Fighting for positions (Round 4&5)

piše: Branko Dujović


Poznati su parovi osmine finala. U narednom postu će ići analiza svakog od tih duela uz predviđanje bracketa i nagradne igre 🙂 dok ćemo se u ovom postu baviti analizom i sumiranjem grupne faze Eurobasketa.

Grupa B

Kao što je i predviđano na startu, Island je bio potpuno nebitan za razvoj situacije u ovoj grupi, a za prva tri mjesta (četvrto donosi osminu finala, ali i duel sa Francuzima, što vjerovatno znači oproštaj od prvenstva) su se borili 5 timova.

Njemačka je od starta bila “najbolji” kandidat za to peto mjesto, što se na kraju i desilo. Tri njihove utakmice su riješene u poslednjim trenucima, a u svakoj od tih utakmica Njemci su izvukli deblji kraj. Schroder (njemački Rondo) je bio odličan, ako zanemarimo povremena divljanja (još je mlad, i u Hawksima je to kontrolisano, jer je backup plej Teagueu), i nameće se kao budući lider ove generacije. Ovo je bio i oproštaj od reprezentacije za Nowitzkog, a pisac ovih redova mu ovim putem iskazuje veliko poštovanje, za sve poteze kojim nas je oduševljavao ovih godina u ekipi sa raznim okuladžama, pascal rolerima i sl. 🙂 Danke Dirk!

COjybTRWwAAuU80 (2)
Danke!

Turska je prošla dalje, ali imaju ubjedljivo najteži zadatak u osmini finala od svih ekipa iz grupe B. Od starta potenciram njihovu nestabilnost u igri, i mislim da će se duel sa domaćinom biti oproštaj za njih.

Italija je danas, nakon herojske pobjede protiv Španaca i pobjede posle produžetaka nad Njemcima, izašla na megdan Srbiji potpuno rasterećena. Odlučili su odmah na startu da žele izgubiti utakmicu i nakon lake osmine finala ići na D1 u četvrtfinalu (Litvanija) i u polufinalu na Srbiju, umjesto da idu na C2 (Hrvatska) i u polufinalu na Španiju. Belinelli je odmarao, Galinari je dozirao minutažu, pa smo gledali malo više divljanja od strane Bargnanija i nekoliko puta sam se pitao kako je čovjek 2006. bio prvi pik na draftu, prije Lamarcusa i Roya (na ovom draftu su kao kasniji pikovi odabrani i Rondo, Lowry i Millsap).

bargnani7s-5-web
Zajeb’o sam Miličića

Španija se do osmine finala provukla kroz iglene uši. Na kraju su drugi, ali ih je jedan napad dijelio od petog mjesta i eliminacije u grupi. Ne znam šta da mislim, iako su oni bili moj prvi favorit na ovom prvenstvu, ova igra najčešće ne liči ni na šta – besomučno forsiranje Gasola u postu, od spoljne linije (mimo par bljeskova Ribasa) dobijamo vrlo malo, a Mirotić ima previše loš procenat šuta iz igre. Iako je tek sad ono pravo i očekujemo kakvo-takvo dizanje forme, moram priznati da sam malo posumnjao u njih.

Pobjednik grupe je Srbija, ekipa koja je definitivno najviše pokazala u dosadašnjem dijelu. Najmanje mislim na ovo 5-0. Iz utakmice u utakmicu pokazuju svoj najveći kvalitet – timski duh. Mislim da je Đorđević rekao da odbrana dobija prvenstva, a Srbija je timski (mimo centarske linije koja zna da pliva prilikom odbrane pik n rolla) igra zaista sjajno. Evo i kratke statističke analize na taj račun. Postoji jedan interesantan statistički podatak – opponent field goal percentage. Ovaj podatak vam govori koji procenat šuta iz igre dopuštate protivniku. Ako gledamo ukupan procenat (i za dva i za tri poena), Srbija je ubjedljivo prva, gdje dopušta protivniku mizernih 37.9%. Uporedbe radi, Francuska i Hrvatska su na oko 42%, Grčka i Litvanija na oko 43%, a Španija i Italija na oko 44%. Ako analiziramo samo šut za tri poena, Srbija protivniku dopušta 23.8%,  Litvanija je na 28.3%, Francuska 29.2%, Hrvatska 34%, Španija 36.4%. Impresivno.
Ako na sve ovo dodamo fantastične partije Teodosića (manje mislim na šut, a više na asistencije i uništavanje protivničkih odbrana), onda sve ovo djeluje još impresivnije. Raduljicu ne bih dizao u nebo posle dvije utakmice koje su praktično riješene u nekoliko uvodnih minuta, još je mnogo stvari tu za brigu i upitnika kada pričamo o centarskoj liniji.

Milos_Teodosic_Eurobasket_2011
Jebi ga, nisam ‘teo.

Grupa A

Francuska je prva, sve ostalo je nebitno. Bosna i Rusija su došle u vrlo oslabljenom sastavu te je bilo i očekivano dno tabele, dok su se Izrael, Poljska i Finska borili za pozicije od drugog do četvrtog mjesta, što će na kraju biti potpuno nebitno.

Francuzi još nisu odigrali jaku utakmicu, a najboljeg protivnika, posle 5 odigranih utakmica (!?), srijeću u osmini finala. Dizaće formu, imaju dugačku klupu i dovoljno asova za borbu za sami vrh.

Grupa C

Grci su očekivano bili prvi. Ne igraju previše lepršavo, ali igraju čvrsto i na pobjedu. Imaju previše veterana koji mogu odlučiti utakmicu u par minuta, prije svega mislim na Spanoulisa. Ono što im nikako ne ide na ruku je drugo mjesto Španije u grupi B, što znači da ćemo već u četvrtfinalu gledati paklen meč između te dvije ekipe.

Hrvati su bili drugi, a u direktnom duelu za tu poziciju su savladali Slovence. Ne znam šta da mislim za njih, toliko mnogo upitnika u njihovoj igri, što se pokazalo i u meču protiv Gruzije. Na momente djeluju organizovano, a onda ponekad gledate raspuštenu bandu. Hezonja je prilično loš, Šarić igra standardno, ali nikako da digne to na nivo iznad, dok je Bogdanović prilično stidljiv. Ignorisanje Tomića u napadu nema potrebe više komentarisati. Kratki su i na pleju, što se i potencira od starta, Draper je van forme, Roko i Rok nisu ovaj nivo. Pored svega, očekuje ih paklen raspored – vrlo težak meč protiv nezgodnih Čeha, pa onda četvrtfinale sa Srbijom.

Slovenci nezgodni, iako su došli u najgorem sastavu ako posmatramo nekoliko prethodnih prvenstava, dobro koriste to što imaju. Očekuje ih meč sa Letoncima i to je, po mom mišljenju, najneizvjesniji meč ove runde.

Ko ne gotivi Zazu, Gruzijce i one njihove orlovske noseve, taj ne voli košarku! 🙂
Malo su razočarali u prva tri kola nekim glupim porazima (pogotovo onim od Holandije), a onda su popravili utisak sa dvije pobjede. Namučiće Litvance, to je sigurno.

Ćao mačke, ljubi vas Zaza
Ćao mačke, ljubi vas Zaza

Makedonija je bez Mekejlebovskog i Antića vrlo loša ekipa, pa je ovo ispadanje realnost. Holandija može biti zadovoljna tom jednom pobjedom i sa par žilavih nastupa.

Grupa D

Litvanci na kraju prvi, ali djeluju prilično neubjedljivo. Od svih pobjednika grupa, oni su najmanje pokazali, ne zbog toga su jedini prvaci grupe sa porazom, već što djeluju nepovezano. Jonas daje svoj maksimum, ali bekovska linija nije na nivou. Izvukli su tešku pobjedu protiv Čeha i pokazali da znaju kako se igra kada treba. Nikad ih ne treba otpisivati, iako im slijedi dosta težak raspored – prvo Zaza i ekipa, a onda Italija.

Još u najavi prvenstva sam rekao da potencijalne nagazne mine vidim među Poljacima, Gruzijcima i Letoncima, a najviše šanse da uđu među osam imaju upravo Letonci. Beržins i Bertans (koji je dosta dobro odigrao ljetnju ligu u NBA) igraju standardno, cijela ekipa igra modernu i brzu košarku, i dajem im prednost nad Slovencima. Dalje od četvrfinala neće svakako, gdje ih čekaju Francuzi.

Česi i Belgijanci su vrlo simpatične ekipe i mogu biti zadovoljni prvenstvom. Namučiće svoje protivnike u osmini finala, ali ipak mislim da će to biti i kraj za njih.

Estonija i Ukrajina su na dnu grupe sa po jednom pobjedom, a to je trenutno i njihova realnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Fighting for positions (Round 2&3)
Next post Long walk home