Long Time No See – East

piše: Draško Milić


Ako na Zapadu i imamo neku hijerarhiju, na Istoku vlada potpuni haos u kome se samo zna ko će doći do velikog finala i ko će imati najviše kuglica u bubnju za draft.

110416_brown_on_embiid_webbestvideo3_1920x1080_801364547919

Cleveland Cavaliers

Upravo su dan prije nego što je ovaj tekst napisan uspjeli da naprave nove kombinacije sa budućim pikovima prve runde i kao zamjenu za mumificiranog Mike Dunleavya i ugovor Mo Williamsa dovedu jednog od najpoznatijih snajperista u Ligi Kyle Korvera, pošto JR Smith ni kad je zdrav ove godine ne izgleda kao neko na koga se može osloniti (ipak je izgleda predugo slavio titulu). Nije ni Korver u cvijetu mladosti i najbolje godine su iza njega, ali i dalje ne bi trebalo da ima problem da pospremi u koš otvorene šuteve iza linije za 3 kojih u LeBronovom okruženju uvijek ima u izobilju. Ostaje još da riješe pitanje rezervnog pleja što takođe neće biti problem jer ima dosta raspoloživih veretana, a ni dovođenje nekog igrača koji može odigrati odbranu na krilnim pozicijama i bar malo rasteretiti Kralja nije na odmet. U dosadašnjem dijelu sezone su igrali “na vrh gasa” ali kad god imaju motiv velika trojka bi odradila posao. Posebno raduje napredak Irvinga koji je partije iz ljetošnjeg finala prenio i u novu sezonu, a u posljednje vrijeme kao asistent ili u odbrani pokazuje najbolje momente karijere. Boston ili Toronto bi ih u slučaju da se pojačaju mogli natjerati da se malo oznoje, ali teško da ih iko sa Istoka može ove sezone može ozbiljnije ugroziti, pa Lou može već sad početi da priprema taktiku za novo finale sa Dubsima.

Toronto Raptors

Lowry i Derozan postavljaju nove standarde – teško da je iko mogao i pomisliti da igranje 1 na 5 može dovesti do toga da je u nekim pokazateljima njihov napad najbolji u Ligi. Derozan je imao fenomenalan ulaz u sezonu, Lowry se zagrijao malo kasnije i kako je uvijek jedan od njih na terenu napad ne “šteka” ni u jednom momentu.

viber-image

Međutim, kako Carroll, Valanciunas, Ross ne igraju na konstantnom nivou (što i nije lako obzirom da je lopta 90% vremena kod udarnog tandema), Patterson povrijeđen, doprinos ostalih je povremen, u klubu su svjesni da je, uoliko zaista hoće da izazovu Cavse u doigravanju, a ne samo da jure najbolji učinak franchise tokom sezone neophodno pojačanje na poziciji 4 ili 5. Igrač kao Millsap bi im nesumnjivo dio fenomenalan dodatak, ali je problem što nemaju ni interesantnih mladih igrača, ni vrijednih pikova pa nije lako sastaviti paket koji zadovoljava drugu stranu (eventalno da probaju sa Ross & Pattersson paketom). Uglavnom, drugo mjesto im je gotovo sigurno, preko Cavsa teško mogu i pojačani. a da li će ponoviti prošlu sezonu đe su došli do finala konferencije ili će neke i prije toga iskoristiti njihove felere ukoliko ne uspiju da se pojačaju ostaje da se vidi.

Boston Celtics

Ljetošnjim angažmanom Horforda su zakucali top 4 poziciju na Istoku, a napredak Bradleya koji je kao bek najbolji skakač ekipe i pogotovo sićušnog Isaiah Thomasa koji se ušunjao u grupu top 5 strijelaca Lige pokazuju da ima prostora za korak više. I publika je prepoznala da ih još jedan potpis dijeli od borbe za vrh pa je u susretu sa Jazzerima došlo do tragikomične scene kad publika daje podršku Haywardu koji je na ljeto slobodan igrač (a poznato je da je u dobrim odnosima sa trenerom Stevensom sa fakulteta), na razočarenje Crowdera koji je ipak jedan od stubova trenutne ekipe.

Nikako mi nije jasno ni prošle godine bilo šta čekaju i ne pretvore nekog od pikova u pojačanje u reketu (prošlogodišnji Brouklinov pik je mnogo privlačnije zvučao prije nego je pretvoren u Jaylen Browna koji dobija minute na kašičicu), a novi pik Netsa na draftu koji obećava uz nekog od mladih igrača (kojih imaju i više nego što treba pa nema prostora ni da se predstave, a kamo li razviju) su sigurno dobar mamac. Ako već nisu željeli da rizikuju sa Cousinsovim temperamentom, zašto ne probati da ulove B.Lopeza, Whitesidea koji tavore u ekipama osuđenim na rebuilding pa ne bi morali da plate ni previsoku cijenu. I naš Vučević je pominjan u određenim kombinacijama i sigurno da bi donio poboljšanje u odnosu na trenutni izbor na petici.  Dok Danny Ainge smišlja što će da uradi u cilju podizanja plafona ekipe top 3 plasman je izvjestan (posebno zbog novih vjetrova koji duvaju u Atlanti).

NBA All-Star 2016 Portraits

Atlanta Hawks

U trenutku pisanja teksta su bili četvrti, ali ne treba da čudi ako narednih dana nakon Korvera “utope” i posljednjih par mjeseci Millsapovog ugovora za pikove i mlade igrače i krenu u lagani pad na tabeli. Schroder u prvoj sezoni kao startni play pokazuje da ima potencijala iako ima povremene očajne partije kad diskutabilan šut dolazi do izražaja, Dwight nakon par očajnih sezona konačno bar podsjeća na starog sebe, a kako Bazemore, Hardaway, Muscala i ekipa nikad neće biti ništa od rotacijskih igrača, zvuči razumljivo da svog najboljeg igrača pretvore u nove igrače koji će u Buddovom sistemu imati priliku da maksimiziraju svoj talenat. Obzirom na haos na Istoku, ne bi bilo čudo da se i tako provuku do najboljih 8, ali ipak nije isključeno da to mjesto prepuste nekoj od ekipa koje ispod njih “život daju” za tu poziciju, pogotovo ako i univerzalni defanzivac Sefolosha promijeni mjesto boravka.

gettyimages-517144214-0

Charlotte Hornets

Nakon godina haosa, Jordan može da odahne – ima vrhunskog trenera koji izvlači maksimum od ekipe, Kemba je dokazao da ima kvalitet da bude prva opcija oziljnog tima, Batum, Zeller, Williams, Kidd-Gilchrist odrađuju uloge i plasman u doigravanje ne bi trebalo da može doći u pitanje. Za nešto više treba im da ekipa bude zdrava što nije baš prečesto, da Kaminsky napreduje, a Hibbert, Bellineli, Lamb, Hawes budu malo standardniji u odrađivanju uloga. Nisu imuni od pravljenja izmjena tokom februarskog haosa, tako da treba paziti i na njih po tom pitanju.

https://www.youtube.com/watch?v=5gM3MzPx19g

Milwaukee Bucks

Apsolutni pobjednik u katogoriji za najprijatnije iznenađenje sezone. Ekipa koju je malo ko vidio dalje od 76ersa i Netsa nakon teške povrede Middletonea (po nekim prognozama mogao bi da zaigra u februaru) na krilima Greek Freaka Giannisa ruši sve prepreke. Momak koji je prošle godine nagovijestio serijom triple double učinaka da ima ogroman potencijal, ove godine igra na all star nivou i ne samo da je lider svoje ekipe u 5 glavnih statističkih kategorija, nego je u svima u prvih 20 u Ligi! Iako i dalje ima problematičan šut, kontre, napadanje neposatvljenih odbrana u tranziciji i cutovi su dovedeni do savršenstva, pa su svakodnevna poređenja sa Lebronom kako i zbog nerealnih fizičkih predispozicija, tako i zbog učinka na terenu gdje predstavlja miss-match na bilo kom dijelu terena. Možda bi bilo mnogo da još ima i dobar šut, al svakako i tu napreduje.

i-4

Osim njega, Parker konačno igra na nivou igrača koji je bio 2.pik na draftu i  “streaky” šut (koji je uzgred bolji nego ranije, pa je pogodio više trojki u zadnja 2 mjeseca nego sve ukupno prije toga) zamjenjuje jednostavnom metodom – jači je od trojki, brži od četvorki i uvijek nešto može izvući. I rookie Brogdon u posljednje vrijeme prevazilazi očekivanja, tako da uz role Monroea, Dellya, Hensona i Teletovića sve izgleda u skladu sa najoptimističnijim predviđanjima. Hoće li i do kraja uz teži raspored zadžati ovaj ritam ostaje da se vidi, ali svakako ostaje činjenica da potencijal imaju i uz još par pojačanja (jedinica i petica) mogu biti standardni stanovnik gornjeg doma konferencije u predstojećem periodu.

https://www.youtube.com/watch?v=M6XAjaNcMWA

Indiana Pacers

Sa njima ulazimo u grupu ekipa čiji koncept nije uvijek baš najjasniji. George je već godinama jedan od najboljih “two way” igrača, Turner ima predispozicije da dominira u oba smjera sa mekom rukom i fenomenalnim blokerskom osjećajem, ali tek treba da na pravi način bude sastavljen prateći orkestar. Naime, uprava je pretprošlo ljeto odlučila da od ekipe koja je uspjehe dugovala fenomenalnoj defanzivi preokrene u ofanzivnu i igru za koš više. Taj proces još uvijek traje, a izbor ostalih igrača je krajnje diskutabilan – iako Teague bilježi rekord karijere u asistencijama, ko god da igra uz njega na beku (G.Robinson junior, Ellis ili Miles) predstavljaju ozbiljnu konkurenciju Blazersima za najgori defanzivni par bekova. Obzirom da ipak imaju solidnu dubinu pa pod košem Young ima standardan doprinos, ponekad i king size Big Al bude od koristi, nošeni tandemom s početka plasman u doigravanje bi trebao biti realnost, ali ni da opet zapadnu u krizu ne bi bilo preveliko iznenađenje. U svakom slučaju, Birda i ostatak ekipe očekuje još dosta posla dok poslože kockice i ekipa opet krene ka vrhu.

myles-turner-pacers-magic

Chicago Bulls

Ljetos je konačno prestala utopija da Rose može biti isti igrač kao i prije povrede i zajedno sa dugogodišnjom ikonom kluba Noahom poslat je u NY. Ako je tada neko i pomislio da uprava konačno zna šta radi i da će konačno uz Jimmya kao stuba ekipe okupiti sastav koji se uklapa u planove trenera Hoiberga – grdno se prevario. Dovedena su 2 “carinika” koji su odigrali svoje najbolje dane Wade (dijete ulica Čikaga, da prodaje malo karata i dresova) i Rondo koji je zadnjih godina skoro kao “13 prase” u većini timova, dok je sa Carter Williamsom dopunjena kolekcija bekova “zidara”. Nakon što su prvih 20 dana dok je još većina ekipa bila u prvoj brzini napravili niz dobrih rezultata, počeli su porazi, a sa njima i problemi i priče o trejdovima. Nije problem što se Rondo buni i što je na izlaznim vratima, to može biti samo plus, ali i sama pomisao da bi Butler mogao postati predmet razmjene o čemu se opet priča je potpuno apsurdna (a pominju se i priče da je ljetos za malo zamijenjen za paket oko LaVinea). Da ne bih više detaljisao, dugogodišnji navijač Bullsa iz Hrvatske je potanko objasnio utiske o trenutnom stanju nekad najpopuplarnije NBA franchise.

rajon-rondo-chicago-bulls

Washington Wizards

Ista meta, isto odstojanje svake sezone – bore se za ulazak među 8 do zadnjeg dana. U takvom stilu je doveden i trener Brooks koji je godinama imao na raspolaganju jedan od najtalentovanijih sastava ikad (Durant, Westbrook, Harden, Jackson…) a igra u napadu bila gotovo isključivo 1 na 1, tako da ni u prijestonici nije viđeno ništa novo u odnosu na dosadašnje sezone. Ljetošnjim potpisom Beala i Mahinmia (koji je još povrijeđen) popunili su Cap, na ljeto treba produžuti ugovor i Porteru, tako da plafon ove ekipe može promijeniti samo neki trejd. A u osnova trejda mogu biti Wall ili Beal. Wall igra najbolju sezonu karijere i gotovo svi statistički pokazatelji su mu na vrhuncu, tako da ne bi bilo iznenađenje i da sam inicira trejd ako ne bude želio da svoje najbolje godine provede u borbi za donji dom Istoka i ulazak u drugi krug PO slavi kao vrhunac karijere (new Carmelo story?).

wizmedia0031474916231

New York Knicks

Play of, play of, život dajemo za play of, mi pjevamo play of – sigurno ovako neku pjesmu na vjerovatno najpopularniju navijačku melodiju na svijetu imaju i navijači u Madison Square Gardenu pošto u zadnjih 16 godina imaju 1 plasman u drugu rundu, 4 lagana ispadanja na startu doigravanja i brojne boravke u lutriji. Oni bi sigurno sa zadovoljstvom prihvatili i to osmo mjesto i metlu od Cavsa. Iako je prošle godine Porzingis dokazao da je budućnost ekipe, pa je u prvih 2 mjeseca već preuzeo ulogu lidera, Carmelo spreman da mu pomogne, Upravi ni na kraj pameti nije bilo da pokuša da okupi kompatibline sagarače već se odlučila da pokuša da provjeri da li je išta ostalo u bivšim legendama Bullsa – Roseu i Noahu (zvuči i kao uvod u legendarnu emisliju Kucamo na vrata zaboravljenih asova), i izvuče nešto iz gomile rotacijskih igrača koje imaju na raspolaganju (C.Lee jedini dokazano koristan od njih). Ako budu svi zdravi možda i uspiju, pogotovo što su okolni timovi u krajnje nesređenim i nejasnim situacijama.

https://www.youtube.com/watch?v=7uK_KWNB9Lg

Detroit Pistons

Pred početak sezone izgledalo je da ih ništa ne može poremetiti u ulasku u top 5 konferencije. Međutim, ispalo je da je povratak nakon povrede Reggie Jacksona umjesto poboljšanja samo otvorio nove probleme u funkcionisanju mladog tima pa su onda nanovo morali da definišu svoje ofanzivne potrebe, tako da malo ko od startera ima standardne partije (Drummond zaglavi za faulovima ili promašajima sa slobodih, Caldwell-Pope i Morriss imaju serijale promašaja…). U svom tom haosu najbolje se snalazi novopridošli Leuer koji ponekad izbaci i možda i jednog od standardinijih Harrisa iz startne petorke koji onda rešeta sa klupe. Uz sve to, doprinos ostatka klupe je zanemarljiv, pa partije kao Bobijeva prije neki dan izazvana Andreovim problemima sa faulovima i Baynesovom povredom unese dodatni haos i otvori nova pitanja.

https://www.youtube.com/watch?v=bGRSLRDXKps

Kako će Stan reagovati na sve ostaje da se vidi (dalje izmjene rotacije, razmjene igrača, status Caldwell- Popea kome na ljeto ističe ugovor a Cap je već krcat i nema dodatnih pojačanja), ali neulazak među 8 bi bio veliki neuspjeh koji bi sigurno donio i dodatne potrese na kraju sezone.

Orlando Magic

Od Dwightovog odlaska su bili godinama u rebuildingu koji nije donio nijednog igrača koji može postati osnova novog tima (Vučević još i najbolji obzirom da su im visoki lutrijski pikovi bili Oladipo, Gordon, Hezonja, u lutriji uzeti Payton, Sabonis), a onda su u posljednjih godinu dana počeli sa paničnim razmjenama igrača ne bi li se konačno dokopali osme pozicije pa su se odricali dotadašnjih nosilaca igre (Oladipo, Harris) za igrače u zadnjoj godini ugovora (Ilasova, Ibaka).  Na kraju su dobili ekupu od koje sigurno i većina evroligaških ima više šutera na raspolaganju – Ibaka koji je klasični sistemski igrač u ovom okruženju glumi prvu opciju spremajući se da potpiše ugovor karijere, Fournier koji nije bio ni među 12 u Francuskoj na OI je glavni šuter, Gordon nikako da uhvati kontinuitet, Payton bi možda da se ošiša konačno i vidio gdje je obruč i prestao da lomi table, a ljetošnje pojačanje Biyombo nikako ne može biti startni centar ozbiljne ekipe. Iznervirah se i dok pišem o njima pa možda najbolje i da Vučević koji djeluje sa klupe u zadnje vrijeme što prije napusti Floridu i dođe u neko smislenije okruženje (kakva je košarka u toj državi ove godine, borba u kojoj stanovnici regije mogu ponekad uživati i tokom obične vožnje bicikla u prirodi je sigurno mnogo zanimljivija).

os-orlando-magic-news-1001-20160930

Miami Heat

Boshovi zdravstveni problemi (zbog kojih će vjerovatno ubrzo i zvanično okončati karijeru) su naslutili u kome će pravcu ići Rylelev brod, sezona je samo potvrdila da Dragić, možda čak i ljetos potpisani Whiteside više mogu poslužiti kao mamac za nove pikove koji će ubrzati rebuilding nego za neke uspjehe u ovoj đe ni osmo mjesto nije realan cilj. Ako ništa drugo, ne zavaravaju se kao mnogi već odmah preduzimaju mjere da bi što prije oprt bili relevantan faktor. Da li će Pat stići da sastavi još jednu vrhunsku ekipu ostaje da se vidi – ako izuzmemo pomenuti dvojac ima dosta igrača koji mogu popuniti pozicije 4-8 u rotaciji, “samo” treba da u par narednih draftova ulovi vodeći trio (ili bar tandem).

NBA: Milwaukee Bucks at Miami Heat

Philadelphia 76ers

Konačno mogu da odahnu – Joel “The Process” Embiid je nakon 2 godine liječenja zdrav i uprkos restrikcijama pokazuje nevjerovatan potencijal. Imaće na ljeto i još jednog visokog pika, a najavljeno je da ima nekoliko vrhunskih potencijala na poziciji jedinice. Za sljedeću sezonu će i prvi pik 2016. Simmons biti zdrav. Uz sve to nisu više ni najgori u Ligi. S druge strane, osim možda Covingtona kao zahvalnog defanzivca (dok nije ostao bez šuta bio jedan od zahvalnijih 3&D igrača), svi ostali igrači nemaju za sad baš jasnu ulogu, tako da Upravu očekuje da riješi brojne dileme ko je sve dio plana za budućnost čemu će vjerovatno biti posvećen ostatak sezone.

hi-res-57b44a84987b07603a5a2df726c7de43_crop_north

Brooklyn Nets

Kakav im je sastav još i dosta pobjeda imaju, a igra je svakako iznad svih očekivanja tako da se bar može reći da imaju dobrog trenera. Kako nemaju ni nekih talentovanih mladih igrača, ni visokih pikova prve runde na budućim draftovima koji idu u Boston, ne ostaje im ništa drugo nego da isprobavaju igrače sa svih strana ne bi li našli bar nekog ko može biti koristar rotacijski igrač. Brook Lopez igra sjajnu sezonu i sigurno može donijeti nešto nasušnog talenta (navodno za njega traže 2 pika prve runde), možda neko posegne i za Bookerom koji je i u ovakvom kontekstu pokazao da može biti uvijek zahvalan kao treći visoki, a kako je Lin zadužen za prodaju dresova teško da može bilo ko više biti interesantan ostalim ekipama da bi se odrekli bilo kog mladog igrača ili čak pika druge runde.

image-2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Trash Talk (S01E01) – All Star
Next post Trash Talk – Trade Rumors