19. Indiana Pacers

piše: Branko Dujović


Skor u prethodnoj sezoni: 38-44

PG SG SF PF C
George Hill Monta Ellis (DAL) Paul George Myles Turner (R) Ian Mahinmi
Toney Douglas (NOP) Rodney Stuckey Solomon Hill Lavoy Allen Jordan Hill (LAL)
Joe Young (R) CJ Miles Chase Budinger (MIN) Rakeem Christmas (R) Shayne Whittington
Glenn Robinson (PHI) CJ Fair (R)

3083

Prethodna sezona

Kada je Paul George u avgustu 2014. na pripremama američke reprezentacije slomio nogu, to je odmah značilo da je sezona 2014-15 za Pacerse završena i prije nego što je počela. Ekipa koja je uzastopno igrala dva finala konferencije i ozbiljno mučila Vrelinu iz Majamija, je bila osuđena na prosječnost i vjerovatno odustajanje od trke za plejof. Tako je na kraju i bilo, Georgea smo na kraju sezone i uspjeli da vidimo malo, što je bila dobra vijest, ne zbog rezultata Indiane, već zbog samog Paula, koji se na teren vratio i prije nego što je bilo najavljivano. Valja naglasiti da su Pacersi, ipak, do poslednje sedmice imali šanse za plejof (na kraju su imali skor kao i Netsi, koji su pošli u PO kao osmi), a najzaslužniji za to je, po mom mišljenju, bio George Hill.

paulgeorge

Šta očekivati ove godine

PG se vratio, i u predsezoni izgleda potpuno pristojno (i dalje je to daleko od top forme koju smo gledali prije par godina, ali ne sumnjam da će već u ovoj sezoni biti na 90% od toga). Sam njegov povratak obećava borbu za plejof, ali je nažalost po navijače Indijane, ovaj roster mnogo tanji nego tada. Glavne promjene su se desile pod košem, otišla su dva startera – Hibbert i West, koji su bili zaštitni znak čelične odbrane po košem. Osim njih, ostali su i bez Argentinca Scole, koji je bio mnogo bitan u sudaru drugih petorki (iako mu odbrana nije bila jača strana, bio je sposoban da na čistu klasu ubaci po 10ak poena s lakta ili ledjima ka košu). Sada je ta centarska linija mnogo gora (pogotovo u tom segmentu odbrane koji ovoliko potenciram) i glavni visoki su: Mahinmi, Jordan Hill, Turner i Allen.
Na boku su dodali Montu Ellisa, volume scorera, koji uvijek prvo razmišlja o svom šutu (čak je i Carlisle pizdio prošle godine na Montu). Zajedno sa Hillom će to biti veoma interesantan bekovski tandem, uz Georgea na trojci, i zamjene ova tri igrača u vidu Stuckeyja, Solomona Hilla (da, ima i treći Hill u Pacersima), Douglasa, Milesa i Budingera, spoljna linija će izgledatati dosta dobro – ima tu i dužine i potencijala.

Indiana Pacers Media Day 2015

Sve ovo što sam gore napisao – nedostatak pravih zaštitnika na obruču, kao i pojačana bekovska linija, će uticati na to da Vogel možda malo i promijeni taktiku i ubrza tempo i poveća broj posjeda po utakmici.

Zaključak

Nijedna nova akvizicija nije bitna koliko povratak Paula Georgea. Paul nije toliko medijski propraćen koliko su, na primjer, James i Durant, moderne trojke koje igraju u oba pravca. Međutim, siguran sam da je George paklen igrač i za njega se prosto ne može reći u kojem pravcu je bolji, može se samo reći da vas može uništiti u oba (uvijek je MVP i DPOY kandidat).
Mislim da će vrlo teško u plejof ove sezone (boriće se za poslednja dva mjesta koja vode u doigravanje), a smatram da to nije ni bitno. Akcenat bi trebalo da bude na povraćaj Paulove forme na nivo od prije par godina i uigravanje ekipe. Pacersi nisu daleko da se vrate ponovo u vrh – potrebno je samo malo strpljenja i par specijalaca.

CJMilesPreparedforHugeRolewithPacers

Komentari kolega

Frga: Nakon dva finala Istoka gdje su pošteno oznojili King Jamesov Heat, prošla sezona, prožeta teškim povredama startera, je bila mučna za Birda i Vogela. Mada je ovaj posljednji napravio čak solidan posao uzimajući u obzir kakav igrački (ne)kvalitet je imao na raspolaganju. Ove sezone se u potpunosti mijenja fizionomija i filosofija ekipe. Odlaskom Hiberta i Westa završava se era “kukala ti majčica ako odeš na ulaz” i počinje era “reket na izvolte”. Doveden je Jordan Hill koji je daleko od zaštitnika obruča te očekujem velike minute za Mahinmia. Nadam se da Georgea neće gurati na četvorku, jer mu zasigurno neće prijati da nakon onakve povrede provede sezonu u rvanju sa svim Hansbroughima ovoga svijeta. Najbolji igrač iz prošle sezone, George Hill nažalost pored Ellisa i Stuckeya neće gledati puno lopte. Bird bi trebao  ovu sezonu iskoristiti za povratak Georga na all star formu i što bolje pozicioniranje za draft ne bi li se uhvatila kakva kvalitetna petica.

Draško: Sve zavisi od oporavka GP – s njim su bili u finalu Istoka, bez njega ni u prvih 8. Posebno će zanimljivo biti i kako će se transformisati iz jedne od najsporijih ekipa u ligi (treba se samo sjetiti prve 2 runde PO 2014 godine kad su im napadi bili toliko dosadni da ne mogu ni smisliti s čim bi ih mogao uporediti a da ne prećeram) do postavke đe će pomenuti George igrati četvorku, a gomila bekova smjenjivati na spoljnim pozicijama i nabijati ritam. Sve ovo ne obećava previše, ali kako je na Istoku uvijek sve moguće – od ludih trejdova do raspada ekipa usljed povreda nekog od bitnih igrača, ne treba ih izbaciti iz kruga konkurenata za dobijanje metle u prvom krugu od CLE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 20. Dallas Mavericks
Next post 18. Phoenix Suns