Devin Carter – new King

Bek | 191 cm | 22 godina | 19.1 poena, 8.4 skokova, 3.5 asistencija, 1.7 ukradenih lopti, 0.9 blokada

Devin Karter je stigao u glavni grad Kalifornije kao 13. pik na ovogodišnjem draftu. Monte i front ofis su se ponovo odlučili za undersize beka iako su u tom trenutku imali 7 bekova pod ugovorom. Nakon drafta došlo je i do trejda i odlaska Deviona Mitchella i Saše Vezenkova.

Devin je upravo završio treću godinu koledža, drugu sa Providensom, dok je prvu godinu proveo u Južnoj Karolini. Iz godine u godinu je pokazivao bolje igre ali skok koji je napravio u tek završenoj sezoni je ozbiljan. Kad uporedimo brojke iz prve godine na Providensu (13 poena, 4.9 skokova, 2.4 asistencije uz šut iz igre 42.7% i 29.9% za tri poena) i druge godine (19.1 poena, 8.4 skokova, 3.5 asistencija uz 47.3% iz igre i 37.7% za tri poena) vidimo zašto je stigao do lottery pika.

Ono što je Devina uvijek krasilo je defanziva i sjajna energija. Sezonu je završio sa 1.7 ukradenih lopti i 0.94 blokade ali njegova transformacija u ofanzivi je ono što je svakog iznenadilo. Karter ima tijelo plejmejkera ali igra kao off ball bek, većinu vremena bez lopte, odličan je skakač, napada obruč i jako se popravio kao šuter. Ono gdje će sigurno imati problem u NBA ligi je kreira slobodan prostor za sebe. Dosta ga upoređuju sa Davionom Mitchellom koji je upravo trejdovan iz Sakramenta ali postoje ozbiljne razlike. Karter je viši skoro 10cm, veći wingspan, bolji ofanzivni repertoar i na kraju krajeva pokrivaju različite pozicije.

Karter je popravio šut, pogotovo šut za tri poena gdje na 6.6 pokušaja postiže 2.5 trojke (37.7%). Treba napomenuti i da je šut sa linije za slobodna bacanja u porastu svake sezone (68.8, 72, 74.9) iako broj slobodnih raste. Često se šut sa slobodnih bacanja uzima kao „nada“ da igrač može doći i do boljih procenata za tri poena.

Kad se pogleda Synergy, Devin postiže 1.2 poena po posjedu iz catch and shoot situacija, 0.92 poena po posjedu iz driblinga, 0.87 kada izlazi iz bloka. Može se reći da ima solidan šut ali je jasna razlika između spot up-a gdje postiže 38.2% šuteva za tri, u odnosu na izlazak iz bloka gdje je uspješan tek u 30.8% situacija. Problem nije kretnja kroz blokove jer se kreće odlično, već izbačaj. Mehanika šuta je čudna, ima nizak izbačaj, „gura“ loptu i sve to izgleda dosta sporo.

Kad se pogledaju procenti šuta tu se vidi da neće imati problema kada su u pitanju situacije koje su izgrađene za njega.

Izbačaj koji ima ga limitira da sebi napravi prostor, separaciju i samim tim i da uzima više šuteva sa poludistance. Po Synergy-ju, uzeo je tek 24 šuta iz driblinga za dva poena (uspješnost svega 25%),

dok je na 97 šuteva za tri iz driblinga bio uspješan u 34% situacija.

Karter je daleko opasniji kada napada obruč za razliku od poludistance. Na 176 pokušaja postizao je 1.12 poena po posjedu uz 65.9% uspješnosti. Čini se da nema situacije iz koje ne može napasti obruč. Iz pik en rol igre:

kad izlazi iz blokova,

kada napada closeout, u tranziciji,

Iz izolacija..

https://youtu.be/vAINr8A57qg

Generalno više voli da odlazi u desnu stranu ali više zavisi od toga kako pročita situaciju nego na kojoj strani se osjeća komfortnije.

Dolazimo i do njegove kreativnosti koja je i više nego dobra za beka. Karter se čini kao inteligentan igrač koji nema u svom repertoaru „magične“ pasove, već čitanjem igre daje što jednostavnija rešenja. Na koledžu je odlično čitao situacije, kažnjavao pomoć koja je dolazila, znao kada da promijeni ritam kako bi stvorio prednost.

Iz pik en rol situacija, tačnije 283 situacije, 53.4% puta je našao rešenje za sebe, dok je za saigrače kreirao u 46.6% slučajeva. Ekipa je postizala 1.06 poena po posjedu što ga svrstava u najboljih 12% igrača prethodne sezone.

Kao što sam gore i napisao njegova defanziva je i zaštitni znak i o njoj ću tek pisati. Za sada samo kratko – ima sjajan rad nogu, fizički izuzetno spreman i pun energije. Uvijek je na glavnom ball handleru, može da brani pozicije 1-3, probija se kroz blokove, odlično prekida linije dodavanja.

Statistika izgleda još bolje od opisa – 1.7 ukradenih lopti

i 0.94 blokade. Defanzivni rejting ekipe sa njim na terenu je 92.9.

Može se naći dosta poređenja, od Derik Vajta, Markus Smarta, Patrik Beverlija, Džru Holideja, Aleksa Karuza.. Devin ima od svih njih po nešto ali mu i fale određeni kvaliteti gorenavedenih. Teško da će imati osjećaj za loptu kakav ima Holidej, Vajt je bolji ofanzivni igrač, Smart je prosto gabaritniji i može braniti sve od 1 do 4. Ipak, i pored toga očekujem ga u narednim godinama u priči za all defensive tim 👀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Suers & Sewers
Next post Juwan Morgan