ali Korver ne igra ni približno kao lani što je odmah šuterski poremetilo cijelu ekipu pa Horford i Millsap moraju da pogađaju trojke da bi kvota bila ispunjena. Nedavno su igrali sa Knicksima (dva puta) i Bullsima i na osnovu te 3 utakmice se može rezimirati kompletna sezona. Od prvih bi trebalo da su kvalitetniji, ali su 2 puta izgubili jer su potpuno razbijeni u reketu (posebno u drugoj utakmici kući, u prvoj ipak dosta uticala partija karijere Aflalloa koji cijelu noć nije mogao da promaši – 14 od 17 šut iz igre, 38 poena). S druge strane, par dana kasnije su potpuno uništili Chicago, najviše zbog PnR akcija Teague-Horford za koje nije bilo rješenja. I ovim ritmom ide cijela sezona – kad ide dobro može se protiv svakoga pobijediti, a kad gube bitku pod svojim košem i od gorih ekipa gube.

bazemore_4

Borba za playoff

Indiana Pacers

Pred početak sezone nije bilo baš lako predvidjeti u kom smjeru će ići – George nakon oporavka treba da preuzme ulogu lidera, Hibbert i West otišli, small-ball u najavi i trenutno stanje sigurno predstavlja pozitivan trend. Iako se small-ball igra uvijek po dio utakmice, i dalje je postava sa 2 visoka u kojoj se iznenađujuće dobro snalaze Mahinmi i Allen najbolja postava kojim se obično dobijaju utakmice, a prava je šteta što se novajlija Turner bio povrijedio pa nikako da se vrati u ritam. George su u nikad težoj ulozi lidera na obje strane terena odlično snalazi i za sve ljubitelje košarke je pravo zadovoljstvo vidjeti da je povreda prošlost. Ellis nakon lošeg početka u zadnje vijeme igra uglavnom dobro, George Hill standardno upotrebljiv, a igre CJ Miles su prava enigma pa bude i vrhunskih i očajnih partija. Kad se pogledaju prošle 2 sezone u koje su ulazili sa mnogo više ambicija, a završavali loše, izgleda da će ove okrenuti taj trend u suprotnom smjeru.

http://www.youtube.com/watch?v=Ho4ENEqwtzY

Boston Celtics

Još jedna ekipa u kojoj trener izvlači maksimum iz postojećeg kadra i dubine rotacije – osnovu predstavlja vrhunska odbrana na spoljnim pozicijama, dok je napad i dalje slabija strana ekipe. Međutim, i dalje se sve nekako odvija u čekanju da Ainge odradi neki trade i konačno pojača ekipu sa igračem koji može postati lider ekipe. Da li će to biti Cousins koga sanjaju, Brook Lopez kao sljedeća opcija ili neko potpuno treći znaćemo u narednih mjesec dana –  jako je teško povjerovati da će sezonu završiti sa sastavom u kome imamo bar 10 igrača koji mogu biti korisni većini ekipa, mnogo pikova na draftu (posebno interesantan će biti Brooklinov, vjerovatno top 5), a da ništa ne probaju u cilju podizanja ekipe na nivo iznad.

boston-celtics-brad-stevens-112013

Detroit Pistons

Van Gandy ne samo da izvlači maksimum iz igrača nego ih bukvalno cijedi – Caldwell Pope i Morris su 3. i 7. u cijeloj ligi po odigranim minutima, a vjerovatno bi tu bila i prva zvijezda ekipa Drummond samo da ga zbog očajnog izvođenja slobodnih ne moraju nekad izbacivati (bijednih 35%). Prava je šteta što bar do 50% ne može ubaciti sa slobodnih pa bi uz dominaciju u reketu (sa preko 15 skokova po utakmici ubjedljivo prvi u ligi) bio top 3 centar planete narednih 10 godina. Sezonu karijere igra i Reggie Jackson, izgleda da ipak nisu bacili silne milione koje su mu ljetos dali. Igra počiva na krajnje jednostavnom koneptu – agresivna igra u odgrani, posebno na perimetru (8 odbrana lige), a u napadu se ide na jednostavne opcije – PnR Jackson-Drummoond ili akcija za šut za 3 nakon kojih opet Drummond ima velike šanse da uhvati loptu. Šteta bi bilo da ne uđu među 8, a u tome ih najviše može omesti povreda nekog od startera jer je klupa jedna od gorih u ligi.

hi-res-5afc27c0749b8aadc65e7b57ba7cc29b_crop_exact

New York Knicks

Nakon prošlogodišnjeg očaja od sezone, ljetošnjeg nezadovoljstva domaće publike izborom Porzingisa na draftu, Zen terapija je počela da djeluje – Fisher mnogo bolje vodi ekipu koja sad izgleda kao pravi kolektiv. Carmelo je uglavnom zdrav i prva opcija u napadu, iskusni Afllalo i Robin Lopez u zadnjih mjesec igraju i više nego dobro, a na draftu izviždani Letonac je pravo otkrovenje. Vjerovatno se ni sam nije nadao da će odmah po dolasku potvditi svoj potencijal pa kombinuje vrhnsku zaštitu obruča (7 bloker lige sa 2 banane po meču) i serije šuteva s distance za koje nema odbrane. I ostali igrači djeluju mnogo zrelije od prošle sezone, pa i oni kao Derick Williams koji je uglavnom djelovao zadnje 2 godine da je spreman za kinesku ligu prijatno iznenade. Jedino mjesto na kome će vjerovatno probati da nađu pojačanje je pozicija pleja – Calderon igra većinu minuta, ali je kao andol – nit šteti nit mnogo koristi u napadu, a nikad nije bio ni prosječan u odbrani.

NBA Draft

Orlando Magic

Još jedna lijepa priča u stilu Detroita đe trener izvlači maksimum iz igrača, samo na drugi princip – dok Stan dere startnu petorku, Skiles korist dosta duboku rotaciju pa u zavisnosti od protivnika i raspoloženja igrača mijenja formacije i sastav. Najkarakteristični primjer je Oladipo koji je do povrede prvog pleja Paytona bio preseljen na klupu odakle je imao mnogo veći doprinos nabijajući ritam nego dok u tandemu sa pomenutim baca cigle s distance. I pored toga što mu brojke nisu impresivne kao prošle sezone, prva zvijezda ekipe je nesumnjivo Nikola Vučević i ako kad bude glasanje za all-star i dalje budu u top 8 ima realne šanse da se nađe na skupu najboljih igrača planete. Skiles je njegovu ranije mnogo kritikovanu odbranu uspio da sakrije dobrom taktikom (dobro, i dalje ga ponekad bude očajan u odbrani PnR, pa odmori malo duže na klupi), dok je u napadu otišao na još jedan korak više pa se može konstatovati da je među najraznovrsnim centrima lige sa kompletnom ponudom – post igra, šut s distance (posebno bitno jer njime otvara reket protivnika za bekove) i kreacija kojom pomaže ostalima da dođu do obruča. Ljetos sam vjerovao u njih da mogu do 45%, čime bi konačno stavili tačku na rebuilding kojim su bili zakovani za dno i krenu dalje, za sad su sa preko 50% pobjeda i više nego na dobrom putu.

elfanddipo

Washington Wizzards

Svake sezone ista priča – mnogo povreda tokom sezone im diktira planove u sezoni. Srećom, čak i jedan od najgorih trenera u ligi Wittman je konačno shvatio da je igra sa 4 igrača spolja nešto po čemu treba da budu prepoznatljivi cijele sezone, a ne samo da se toga sjeti u doigravanju, što ih i dalje drži u borbi za plasman među najboljih 8. Wall je jedini od bitnih igrača u komadu cijele sezone i drži sve konce igre u rukama, a u tome mu najviše pomažu Gortat i mladi Porter koji će tako prestati da bude poznat široj javnosti samo kao pobjednik Shaqatinn a fool serijala iz prošle sezone.

S druge strane, Neneov  ugovor od 13 miliona po sezoni konačno ističe (nemoguće ga je opisati bolje nego ovdje, a još veći problem predstavlja što Beal koji je trebalo da bude budućnost kluba i dobije max na ljeto potvrđuje da se ne može očekivati da prebaci ikad 60 utakmica po sezoni čime neće dostići visine koje je potencijal nagovještavao (kolege sa ispodobruca.com primijetile da mu smiješi se karijera tipa Eric Gordona). I mladi Kelly Oubre je pokazao da može biti nešto od njega pa sezona sve i da ne uđu među 8 ne može biti potpuni promašaj, a već se odavno priča o vrelom ljetu u prijestonici i napadu na Kevina Duranta.

X faktori

Charlotte Hornets

Trener Clifford bi morao biti kandidat za trenera godine – pred početak sezone su ostali bez Michael Kidd-Gilchrista i odmah modifikovali stil igre u otvorenu borbi sa mnogo šuteva za 3, preživjeli i očajnu sezonu prve zvijezde Al Jeffersona koji je i prije teške povrede igrao ispod svih standarda, i do nedavno bili legitiman kandidat za playoff. Međutim, stalne povrede Batuma koje su dodatno istakle nedostatke ovog sastava u oba smjera više ne dozvoljavaju nikakva iznenađenja za protivnike i polako se nalaze u slobodnom padu. Kemba Walker igra najbolju košarku karijere i konačno je dokazao da nije samo combo bek koji divlja po terenu već je izuzetna ofanzivna opcija kad uz sebe ima joše nekog kreatora tipa Batuma. Teško će do playoffa (mala šansa da opet vaskrsnu i iznenade, a ovako jaka konkurencija), pa će se vjerovatno nakon all stara, posvetiti razvoju mladih igrača predvođenih Zellerom i Kaminskim i smišljati šta raditi na ljeto jer Jeffersonu i Batumu ističu ugovori pa će biti dosta kombinacija u opticaju.

cropped_USAT_161114

Milwaukee Bucks

Za mene najneprijatnije iznenađenje sezone na Istoku. Ako su se problemi u napadu zbog malog broja kvalitetnih šutera i mogli očekivati (Middleton jedini kvalitetan šuter u startnoj petorci), nikako nisam mogao vjerovati da od prošlogodišnje top 5 odbrane lige mogu doći do blizu najgorih 5. Zvuči nevjerovatno, ali dolazak Monroea i odlazak Pachulije su uništili prošle godine slavljenu odbranu, dok je odlazak Dudleya uz stalne povrede Baylessa, Vasqueza i Mayoa od jedne od najboljih napravio jednu od lošijih klupa u ligi. Možda ne bi loše bilo probati da Henson provodi što više vremena uz startere i tako pokušaju da vrate staru odbranu, dok bi Monroe dominirao predvodeću drugu postavu. Da nije baš sve crno – Yannis je potvrdio da i pored diskutabilnog šuta ima izuzetnu budućnost zbog raznovrsnosti na obje strane terena, Middleton da zaslužuje ljetošnji ugovor, Parker se vratio poslije teške povrede i na momente djeluje dobro, dok nakon očajnog početka sezone i Carter Willams pokazuje znake života. I dalje su mladi, možda im je nakon prošlogodišnjeg uspjeha i trebalo malo prizemljenje.

pistons-bucks-basketball

P.s. pri završnoj kontoli teksta nalećeh i na glasinu da je moguć trejd Monroea, biće izgleda i kod njih zanimljivo u narednih mjesec dana.

Sakupljači kuglica

Brooklin Nets

Čak je i Prohorov u toku neke pijanke konačno shvatio da su sve odluke od preuzimanja kluba bile pogrešne i konačno otpustio GM-a Kinga koji je godinama uništavao ekipu, a na usput i trenera Hollinsa. Povredom Jacka koji je završio sezonu tandem pod košem Lopez-Young je ostao jedini oslonac ekipe pa ne bi čudo bilo i da se dodatno primaknu samom dnu. Odatle svakako mogu samo na bolje, ali u nedostatku mladih igrača, pikova koje su dali Bostonu za Garnetta i Piercea (tek će da boli ako se ovaj ljetošnji pretvori u nekog dobrog igrača) baš je teško predvidjeti kad bi mogli naprijed. Trejdovi centarskog tandema za male igrače ili pikove su možda i najsmislenije rješenje jer narednih par sezona ekipa svakako i ostati na dnu.

gettyimages-495716820

Philadelphia 76ers

Hinkievom eksperimentu sa namjernim uništavanjem svega što valja je izgleda poslije pritiska ostalih ekipa i uprave lige došao kraj pa su pred Novu stigli Collangelo i D’Antoni kao osobe koje imaju jake karijere i neće dozvoliti da budu dio cirkusa. Doveden je Ish Smith za 2 pika druge runde (previše, mogli su u NBDLu naći igrača takvog kalibra) koji je uspio da za 6 godina karijere uspio da promijeni 10 timova kao granični NBA igrač, ali je zbog sposobnosti da organizuje i najprostije napade odmah doprinio u napadu i ostvareno je par pobjeda. Ovo im je već treća sezona, a i dalje se ne može konstatovati da su našli bar jednog igraća koji može nositi ekipu u oba smjera – i najperspektivniji Noel i Okafor pokazuju već sad ograničenost – prvi u napadu gdje je opasan samo na metar od koša, a drugi je potuno nerelevantan u odbrani. Ima nekoliko igrača koji mogu biti korisni u manjim rolama, ali generalno i dalje nema znakova da će krenuti ni do zone od 30 pobjeda.

e334554197dc4835842822b581415808-e334554197dc4835842822b581415808-0

One thought on “Young Americans – East

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Young Americans – West
Next post Us and them – January (West)