This Is Us – Central

piše: Stevan Stanišić

Mozda i najdosadnija divizija lige gdje jedina potencijalna zanimljivost za praćenje – da li će Greek Freak imati bolje all round brojke od Kinga?

Cleveland Cavaliers

Nakon manje-više glatkog i očekivanog poraza u Finalu od Warriorsa, King James, koji je opet u playoffu igrao kraljevski, bacio se na svoj GM posao dovodivši i šuto i rogato. Moramo skinuti kapu za njegovu posvećenost i radnu etiku kako na terenu tako i van njega jer trud koji ulaže svakodnevno da mu ekipa bude bolja (ili da on misli da je bolja) poprima vučićevske razmjere. Zahtjev za razvod Irvinga ga je zatekao nespremnog, ali izvukli su solidan povrat od Aingea. Crowder je igrač koji iako nije mogao da čuva LeBrona kao protivnika, može sada da čuva njegovu snagu za playoff mjenjajući ga u najtežim defanzivnim zadacima, Žižić je prospekt ali ne može biti od pomoći kratkoročno, dok je pik Netsa je dobra valuta za eventualno pojačanje tokom sezone. Najveći upitnik stoji kod Thomasa, jer i njegovog stanja sa kukom. Ako bi su uzela u obzir forma iz prethodne sezone, razmjenom Thomas/Irving Cavsi ne gube mnogo. Oba igrača su izvanredni poenteri, kraljevi clutch-a, ali i loši defanzivci. Razlika je što se Thomas približava tridesetoj sa ozbiljnom povredom kuka koja za igrača koji se oslanja na brzinu i promjenu pravca može biti krajnje problematična i dodatno ga očekuje potpis masnog max ugovora. S Thomasom vani, James se okrenuo dovođenju dva bivša MVP-a Wadea i Rosea koji bi trebalo da drže poziciju jedinice. Problem je što su obojica škakljivi šuteri za 3, što će značiti manje prostora za ulazak Kinga u sredinu. Najavljuje se petorka Rose-Wade-Crowder-James-Love koja se ne čini optimalna ni sa ofanzivnog ni defanzivnog stanovišta. Vjerovatno bi napad bio tečniji sa JR Smithom na dvojci, a Wade da bude vođa druge postave.

Trenutno Cavsi imaju 20 igrača na rosteru za predsezonske utakmice i po imenima se može reći da imaju dublju rotaciju. Veliki znak pitanja stoji iznad zdravstvenog biltena cijele ekipe jer osim već skršenog Thomasa, uvijek metiljavog Lovea, više puta lomljenih Rosea i Wadea ni James, koliko god čudo prirode bio, nije u godinama kada može da se rva sa najboljim swingmanima lige svaku drugu noć, te bi neka njegova povreda ugrozila i prva 4 mjesta na Istoku. Ukoliko se svi kvadratići slože vjerovatno će imati još jednu priliku da se odmjere sa Dubsima, mada ipak mislim da će ovo slaganje za Luea predstavljati kvadraturu kruga.

Milwaukee Bucks

Vjerovatno po prvi put u posljednjih nekoliko sezona Kidd i Bucksi će biti pod jakim rezultatskim priiskom. Imaju MVP kandidata, imaju mladu i balansiranu ekipu i imaju užasni Istok gdje mogu dominirati iz utakmice u utakmicu. Top 5 mjesto na Istoku se čini garantovanim ali da li imaju potencijal internog razvoja za nešto više. Osnovno pitanje je da li Antetokounmpo može biti još bolji jer prethodna sezona je bila monstruozna. Predvodio je Buckse u pet kategorija, nešto što je samo četvorici igrača u istoriji NBA pošlo za rukom (Dave Covens, Scottie Pippen, Kevin Garnett i LeBron James). Nijedan igrač u istoriji NBA nije završio u top 20 u lige u svih pet kategorija, što je prošle godine napravio Greek Freak. Fascinantno je to što i dalje ima dosta prostora da napreduje, naročito u segmentu šuta (svega 27% za 3 u prošloj sezoni). Ukoliko bi tu napravio progres i natjerao protivnike da izađu da ga brane na perimetar a ne da skupljaju u sredini i limiiraju mu ulaze, postao bi maltene neodbranjiv.

Međutim one-man show nije garant pobjedničkog tima. Middleton je posle povrede Parkera drugi čovjek ekipe i vrlo vjerovatno ima šansu i boriti se za all-star učešće. Povratak Parkera nakon teške povrede, koja je još ozbiljnija uzimajući u obzir da mu je igra zasnovana na fizikalijama, bi trebao da ide postepeno i teško da će imati veliki doprinos i kada se vrati.  Važna pretpostavka za uspješnu sezonu jeste dalji razvoj Brogdona i Makera te zadržavanje prošlogodišnje forme Snella i Monroea. Brogdon je sjajno uskocio na pleja pored indisponiranog tasmanijskog đavola Dellavedove i mumificiranog The Jeta , spasivši Bucksima sezonu I obezbijedivši titulu najboljeg rukija. Iako ima 25 godina, opet je pokazao nevjerovatnu zrelost za rukija te me njegova 3&D igra i činjenica da nema slabe tačke u igri, neodoljivo podsjeća na Georga Hilla iz mlađih dana. Maker je pokazao da može igrati modernu pokretljivu peticu sa dometom na šutu te je potrebno samo da pokaže konstantnost i eventualno nabaci koji kilogram. Ukoliko bi još dobili nešto od Dellavedove i Teletovića, koji teško mogu igrati gore nego prošle sezone, Bucksi imaju dovoljno naouražanja da zapucaju na vrh Istoka. Ovo će biti važna sezona za playoff ambicije franšize, ali svakako su Bucksi  budućnost lige a princ Giannis nasljednik King Jamesa kao najveće sile Istoka.

Indiana Pacers

Nakon promjenljive sezone u kojoj su ipak izborili playoff i metlu od Cavsa, te javnim iskazima nezadovljstva Paula Georga, Pacersi su trebali okrenuti list i započeti totalni rebuilding.  Ali to je lakše reći nego uraditi u Indiani, mjestu gdje publika ne voli nekonkurentnu ekipu i lošu košarku. Lokalna legenda Larry Ptica, osjetivši  u kom pravcu franšiza neumitno ide,  početkom maja odstupio je sa mjesta predsjednika košarkaških operacija gdje ga je naslijedio njegov pomoćnik Kevin Pritchard. Njemu je dat vruć krompir u ruke – da dobije što bolji paket za Georga i stvori povoljan kontekst za dalji razvoj Turnera. Čini se da je omanuo kod obje stavke. Oladipo ne može biti prva spoljna opcija ekipe što je dokazao i Orlandu a ni u Oklahomi, uprkos što su mu dali novi ugovor, očigledno nije pokazao  dovoljno da ga ne trejduju. Radi se o igraču energije a ne klase, solidnom defanzivcu ali ispodprosječnom šuteru, koji će nakon niza sezona odigranih ispod očekivanja nastojati da dokaže svima da je bolji nego što zaista jeste.

O Sabonisu ne treba trošiti riječi jer osim slavnog prezimena nema puno toga za ponuditi McMillanu. Kao slobodne igrače potpisali su Darrena Collisona, koji se vraća u Indianu nakon godina tumaranja po ligi u ulozi rezervnog plejmejkera, te Bogdanovića koji je na bazi par šuterskih rapsodija u D.C.-u izborio dobar ugovor. Dodatak ova dva igrača ne bi bio ni toliko loš potez za jačanje klupe ali problem leži u tome što se na njih računa kao na startere. Treba pomenuti razmjenu Miles-Joseph kojom su izgubili sjajnog šutera za igrača sličnog Collisonu, kao i povratak odbjeglog sina Lance Stephensona dovedenog za ulogu vođe druge postave i tempirane bombe u svlačionici. Kada ovom veselom skupu dodamo i stare gutače posjeda Younga i Big Ala, evidentno je da će Turner morati da se bori za loptu i sa protivnicima i sa saigračima. Sve u svemu, za Pacerse je borba za visoki pik realnost ali i nužnost.

Detroit Pistons

Nakon inspirišućeg povratka u playoff 2016. godine, očekivalo seda Pistonsi za koje je važio narativ “mladog tima koji LeBronu pružio dobar otpor tokom metle u prvom kolu.” napravi korak dalje ka možda I drugoj rundi playoff-a. Umjesto toga, oni su bili vjerovatno najvećerazočarenje sezone sa jednim od najgorih napada u ligi. Stan the Man, vidjevši da je bio grešan pri inicijalnoj konstrukciji ekipe, vuče dugoročno mudrije poteze u prelaznom roku. Umesto da se zarobi sa postojećim jezgrom potpisom Caldwell-Popea, odustali su od njega i uzeli Bradleya na jednogodišnjem ugovoru.


I košarkaški i finansijski je ovo dobar potez, jer Bradley je bolji igrač od KCP-a u oba pravca, a s obzirom da je na ljeto slobodan agent učinili su dosta rigidan cap više fleksibilnim. U razmjeni sa Aingeom su izgubili i možda najboljeg igrača prethodne sezone Marcusa Morrisa koji je u oba pravca igrajući i 3 i 4 bio vrlo dobar ali koji se baš nije slagao sa “liderima” ekipe Jacksonom i Drummondom. Kad smo kod lidera, iz sezone u sezonu ova dvojica pokazuju da to nisu. Jackson nikad nije ni bio legitimna prva opcija a nakon serije povreda jasno je da je eventualno tek granični starter. A Drummondova igračka stagnacija, pa može se reći regres, je u najmanju ruku frustrirajuća ne samo za fanove Pistonsa već i fanove NBA uopšte. Neiskorišćenost takve sile prirode je doista grijeh prema toj istoj prirodi. Jedina utjeha je što momak i dalje ima svega 24 godine i nada za iskorakom i dalje tinja. Bez njegovog napretka Pistonsi imaju vrlo male šanse da se izbore i za to osmo mjesto na raspalom Istoku jer su tanki na svim pozicijama. Odlaskom Baynesa ostali su sa Bobijem kao back-up centrom s tim što će Van Gadni zbog nepokretljivosti Bobinatora vjerovatno Leuera prešaltati na peticu. Još gora situacija je na 3 i 4 jer tu osim Harrisa, Johnsonsa, i Tollivera maltene nemaju dokazanog NBA igrača. A možda je i najgore stanje na bekovskim pozicijama jer ako Jackson nastavi sa katastrofalnom formom iz prethodne sezone, playmaker će opet biti zujalica bez šuta Ish Smith. Sve upućuje na to da će se Stan nakon prve serije poraza rastjerati sve u tri lijepe, nakljukati se svoje doze za smirenje i spakovati kofere za ESPN kod brata Jeffa.

Chicago  Bulls

Ove sezone Bullsi su realno i najgora ekipa lige, što je veliki udarac na fanove koji su od od reubuldinga nakon kraja Jordanove ere navikli na konkurentnu ekipu i playoff košarku. Nakon ispadanja od Bostona u playoffu, najlogičniji potez je bio razbiti trio Butler-Wade-Rondo i krenuti u lov na pik. Da li su mogli dobiti bolji paket za Butlera od bivšeg šefa Thibsa, vjerovatno da jesu. Ipak nakon Eurobasketa i pripremnih mečeva, mogu biti zadovoljni dobitkom je čini se da će Lauri Markkanen biti jedina svijetla tačka Bullsa ove sezone. Momak ima nevjerovatan šut i igra vrlo zrelo za dvadesetogodišnjaka te nakon što nabaci NBA masu biće konstantni mismatch  na četvorci (Novi Drik? Teško ali ko zna.). Potpisom Mirotića na dvije godine i zadržavanjem Portisa, pokrili su poziciju četvorke i tu će imati solidnu produkciju bar na ofanzivnom dijelu parketa. S obzirom da će Robin Lopez i Felicio dati neophodnu čvrstinu i kontrolu reketa, visoke pozicije su im manje-više prihvatljive. Problem je što su vanjske pozicije na nivou ABA lige. Budući da je LaVine otpisan za sezonu, na bekovskim pozicijama će se sudarati Payne, Dunn, Grant, Valentine – sve mladunci bez izgrađenog šuta, odbrane i NBA IQ-a. Da li će neki od njih iskočiti i dokazati se kao potencijalni dugoročni član rotacije, ne znam ali svakako imaju prostora da se pokažu. Na trojci nije ništa bolja situacja jer Zipser i Justin Holliday su sve sem startni swingmani.  Cilj za ovu sezonu bi morao biti ne sjebati razvoj Markkanena, eventualno izvući bar jednog rotacijskog igrača od ove plejade junoša i naravno uzeti lutrijski pik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post This Is Us – Atlantic
Next post The Decision