This Is Us – Atlantic

piše: Branko Dujović

U ovoj diviziji imamo dva sigurna plejof učesnika – Celticsi i Raptorsi, sa razlikom da su Celticsi već projektovani u finalu, a možda i budu favoriti u tom potencijalnom finalu protiv Cavsa. Sixersi bi, takođe, trebalo da se nađu među osam najboljih na Istoku, osim ako Embiid smanji broj utakmica na 25 (projektovano je bar 50) i ako se još neko ne slomi. Svi ljubitelji lige se nadaju da će ostati u komadu, jer su poprilično zabavni i puni potencijala. O komšijama Knicksima i Netsima se nema puno šta reći i pisati – na samom su dnu ovakvog Istoka.

Boston Celtics

Bilo je ovo burno ljeto za Celticse, u kojem su praktično zamijenili cijelu ekipu iz prošle sezone. U velikom trejdu sa direktnim konkurentom, poslali su Thomasa i Crowdera u Cavse, a nazad dobili Kyrie Irvinga. Od Pistonsa su dobili Marcusa Morrisa i Baynesa kao backup drvo, a najboljeg prošlogodišnjeg defanzivca Bradleyja poslali u suprotnom smjeru. Jedan od bitnijih potpisa za Kelte je potpis Gordona Haywarda kroz free agency, glavnog igrača Utaha u prošloj sezoni. Pustili su Olynyka, Amira Johnsona, Jerebka, Greena i Tylera Zellera, a pojačanja za narednu godinu su stigla iz Evrope (Theis i Larkin) i Kine (Yabusele).

Draft sam namjerno ostavio za kraj. Prije svega, bitno je naglasiti da su Celticsi, mimo toga što su bili prvi na Istoku, pobijedili na lutriji i dobili prvog pika. Naravno, ne kroz svoj pik, već pik Netsa (Ainge je, ispostavlja se, vrlo dobro naplatio veterane Piercea i Garnetta u onom pokušaju Prokhorova da napravi Chelsea od Netsa). Bilo je vrlo zanimljivo stanje pred sami draft, Fultz je već bio projektovan kao broj jedan, a polemisalo se kako će se on upariti sa miljenikom publike Thomasom, koji je u prošlom plejofu odigrao bitne utakmice nakon smrti sestre i time kupio srca navijača.

https://www.youtube.com/watch?v=DfcjAMhvIfY

Međutim, Ainge je napravio trejd sa Sixersima u kojima je prvog pika mijenjao za dva pika prve runde, a jedan od tih pikova je bio ovogodišnji treći pik u kom su pokupili Jasona Tatuma. I na kraju, posle par trejdova, Celticsi ne moraju da brinu o uparivanju Fultza i Thomasa, jer nijedan od njih dvojice nije tu. Ovaj trejd pikova je otvorio dosta pitanja, a pogotovo da li je Ainge genije ili je napravio veliku grešku. Brzo nakon drafta su se pojavile priče da je uprava Kelta smatrala da je Tatum najveći potencijal u ovoj godini i da bi ga draftovali sa prvog mjesta. Uzevši to u obzir, onda trejd ima itekako smisla, jer su Tatuma pokupili sa trećeg mjesta svakako (prva dva pika su bila rezervisana za Fultza i Balla), i onda su praktično besplatno dobili još jedan pik prve runde (2018. ili 2019. godine). Dakle, situacija će biti jasna najranije tokom ove sezone – ako su u Tatumu stvarno vidjeli nešto što ostale ekipe nisu (bez sumnje sjajan igrač, ali vrlo upitno da li ima veći plafon od Fultza) onda je Ainge genije, u suprotnom će to, vrlo moguće, biti greška.

Kompletno djelovanje Celticsa tokom ljeta navodi na jednu teoriju. Prije svega, prethodne tri godine su potpuno u znaku Cavsa na Istoku i Dubsa na Zapadu (da Cavsi ne uzeše onu jednu titulu, pričali bi threepeatu i totalnoj dominaciji Warriorsa). Sezona nije ni počela, a već se projektuje isto finale i isti šampion (na stranu pojačanja Rocketsa i Thundera, i dalje je to malo za ugroziti Dubse). Dakle, gorepomenuta teorija se odnosi na to da Celticsi ne idu odmah jako na titulu, nego da kompletno djelovanje ide u pravcu razvijanja igrača i dostizanja punog potencijala kroz nekoliko godina, kada će:

  • Lebron imati 35 godina – čovjek jeste medicinsko čudo, ali je prirodni regres neminovan.
  • Dubsi imati problema sa capom – za dvije godine ističu ugovori Durantu i Klayu, a za tri Draymondu, što će sa Stevanovih 40+ miliona biti teško ukomponovati.
  • Gro ekipe Celticsa će biti u najboljim godinama – Irving sada ima tek 25 i nekoliko velikih finala (jedno je on riješio trojkom direktno), Haywardu je 27; ako su procjene o Tatumu tačne, onda bi on kroz nekoliko godina mogao biti granični all star, a u Yabuseleu vidim jednog sjajnog šestog igrača i glue guya. Složićemo se odlično jezgro i sa par korekcija, itekako ima materijala za šampionski tim.

Ovo jeste samo teorija, a sigurno je da će Celticsi biti jedna od dvije najbolje ekipe na Istoku, dok prema nekim prognozama, imaju veće šanse od Cavsa za finale. Biće izuzetno zanimljivo pratiti ih, a projektovano finale Istoka će biti poslastica, Irving i Thomas u suprotnim dresovima.

Toronto Raptors

U Torontu vole kada se plejof igra u njihovom gradu, ekipa je poslednjih godina siguran učesnik doigravanja, ali im uvijek fali i taj dodatni korak da odu dalje. Gro prošlogodišnje ekipe je tu, udarna četvorka u vidu Lowryja, DeRozana, Ibake i Valančiunasa će biti tvrd orah za većinu ekipa, ali kada se LeBron onako poigra sa vama u plejofu i kada vas Cavsi počiste sa 4:0, a vaše najzvučnije pojačanje je tricaš CJ Miles, jasno je da od tog koraka naprijed nema ništa, za sad.

Glavna snaga im leži u bekovskom paru, koji svake noći mogu ubaciti zajedno 50 poena. DeRozan je poprilično netipičan bek (da ne kažem da je previše old-skul) za današnje uslove gdje šut za tri sve važniji parametar, jer čovjek ima zanemarljive procente i uopšte pokušaje iza linije za tri, ali to nadoknađuje sa dosta čestim odlascima na liniju za slobodna koje realizuje sa visokim procentom. Guzonja Lowry je strašno nezgodan igrač i jedan od boljih plejeva u ligi. Ibaka i CJ Miles mogu trojkama raširiti reket, Powel je prošle sezone pokazao da može biti bitan šraf i igrač koji podiže energiju, dok od Valančiunasa čekamo godinama da ode taj korak dalje. Možda je i on, poput ekipe u kojoj igra, dostigao svoje limite.

Klupa Raptorsa nije za pohvalu, što sveukupno dovoljno govori o plafonu koji mogu postići ove godine. Raptorsi trenutno rade ono što su Hawksi bili prije nekoliko godina, uživali u sredini, bili uvijek u plejofu, bez puno izgleda da odu do kraja. A NBA je takav sistem gdje vam se ne isplati toliko biti prosječan; da bi se digao iz pepela, moraš prvo sagoreti i pretvoriti se u isti, krenuti u rebuilding. Pitajte Warriorse i Cavse. Za par godina, nadam se – Celticse i Sixerse.

Philadelphia 76ers

Duge su bile godine procesa, neko je vjerovao u njega, neko i ne, a neko je popio otkaz (Hinkie, khm, khm…). Prošle godine je došla familija Colangelo na čelo frančize, tata Jerry kao GM i sin Bryan kao glavni operativac.

I eto, gotov je proces, Embiid je konačno zdrav (u njegovom svijetu, i 50 utakmica se računa kao uspjeh), a na rosteru imaju ni manje, ni više nego dva prva pika sa prethodna dva drafta – Simmonsa i Fultza. Prošle godine nisu imali sreće, Embiid je odigrao nešto više od 30 utakmica, a Simmons nije još uvijek odigrao ni minut u zvaničnim mečevima, zbog loma stopala u predsezoni. Opet, proces je došao do svog kraja, Sixersi su izašli iz faze tankovanja i konačno su spremni zaigrati plejof košarku (prve prenose koje pamtim su bili plejof mečevi Philadeplpije i Iversona). Ipak, mnogo je upitnika i dilema.

Prvo i osnovno, ako ova ekipa ostane zdrava, plejof se ne dovodi u pitanje, a plafon koji ima ovaj roster uz kombinaciju tog iskustva koji mogu dobiti u doigravanju, ih za par godina može dovesti do samog kruga izazivača za naslov. Mislim da javnost generalno nije potpuno svjesna šta se krije u Joelu Embiidu (pogledajte samo njegovu utakmicu protiv Netsa u predsezoni) – čovjek je zvijer u odbrani sa tolikom visinom i rasponom uz odličan osjećaj za blokadu, a u napadu ima sjajan arsenal, od šuta koji ide do trojke, do igre leđima. Jednostavno, kompletan igrač, svi se nadamo da će biti zdrav u narednim sezonama, zarad košarke. Simmons je mini Lebron (iako je tehnički visočiji od njega), all round igrač, dosta upitog šuta. Fultz je sjajan potencijal i strašan atleta.

Sixersi su iskrcali pare Redicku, dobio je masni jednogodišnji ugovor (odličan potez za obje strane), pa ova četvorka u Covingtona izgleda sasvim pristojno.

Na klupi su Šarić, dva Okafora (vjerovali ili ne, Emeka se ne bavi pecanjem, već je ponovo u ligi), Holmes, moj ljubimac McConnell… Ako ništa drugo, biće simpatični bez dileme.

New York Knicks

Iako sam vjerovao u njega, nakon 11 prstena, Phil Jackson je malo dobrog uradio za Knickse. Ili je birao pogrešne ljude i vukao pogrešne poteze ili ga jednostavno nije bilo briga. Insistiranje na trougao napadu sa tvrdoglavim Melom i trenerima poput Rambisa i Fishera, koji su očigledno bili nedorasli zadatku, nije nešto sa čim se treba hvaliti. Dovođenje Rosea i Noaha su posebna priča i treba podsjetiti na Derickove najave za napad na titilu i proglašavanje četvorke Rose-Melo-Zinger-Noah super timom poput onoga koji imaju Warriorsi. Sad to smiješno zvuči. A i tad je.

Nije sve tako crno, kao najbolji potez se može predstaviti draftovanje Porzingisa, a među dobre poteze je i dovođenje Hornaceka na klupu.

Sad bar znaju na čemu su, Melo i Rose su konačno out, a Pozingis je dobio odriješene ruke. U pitanju je sjajan igrač, što je samo potvrdio na prethodnom Evropskom prvenstvu. Ove godine, Knicksi nemaju nikakve šanse da uđu u plejof, što će u neku ruku i biti dobro. Dali su previsok ugovor jednom Hardawayu, možda bez razloga i pitanje je da li shvataju da je vrijeme za totalni rebuilding ili će u nekom napadu panike dati grdnu lovu nekom plaćeniku.

Brooklyn Nets

Duhovi prošlosti, kada je Prokhorov htio napraviti instant uspjeh, ne kapirajući kako funkcioniše cap, pa je doveo Garnetta, Piercea, Joea i Derona i pritom se odrekao višegodišnje budućnosti, se još uvijek pojavljuju u svlačionicama Netsa. Prošlogodišnji pik Celticsa, sa početka teksta, je inicijalno pripadao Netsima.

Nisam još siguran da su na kraju procesa, ali su vidljivi određeni pomaci. GM Marks radi dobar posao, kako time što je za trenera postavio Atkinsona, tako i u činjenici da je poprilično dobro očistio cap. U trejdu su dobili Russella (koji je bio 2. pik prije gorepomenutog Porzingisa), a uz to pokupili upitan ugovor Mozgova, a u suprotnom pravcu poslali Brooka Lopeza. Uz Lina i Leverta, i rezerviste Whiteheada i Kilpatricka, spoljna linija djeluje solidno.

Na krilima ima simpatičnih igrača, uz Leverta koji može pokriti poziciju SFa, Crabbe će biti glavna opcija, Carroll je klasični 3&D, a puno se očekuje i od Hollis-Jeffersona (ovo što sam gledao u predsezoni djeluje odlično). Booker je veliki radnik, u nekom small ballu može ići i do petice, a glavno drvo pod košem je Mozgov, a tu su i Tyler Zeller i mladi Jarret Allen.

Dno istoka, konačno se dižu iz taloga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post This Is Us – Southeast
Next post This Is Us – Central