Bye Bye Big Mo

piše: Stevan Stanišić Frga


Osnovni je red da, kao blog koji drži do sebe, uputimo poslednji pozdrav  jednoj od najvećih legendi NBA lige – Moses Malone (23 Mart 1955 – 13 Septembar 2015).

1981-Moses-Malone-Kareem-Abdul-Jabbar-080100595-1024x913

Iako je rijetko ko od nas mlađanih basketofila imao prilike da prati Mosesa dok je harao osamdesetih, puki pogled na njegovu statistiku nam moze dočarati o kakvoj dominaciji je bilo riječ. Prvi igrač koji je 1974. godine direktno iz srednje škole zakoračio među profije u tada popularniju ABA ligu (svaka sličnost sa Bokanovom ligom je nenamjerna) i momentalno njome počeo dominirati. Sa visinom od 208 cm, bio je prilično niži od tadašnjih teretnih petica ali ga to nije sputavalo da postane jedan od najboljih skakača u istoriji igre sa blizu 18000 uhvaćenih lopti i 6 titula najboljeg skakača lige. Svoj skakački saldo obrazložio je simpatičnom izjavom: “Nikada nisam vjerovao da ću imati toliko skokova. Svakako je tu najveća zasluga mojih saigrača koji su zaista dosta promašivali i pružali mi nove šanse za skok. Hvala im na tome.” Popularni The Chairman of the Boards nije ostao nedorečen ni kada je riječ o ofanzivi već je sa 27409 poena osmi na all-time listi po broju postignutih poena. Ipak asistencije mu nisu bila jača strana pa je jednom prilikom kada je pomoćni trener Rocketsa poručio Mosesu da mora više raditi na pas igri, Mo mu je odbrusio  “they ain’t paying me to pass.”

Iako možda odijelo ne čini čovjeka, poznato je da u NBA prsten čini legendu (naravno u slučaju da ga ne zaslužiš poput Kuzmića i Miličića), te je i Mosesovu karijeru obilježio taj jedan my precious osvojen 83’ sa Filadelfijom. Početkom osamdesetih mnogi su 76erse smatrali za showtime prije Magic showtime-a iz razloga što su Doctor J, Mo Cheeks i ekipa stilom, na terenu i van njega, pobrali panameričke simpatije. Međutim porazi u finalima su se ređali sve do dolaska Moa a tada je već i protivnicima bilo jasno koliko je sati. Samouvjerenost te ekipe najbolje oslikava kultna izjava Moa pri odgovoru na pitanje novinara šta očekuje od playoff-a, gdje je on izustio ukupno tri identična sloga “fo-fo-fo” (four-four-four) misleći na 3 čistke od po 4:0 do titule. Iako se kasnije ispostavilo da je bilo fo-fi-fo ( ipak je Milwaukee u finalu Istoka iščupao jednu pobjedu) Mosesova igra slogova postala je dio NBA i pop kulture uopšte.

Last respect to a true giant of the game.

RIP Moses Malone

One thought on “Bye Bye Big Mo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Long walk home
Next post Welcome to the Machine