The future is ours

Edin Memić je u novom tekstu napravio ostvrt na predstojeći draft.

Obzirom da je March Madness zavšen i da se za primiče kraj regularne sezona u NBA, neizbježna tema za onih 14 manje srećnih timova je NBA draft i mladi igrači koji ce se sljedeće sezone pridruziti NBA karavanu. Osim Iako je jos uvijek rano, i sa gledišta prospekata i samog drafta do kojeg ima skoro 3 mjeseca,  u ovom tekstu se našlo mjesta za glavne kandidate da budu izvučeni u vrhu lutrije, kao i evropske talente čija bi imena mogli čuti kasnije iste večeri.

NBA Draft 2016 je od strane draft eksperata predstavljen kao dosta slabiji od prethodna dva i kao generacija gdje bi sa izuzetkom 2 igrača slabo ko mogao biti potencijalni nosilac ekipe i frančizni igrač. Ono čime je ovaj draft bogat su takozvani role playeri i specijalci. Usljed velikog broja starijih koledž igraca koji su proveli 3 ili više godina na univerzitetima sama projekcija ovog drafta nije previse obećavajuća za ekipe koje su riješile da tankuju sezonu. Mada, obzirom na prethodna iskustva sa igračima koji nijesu draftovani kao freshman (one and done) kao što su Lillard, CJ McCollum, Draymond Green, Harrison Barnes i drugi koji su proveli neko vrijeme na koledžu prije nego sto su se prijavili na draft, dodatno vrijeme na koledžu moze takođe biti  i dobra stvar.

Ben Simmons SF/PF

Momak iz Australije je počeo sezonu kao jedan od najhypovanijih prospekata u zadnje vrijeme. Njegov jedinsveni skillset se poredio sa Lebronom i Magicom, kao potencijalnim plejom u tijelu krila/krilnog centra. On je bez pretjerivanja najbolji prospect na ovom draftu sa stanovišta talenta, potencijala i prostora za napredak. Ono sto njega izdvaja od ostalih su vrhunske fizicke predispozicije, visok košarkaski IQ i mogucnost da igra point-forwarda. Njemu se najčesce zamjera nedostatak šuta van reketa, koji je u NCAA kompenzovao dobrim ball handlingom i atleticizmom gdje je lako dolazio do obruča ili iznuđivao faulove. U svakom slučaju, jedna od najvećih mana pored tog šuta je nekonstantnost i nedovoljan fokus u odbrani.

Takođe, jedna od stvari koje mogu zabrinuti tim koji ga bude draftovao je nedovoljna posvećenost timu i boostovanje statsa na račun rezultata ekipe. On je realno trebao da ode na mnogo bolji koledž od LSU, ali kontroverze oko zapošljavanja njegovog kuma kao asistenta treneru na LSU par mjeseci prije njegove odluke da izabere LSU su samo uzburkale tu situaciju. Ulje na vatru dodala je i situacija oko njegovog prosjeka ocjena i izvještaja da uopšte nije prisustvovao predavanjima skoro citav semestar, obarajući njegovu prosječnu ocjenu. Ta afera oko ocjena povezana sa lošim govorom tijela na terenu i mentalitetom “oću da otrsim koledž sezonu kako bi sto prije mogao da izađem na draft” bi mogla da ga kosta prvog pika. Zadnja vijest oko njega je pored očekivanog ugovora od 100 miliona koji ga čeka kad postane profesionalni igrac, je njegov izbor agenta. Naime, odabrao je Rich Paula koji je prije godinu dana zaposlio njegovu sestru u svojoj agenciji. 

Brandon Ingram SF/SG

Klinac sa Dukea je prototip modernog NBA SF. Visok, odličan atleta, ogroman raspon ruku (preko 220 cm) na visinu od 208 cm je nista manje od impresivnog, dobar suter i defanzivac. Za razliku od Simmonsa od kojeg je mlađi godinu dana i uz Bendera jedan od najmladjih prospekata u ovoj draft klasi uopšte, Ingram je sasvim dobar šuter sa prostorom za napredak. Takođe može biti I dobar defanzivac zbog kombinacije fizickih predispozicija i wingspana. Brandon Ingram je daleko od formiranog igraca, ali u ovom trenutku on se bolje uklapa u savremeni NBA prvenstveno zbog te šuterske sposobnosti jer je već sada dobar catch and shoot igrac i opasan i bez lopte u rukama. Za razliku od Simmonsa koji je takođe izvanredan talenat, ali kojem se napad ekipe treba prilagoditi (centar koji dobro brani obruč i 3 šutera oko njega), Ingrama je mnogo lakše uklopiti u današnje NBA ekipe.

Ono što bi trebao unaprijedi je vjerovatno taj njegov slashing, odnosno napadanje obruča za koje ima odlične fizicke predispozicije. Zasad se previše oslanja na šut, što je vjerovatno posljedica nedovoljno razvijenog tijela. Naime, na toliku visinu, njemu nedostaje minimum 10tak kg misica kako bi bio legitiman SF u NBA, a zasad je jos uvijek mršavi klinac sa nedovoljno jakim nogama. Ono sto takođe moze da zabrine tim koji bi ga izabrao je taj njegov mentalitet i odsustvo takozvanog killer instincta. On je sto mi odje zovemo opusten klinac koji ponekad djeluje nonšalantno i nezainteresovano na terenu. Fokus i u odbrani i u napadu su mu promjenljivi i pitanje je da li posjeduje taj mindset prve opcije i lidera ekipe.

Dragan Bender PF/C

Bender je vjerovatno jedna od najvećih nepoznanica ovog drafta. Tipican predstavnik boom-or-bust prospekta koji vrlo lako moze otići u oba smjera zavisno od ekipe u kojoj završi i uloge koju dobije. Bender je raritet od prospekta koji je 215cm visok, momak sa skillsetom beka u (eventualno) tijelu centra. Idealno, on ce biti playmaking PF kojeg inače traze sve NBA ekipe, neko ko moze da kreira sa visokog posta, šutira i zavrsava oko obruča. On je takođe najmlađi prospekt na draftu pošto je napunio 18 prije par mjeseci. Ta njegova mobilnost bi mu trebala omogućiti da preuzima niže igrace i da ih isprati, a da odbrana ne ispašta. Iako je dosta napredovao kao šuter, on vjerovatno nikad nece biti prva opcija u napadu, ali bi zato mogao da postane super role player poput Draymond Greena koji radi sve te male stvari za ekipu.

Prva stvar koja se primjeti kod Bendera je da mora jos uvijek da radi na svom tijelu. Iako je ranije bilo još gore, sad je na posebnom programu koji mu je omogućio da podigne tjelesnu masu, a da ne izgubi mobilnost i atleticizam. Bender nije elitni atleta, ali nije ni loš što pokazuje i sad u tranziciji. Isto tako, uprkos nerazvijenom tijelu, nije klasičan bijeli visoki igrač koji šutira trojke, već ga ni malo nije strah da se suoči i sa jačim od sebe, iako mu to ponkad predstavlja problem, jer ga jači i iskusniji igraci lako pomjeraju i izbacuju iz pozicije gdje bi bio u poziciji da uhvati skok. Dok ne popravi taj svoj aspect, skok ce biti jedna od stvari koja ce biti nekonstantna. Situacija oko ugovora je sada mnogo jasnija, obzirom da se prijavio za draft i prema nekim izvorima planira da dogodine igra u NBA, prvenstveno zbog nove EL u kojoj ce Makabi igrati, a gdje za Bendera ne bi bilo puno prostora.

Buddy Hield SG

Buddy je zasluženo zadobio dosta fanova u NBA franšizama svojim igrama na March Madnessu gdje je prikazao svoj raskosni napadacki potencijal i dobio nagradu igrača godine. Za momka sa Oklahome, praktično da nema stvari u napadu koju ne može da uradi. Prosle sezone Buddy je bio projektovan kao 2nd round pik, ali je odlučio da se vrati kao senior na koledž, i moze se već sad reći da je ta odluka bila prava. I ranije je bio poznat po dobrom šutu za 3, a ove sezone je svoju igru digao na novi nivo, radio je na ball handlingu i skoro duplirao broj šuteva uzetih blizu obruča. On ima potencijal da bude iznadprosječan defanzivac, ali je u ovom trenutku veliki dio napada pao na njega pa donekle to ostavilo posljedice u odbrani. Za igrača koji je ranije vazio za šutera, odluka da postane i dobar slasher je otvorila mnogo vise prostora za njega u napadu. Vrijednost mu je skočila zbog uspona šuterskih ekipa (Steph Curry efekat) pa timovi ce ne samo ove godine nego i u buduće, tražiti šutere sličnog kalibra.

Jedna od stvari koja se zamjera Hieldu je činjenica da je senior na koledžu, sto automatski znači da nije preostalo previše vremena da napreduje i njegov upside je ograničen. Buddy je idealan igrač za neku već formiranu ekipu kojoj nedostaje scorer, pa se većini draft analitičara čini da bi bio idealan u nekoj ulozi role playera kao catch and shoot igrac, al ne kao primarna opcija u napadu već igrač koji bi mogao da kazni sutem ili prodorom svoje čuvare. Nema elitnu brzinu i nije pretjerano kreativan jer je riječ o jednodimenzionalnom ali prilicno dobrom scoreru koji nema ni idealnu visinu i atlecizam za beka, ali njegov raspon ruku donekle nadoknađuje taj nedostatak u odbrani.

Kris Dunn PG

Dunn je još jedan od “starijih” igrača koji su projektovani za lottery pikove, a koji nije imao sreće sa povredama na početku svoje koledž karijere što je usporilo njegov napredak. Riječ je o veoma fizički nadarenom pleju koji je veoma eksplozivan atleta, što se moze vidjeti kako u kontri tako i pozicionim napadima. Njegove mjere, raspon ruku i igra dosta podsjecaju na Walla i Westbrooka, naročito u velikom broju kreativnih rjesenja koja nalazi da dodje do obruča. Dunn je isto tako dobar kreator kako iz mjesta i kroz drive and kick sto otvara novu dimenziju u njegovoj igri. Očekuje se da bude  iznadprosječan defanzivac zbog kombinacije atleticizma i velikog raspona ruku, ali treba da bude disciplinovaniji u odbrani. Ako nastavi da napreduje kao šuter jednog dana bi mogao da ima brojeve kao Wall oko 15-20 ppg i da uz to bude jedan od najboljih asistenata u NBA.

Dunn ima 2 nedostatka koja su lako uočljiva. Prije svega, rijec je o velikom potrošaču lopti. Na Providensu je glavni igrač pa se od njega i ocekuje to, ali takođe je zabrinjavajući veliki broj izgubljenih lopti koji se nije smanjio za sve godine koje je proveo na koledžu. To je u vecini slučajeva posledica nedovoljnog fokusa i klimavog ballhandlinga. Kad se na to dodaju neke upitne odluke koje donosi na terenu (kasni pasovi, previsoki pasovi, situacije kada je “brzi od lopte”, isforsirani ulazi u srce popunjenog reketa) dobije se ovako visok broj izgubljenih lopti. Već pomenuti šut je druga stvar koja je upitna kod njega. Iako je iz godine u godinu podizao procente suta za 3, on vec 2 sezone sutira bacanja ispod 70% sto podize sumnje oko daljeg napretka u ovom segmentu. Tokom koledž karijere imao je dosta šuteva sto iz catch-and-shoot pozicija što iz driblinga koji nijesu izgledali kao šutevi dobrog šutera (očigledno neprecizni), i izgleda da ce imati problema sa NBA linijom za 3 poena usled nedostatka rangea. I on ima već 22 godine pa je pitanje i njegov upside, pa vrlo lako moze zavrsiti kao neki mid-tier PG poput Kembe Walkera i Brandona Knighta.

Što se tice ovih evropskih prospekata, ovaj draft je veoma bogat internacionalnim igracima, a nakon  March Madnessa, evropski igraci ce biti pazljivije skautirani do početka drafta.

Sabonis je vec 2 godine gradio svoju reputaciju na univerzitetu Gonzaga i kao igrač koji je poznat po svojoj borbenosti impresionirao je skaute svojim napretkom kao skakač i defanzivac. Međutim i dalje ostaju upitnici oko mogucnosti da se njegove partije sa koledža prenesu i u NBA – usljed nedostatka elitnog atleticizma i kratkih ruku, njegova uloga moze biti ograničena za backup visokog igraca sa klupe koji bi unosio energiju kad uđe na teren.

Luwawua smo svi imali prilike da gledamo ove sezone u Megi i da pratimo njegov razvoj i napredak. Ima odlicne fizicke predispozicije i sa napretkom u šutu za koji ostaje da se vidi da li ce se nastaviti i u buduće, malo je prepreka za njega da jednog dana ne postane jedan od vrhunskih 3-and-D igraca u NBA. Odbrana je njegov najbolji dio igre u ovom trenutku, ali mora raditi na fokusu u odbrani. Njegov napredak kao kreator iz PnR takodje ostaje jedna od zanimljivih stvari koje treba pratiti ubuduće. Projektovan je kao mid-late lottery pik na zadnjim mockovima.

Korkmaz je već ove godine počeo dobijati neke manje minute u Efesu – njegov potencijal kao dobrog scorera i MVP-a u18 prvenstva Evrope prepoznat je od trenera od kojeg u zadnje vrijeme dobija sve više i više šanse. Iako je projektovan sredinom prve runde, Korkmaz je prvenstveno poznat kao dobar šuter i atleta, on je cak ove godine osvojio i takmicenje u zakucanju Turske lige sa sve kostimom Darth Vadera gdje mu je pomogao saigrac (Jedi) Osman. Korkmazovi nedostaci su prilicno očigledni, pored dobrih mjera za swingmana, on ce vjerovatno narednih par godina biti ograničen na SG poziciju jer nije dovoljno jak niti snažan da brani evropske, a kamoli NBA SF. Treba takođe da radi na svom tijelu i odbrani koja mu je najslabiji dio igre.

2 hrvatska centra Zubac i Žižić su meta mnogih plejof timova pri kraju prve runde. Njihov menadzer Miško Ražnatović je jednom prilikom izjavio da ce sve svoje igrace koji budu draftovani pogurati da idu direktno u NBA, a ne da budu draft and stash opcije.

Žižić je imao odlicnu sezonu u svim takmičenjima ove sezone i stavio sebe u razmatranje kao jednog od najtalentovanijih mladih centara u Evropi. Pokazao se kao odlican skakač, moderan centar koji se dobro otvara iz PnR i moze da bude legitimna opcija u napadu i igra solidnu odbranu. Prilično je aktivan na skoku i dobija veliki broj faulova, sto je odlična stvar obzirom da je dobar suter sa linije slobodnih bacanja. Iako igra sa velikom energijom u oba smjera to cesto dovodi do ishitrenih odluka i šuteva, a takodje mu nedostaje malo više strpljenja i finese na postu obzirom da koristi samo osnovne post pokrete. On bi bio idealan backup centar za plejof ekipe koji donosi energiju i čvrstinu ekipi.

Zubac je imao dosta problema ove sezone.Od povreda, neprimanja plata do raznih problema oko njegovog odlaska iz Cibone. Naime, njegov transfer u Cedevitu je stopiran zbogzalbe Cibone koja ga je kasnije prodala Meka Leksu i za koji ce početi da igra početkom maja kada pocne liga Srbije. Zubac ima veci plafon od Žižica iako je projektovan kao late bloomer jer ima odlican raspon ruku i mjere koje mu dozvoljavaju da bude prototip modernog centra. Takođe, posjeduje odlične ruke za centra i u stanju je da uhvati i teske pasove. Dobar je atleta pa moze da trči kontre i zavrsava iznad obruča. Za razliku od Zizica vise je ispoliraniji na postu, ali je zato slabiji defanzivni skakač i bloker. Zubac se takođe mučio sa slobodnim bacanjima ranije u karijeri i imao je razne povrede koje su usporavale njegov napredak. Pokazuje zanimljiv osjecaj za pas i kreaciju sa posta sto bi ako se prenese u NBA, moglo biti veoma korisno za ekipu u kojoj zavrsi.

Od 2nd round prospekata iz Evrope tu su Paul Zipser koji je projektovan za sredinu druge runde, Juancho Hernangomez, mladji brat Willy Hernangomeza iz Reala koji bi mogao da se uvuče i pred kraj prve runde drafta. Tu je i Rade Zagorac za kojeg ostaje da se vidi da li ce mu Miško obezbjediti 2nd round obećanje od nekog 50-60 pika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Twist and shout – part 1
Next post Twist and shout – part 2