Stories of the Street

Pod utiskom pravog košarkaškog dana (finale španskog kupa, finale srpskog kupa i evropskih termina NBA utakmica), kao i zbog neke blage nesanice, počeh opuštenu priču na Viberu sa Petrom Mijovićem koju nastavismo do duboko u noć. Toliko je tema otvoreno da taj razgovor možemo slobodno prebaciti u poseban članak.

Prije svega, Petar Peko Mijović trenutno radi u Prizrenu kao trener KB Bashkimi, a javnosti je poznat kao pomoćnik Luke Pavićevića u crnogorskoj reprezentaciji i kao pomoćni trener francuske ekipe Chorale de Roanne Basket u sezoni 2013-2014.

mijovic-nis-pun-euml-n-te-bashkimi_hd

Dujo: Anthony Davis – 59 poena i 20 skokova.

Peko: Auuuuuuu. Jokić – 23 p 13 skokova.

Dujo: Moj utisak Davisove partije – odgledao sam dosta utakmica gdje igrač ubaci 50+ poena, a vjerovatno ćemo ih vidjeti još više. Sjećam se Curryjevih nekoliko takvih, Thompsonovih 52 poena (37 u tećoj četvrtini), Lillardovih 51 od prije neki dan, Carmelovih 62 protiv Hornetsa, Brynta, Jamesa, Arenasa… Svi su specifični po tome sto ih je obrnuo šut i tad ne mogu da promaše, uvijek bude jedan period gdje neko da 30 poena u naletu ludila. Ovo noćas sa Davisom je bilo drugačije – ovo je bilo sistematsko uništavanje kroz cijelu utakmicu. Jednostavno ne možeš da kažeš – krenulo ga je u jednom momentu ili je imao period. Čovjek je radio sve, sve vrijeme dok je bio na parketu – odbrana, skokovi, poeni iz kontri, sa poludistance, iz pika, ledjima… Svestraniju i konstantniju partiju odavno nisam vidio. Čovjek nije imao ni minut u igri da je zaspao u odbrani, fulao par nerezonskih šuteva ili slično.

Peko: Nisam odgledao, al to je nevjerovatno. 59 poena. Nestvarno. To nisu ljudi sa ove planete.

Dujo: Ti bolje znaš, trener si. Kad neko ovdje ubaci 15-20 poena za poluvrijeme, u drugo ga stisnu i da još 4. Ovo noćas, nije bilo rješenja, pogadjao je sa poludistance ako se odmakneš, ledjima je razvaljivao, ne znam. 24 od 34 iz igre. To je pakao.

10580880_615393365243850_2386050987905927514_o

Peko: Ja gledam trenutno Real i Gran Kanariju. Analiziram Real i imam utisak da na ovaj potencijal dodaš Lebrona i imaš top NBA Tim. Nevjerovatan intezitet igre i napadacki talenat. Za Jokića sam onda pogrešno vidio. Luwawu je NBA potencijal. Mega je uzela Hrvata Zubca (18 godina). Mali je sjajan. Igraće ligu Srbije. Prognoziraju mu medju 10 u prvoj rundi drafta. Miško čak misli medju 3. Mega radi sjajan posao sa mladim igračima i ozbiljne pare prihoduju na mala ulaganja. Miško je dobro unovčio svoj talenat da prepozna talenta.

Dujo: Miško radi ono sto u USA kažu – low risk, high reward. Ako jednom u dvije godine proizvede jednog Jokića, on je u debelom plusu. Pratim mock draftove, prema trenutnim procjenama, Bender ce na narednom draftu biti 3. pik. odmah iza Simmonsa i Ingrama. Valjda će i Slavica biti u drugoj rundi, a Luwawu je prognoziran za kraj prve runde (25.-30.mjesto). Simmons i Ingram su moderni forwardi, biće jako dobri. Bender može u NBA definitivno. Za Luwawua sam jos uvijek malo skeptičan da može odmah da bude u rotaciji. Vise je to za dno klupe, a ne znam šta mu to može dobro donijeti, osim ako ne poradi na nekim segmentima. Da je nba potencijal, jeste. Odavno bolju eksplozivnost nisam vidio.

draft2016

Peko: Kakav Hrvati potencijal imaju u ’97. i ’98. godištu – Žižić, Slavica, Bender, Zubac plus Šaric i Hezonja i eto ti već sad reprezentacije.

Dujo: Od interesantnih imena, tu je jos Hernangomez. E sad, što se Zubca tiče, ne znam da li će biti na ovom draftu. Sad vidim da su ga ubacili u drugi krug. Možda sačeka godinu, mislim da je to pametnije.

Peko: Ja mislim da ce sigurno sačekati.

Dujo: Inače, preporučujem scouting video snimke koje radi DraftExpress. Analiziraju strength i weakness svakog igrača vrlo ozbiljno, pogotovo prvih pikova na draftu. Za Porzingisa, Townsa, Russella i Okafora su sve vrhunski odradili. A evo analize Zubca:

http://www.youtube.com/watch?v=Bw9binwhqBM

Peko: Lično znam čovjeka koji to radi – Jonathan Givony. Radi za 15 do 20 klubova u Evropi: regrutovanje NCAA igrača. Dolazio je u Roanne kad sam tamo bio. Roanne ga je plaćao 15 hiljada godisnje. Za Evroligase je radio skuplje.

Dujo: Wow 🙂

Peko: Četiri igrača koja smo imali u Roannu su u NBA sada.

Dujo: Koji?

Peko: U Memphisu je Green (4/5 pozicija). U Milvokiju je Damian Inglis (21 godina). U Detroitu je bio Kim English, ali je imao tešku povredu i ostavio je košarku prošle sezone. Na kraju, dva mjeseca je bio Zack Morley u Atlanti, ali su ga vratili u Evropu. Realno, i nije za NBA. Ovaj Kim je bio i kratko u bullsima, a Green je bio i u San Antoniju.

pekoenglish
Kim English: Long way from the private planes in the NBA.. But I am enjoying the bus rides and amazing conversations about coaching and the game in general with Yugoslavian (Montenegrian) Asst Coach. Petar Mijovic. France is a beautiful country.

Dujo: JaMychal Green iz Memphisa je kul lik, igra po malo.

Peko: Taj. Da je ostao u Evropi, ozbiljnu Evroligašku košarku bi igrao. Ovaj Damian je odmah po dolasku u Milvoki imao tešku povredu. Ne znam šta je sa njim. Da li imaš medju kandidatima za draft ime  – Guerschon Yabusele?

Dujo: Ima, on je odmah nakon Luwawua po prospektima. Inače, JaMychal Green igra OK, ima čak prosjek od 5.6 poena, 4 skoka, sto je bas dobro za rukija. Ovaj Damian nije odigrao skoro ništa u Bucksima, zato i ne znam za njega.

Peko: Taj mali (Yabusele) je imao intervju skoro i rekao da je najviše zahvalan meni za individualni rad koji sam mu dao u Roannu. On je sad u Ruenu u Francuskoj i često mi piše na FB.

Dujo: Hahaha.

Peko: Poslaću ti sliku sa treninga. Godinu dana sam sa njim i još jednim Senegalcem individualno radio. Taj Senegalac igra prvu ligu francuske sada u Chalonu.

1382200_536412063141981_128679469_n
Yabusele (lijevo)

Dujo: Vidim da je malo nizak za PF. Čitam – Has a tremendous combination of natural strength and explosiveness.

Peko: Ta Francuska je nevjerovatan izvor potencijala. Nadoknadjuje snagom i eksplozivnoscu sve. Eto vidiš.

Dujo: Absolutely bowls opponents over with his incredible core strength. Massive body structure but also has good dexterity … Considering he’s French, it’s safe to assume it’s natural strength. Meaning he could become even stronger when he gets on a serious weight training program … Has extremely nimble feet and surprising skill for a player his size.

Peko: Kao da sam ja pisao.

Dujo: A ovaj Nedim Buza, Bosanac?

Peko: Zanimljiv. U Ostendeu je sada. Igra dosta i to je važno. Pogledaj ovo- na ovoj slici su dva NBA igrača. Ovdje smo imali po 12 godina.

10333439_1421321401462597_4901394683275415693_o

Dujo: Pavlović, vjerovatno.

Peko: Da, Pavlović i draftovani Šekularac.

Dujo: Šekularac nije zaigravao. Šteta, kakav je to potencijal bio.

Peko: Dallas ga je draftovao i on napravi sranje na ljetnjoj ligi i ovi ga precrtaju odmah.

Dujo: Šta je uradio?

Peko: Gadjao saigrača loptom na sred utakmice.

Dujo: Laku noć sad i nadam se da će Gregg da te povede jednog ljeta 🙂

One thought on “Stories of the Street

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Starmen
Next post Don’t Think Twice, It’s All Right