Juwan Morgan

Juwan Morgan, dvadesetsedmogodišnji krilni igrač, prethodne sezone nastupao je za moskovsku Runu i Zenit. U prosjeku je bilježio 11.4 poena, 6 skokova, 2 asistencije, 1.25 ukradenih lopti, 0.85 blokada uz šut iz igre od 49.2% i 37% za tri poena.

Da krenemo od kraja. U Runi je na 4.6 pokušaja iz igre pogađao u 38% situacija, dok je kasnije kada je prešao u Zenit smanjio i broj pokušaja i procente – 34% na 3.1 pokušaj.

Izbačaj je dobar, veoma brz, rekao bih brži od Danila Nikolića na primjer ali i dosta niži sa solidnim lukom. Kada ima vremena da se namjesti lopta dosta češće ulazi.

Juwan je „švajcarski nož“, igrač koji je itekako prisutan na oba kraja terena. Defanzivu odlično prebacuje u ofanzivu i odličan je na linijama dodavanja. Ovdje su dva primjera i čitanja ofanzive ali i brzih ruku.

Kad smo kod tranzicije, odlično trči kontre i vrlo je efikasan u završnicama.

Segment igre koji jako voli da koristi a na kojem mislim da treba raditi je ofanziva iz post up-a. Inteligentan je igrač, klipovi su birani da bi se vidjelo kako sjajno tjera defanzivu na switch a ne kako ih završava, iako je većina njih pod kontaktom i faulom.

Na ovom primjeru se može vidjeti da kada su ga udvojili nije najbolje reagovao, doveo sebe u nezgodnu situaciju (mada i saigrači nisu baš pomogli kretnjama) ali je imao pass gore ka Hillu, ili u svoj korner a on gađa dalji ugao sa dosta niskom lotpom.

Ipak, ima osjećaj, zna kako da stavi protivnika „na leđa“ i da koristi svoju prednost. Iako ga ovdje čuva iskusni, viši i jači Voroncevič lako ga je riješio.

Još jedan primjer brzog razmišljanja. Zna da protivnički centar ne izlazi na blitz/hedge, defanzivni plej se namješta za blok na svojoj desnoj strani a Juwan u poslednjem trenu mijenja stranu bloka i forsira preuzimanje. Nakon toga laki poeni.

Još jedna sitnica, Nikola ne uspijeva da mu doda sigurnu loptu, traži Tajusu da se relocira i doda high low pass.

Kao što rekoh treba još raditi na igri u postu jer protiv jačih četvorki može imati problem i ne treba forsirati šut.

Vidjeli ste da zna kako da postavi blok, kako da se kreće. Ista stvar je kad je i pick and pop u pitanju. Obožava da „slipuje“ i izuzetno je brz, njegovim igračima je jako teško da ga isprate pogotovo što imaju zaduženja da iskoče na ball handlera itd. Ono što je problem je što je streaky šuter. Jedan meč 0/4, drugi 5/7..


Kretnja dobar, solidan odabir šuteva ali mislim da može i bolje. U prvom primjeru je peticu mogao da „cimne“ i napadne obruč, dok je u drugom primjeru(iako je postigao poene) po meni bilo bolje da je tražio trojku u desnom korneru.

Kad je pick and roll u pitanju mislim da ne treba trošiti riječi. Vjerujem da je jedna od boljih četvorki u rollanju kad je Evropa u pitanju.

Kad je izolacija u pitanju protiv igrača na svojoj poziciji je jako efikasan. Nema eksplozivni prvi korak ali ima old school tehniku i bez problema završava i sa lijevom i sa desnom rukom što mu je ogroman kvalitet.

Kad izvuče preuzimanje najčešće rešenje je šut preko ruke što mislim da može da se koriguje i da se ubace i druge opcije. Ovako, dosta zavisi od svog šuta.

Čim vidi malo prostora, odmah napada koš.

Sjajan cut-er, zna kako da ostavi igrača iza sebe, kad da utrči dok protivnik „spava“.

Ono što ga kvalifikuje i za minute na poziciji tri u određenim momentima je kretnja iz blokova.

Nije elitni skakač ali je vrlo aktivan i u odbrani i u napadu. Na šest skokova po meču preko jednog je u napadu.

Dolazimo do segmenta koji još uvijek nije dovoljno iskorišćen. Odlično prenosi loptu i u ranom PnR-u može da bude velika opasnost za protivnike kada je on ball handler.

Ono što mu ne bih uskratio već samo pokušao da popravim tj. uvedem dodatne opcije je PnR na postavljenu odbranu, kada je on ball handler naravno. Ovdje uzima ili ishitrene šuteve zbog odbrane ispod bloka ili napada obruč toliko široko da ne postoji opcija da napravi prednost. Treba uvijek iskoristiti visoke igrače koji mogu igrati kao PnR BH ali uz sitne prepravke.

Već sam pisao o brzim rukama, čitanju napada, prekidanju linija dodavanja.. ovdje je samo par situacija koje to još potvrđuju.

Dio koji mene najviše oduševljava je odbrana iz drugog plana, pomaganje, i zaštita reketa. Ovo je najduži klip ali morao sam da izdvojim 7-8 situacija.

Mislim da je ovaj defanzivni dio nešto što ga odvaja od drugih četvorki. Većinu „visokih“ igrača solidnog ili dobrog šuta moraš da „kriješ“ i pokrivaš u defanzivi. Ovo je igrač koji ti i na toj strani terena daje ogromnu pomoć.

Jeste da skačem sa napada na odbranu pa opet na napad ali nećete zamjeriti. Za kraj – asistencije. Dodaje vrlo precizno igračima koji utrčavaju.

Pričali smo već, nije eksplozivan ali kada napada obruč i dobije pažnju odbrane slijedi asistencija za saigrača ispod obruča.

Lijepo čitanje pomoći, dodavanje u korner.

Zašto kažem da može biti i dobar BH PnR igrač.

Za kraj – otvaranje kontri. Kada imate visokog igrača koji ne mora da traži beka da mu doda loptu daleko ste opasnije ekipa. Imate tranziciju, više poena iz kontri a Juwan zna odlično da nađe igrača koji istrči.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Devin Carter – new King