Thunderstruck

Fenomenalna sezona je konačno i nas natjerala da nesto napišemo. Povredom Oladipa na Istoku su ostale 4 ekipe sa ambicijama da se probaju suprostaviti Dubsima u Finalu i trenutno je jedno od zanimljivijih pitanja – ko je u stvari najbolji od njih. LeBronovi fanovi će odmah reći- trebalo je da gazda Istoka ode pa počne borba za tron, ali za njih odmah postoji spreman odgovor- i da su ostali na okupu prošlogodišnji Cavsi ne bi imali bas nikakvih šansi protiv sadašnjih Bucksa, Celticsa, Raptorsa ili 76ersa. Jednostavno- sve ove ekipe su neuporedivo jače nego prošle sezone, a i tada su Cavsi “na 100 jada” došli do Finala.


Ne samo da je pomenuti kvartet dominantan na Istoku, već ako se izuzmu aktuelni šampioni, koji su i jedna od najboljih ekipa svih vremena pitanje da li bi ijedna druga ekipa sa Zapada mogla da im parira što već preko 20 godina nije bio slučaj. Nego, da znamo odgovor na pitanje ko će izaći kao pobjednik iz okršaja u maju vjerovatno bi smo radili za neku od NBA ekipa, a ne za najbolji domaći NBA blog tako da će cilj biti predstaviti ključne prednosti i potencijalne nedostatke ove 4 ekipe.

Milwaukee Bucks

Godinama se pričalo o njihovom potencijalu, a dolaskom Budenholzera sve je to postalo i realnost- najbolji su tim Istoka, a Giannis uz Hardena glavni kandidat za MVP nagradu. Dolaskom Lopeza (šutem raširio napad, mnogo pomogao u zatvaranju reketa), uz Bledsoe (mini Bron igra sjajnu defanzivnu sezonu, podređen timu u napadu bez nekadašnjih juriša u reker u Westbrookovom stilu), Brogdona (igra 90-50-40 sezonu čime bi ušao u elitni klub koji do sada ima 7 clanova- Bird, Mark Price, Reggie Miller, Nash, Nowitzki, Curry, Durant), Middleton je zaslužio all star poziv, a dolazak Mirotića (sjajan ulazak u sezonu, ali od oktobra nikako da zbog povreda ima kontinuitet u igri) će još više pomoći u širenju reketa posto Ilyasova nije ni nalik igraču od prošle sezone. Na klupi ima još par igrača zadatka, ali od ove šestorke se očekuje da i u PO nastavi sa dosadašnjom igrom u kojoj je cilj dobrim šutem za 3 poena osloboditi prostor za Giannisove juriše na obruč ili povratne u slučaju udvajanja.

Potencijalni problemi

– U utakmicama gdje je Giannisu zatvoren reket dolazi do izražaja njegov i dalje loš šut s distance i nedostatak sigurne druge opcije u ovakvim situacijama – za sad je to Middleton, ali obzirom na dosadašnja iskustva pitanje da li je to dobra opcija u lovu na najviše domete.

– Brook je sjajnim šutem za 3 otvorio protivnički reket, ali je njegova pokretljivost u odbrani problem jer ne može nikada preuzeti igrača već ostaje u zoni što omogućava otvorene šuteve s vrha reketa, a sva 3 rivala imaju igrače koji mogu dobro koristiti taj prostor za lagane poene s vrha reketa ili iza linije za tri poena – bekove da i ne pominjemo, mogu i svi centri -Embiid, Gasol,Ibaka, Horford. Da li Mirotić može biti povremeno rješenje ostaje da se vidi.

– Couch Bud nije nikad bio poznat po brzim prilagođavanjima već kao neko ko voli do kraja da poštuje svoje principe što možda može biti problematično u ključnim momentima kad detalji odlučuju.

Toronto Raptors

Prošlih godina su bili sjajni u sezoni ali tandem Lowry-De Rozan nikad nije uspio u doigravanju. Zato su ljetos odigrali hazarderski potez – DeRozan poslat u Spurse za godinu dana Kawhi Leonarda.

Za sada su rezultati očigledni – sa Danny Grenom (i kad ne može nista da pogodi, sjajnom igrom u odbrani zaslužuje mjesto u postavi) i Pascal Siakamom (nestvaran progres Kamerunca koji će gotovo izvjesno biti Most Improved Player, uz mogućnost da čuva igrače na svih 5 pozicija ima i izuzetnu raznovrstnost u napadu), čini trio na boku s kojim ni spoljnoj liniji Warriorsa nike lako izaći na kraj. A i kad se dođe tamo, nema više Jonasa već se mijenjaju raznovrsni Ibaka koji može i preuzeti i, uz izuzetak teških petica koje prave razliku u napadu (čega je zadnjih godina sve manje), odigrati 1 na 1 odbranu, i upravo pridošli Marc Gasol koji jeste daleko od nekadašnje forme kad je bio jedan od 5 najboljih centara Lige, ali i dalje može pomoći u defanzivnom skoku i zatvaranju reketa na jednoj, a šutem s distance i sjajnim proigravanjima na drugoj strani.

Kyle Lowry je, po običaju, usporen povredama, ali kako zbog dolaska Leonarda i Gasola ne bude više imao ogroman teret u organizaciji i kreaciji možda iskoristi manju rolu za povećanje efikasnosti. prošlogodišnja klupa je bila najbolja u Ligi, a ove godine se Van Vleet izdvaja kao prvo ime koje može uvijek dodati nešto poena dok najbolji odmaraju. Uglavnom- trener Nurse se pokazao kao izuzetno fleksibilan i sklon isprobavanju tako da u naredna 3 mjeseca može pronaći idealne podjele uloga i rotacije, a i sa klupe bi Powell i Anunoby mogli dati dodatan doprinos.

Potencijalni problemi

– Leonard jeste vrhunski igrač u oba smjera, ali je i nevjerovatno čudna osoba kojoj navijači Spursa koji su ga stvorili nikad neće oprostiti ponašanje zbog kojeg je i napustio ekipu. Na ljeto je slobodan, stalno se priča o njegovim budućim destinacijama (medju kojima se Kanada i ne pominje prečesto) tako da sve to može uticati i na njegove igre i na kompletnu ekipu.

– Lowry je dugo bio prvo ime u Torontu, ali ga je prvo zasjenio DeRozan, a sada ima nekoliko igrača bitnijih od njega. Uz stalne povrede, pravo je pitanje kako će se snaći u novoj ulozi i u kakvoj će formi biti u PO (tu je i ranije bio poznat po lošim nastupima, a godine sigurno neće pomoći). Uz to, pominjan je i u mogućim trejd kombinacijama (razmjena za Conleya) čime sigurno nije zadovoljan.

– Marc će nesumnjivo donijeti nove opcije u oba smjera, ali će to uticati na Ibakinu ulogu koji je ove sezone bio odličan u onome sto radi – pogađa zicere i otvorene suteve i igra dobru odbranu. Siakam je nedodirljiv na četvorci kao prva opcija, tako da će rotacija pod kosem možda biti i najkompleksniji dio posla za trenera do kraja sezone- kako da iskoristi potencijale koje ima, a svi budu zadovoljni.

Boston Celtics

Poslije prošlogodišnjeg nastupa u PO svi su mislili da je pitanje finaliste skoro pa riješeno za ovu sezonu jer su ove sezone zdravi Irving i Hayward. Irving, uz standardne manje pauze zbog povreda, igra sjajnu sezonu i u napadu je pravi vođa i jedan od najboljih igrača Lige u završnicama, a u dobro poslozenom sistemu nije ni “rupa” u odbrani. Hayward je s druge strane samo sjenka nekadašnjeg sebe tako da i dalje ne doprinosi previše pa je njegovim seljenjem na klupu ekipa počela da bilježi mnogo bolje igre i rezultate. Horford je i dalje duša ekipe i stub u oba smjera, a nakon lošeg starta cijele ekipe dva Marcusa su postali starteri i simboli ekipe – ratnički duh u odbrani, sporedne uloge u napadu i posvećenost timu su ih učinili nezamjenjivima. Kod Morrisa posebno fascinira što je prestao izigravati majstora dugih dvojki preko ruke koje su mu bile zaštitni znak i mnogo racionalnija igra uopšte, dok je Smart nekim čudom postao pouzdana opcija u šutu za 3.

S druge strane, Tatum, Brown, Rozier nemaju ni približna ovlašćenja i odgovornosti kao prošle sezone tako da je dvojac na boku i dalje u traženju i sebe i uloge, a Rozier je kad je Kyrie zdrav igrač za 15min što mu sigurno nije po volji. Ipak, prisustvo igrača kao što je on, Baynes, Theis, koji u svakom trenutku mogu odraditi svoj zadatak i dalje čine Kelte posebnim i ekipom sa najdubljom rotacijom i najviše opcija za prilagođavanje što je siajna stvar za doigravanje kad je svaki detalj bitan. Nakon traljavog starta njihova odbrana je u posljednje vrijeme jedna od najboljih, a za napad stvarno ne treba brinuti pored ovoliko opcija.

Potencijalni problemi

– Hayward- uglavnom očajne igre, daleko od igara prije povrede. Da u NBA postoje pozajmice vjerovatno bi ga poslali neđe da dođe sebi na par mjeseci.

– Tatum, Brown, Rozier- prošle god uz Ala nosili ekipu, ove godine uglavnom se traže je nije lako za mlade igrače koji bi željeli da su pri vrhu lanca ishrane dodju do igrača zadatka. Rozier gotovo sigurno na ljeto napušta ekipu (samo ako Kyrie ode ima smisla da ostane) jer je svakako prekvalifikivan za trenutnu ulogu rezervnog playa obzirom da bi u mnogim ekipama bio starter.

– Kyrie – da se nadaju da će biti zdrav kompletno doigravanje jer dominira igrom u napadu. Uz to, valjalo bi da mu nekako zabrane davanje izjava jer je čak i bolje kad se bavi temama kao što je oblik Zemlje i sl. naučnim dometima nego kad priča o sebi i odlukama koje ce donijeti na ljeto koje samo mogu poremetiti odnose u ekipi.

Philadelphia 76ers

Proces je konačno završen. Od gomile visokih pikova ostali su Embiid i Simmons, od prosle godine tu je Redick, a svi ostali igrači, uključujući i prvog pika sa 2017 drafta Fultza za koga više nije bilo strpljenja, su pretvoreni u Butlera i Harrisa. Ova petorka je na papiru slabija samo od one Dubsa – Joel je sjajan u oba smjera i zdrav, Ben nakon lošeg starta sve bolji, posebno u odbrani, Jimmy kad nema problema sam sa sobom odradi posao, Tobias je nakon godina traženja uloge i načina igre u sjajnoj formi, a JJ je kao i uvijek vrhunska napadačka opcija koja ne prašta greške u protivničkim rotacijama. Zvuči pakleno, ostaje da se vidi kako ce to izgledati na terenu. I na klupi je dosta novih igrača od kojih će vjerovatno Ennis imati najveću ulogu, a od “starih” ostali su Amir Johnson i McConnel imati ulogu u odbrambenim zadacima. Osim ako se Bobinacija ne produži na dug period, a J.Simmons podsjeti na zadnjih mjesec dana u dresu Spursa koje su mu i donijele trenutni ugovor koje je zadnje 2 sezone daleko iznad igara koje pruža.

Kako su za Harrisa dali 3 veoma važna igrača iz dosadašnje rotacije (Chandler, Shamet, Muscala) pred trenerom Brownom je ogroman posao da sve posloži i trenutno je teško išta reći o tome kako će sve izgledati. Sreća je da ne mogu pasti ispod 4. mjesta pred PO tako da imaju gotovo 3 mjeseca za testiranje i isprobavanje, a kako u Ligi ima niz igrača koji će biti otpušteni možda kao i prošle sezone tu odrade sjajan posao kad su odbačeni Ilyasova i Bellineli bili dio top 8 rotacije u finišu sezone i doigravanju.

Potencijalni problemi

– Iako na papiru sjajna, i sama startna petorka krije mnogo potencijalnih nagaznih mina- počev usklađivanja egoa zvijezda ( Jimmy posebna priča, od paklenog radnika i igrača kojeg bi svako želio zadnjih godina sve problematičniji), sređivanja rotacija u kojima će svako biti zadovoljan ulogom ( Tobias do nedavno bio prva opcija PO ekipe, sad treba da mijenja navike), pa do odavno opjevanih Benovih problema u napadu zbog lošeg šuta i JJ-ove konstitucije i godina koji su poroblem u odbrani.

– Klupa – ogromna nepoznanica, a za sada daleko ispod nivoa ostale 3 ekipe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Overtime – Petar Popović
Next post Hitch Hikin’