Fighting for positions (round 1)

piše: Branko Dujović


Odlična košarka juče.

Derbi prvog kola, a možda i kompletne prve runde, je bila utakmica između Srbije i Španije, gdje su Srbi pokazali kako dobra atmosfera i samopouzdanje mogu da nadoknade nedostatke.
Naime, ono što sam i juče napisao je da Srbija ima evidentan problem sa centrima. Utakmica je krenula strašnom odbranom, gdje im Španci nisu dali ni poena prvih 4-5 minuta, ali su dva Kuzmićeva faula u 4 minuta previše skupa cijena za to. Ulaskom Raduljice koji je totalno van forme imamo još veću razliku u tom segmentu. Gasol lupa banane, Španci počinju sa njihovim provokacijama, Bjelica pokušava, ali ne ide i eto Španaca na +10. Đorđević radi odličan potez, igra sa nižom petorkom, stavlja Ercega na peticu i počinje približavanje. Uz minijaturu Nedovića, koji ubacuje 10 poena za redom, eto Srbije u egalu do poluvremena. I tu leži suština ove utakmice, a Saša je to odlično pročitao – fokus igre što više pomjeriti sa centara, kako ofanzivno, tako i defanzivno (dati veću slobodu njihovim bekovima, posebno Rodrigezu koji juče nije mogao ništa da pogodi, udvajati centre). Ovo je mnogo lakše reći, nego realizovati, ali su Srbi ipak uspjeli u tome i imamo fantastičnu treću četvrtinu. Tek pred sami kraj je Španija opet uspjela da se malo približi, kako li drugo, nego preko Gasola i Mirotića, ali je najbolji igrač Srbije – Bjelica to osujetio fantastičnom all round igrom.
Ova pobjeda znači baš mnogo, ali ipak treba biti oprezan. Iskren da budem, teško da će pola njihove ekipe ovako loše odigrati, a momente ludila Nedovića i Bjelice ne možete očekivati svaki dan. Đorđević je pobjednik dana i još jednom – navijam da se ova lijepa priča nastavi.

GettyImages-487013862.0

Još nekoliko zapažanja od jučerašnjeg dana:
– Duško Ivanović cijedu suvu drenovinu, ali ako nemaš talenta i ako ti je Gordić jedna od prvih ofanzivnih opcija, onda stvarno ne treba puno očekivati.
– Holandija je iznenađenje dana, jaka, disciplinovana košarka, pogotovo u odbrani. Gledao sam drugo poluvrijeme i nevjerovatno je da Gruzijci nisu završili utakmicu nakon što su prešli u vođstvo. Pulen je divalj igrač za razliku od većine drugih naturalizovanih crnaca.
– Letonija lepršava, Litvanija muku muči sa bekovima. Sve su to igrači koji su ograničeni u nekom segmentu. Duel ove dvije ekipe treba ispratiti danas i ne bi bilo čudno da Letonci dobiju.
– Mučenje Francuske sa netipičnim Fincima bih objasnio prvom utakmicom na turniru, ali vidjećemo.
– Hrvati dobili dosta lagano, što zbog loše Slovenije, što zbog dobre igre Žorića i Simona, uz par minijatura Hezonje. Bogdanović dobio lakši potres mozga, nadam se da će se ubrzo vratiti (Curry i Thompson su se vraćali kroz 5 dana).
– Galinari trpa, pokazuje kakva je ofanzivna neman. Strašna utakmica. Rekoh već – ne vjerujem im (Italijanima). A ne vjerujem ni Turcima 🙂

Najinteresantniji mečevi dana: Litvanija – Letonija, Turska – Španija, Grčka – Hrvatska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Start me up
Next post Fighting for positions (Round 2&3)