Philadelphia Journal (5)

piše: Branko Dujović

Subota, 28. oktobar, 2017. godine

Poprilično bolan poraz od Rocketsa u petoj utakmici sezone. Ovih 1-4 ne izgleda previše lijepo, pogotovo iz ugla jurenja famoznih 41-41 na kraju, koji bi trebalo da obezbijede makar osmu poziciju i ulazak u plejof. Mnogo bi ljepše bilo da je na mini turneju po Zapadu (slijede Mavsi i Rocketsi) krenuto sa 2-3 i skalpom Rocketsa. Nego da krenemo sa kratkom analizom utakmice.

Odmah na startu utakmice nas je dočekala statistika vezana za Embiida i njegov pristup igri kada igra kao streč opcija i kada je agresivan na obruču. Naglašavao sam to u prethodna dva posta, a čini mi se da je to evidentno bilo i nekome ko mnogo manje prati košarku.

U dvije utakmice protiv Bostona i Washingtona, Joel je u stilu Speightsa izigravao beka šutera i promašivao trojke i duge dvojke preko ruke. Sveukupno, 11 od 31 za ukupno 29 poena, a sve što je ubacio je manje-više opet bilo bliže košu.

U jedinoj pobjedi Sixersa do sad, protiv Pistonsa, ubacio je takođe 11 šuteva (gore su mu trebale dvije utakmice, sada samo jedna) i to iz 15 šuteva (duplo manje nego što je to gore slučaj). Istina, mali je uzorak, ali je otprilike jasno u kom pravcu bi trebalo da igra. Loš učinak protiv Wizardsa i Celticsa ne možemo pravdati ni dobrih odbrambenim igračima, a čak je protiv Pistonsa imao i boljeg defanzivca naspram sebe (Drummond je ipak dosta bolji od Horforda i Gortata). Da li je u pitanju motivacija izazvana trash talkom na račun Drummonda, savjeti stručnog štaba, naknadna pamet ili nešto potpuno deseto, jedino što je sigurno da je Embiid čudna sorta. Potancijal je neupitan, takva glava može dosta da donese, ali i oduzme. Mač sa dvije oštrice.

I krenulo je odmah sa njegovih 2+1, a utakmica je ušla u neki ludački i brzi ritam (tipično za Rocketse). Philadelphia je krenula sa standardnom petorkom, dok smo s druge strane imali Hardena kao organizatora i carinika lopte, Gordona i Andersona kao prve opcije za šut za tri poena i dva specijalca – Mbah a Moute i Capela koji je bio zadužen za Embiida.

Phila pristaje na tranziciju, Simmons izgleda fantastično na terenu, Bayless koristi Hardenovu nezainteresovanost da se vrati u odbranu i odmah je 15-8. Slična priča se nastavlja kroz cijelu četvrtinu, mnogo trčanja, mnogo potezanja trojki i na kraju četvrtine je 33-31 za Sixerse. Slična priča traje i skoro pred kraj, tako da bi bilo bolje odraditi jedan fast forward do početka poslednje četvrtine bez puno ulaženja u detalje šta se sve izdešavalo do tad.

U međuvremenu, interesantno je vidjeti da je Simmons stvarno krenuo odlično u sezonu, prvo po pitanju dabl-dabl učinaka.

A onda i kad su asistencije u pitanju…

Interesantno je da na gornjoj listi nalazi u krugu nekih najboljih visokih igrača svih vremena, a na donjoj u društvu sjajnih razigravača. Toliko o Simmonsu, njegovom all round potencijalu. Negdje sam ranije rekao da je Simmons trenutno light verzija LeBrona ili Giannisa, a vremenom ću to sigurno i razraditi. Zaštićena vrsta trenutno, tijelo forwarda, um pleja. Čisto da ostane zapisano, pomenuću još jedno ime za budućnost – Luka Dončić. Ima kad, pisaće se o tom čovjeku.

I eto nas u četvrtoj četvrtini. I dalje se igra tranzicija, doduše ne efikasno kao u prvoj četvrtini. Utisak do ovog momenta je:

  • McConnell jedan nevjerovatno simaptičan igrač. Čovjek nema ni fizikalije ni šut za ABA ligu, ali sve nadokađuje strašnom borbenošću. Specijalac koji može dosta da pomogne u određenim situacijama. Terijer u odbrani (u ovoj utakmici 6 ukradenih, a zadužen je bio za neke izgubljene lopte Hardena, a skupio ih je 8), a zna odlično i da odradi organizacioni dio posla. Odustvom Fultza je dobio malo više prostora, što je iskoristio vrlo korektno.

  • Eric Gordon podsjeća na Erica Gordona iz Clippersa kada se predviđala mnogo bolja karijera (povrede su učinile svoje). U ovoj sezoni mi djeluje neprepoznatljivo, skok šut nikad nije bio upitan (u pitanju je jedan od efikanijih izbačaja koje sam gledao), ali me je prijatno iznenadio sa agresivnošću u prodorima ka košu.
  • Anderson je i dalje jednodimenzinalan igrač, ali taj izbačaj i nedostatak savjesti prilikom šutiranja dugih trojki je fascinantan. Protiv Sixersa je šutnuo 9 puta van linije za tri (to za njega može biti i metar i nešto iza), a dva dana kasnije protiv Hornetsa čak 15 puta (i jednom za dva). Procenti su korektni, a to su Rocketsi.

Uglavnom, Embiid pogađa trojku od table za 88-79, na klupi Rocketsa se hvataju za glavu, do kraja je nekih 7-8 minuta, a stiče se utisak da je utakmica prelomljena. Sixersi imaju nekoliko prilika da odu na dvocifrenu razliku, ali nijednom ne iskorišćavaju.

Nakon toga imamo i odličnih djelova i brain fartova sa obje strane, prvo su Gordon i Harden smanjili na samo 3 razlike, a zatim je Redick sa uzastopnih 5 poena doveo Sixerse na +8. Na manje od dva minuta do kraja, Phila je na +8.

I onda su došli monsteri iz Space Jama i ukrali talenat Sixersima. Embiid gubi loptu, promašuju se par otvorenih šuteva (Redick je imao šansu da zapečati utakmicu potpuno sam na trojci), a na drugoj strani prvo Harden pogađa 2+1, i brzo se stiže na samo 2 razlike.

Sixersi imaju napad na 104-102 (Rocketsima ostaje nekih 5-6 sekundi nakon toga). Ozloglašeni Harden pravi vrhunsku odbrambenu reakciju, zautavlja Baylessa blokadom, čime ističe napad Phile. Taj potez nije bio ništa manje bitan nego ovaj game winner Gordona, kojim je samo krunisao sjajnu partiju.

https://www.youtube.com/watch?v=x-0u0wVpzds

Bolan poraz za sve navijače Sixersa.

Rano je posle 5 utakmica donositi neke zaključke, ali ovo jeste malo za brigu, ne samo zbog toga što je za tako kratko vrijeme istopljena relativno velika prednost, koliko činjenica da se na samom kraju poprilično lako pada i gubi utakmica (protiv Wizardsa i Celticsa se utakmica takođe slomila na samom kraju). Ili je to samo dio procesa, s obzirom da su glavna dva igrača poprilično neiskusni igrači.

I za kraj, jedna kratka šetnja ligom, i par random misli:

  • Neka mi neko objasni Orlando Magic, koje sam zvao Orlando Tragic. Šta se desilo sa Gordonovim šutem, ne samo što pogađa, već ta mehanika izgleda mnogo ljepše?
  • Giannis Antetokounmpo je stvarno freak, u pravom smislu te riječi. Jeste mali uzorak, ali je statistika više kao iz NBA 2K igara kada budžite nekog svog omiljenog igrača. Detaljno sam odgledao utakmicu protiv Celticsa, iako to nije sigurno njegovo najbolje izdanje, ne znam šta će se desiti ako nabaci iole pristojan šut sa poludistance i trojke.
  • Tibodo nastavlja po starom, prva petorka igra po 39 minuta. Jadni Butler.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Philadelphia Journal (4)
Next post Philadelphia Journal (6)