Hitch Hikin’

New Orleans Pelicans

Zion Williamson kao prvi pik je bila čista formalnost, jer je u pitanju bio najbolji igrač drafta koji je godinama hypeovan kao generacijski talenat. U pitanju je izvrstan atleta koga načelno samo pouzdan šut dijeli od superstar statusa. Malo su utisak oko njegovog izbora pokvarile suze koje su bile nepotrebne jer je ovaj trenutak bio izvjestan praktično od kako je zaigrao u srednjoj školi. Takve „krokodilske suze“ mogu se uporediti sa onim Boba Myersa na press konferenciji nakon povrede Kevina Duranta.

David Griffin i Pelicansi su odradili možda jedan od najboljih draftova od svih ekipa u ligi. 4-ti pik od Lakersa su iskoristili za trade down (8. i 17. pik) i salary dump Solomona Hilla čime je svojoj ekipi obezbjedio fleksibilnost u nastavku. Sa 8. pozicije draftovali su Hayesa koji je dugorocni projekat za centra i spada u onaj tip mobilne rim-running petice bez previše napadačkog skillseta a sa dosta potencijala na drugoj strani kao zaštitnik obruča. Njegovo tijelo bi trebalo da se popuni godinama i da postane bolji skakač nego što je trenutno i pouzdanija opcija u napadu. Sa 17 mjesta podigli su Nickeil Alexander-Walkera koji se odlično uklapa sa ostatkom rostera. Radi se o napadački talentovanom kombo beku koji može igrati i na lopti i bez lopte i biti sekundarni ball-handler u petorkama sa Jrue Holidayom i Lonzo Ballom. Pelicansi će najvjerovatnije već u drugoj godini Ziona moći da se takmiče za plejof ukoliko se on ispostavi kao prava stvar.

 

Memphis Grizzlies

Memphis je izabrao Ja Moranta, talentovanog pleja sa Murray Statea, još jedan pik koji je bio izvjestan par dana prije drafta.Trejdom Conleya u Jutu, oslobodio se prostor i od prvog dana dinamični plejmejker će dobiti ključeve ekipe Grizlija u ruke. Njegova brzina, vizija i kontrola lopte će biti evidentna od prvog dana i služiće da otključa ostale dijelove njegove igre koje su još u razvoju. Partnerstvo sa Jaren Jacksonom je jedan od razloga koji će Memfis napraviti zabavnijom ekipom nego sto je to dosad bio slučaj.

Takođe je novi menadžment se pomjerio par mjesta više da bi selektovao Brandon Clarkea koji je odličan atleta i uprkos manjku visine i dužine kompatibilan partner Jacksonu, pa se njih dvojica mogu switchati na pozicijama 4 i 5 pomoću spacinga koji pruža Jackson pa možemo očekivati neke highlight weakside blokade od ovog dvojca u odbrani i neku vrstu prelaska iz Grit’n’Grind ere u Memphis Lob City.

NY Knicks

Knicksi su ovaj put uspjeli da za svoje standarde, odrade dobar draft. Izabrali su R.J. Barretta, kanadskog swingmana sa Dukea koji je bio projektovan na toj poziciji i želio da igra za Knickse, pa je stoga samo za njih odradio workout. Barrett je prototip modernog krilnog igrača koji bi uz par sezona mogao da postane all-star kalibar igrača dok god njegova odbrana makar dodje do prosjeka lige. Napadački je on skoro kompletan paket, sa dosta načina da poentira i bude produktivan na toj strani terena. Vjerovatno bi trebalo da bude malo manje sebičan u NBA nego na koledžu ali je na kraju ovo jedan win i dobar potez za Knickse kojima je to i trebalo.

Atlanta Hawks

Atlanta je imala dosta posla tokom drafta, na kraju su uspjeli da se pomjere naprijed do 4 mjesta kako bi draftovali De’Andre Huntera, forwarda koji igra u oba smjera i doprinosiće od prvog dana. GM Atlante Schlenk ga vidi kao njihovu verziju Igoudale samo sa boljim šutem i lošijim ballhandlingom. On će biti zadužen da brani najopasnije krilne igrače i kreira spacing oko Young-Collins PnR. Mišljenja sam da su Hawksi previše dali da se pomjere 4 mjesta unaprijed, uzimajući pri tom i mrtvi teret poput Solomona Hilla kao i nekoliko pikova prve runde ali su na kraju dobili svog igrača. Ako ništa, imaće 2 max slota sledećeg ljeta.

Hawksi su zadržali i 10 pik nakon trejda i time se odlučili da podignu Cama Reddisha, krilnog igrača koji je prije ove sezone važio za jednog od favorita za prvi pik ali je imao razočaravajuću sezonu obzirom na očekivanja. Nekonstantan šut spolja kao i finiširanje oko obruča ga je mučilo čitave sezone, iako ima alate da brani više pozicija, nedostatak fokusa ga je takođe koštao. Reddish će dobiti priliku da se razvije u startera u Atlanti koja je prethodne sezone pokazala (kroz razvoj Younga i Huertera) da Lloyd Pierce i njegov staff rade dobar posao. U suštini solidan draft za Hawkse uz veliku potrošnju pikova 2 runde i selekciju Bruna Fernanda, PnR rim running centra koji će dobro doći Hawksima naredne sezone.

Cleveland Cavaliers

Darius Garland kao izbor Klivlenda je u najmanju ruku upitan pored činjenice da imaju sličnog igrača u Sextonu a on kao scoring PG koji je primarno fokusiran na svoj šut i poene podsjeća dosta na Jeffa Teaguea u najboljem slučaju. On vjerovatno po talentu, je bio najbolji dostupan igrač ali se postavlja pitanje fita i defanzivnih problema koje ce i on i Sexton imati. Garland je zbog povrede propustio veliki dio sezone pa je stoga ostao relativno neistražen ali činjenica da je Klutch klijent je sigurno pomogla da ostane visoko kotiran.
Cavsi su takođe podigli tipičnog wing šutera u Wyndleru koji takođe sa sobom nosi defanzivne upitnike i može se smatrati da je draftovan i više nego što je prethodno bio projektovan dok je draft zaključen trejdom 4 pika 2 runde za 30 pik na draftu kojim je izabran Kevin Porter, još jedan gunner bez odbrane koji ima naznake nasljednika JR Smitha, a sa sobom nosi i neke probleme van terena zbog kojih je bio suspendovan.

Minnesota Timberwolves

Prvi potez Gerssona Rosasa je bio trade up sa 11 na 6 mjesto uz pomoć Daria Šarića koji 2 godinu za redom nakon promjene režima u franšizi biva trejdovan. Sa te pozicije Vukovi su draftovali Jarretta Culvera, 2-way krilo sa Texas Techa kojem neće trebati previše da postane upotrebljiv. Naime, riječ je o napadački potentnom igraču koji nije elitni atleta ali donosi dobre odluke na terenu i ima osjecaja za igru dok na drugoj strani uz malo vremena bi trebalo da se njegovo tijelo popuni i postane dobar defanzivac na spoljnim pozicijama uz radnu etiku koju posjeduje.

Chicago Bulls

Čikago je imao očigledan izbor u Coby Whiteu, dinamičnom kombo beku koji svojom brzinom i pull-up igrom bi trebalo da pomogne Lavineu u bekovskoj liniji. White je dobar scorer i posebno odskače njegova igra u tranziciji, ono što je upitno je filozofija trenera Jima Boylena koji preferira sporiju igru i da li će on i koliko dozvoliti dvojici odličnih atleta u Whiteu i Lavineu da se rastrče i nametnu svoj ritam. Trebao bi da nastavi da radi i napreduje u pregledu igre jer bi mogao vrlo lako da preuzme ulogu startera od Krisa Dunna.

Washington Wizards

Wizardsi nijesu uspjeli da rješe pitanje GM-a a Tommy Shepard je uradio posao oko istog što je bolje mogao. Na kraju su Wizardsi odabrali Rui Hachimuru, krilo sa Gonzage, japanskog porjekla, koje sa sobom donosi kombinaciju atleticizma, snage i brzog prvog koraka ali sa određenim upitnicima kad je u pitanju razumjevanje igre, odbrana i šut. Rui zbog svojih nedostataka nosi dosta bust potencijala pa je ovo takođe jedan rizičan potez Washingtona obzirom da u ekipi već imaju sličan tip igrača i da je taj pik možda mogao biti bolje iskorišćen u nekom trejdu kako bi se održao konkurentski status ekipe. Bez pravog GM-a nema ni jasnog pravca kojim ekipa ide pa i ovaj potez se može biti predmet rasprave u narednim godinama.

Phoenix Suns

Sunsi i James Jones su uspjeli da nekako i ovog puta naprave od gotovog veresiju, pa je trade down za Šarića i vjerovatno najveći reach drafta još od kad su Kingsi draftovali Pappagiannisa u Cam Johnsonu sa Sjeverne Karoline naišao na kritike medija i navijača. Naime, Cam Johnson je najstariji prospekt na draftu (stariji čak i od franšiznog igrača Devina Bookera) koji osim dobrog šuta ne nudi previše, pa je stoga bio uglavnom projektovan u 2 rundi drafta. Johnson ne nudi mnogo u kreaciji kao ni u defanzivi a njegov ball handling je ograničen na pravolinijske ulaze. Koledž verzija Danila Nikolića dolazi u Arizonu.

Dali su Milvoki pik od naredne godine za Aarona Baynesa od Celticsa i 24. pik na draftu koji su iskoristili da draftuju Ty Jeromea, koji će najvjerovatnije biti backup kombo bek koji se uklapa dobro sa Bookerom jer ima mogučnost igranja i na lopti i bez lopte dok defanzivno bi mogao imati problema na sledećem nivou zbog manjka dužine i snage za NBA bekove.
Takođe su i talentovanog scorera u TJ Warrenu dali Pacersima praktično za ništa osim što su time očistili cap space, iako nijesu destinacija za slobodne igrače ovog ljeta. Odluka Sarvera, vlasnika Sunsa, da da ovlasti Jamesu Jonesu koji prethodno nije imao iskustva u vođenju organizacije ne djeluje kao najpametnija iako im se od nedavno priključio i Bower.

Charlotte Hornets

Hornetsi sad već tradicionalno, uzimaju produktivne koledž igrače počevši od Kembe pa do Milesa Bridgesa. Tako je bilo i ovog drafta kad je izabran PJ Washington sa Kentuckya. Washington bi trebalo da primarno igra na poziciji četiri dok se može u nižim petorkama zbog svoje dužine i atleticizma prebaciti i na small-ball centra. Washington je bio produktivan igrač na koledžu a vrijednost bi trebao donijeti pretežno u odbrani. U suštni, solidan pik Šarlota ali bi bolje bilo da su pokušali se uz pik rješiti nekog od loših ugovora koji im ugrožavaju fleksibilnost.

Miami Heat

Majami je izabrao Tyler Herroa, beka sa Kentuckya koji se smatra jednim od najboljih šutera na draftu. Herro može da igra onu klasičnu JJ Redick ulogu (sa kojim takođe djeli negativan wingspan karakteristiku) gdje bi svojim kretnjama pomjerao odbranu, izlazio iz blokova i šutem pravio spacing kamenjarima poput Winslowa kojeg su od muke morali na pleja da premjeste iako je od dolaska igrao sve pozicije u Heatu. Srećom sve ih je manje pa će njegov uticaj biti veći dok god bude bio bar prosječan na drugoj strani terena. Njegov takmičarski mentalitet se sigurno dopao Rileyu pa je vjerovatno i to presudilo u izboru pika.

Boston Celtics

Celticsi su nakon nekoliko turbulentnih dana se odlučili da sa svojim pikom draftuju Romea Langforda, beka sa Indijane koji je skoro čitavu sezonu odigrao sa pokidanim ligamentom u palcu šuterske ruke, pa je nepozanica i nekonstantna mehanika ostavila timove u neznanju o kakvom se tipu šutera radi. Ukratko odluka o njegovom draftovanju se može najbolje objasniti rečenicom iz „Chernobyla“ – „Not great, not terrible“ .Pored toga, radi se o all-around beku koji je dobar sa loptom u rukama i može da kreira sebi šut ili pronađe saigrače ekstra pasom. Iako nesebičan, sama efikasnost pri šutu će odlučiti opravdanost kockanja na njegov potencijal.

Danny Ainge je iskoristio informaciju da je Filadelfija zainteresovana za Thybullea pa je za njega sa 20 mjesta dobio i rani pik 2 runde uz pomjeranje za 4 mjesta unazad u prvoj rundi u trejdu sa Sixersima. Ti pikovi su iskorišćeni za Granta Williamsa dosta podsjeca na Davida Westa svojom igrom koja će izgledati dosta drugačije nego što je to bio slučaj na koledžu, njegova produktivnost je najveća preporuka pa bi vjerovatnim odlaskom Horforda, trebao postati regularni član rotacije nego li kasnije. Celticsi su iskoristili i 2 pika 2 runde da draftuju undersized plejeve u Carsen Edwardsu koji je imao odličan završni turni NCAA i Tremonta Watersa kao nasljednike Rozier uloge u Stevensovom sistemu.

Detroit Pistons

Pistonsi su svojim pikom izabrali dugoročnog projekta u francuzu Sekou Doumboyi koji svojim atleticizmom i djelicima igre podsjeća na Siakama. Sekou sa sobom nosi dosta bust potencijala jer njegov osjecaj za igru je promjenljiv, i do sada u Evropi nije pokazao neku konstantnost nego se uglavnom oslanjao na atleticizam. On može uspjeti ali je malo vjerovatno da će igrati ozbiljnu ulogu u ekipi prije treće godine ruki ugovora. Detroit je takođe u 2 rundi draftovao evropskog igrača, ovog puta litvanskog beka Syrvydisa koji je iako mlad nametnuo se svojim igrama u Eurocupu prosle sezone. Syrvydis je jedan od najboljih čistih šutera na draftu i trebao bi da sluzi kao floor spacer sa klupe.

Orlando Magic

Orlando je svojim pikom draftovao Chumu Okekea, PF koji je pokidao prednje ukrštene ligamente tokom koledž sezone i najvjerovatnije će propustiti čitavu narednu sezonu. Okeke ima sjajne preduslove u visini i dužini za četvorku ali je on otišao dosta ranije nego što je bilo projektovano i u ekipu kojoj bi pametnije bilo da je draftovala beka. Preklapanje pozicija na kojima Orlando ima već 2 lotto pika u Gordonu i Isaacu ne djeluje obećavajuće ali utisak je da je Orlando mogao bolje da iskoristi ovaj pik. Pred Okekeom i Orlandom je najvjerovatnije jedna tranziciona sezona.

Indiana Pacers

Gruzijski centar Goga Bitadze je izabran od strane Pacersa, igrač dobro poznat svima u regionu sa svojom kombinacijom dobrih pikova, zaštite obruča i napadačke raznovrsnosti predstavljaće pojačanje za centarsku liniju Indiane. Međutim, pitanje je koliko će Bitadze imati minuta u prvom timu naredne sezone jer na njegovoj poziciji igraju i Turner i Sabonis koji igrom slučaja pokriva i poziciju PF ali je dosta efektivniji kao small ball centar. Indijana je takođe u trejdu pred draft, dobila jos jednog scorera u vidu TJ Warrena koji je absorbovan u cap space i može igrati i SF I PF što dalje komplikuje ulogu Bitadzea u ruki sezoni koja će najvjerovatnije biti ograničena na G ligu ili limitiranu minutažu.

San Antonio Spurs

Spursi su možda malo prerano izabrali Šamanića kojeg su pratili tokom čitavog procesa ali kroz istoriju Spursi su neka vrsta NBA mafije pa se njihove odluke ne dovode često u pitanje. Šamanić je imao lošu kampanju u Olimpiji tokom sezone gdje nije ništa naznačavalo da će biti draftovan u 1 rundi, dok se nije pojavio na draft combineu i u prvom danu oduševio skaute i odlučio da se posveti workoutima. Luka je tokom sezone uspio da krajem marta popravi malo svoje tijelo i dobije na kilaži, pri tom zadržavajući atletski potencijal i igru na perimetru iz driblinga koja ga je preporučila. Šamanić nije poznat po svojoj odbrani (iako ima prostora za napredak) i nije pokazao konstantnost u šutu, ali je Chip Engeland pravio šutere i od težih slučajeva od njega. Krajem prve runde Spursi su izabrali beka Kentuckya Keldona Johnsona koji se projektuje kao blaža verzija Danny Greena, u smislu low-usage beka koji se uklapa u profil 3&D igrača. Johnson bi uz Murraya, Whitea i Walkera trebao da predstavlja budućnost Spursa na spoljnim pozicijama.

Philadelphia 76ers

Filadelfija je iskoristila draft da se rješi ugovora Johnatana Simmonsa i izabere igrača sličnih karakteristika pomjerivši se 4 mjesta unaprijed u liku Mattisea Thybullea. On predstavlja definiciju 3&D igrača gdje je 3 malo više sumnjivije od D, jer je ipak riječ o jednom od najboljih perimeter defanzivaca na draftu. Jos od draft combinea se spekulisalo o tome da je on dobio obećanje od Sixersa za draft pa je zbog toga prekinuo aktivnosti na combineu. Na nesreću Sixersa, trader Danny je računao na to i za taj pik im uzeo i rani 2nd rounder. Thybulle bi trebalo da pomogne odbrani spolja, pogotovo od lopte, ali će njegov uticaj i prisustvo na terenu zavisiti od toga koliko će dobro pogađati te šuteve za 3 koje mu kreiraju Simmons i ekipa.

Oklahoma City Thunder

Oklahoma se odlučila za srednjoškolskog prospekta Dariusa Bazleya koji je umjesto Syracusea kojeg je napustio odlučio da provede godinu kao stažista u New Balance na ideju svojeg agenta Rich Paula koji svakim danom se sve više i više trudi da ga ljudi ne zaborave (što je neizbježno čim se LeBron penzioniše) pa makar i po ovakvim stvarima. Bazley je imao nekoliko odličnih workouta nakon kojih su počele da kruže glasine da ima obećanje tima iz prve runde što ga je navelo da zaustavi svoj draft proces.Mladi krilni igrač je impresionirao skaute svojim atleticizmom, šutom i radnom etikom. Iako je malo vjerovatno da će imati značajnu ulogu naredne sezone u OKC, Bazley je jedan od najtalentovanijih igrača u klasi pa se njegov breakout očekuje nakon par sezona.

Portland Trailblazers

Nassir Little je prosle godine u ovo doba važio za top 5 pika na draftu da bi pao na 25 mjesto odakle su ga uzeli Blazersi. Situacija za njega je odlična jer je pao u ekipu koja rukijima daje vremena da skapiraju sistem i da ga nauče postepeno što će Littleu sigurno koristiti. Kombinacija energije, intrigantnog šuterskog potencijala i pozicije od potrebe Blazersa ga preporučuje. Bilo je glasina da je tokom drafta red’flagovan jer je navodno „glup kao noć“ pa mu je zbog toga bilo teško da razumije šemu Roya Williamsa na UNC pa će najvjerovatnije prilagođavanje na brzinu igre u NBA i čitanje akcija u odbrani odlučiti njegov domet u NBA. Za Blazerse je ovo bila low risk-high reward situacija na koju su se kladili ovog puta.

LA Clippers

Clippersi su ušli pred kraj prve runde trejdom sa Bruklinom kome su poslali Philly pik za narednu godinu i kasni pik druge runde da bi izabrali Mfiondu Kabengelea, rođaka legendarnog Dikembe Mutomba.Kabengele spada u tip razvojnih rim running centara kojima će trebati par godina da postanu efektivni a osim atleticizma i energije, on nudi i intrigantan šuterski potencijal. Kockanje na ovaj tip centra se može isplatiti na duži rok, ili bar do vremena kad bude trebalo da se da novi ugovor Zubcu ili Trezu Harrellu. Terrance Mann, pik iz druge runde, je još jedan 3&D igrač koji se uklapa u kulturu Clippersa svojom čvrstimo i inteligencijom.

Golden State Warriors

Warriorsi su pokušali da kupovinom pikova u 2 rundi dodaju malo dubine u ekipu koja je povredama osakaćena izašla iz finala. Krajem prve runde su draftovali Jordan Poolea, kombo beka sumnjivih fizičkih predispozicija i još sumnjivije selekcije šuta i odluka na terenu. Bilo je dosta boljih igrača od Poolea u tom trenutku ali valjda će njegova Nick Young-ish kombinacija biti od koristi kad ga u red dovedu superstar ekipa u sastavu Green, Iggy, Steph.

U 2 rundi su kupili 2 pika gdje su izabrali Alena Smailagica, momka iz Srbije koji je svoju šansu tražio preko G lige pa su u međuvremenu Warriorsi to saznali i sakrili ga u draft procesu da bi ga na kraju selektovali. Eric Paschall sa Villanove je isto potencijalno osiguranje za slučaj da Looney ode, u formi undersized PF/C igrača sa šutom za 3 poena.

Brooklyn Nets

Netsi su početkom druge runde uzeli Nica Claxtona, projekta za centra, kome će trebati dosta vremena u teretani da postane legitimna opcija ali uz dobar razvojni program koji posjeduju Netsi i kroz primjer Jarretta Allena postoji razlog za optimizam u vezi njega. Sličan scenario obzirom na FA planove Netsa čeka i UCLA beka Jaylena Handsa koji će svoj put kroz roster morati tražiti kroz ljetnju ligu i kamp.

Sacramento Kings

Kingsi su iskoristili priliku da iako bez pika u prvoj rundi, okušaju se sa Justinom Jamesom, najboljim strijelcem Wyominga u drugoj rundi. James je bek koji bi trebalo da doprinese poenima i energijom sa klupe i da donese potrebnu dubinu na bekovskim pozicijama. Pred sam kraj 2 runde iskoristili su 2 pika koji će najvjerovatnije poslužiti za roster ljetnje lige i kampa tako što su draftovali NCAA šampiona beka Virdžinije Kyle Guya i beka Partizana Vanju Marinkovića, čisto da se ispoštuje tradicija. Nakon Luke Mitrovića prije par godina, ove godine titula Mr. Irrelevant ide Vanji Marinkoviću.

Denver Nuggets

Denver je i ove sezone kao prošle sa Porterom, rizikovao sa igračem koji nudi dosta upsidea ali nosi ozbiljne rizike kad je zdravlje u pitanju. Tako je ove sezone izbor Nuggetsa pao na Bol Bola koji je nažalost jedini iz zelene sobe ostao da bude draftovan u drugoj rundi. Bol nudi zanimljiv paket šuta, atleticizma i zaštite obruča ali dolazi sa velikim upitnicima o tome da li se taj paket može prenijeti i u NBA.

LA Lakers

Lakersi su u drugoj rundi kupili pik kojim su draftovali Talen Horton-Tuckera, intrigantnog igrača koji nudi raznovrstan skillset ali je dosta mlad i još uvijek mlad i nespreman da doprinese u ruki sezoni. Obzirom da Lebronu ne trebaju rukiji, pogotovo oni koji ne mogu da doprinesu postavlja se pitanje zašto je uopšte draftovan, odgovor leži u njegovom agentu koji je istovremeno agent i 2 najboljih igrača Lakersa.

Toronto Raptors

Raptorsi su sa predzadnjim pikom pokupili Dewana Hernandeza, čovjeka najpoznatijeg po tome što je upao u sobu svoje djevojke i zatekavši je sa drugim čovjekom, istog nasilno izbacio napolje zbog čega je optužen za napad ali nije bio kažnjen. Kazna je došla sa druge strane, preko korupcijske afere u koju je bio uključen njegov bivši agent koja ga je koštala godine na koledžu. Raptorsi dobijaju razvojnog centra za svoju filijalu u G ligi.

Utah Jazz

Nakon što su trejdovali pikove prve runde za Conleya, Juta se odlučila da doda dubine na bekovskim pozicijama u 2 rundi. Stoga su u zadnjih 10 pikova draftovani combo-forward Brantley koji spada u red klasičnih undersized hustlera koje vole u Juti, Justin Wright-Foreman mali plej koji je talentovan dovoljno da uzme mjesto 3 pleja Raulu Netu i Miye Oni koji bi trebalo da svojim šutem i odbranom donese dubinu na SG i izbori se za mjesto u rosteru.

One thought on “Hitch Hikin’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Thunderstruck
Next post Three wishes