Suers & Sewers

Toronto Raptors: RJ Barrett, Immanuel Quickley, 2nd round 2024

New York Knicks: OG Anunoby, Precious Achiuwa, Malachi Flynn

Ugovori:

RJ Barrett:  $23.8M, $25.8M, $27.7M i $29.6M

Immanuel Quickley: $4.2M, RFA 2024

OG Anunoby: $18.6M and $19.9M (P)

Precious Achiuwa: $4.4M, RFA 2024

Malachi Flynn: $3.9M, RFA 2024

Sezona trejdova je otvorena i to vrlo interesantnim trejdom između Niksa i Reptorsa. Možda nisu trejdovani super starovi ali jesu izuzetno bitni igrači ekipa.

Prva stvar koja je zanimljiva kod ovog trejda jeste da se desio između dvije franšize koje se trenutno sude. Naime, Nju Jork Niksi su tužili Toronto i trenere za krađu velikog broja izvještaja o igračima i ekipama. Očigledno to nije predstavljalo problem da se napravi, barem na papiru, win-win trejd. Nakon novog salary cap-a teško da će iko ‘bacati’ po 3-5 pikova što ovaj trejd i najavljuje, konzervativniji pristup. 

Kad su ugovori u pitanju Toronto dobija Barretta do 2026/27 bez ikakvih opcija za igrača i tim. Quickley je restricted free agent narednog ljeta i očekivanje je da potpiše ugovor od oko 100mil na četiri godine. To je novac koji Niksi nisu željeli ponuditi s obzirom da već imaju Brunsona. 

Sa druge strane, Niksi dobijaju OG Anunobya koji ima već na ljeto opciju za izlazak iz ugovora, što je vrlo moguće i da će iskoristiti. 18.6miliona je ugovor u tekućoj sezoni, dok je 20 u narednoj. Niksi ne bi trejdovali za njega da nemaju određene garancije da će OG produžiti saradnju. Važno je napomenuti da mu je agencija CAA, a agent Sam Rose čiji otac je predsjednik Niksa tako da je produženje ugovora gotovo sigurna stvar. Osim Anunobya Niksi su dobili dva ugovora koja ističu, Flynnov i Achiuwin. 

Dugo se pričalo o ‘resetu’ Toronta al’ je Masai odlučio da u toku prethodne sezone trejduje za Poeltla i ojača ekipu. Sezona nije dobro krenula i opet su se pojavile priče da je vrijeme da se trojac Anunoby-Barnes-Siakam rasparča. Bilo je izvjesno da se OG-u neće ponuditi novi, veći ugovor s obzirom da trojac ne donosi rezultate pa je njegov odlazak bio očekivan.

Prvo što upada u oči jeste da je Toronto dobio dva startera, i to ozbiljna startera. Sad su daleko balansiraniji tim. RJ je raznovrsniji napač od Anunobya, daleko više provodi vremena sa loptom i može kreirati i za sebe i za druge. S obzirom da je Torontu falilo kreativnosti vjerujem da ćemo od Barretta tek vidjeti najbolje partije. Kao šuter nije konstantan kao OG i to mu je ujedno bio jedan od većih problema u karijeri. Defanzivno može dosta dobro braniti jedan na jedan krila ali je timska defanziva ili preuzimanje viših igrača problem. Kad se uzme u obzir da je RJ iz Kanade a da su Raptorsi tim za koji navija dobijamo pun pogodak. 

Toronto je ujedno dobio i startnog plejmejkera. Schroder se seli na klupu tj. već se preselio prethodne nedelje, i odlična je back up opcija. Quickley napokon dobija prostor kao starter. Od početka svoje karijere je izuzetno produktivan sa klupe. Prethodne sezone je bilježio 14.9 poena, 4.2 skoka i 3.4 asistencije ali je 21 utakmici bio starter zbog povreda. Ove sezone bilježi 15 poena uz 2.6skoka i 2.5 asistencije za 5 minuta manje na terenu. Treba dodati da je prethodne sezone bio drugi u izboru za šestog igrača godine, odmah iza Brogdona.

Quickleya dosta porede sa Maxeyem i iako ima sličnosti Tyrese je daleko kreativniji igrač, dok je Quickley bolji defanzivac. Naučio je u New Yorku da igra i na lopti ali i kada nije kod njega u rukama. Slična situacija će biti i u Torontu. Pored Siakama, Barnesa i Barretta za očekivati je da bude i off ball igrač. Najviše kreira za sebe. Za svoj floater i pull up jumper. Defanzivno je odličan i uvijek je aktivan na skoku odakle otvara tranziciju. Prethodne sezone se borio za 6th MOTY nagradu, ove ili iduće sezone mislim da će se boriti za MIP. Možda je OG generalno bolji igrač od Barreta ali je Toronto dobio daleko više dolaskom Quickleya nego što je imao na toj poziciji.

Osim njih dvojice dobili su i pik druge runde na narednom draftu a kako je pik Detroitov najvjerovatnije će biti 31. izbor.

Iduće pitanje za Masaia će biti šta dalje s obzirom da ima četiri ističuća ugovora. Young i  Porter zauzimaju 14.3miliona i dobar su dodatak za trejd. Trent Jr je slobodan igrač na ljeto i s obzirom da ima nikad goru sezonu za očekivati je da i on nađe novu sredinu putem trejda. Poslednji i najvažniji je Siakam. Ukoliko ne dođe do dogovora oko produženja ugovora ima dosta timova koji su zainteresovani za njegove usluge. Pitanje je da li pokušati sa ovom novom četvorkom ili ipak trejdovati Siakama za (pretpostavljam) sličan paket kao OG. Iako je Siakam sedam godina stariji vjerujem da se može dobiti sličan paket sa igračima koji bi popunili dubinu Toronta. Ukoliko se rastanu sa Siakamom sigurno da će ići na mlađe igrače da ojačaju mlado jezgro(Barnes 22g, Barrett 23g, Quickley 24g).

OG Anunoby je savršeno 3&D krilo koje može biti treća opcija u napadu a glavni defanzivac ekipe. Teško ćete naći boljeg dostupnog igrača koji vrlo konstantno šutira za tri poena. Poslednje četiri sezone uzima preko 5.5 šuteva za tri i pogađa u procentima od 36.3-39.8%. 

Defanzivno je najbolji igrač u trejdu, može preuzeti svaku poziciju i dosta je jači od Barreta. Realno je da nikad nije izrastao u boljeg igrača od treće opcije ali je gotovo savršen igrač za Tibodoa. Pojačao je defanzivu Niksa, braniće najbolje krilo svakog protivnika, dodao im je sigurnost u šutu za tri poena i to je više nego dovoljno za njih. Ono gdje ja vidim problem Niksa je što ne mislim da su Brunson i Randle prve dvije opcije u ekipi koja želi da osvoji, ali to je druga tema. 

Kad je OG-ov ugovor u pitanju, postoje tri opcije za produženje. Prva, najnevjerovatnija opcija je da sada potpiše ugovor na dvije godine u vrijednosti od 40 miliona. Druga opcija je da šest mjeseci nakon trejda potpiše za Nikse četiri godine u vrijednosti od 117miliona. Treća opcija je da se oproba na tržištu gdje može dobiti maksimalan ugovor koji počinje na oko 42 miliona. Prednost Niksa je što mu mogu ponuditi i petu godinu u ugovoru u odnosu na druge ekipe. 

U Veliku Jabuku se preselio i Flynn ali čisto sumnjam da će imati neku ulogu u ekipi, McBride je odmah dobio produženje ugovora i sigurno će dobiti priliku da se dokaže.

Sa povredom Robinsona do kraja sezone, Achiuwa će biti back up opcija barem do kraja sezone. Generalno je vrlo tanak u napadu i samo može doprinijeti u defanzivi. Za ovu sezonu dovoljno, za više od toga vidjećemo, vrlo vjerovatno da ga ostave kao treću opciju nakon što se Mitch vrati. 

Još jedan ugovor vrijedan pomena kod Niksa je Fournierov. Njegovih 19 miliona ove sezone, uz timsku opciju za narednu sezonu su sjajni za trejd u kojem bi dobili igrača a druga ekipa prostor u salary cap-u naredne sezone. 

Za kraj realno je očekivati još poteza obije ekipe do 8. februara kada je i trade deadline. Niksi mogu biti srećni jer su dobili igrača kakvog žele, otarasili se igrača u kojeg više ne vjeruju, nisu izgubili nijednog pika prve runde. Toronto je morao da nešto uradi i mislim da nimalo nisu pogriješili, dugoročno ukoliko Quickley bude igrač kakav ‘obećava’ da može biti.. može ispasti najbolji igrač u trejdu. Za kraj i najbolji pik druge runde ide kod njih što je sasvim solidno za ističući ugovor OG-a. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Vrijeme je na našoj strani