This Is Us – Northwest

piše: Draško Milić

Ovo je najneizvjesnija divizija u ligi – Thunderi su opet kandidati za finale Zapada, Wolvesi bi trebalo da budu sigurni učesnici plejofa, a svi ostali će se boriti za plasman među 8 najboljih.

Oklahoma City Thunder

Nakon par jadnih sezona uprave u kojma su uspjeli da rasparčaju jednu od najtalentovanijih ekipa ikad, konačno su ovog ljeta odradili dobar posao. Prvo, Oladipa su zamijenili za jednog od najboljih igrača u oba smjera – Paul Georgea, a onda i za gotovo nevjerovatno nisku platu doveli Patrick Pattersona, koji može biti koristan i u odbrani prilikom preuzimanja i kao opasnost iz ćoška da raširi reket i kao četvorka, ali i kao petica u pojedinim taktičkim zamislima – sve što im je nedostajalo prošle godine. Jeste da George ima samo godinu ugovora, ali i da ode na ljeto opet je dobro što su se riješili bahatog Oladipovog ugovora koji svakako nije bio opravdan, a i probali su da vrate ekipu u sam vrh gdje su godinama bili. Na kraju, Melo saga je završena pa je on stigao u zamjenu za Kantera I Mcdermota. Jeste da ova dvojica neće puno nedostajati, ali neće biti lako ni uklopiti u zadnjih 14 godina jednog od boljih strijelaca na planeti u i onako jako čudan, da ne kažemo banalan napad u kome Russ ima sva ovlašćenja. Ipak, ako je već odlučio da dođe iz Velike jabuke u naftnu nedođiju vjerovatno je Carmelo ipak svjestan da će morati igrati četvorku što je ranije izbjegavao, a takođe i prilagoditi svoju igru u napadu novoj situaciji, a vjerovatno će i Russ kao u Durantovo vrijeme morati da se odrekne dijela napada. I veliki vođa je nakon čudesne prošle sezone bio zadovoljan radom Uprave pa je odlučio da ostane tu i narednih 5 godina. Donovan će biti na baš velikom ispitu da napravi smislen napad u kome se ni jedan od članova super tria neće osjećati zapostavljenim. S druge strane, prošlogodišnja dobra odbrana može otići na vrhunski nivo jer su Roberson i George sigurno među top 5 bočnih odbrambenih Lige, a kad njih prođeš pod košem čeka stijena od Adamsa. Uglavnom – trebaće vremena da sve stvari legnu ali u svakom slučaju plafon je mnogo visočiji od prošle godine i potencijalno zbog odbrambenog potencijala budu i glavna prijetnja za šampione. Naravno, prije toga treba preskočiti ostale, pogotovo Rocketse koji takođe nisu sjedeli skrštenih ruku dok su mnoge zvijezde mijenjale mjesto stanovanja.

Minnesota Timberwolves

Ono što je prošle godine izgledalo kao ogromna greška (nepuštanje Lavinea u Bullse za Jimmya) ispravljeno je nekim čudom (da ne kažemo lošom odlukom uprave Bullsa jer se za Jimmya moralo izvući i više). Doveli su i Teaguea, Crawforda i Gibsona, tako da je gotovo nemoguće da im plasman među 8 izmakne. Štaviše, peto mjesto u regularnom dijelu se čini kao neminovnost. Po igračkom kadru vjerovatno su i ispred Spursa, ali i pored toga što će Tibodeau sigurno sastaviti čvrstu odbranu predvođenu nekadašnjim tandemom Bullsa, napad bi mogao biti baš problematičan. Naime, Teague, Wiggins, pa zadnjih godina i Butler su navikli da gnjave loptu (Crawforda da i ne spominjemo, pošalje put obruča sve što mu dođe do ruku), jedni su od rijetkih koji će imati napad uglavnom sa 2 visoka (vjerovatno na račun stare ljubavi nepotrebno pored Dienga doveden Gibson a obojica su bezopasni van reketa) pa će ipak najbolji igrač ekipe Towns imati muke da se nametne pored saigrača koji su do sada pokazivali preveliku želju za posjedom lopte. A uz to, imaju i trenera koji nikad nije bio poznat po kretivnom napadu neko se igra gomila izolacija i sprema za odbranu. Gotovo je nevjerovatno da će Towns u ovoj ekipi biti vjerovatno i najbolji šuter pa će s vremena na vrijeme umjesto da kao prvo ime vuče napad i razigrava ostale morati da iza linije za 3 stoji i širi napad za šuteve preko ruku spoljne linije. Toliko su kvalitetni da im doigravanje ne može promaći, ali će za prelazak u kategoriju iznad trebati sačekati da se dosta stvari posloži – tj. dok shvate da sve treba podrediti Townsu i sve se kockice sklope. Izgleda da je već dogovoren veliki ugovor Wigginsa, a upravo je on osoba koja će morati najviše da se prilagođava – ne počne li igrati odbranu za koju ima sve predispozicije, popravi šut za 3 i unese malo raznovrsnosti u igru da bi bio koristan ekipi, a ne samo posvećen svojoj statistici mogao bi brzo postati višak i meta nekih Kingsa ili Magica.

Denver Nuggets

Da su uspjeli da dovedu G.Hilla ili Beverlya i time osiguraju vrhunsku odbrambenu produkciju na playu, a istovremeno imaju igrača koji može pogađati otvorene šuteve imali bi već sad tim za velika djela. Ovako, nadaju se kombinacija Nelson-Mudiay na jedinici (prvi samo što nije postao širi nego duži, drugi i dalje uglavnom kriminalan u napadu) može ipak odraditi nešto korisnih minuta dok mladi Murray, iako nije klasični play, ne preuzme komande. Jokić bi trebao da napravi iskorak u odnosu na prethodnu sezonu i dokaže razočaranim sunarodnicima će se isplatilo pakleno ljeto provedeno na treninzima umjesto u lovu na evropsko zlato. Ako i Millsap nastavi gdje je stao u Hawksima, to bi svakako bio ofanzivno najnezgodniji centarski tandem za čuvanje, jer mogu završiti iz bilo koje pozicije od trojke do obruča ili asistirati. Harris bi valjda mogao konačno odigrati dobru cijelu sezonu ako ga preskoče povrede, a iskusni Chandler bi zatvorio petorku. Na klupi sa jedne strane imaju mlade Burtona i Hernangomeza koji su i sada korisni i mogu biti dio kluba u budućnosti, ali imaju i kolekciju visokih predvođenih Fariedom koji je odavno trebao biti trejdovan jer se nikako ne uklapa, povremeno korisnog Arthura, a ostao je i Plumlee (malo nejasno da ovolike pare potroše na back-up opciju osim ako možda ne razmišljaju već da ih Jokić može napustiti). Maloneu neće biti lako uskladiti sva očekivanja i transformisati ekipu iz one koja je godinama igrala bez velikog pritiska i već od nove godine se spremala za odmor u onu koja će izgarati svako veče. A ni Jokiću da partije s proljeća prošle sezone razvuče na 82 utakmice po preko 30 minuta – ako uspije postaće ozbiljan kandidat za top 10 igrač lige, pa će i navijači u Srbiji oprostiti okretanje traktorske gume. Uz sve pluseve i minuse, plasman u 8 je realnost.

Portland Trail Blazers

Godinama će lamentirati nad onim što su uradili ljeta preplativši sve moguće igrače (Thurner, Ezeli, Crabbe, Leonard) pa su ovo ljeto umjesto na pojačanaja trošili resurse da se otarase nekih od njih – Ezelija otpustili jer je stalno povrijeđen, a Crabbea poslali Netsima koji su mu i ponudili bahati ugovor. Uglavnom, u najavi je još jedna sezona u kojoj će rezultati prvenstveno zavisiti od prangijanja Lillarda i McColluma, uz povremene bljeskove Nurkića (koji će na ljeto juriti veliki ugovor), dok će Aminu, Harkless i ekipa odrađivati prljave poslove. Koliko će još ovakva pat pozicija u kojoj bekovski tandem s jedne strane ima sjajan učinak u napadu, ali i očajan na drugoj strani terena, biti prihvatljiva za Upravu ne zna se, ali je razmjena nekog od njih dvojice i restrukturiranje ekipe prije ili kasnije neminovnost jer ovako imaju preskupu ekipu kojoj ni plasman među 8 nije siguran.

Utah Jazz

Uradili su sve što su mogli – ponudli velike ugovore Haywardu i Hillu, ali je prvi izabrao da razvija šampionske ideje u Bostonu, dok se drugi vjerovatno kaje što se u toku prošle sezone malo precijenio i nije ostao nego je za sličan novac otišao u Kingse. I prošlogodišnji tim je imao problema u napadu, a sad bi lako mogli biti cijele godine u najgorih 5 u tom segmentu ( neće pomoći sigurno ni činjenica da igraju u jako sporom tempu), osim ako Hood otvoreni prostor ne iskoristi i postane u kontinuitetu dobar, a mladi Michel ne nastavi đe je stao u ljetnjoj ligi (bio fenomenalan u oba smjera, jedno od najpozitivnijih iznenađenja). Ili možda Rubio nastavi šutersku seriju sa nekih utakmica Eurobasketa, pa konačno pokaže zašto ga je Minesotta uzela ispred Currya. Ipak, s druge strane, Rubio će odraditi odličan posao u odbrani, Gobert je vjerovatno najbolji čuvar reketa u Ligi tako da bi ipak mogli da u noćima savršenih odbrana (i pridošlice Sefolosha i Udoh korisni samo na toj strani) za što svakako ima potencijala mogli skupiti dovoljan broj pobjeda za prvi krug doigravanja. Mnogo toga zavisi i od Favorsa koji zadnje 2 sezone leluja između graničnog all stara i penzionera zbog katastrofalnog stanja leđa i koljena, a uz to zbog činjenice da je Gobert bolji mora da igra na četvorci i juri za mnogo pokretljivijim igračima koji sve više šutiraju za 3 poena. Trener Snyder već godinama važi za jednog od perspektivnijih – ako iz ovog sastava izvuče plasman u 8 prelazi automatski u kategoriju iznad.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post This Is Us – Southwest
Next post This Is Us – Southeast