Indiana Pacers

izvor: DVOKORAKOVIH 30 FOR 30 – INDIANA PACERS

Edin Memić nam je gostovao u podcastu uoči Svjetskog prvenstva, a vrijeme je da ga upoznamo i u pisanoj formi. Edina, inače, čitajte na blogu airball.me

ŠTO SU RADILI OVOG LJETA?

Kevin Pritchard je prije početka free agencya najavio da će biti agresivni i to su na kraju opravdali. Indiana je prošla kroz neku vrstu rekonstrukcije rostera gdje su ovog ljeta imali 6 free agenata od kojih na kraju nijedan nije zadržan iz raznih razloga, počevši od suspenzije Tyreke Evansa do iznenadne penzije Darrena Collisona u 31 godini kako bi se posvetio radu u Jehovinim svedocima. Ekipa je podmlađena i doveden je veći broj napadački orijentisanih igrača u odnosu na prethodne sezone pa se stoga očekuje iskorak u tom smjeru.
Pacersi su doveli Malcolma Brogdona iz divizijskog rivala Bucksa za 85 miliona kroz 4 sezone uz nekoliko pikova što predstavlja značajnu investiciju, ali je Brogdon tip igrača koji se dobro uklapa uz franchise zvijezdu Victora Oladipa sa kojim bi on činio jedan od najboljih bekovskih parova na Istoku.
U Hoosier state od sledece sezone će igrati i TJ Warren koji je došao u Pacerse (kontroverznim) trejdom iz Sunsa koji su ga trejdovali za cap space i prelako odrekli produktivnog igrača. On bi trebao uz Jeremy Lamba (3/31) da održava spoljnu liniju i pomogne ekipi dok se Oladipo kompletno ne oporavi. Lamb je iz sezone u sezonu postajao sve produktivniji i pouzdaniji igrač i za očekivati je da će se to nastaviti i u Indiani.
Pacersima se priključuje Justin Holiday veteran koji bi šuterski trebao da primarno pomaže ekipi u kojoj se već nalazi njegov najmlađi brat Aaron koji će se za minute boriti sa jos jednim ljetošnjim pojačanjem TJ McConnellom koji će donijeti čvrstine u bekovsku liniju Pacersa.
Na draftu su pomalo neočekivano Pacersi izabrali Gogu Bitadzea, gruzijskog centra koji će davati dubinu projektovanoj centarskoj liniji Sabonis-Turner i pokusati da se nametne za minute u ekipi koja vazi za jednog od contendera na Istoku.

PROGNOZA SEZONE

Indiana će pokušati da napravi iskorak ove sezone i plasira se u drugu rundu plejofa, nešto što im je izmicalo prethodnih sezona. Tim je podmlađen i ekipa je nadograđena tako da bi sada trebalo da imaju sasvim respektabilan napad i da pri tome pokušaju da zadrže defanzivni identitet koji ih je krasio zadnjih godina pod McMillanom. Plafon ekipe umnogome zavisi od povratka Oladipa i u kakvom se stanju vrati, a projektovano je da bi se mogao vratiti najranije u decembru.
Jedan od upitnika u narednoj sezoni pored statusa Oladipa je i Malcolm Brogdon. Pacersi su uložili značajno u njega dajući više pikova i 85 miliona. Brogdon je do sada pokazao da je efikasan scorer i dobar defanzivac, ali da li će uspjeti da se nametne kao lider ekipe do povratka Oladipa što se sa ovolikom investicijom podrazumjeva, ostaje da se vidi. Ukoliko opravda očekivanja možemo očekivati da će Indiana i naredne sezone biti ekipa protiv koje niko ne želi da igra i koja će vjerovatno juriti prednost domaćeg terena u plejofu.

ZAŠTO IH GLEDATI?

Indiana je prethodne sezone važila za jednu od najboljih defanzivnih ekipa koja je fundamentalno bila spremna da se suoči sa svima u NBA i koja igra na “pravi način”. Pogotovo je to bilo zanimljivo gledati NBA fanovima iz Evrope koji imaju jednak respekt za obje strane terena, a uživanje je bilo gledati dominantnog blokera poput Mylesa Turnera koji je završio kao prvi bloker lige prethodne sezone pa je veliki razlog zašto je odbrana Pacersa bila tako dobra. Defanzivna šema Natea McMillana je pomogla mnogim igračima da izgledaju respektabilno u odbrani a veliki broj novih igrača i njihova integracija u kulturu Pacersa će biti zanimljiva da se prati tokom sezone.

ZAŠTO IH NE GLEDATI?

Prosječnom NBA navijaču Pacersi neće izgledati kao atraktivna i zabavna ekipa usled nedostatka tkz. “star power” o čemu govori i manji broj utakmica na nacionalnim televizijama. Bez Oladipa ekipa gubi na popularnosti, a on se vraća tek sredinom sezone od kada i kreću utakmice na nacionalnim TV. Projektovana startna centarska linija Sabonis-Turner može da napravi spacing probleme u napadu i defanzivno će biti testirana oba igrača uprkos tvrdnjama da zajedno mogu da funkcionišu. To može napraviti probleme i ograničiti učinak ostatku ekipe dodajući na neatraktivnosti njihove igre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Overtime – Petar Mijović
Next post Dancing In the Dark