High and dry

piše: Edin Memić


aba_jtd_logo_horizontal_250x150

Death, taxes, drama pred početak ABA lige. Bez obzira na brojne kritike koje dobija regionalno takmičenje, oko kvaliteta košarke, nivoa igre, prolaznosti u elitna evropska takmičenja, jedna stvar ostaje konstantna – drama i uzbudjenje pred početak nove sezone.

I ove godine ABA liga će brojati 14 timova od kojih će biti 2 debitanta, crnogorski Mornar i makedonski Karpoš Sokoli. Bilo je drame i oko izbora poslednjeg člana lige, što od odbijanja ili nemogućnosti da se plati kotizacija od strane par timova, sto do kontroverznog uvrštavanja Olimpije koja nije preko domaćeg takmičenja izborila plasman za ABA ligu.

Ono što je bilo karakteristično i prethodne sezone, je taj sukob na relaciji FIBA-Euroleague pa su se timovi ABA lige skladno podijelili oko učešća u ta 2 takmičenja.Naime, za FIBA Ligu Šampiona su se prijavili Mega Vizura, Cibona, Partizan i takodje če u istoj učestvovati pobjednik dvomeča Igokea-Mornar. Dok će u Eurocupu ABA ligu predstavljati Cedevita, Budućnost, MZT i Olimpija, a takodje su se pojavile vijesti o kandidaturi FMP-a za 3 upražnjena mjesta u ovom takmičenju.

Timovi su već počeli sa pripremama, odigrane su i neke predsezonske utakmice a očekuje nas i još njih do zvaničnog početka lige u oktobru. Većina ekipa je kompletiralo svoje rostere a ima i onih koji još uvijek čekaju pravi trenutak da to učine. Po svemu sudeći, očekuje nas još jedna zanimljiva sezona u Jadranskoj ligi.

downloadCrvena Zvezda je jedna od onih ekipa koja još uvijek nije kompletirala svoj roster ali se to očekuje svakog dana. Defanzivni potencijal ekipe je veliki ali i dalje ostaju pitanja o napadačkoj potentnosti ove ekipe obzirom da Zvezda (za sada) nema profilisanog scorera koji bi donosio poene iz utakmice u utakmicu, naročito na EL nivou.Aktuelni šampion i jedini predstavnik ABA lige u Euroleague,  je krenuo sa pripremama predvodjen domaćim igračima koji su činili nukleus ekipe i prethodnih godina uz par pojačanja u vidu Ognjena Kuzmića, povratnika Charlesa Jenkinsa i poslednjeg dodatka u vidu veterana Milka Bjelice Saga Rakićević koja traje skoro čitavo ljeto još uvijek nije razrješena.Neki igrači se tek očekuju ali bez sumnje, Crvena Zvezda će imati jak i kvalitetan roster za predstojeću sezonu i sa razlogom će predstavljati favorita za osvajanje i ove sezone.Snaga ove ekipe će se ogledati u timskoj hemiji, uigranosti i relativno brzoj adaptaciji na igru i sistem trenera obzirom da je većina rostera već 2 godine ili više provela zajedno.

downloadCedevita je odradila dobar prelazni rok i sa velikim ambicijama ulaze u sledeću sezonu. Problem Cedevite može biti u nedovoljnom defanzivnom identitetu ekipe, jer osim Babića i Begića (i donekle Ramljaka i Žganeca koji će imati manju minutažu) ostatak ekipe čine prosječni defanzivni igrači. Takodje je ovog ljeta doveden veliki broj novih igrača, pa je neki period adaptacije igrača jedne na druge potreban i očekivan.Cedevita je zadržala par hrvatskih reprezentativaca koji su bili tu i prošle sezone (Bilan,Babić,Arapović) i pojačala se kvalitetnim amerikancima u vidu Hopsona,Stocktona i Jamesa koji će uz Bilana i Babića činiti udarne igle Cedevite u narednoj sezoni.Cedevita je uz iskusnog Begića takodje potpisala i sina Ivice Dukana, sada skauta Chicago Bullsa, Duju Dukana koji bi trebao da služi kao floor spacer i stretch PF opcija za ekipu iz Zagreba. Miro Bilan, pored razočaravajuće igre koju je pokazao ljetos u  dresu reprezentacije, je i dalje član idealne petorke prošlogodišnje sezone ABA lige i sa Hopsonom bi trebao činiti taj tandem koji bi trebao da vodi Cedevitu u ABA ligi i Eurocupu. Trenutni roster Cedevite daje dosta razloga njihovim navijačima da budu optimistični povodom njihovih šansi ove sezone jer je riječ o grupi igrača sposobnoj za veoma atraktivnu košarku. Jedan od razloga je svakako i Džanan Musa koji će ove sezone dobiti veću šansu da pokaže svoj raskošan talenat koji trenutno prikazuje igrama u reprezentaciji BiH, ako se zanemari incident od prije nekoliko dana.

buducnost-voliBudućnost ulazi u novu sezonu ABA lige kao jedna od najiskusnijih ekipa sa prosjekom godina projektovane prve petorke od oko 30 godina i rookie trenerom u liku crnogorske košarkaške legende Vlada Šćepanovića. Njegova adaptacija na mjesto prvog trenera ekipe koja ima najviše ciljeve i ove sezone biće ključna ukoliko Budućnost želi da ostvari dobar rezultat ove sezone. Ova ekipa Budućnosti ima potencijal da bude jedna od najatraktivnijih ekipa ove sezone ali takodje ima i visok bust potencijal. High ceiling-low floor ekipa koja će umnogome zavisiti od učinka ključnih igrača dovedenih ove sezone, koji dolaze u Podgoricu nakon loših sezona prethodne godine.Ekipa definitivno ima individualni kvalitet ali ostaje da se vidi da li će se taj kvalitet prenijeti i na teren i odraziti se na rezultate.Tokom ljeta je organizovan “Project Reunion” gdje su se Budućnosti pridružili neki bivši igrači koji su u nekom periodu zadnjih godina ili bili članovi Budućnosti ili igrali protiv njih.Dovedeni su Marcus Williams, nekadašnji plej Crvene Zvezde, JR Reynolds, bivši saigrač Williamsa u Oak Hill akademiji i nekadašnji miljenik podgoričke publike koji se vraća u Podgoricu  nakon loše prethodne sezone u Poljskoj i Turskoj i Shawn James, nekadašnji DPOY kandidat i šampion u Euroleague sa Makabijem, a sada journeyman koji pored brojnih povreda ima i problema da se zadrži na jednom mjestu zadnjih godina.Ta 3 igrača bi trebali biti lideri ove ekipe Budućnosti i od njihovog učinka zavisiće dosta toga u ovoj sezoni. Povratnik Savović uz bracu Šehović i mlade igrače u vidu Ilića,Petra Popovića i Nikolića bi trebali da im taj posao olakšaju i doprinesu na svoj način uspjehu ekipe.Član ekipe je ove sezone i jedan od najdinamičnijih igrača prošle sezone ABA lige, Nemanja Vranješ. Ekipu je napustio talentovani plej Čarapić koji se preselio u redove Mega Vizure i tamo će (nadam se) nastaviti stopama još jednog bivšeg pleja Budućnosti Nikole Ivanovića, njega će u Podgorici zamjeniti još jedan bivsi igrač Nemanja Gordić, povratnik iz Cedevite, koji će se ekipi pridružiti na turniru u Sarajevu.

download-1Prošlogodišnji finalista Mega Leks počeo je pripreme najranije od svih prvenstveno zato sto su i roster okupili najprije od svih ekipa u ABA ligi. Iako su ekipu napustili neki od najboljih igrača prošle godine poput Luwawua (Sixers), NIkole Ivanovića(AEK) i Danila Nikolića(Bilbao), Mega je jedan od kandidata za F4 I ove godine Predvodjeni i dalje Radetom Zagorcem i povratnicima Jaramazom i Kabom, u S.Mitrovicu su došli neki novi klinci u vidu Kostje Mushidia talentovanog njemačkog beka koji će svoju afirmaciju tražiti kroz ABA ligu i FIBA LŠ gdje će pokušati da se nametne NBA skautima za bolju poziciju na predstojećem NBA draftu. Uz njega su došli i “lokalni” prospekti u vidu Vlatka Čančara i Stefana Glogovca koji bi trebali dobiti šansu da pokažu svoj talenat.Megu su pojačali krilni centar Sutjeske Spasojević koji se kroz pripremne utakmice nametnuo treneru Milojeviću kao legitimna opcija, Marko Tejić koji će pokušati da popravi utisak iz Crvene Zvezde i Miloš Milisavljević, povratnik nakon povrede ligamenata. Mega je već par zadnjih godina legitimna ekipa, sa stabilnim sistemom rada i odličnim uslovima za razvoj mladih igrača. Uprkos najmladjem timu u regionu, koji iz godine u godinu bilježi sve bolje i bolje rezultate, takodje omogućava afirmaciju mladim igračima agencije Beobasket.

partizanPartizan je kao jedan od fallen giantsa prethodne sezone se uzdigao u drugom dijelu, prvenstveno zaslugom Aleksandra Dzikića koji ih je od borbe za opstanak, velikim nizom pobjeda doveo u legitimnu situaciju da se bore za prva 4 mjesta. Napredak je bio vidan i u domaćem prvenstvu uprkos igračkom kadru koji je bio prilično skroman sa izuzetkom par igrača. Plasman u 4 ostaje cilj i ove sezone jer je to ono čemu veliki klubovi uvijek teže Ove sezone Partizan se opredijelio za kvantitet preko kvaliteta.Doveden je skoro kompletan tim a od igrača koji su ostali tu su samo Novica Veličković,Vanja Marinković,Adin Vrabac i novi kapiten Mihajlo Andrić.Dovedeni su brojni igrači od kojih su najzvučnija pojačanja amerikanci William Hatcher i Frank Robinson kao i reprezentativac Srbije Stefan Birčevic,Uroš Luković (MZT) i Djordje Majstorović (Metalac).Ratkovica je takodje jedno od pojačanja koje je prošlo ispod radara ali se radi o iskusnom igraču i do sada u pripremama možda i najkonstantnijem. Veliko je pitanje dokle može ovosezonski Partizan ali razloge za optimizam treba tražiti u kvalitetnom treneru i onom što on može da izvuče iz trenutnog igračkog kadra. Dzikićeve ekipe su uvijek igrale tvrdo i sa puno energije pa nema razloga da se to kao i podrška navijača, promjeni ove sezone.

mzt-skopjeOd ostalih ekipa solidan posao odradila je ekipa MZT-a koja je okupila solidnu grupu igrača i ovo je možda najjači MZT u zadnjih nekoliko godina. Oni će, ukoliko se pojačanja uklope, predstavljati legitimnog kandidata za gornji dio tabele, pa čak i umješati u borbu za odlazak na F4.Tu su brojni igrači poznati abaligaškoj publici (Lalić, Lučić,Torey Thomas, Jeremiah Massey) i Luki Pavićeviću (Charlon Kloof). Veliki peh za ovu ekipu je povreda ukrštenih ligamenata Damjana Stojanovskog.

cibonaAko bih birao nekog mojeg dark horse kandidata koji bi mogao napasti plasman na zavrsni turnir ABA lige to bi po meni bila  Cibona. Ispod radara su prošla neka njihova pojačanja a najveće medju njima je svakako ostanak Ante Žižića koji bi sa Elijah Johnsonom trebao činiti udarnu iglu Cibone ove sezone.Za razliku od Florencea riječ je o mnogo ozbiljnijem i boljem igraču. Takodje je tu i mladi Emir Sulejmanović koji dolazi iz Barselone. Razlog za sumnju predstavlja trener Mulaomerovic koji (makar meni) ne uliva veliko povjerenje da će moći izvući najviše iz ovog rostera.Uprava Cibone je uspjela da sastavi respektabilan sastav i Cibosi mogu očekivati makar gornji dio tabele.#GoAsa

kk mornar logo xanteTim koji vrijedi zdušno pratiti ove sezone je debitant u takmičenju Mornar iz Bara. Ekipa je sastavljena od neafirmisanih amerikanaca koji bi trebali da budu nosioci ove ekipe tokom sezone, i par talentovanih mladih crnogorskih igrača uz “vječnog” Balšu Radunovića. Ono sto je zanimljivo (kod amerikanaca) je da su u pitanju igrači interesantnog skillseta koji bi potencijalno mogli naći svoje mjesto u nekoj od jačih evropskih liga. Projekat Mornara je dugoročan i smislen i za  sada daje rezultate jer je u samom početku bio cilj vratiti grad Bar,koji je dao veliki broj dobrih košarkaša predvodjeni NBA asom Nikolom Vučevićem, na košarkašku mapu regiona. Mornar treba na terenu da pokaže da imaju veliki upside i da mogu iznenaditi neke timove.

ABA liga počinje 1 oktobra a do tada nas očekuje veliki broj pripremnih utakmica i 2 jaka turnira za najjače ekipe u regionu. Dogus turnir koji će se održati u Zadru gdje će učestvovati Cedevita,Zadar,Budućnost,Fenerbahče,Darušafaka i Lokomotiva Kuban.I turnir na Kritu gdje će Crvena Zvezda učestvovati zajedno sa Olimpijakosom, Anadolu Efesom i Hapoel Jerusalimom.

Sve u svemu, pred nama je još jedna sezona ABA lige koja će nam, kao i prethodne, donijeti veliki broj i dobrih i loših i na trenutke komičnih trenutaka. Još samo 17 dana…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Burn The Witch
Next post Overtime – First Impressions