14. Washington Wizzards

piše: Draško Milić


Skor u prethodnoj sezoni: 46-36
Učinak u PO: druga runda

PG SG SF PF C
John Wall Bradley Beal Otto Porter Nene Marcin Gortat
Ramon Sessions Gary Neal (MIN) Jared Dudley (MIL) Kris Humphries Drew Gooden
Garrett Temple Alan Anderson (BKN) Martell Webster DeJuan Blair Jaleel Roberts (R)
Ish Smith (PHI) Toure’ Murry (FA) Kelly Oubre (R) Josh Harrellson (FA)

5671_washington_wizards-primary-2016

Prethodna sezona

Obzirom na stanje istoka ni povreda Beala ih nije omela da lagano zauzmu poziciju u kosturu Istoka – već po navici je razbijen Toronto u prvoj rundi, a onda je Atlanta ipak bila prejaka i zaključila sezonu za klub iz glavnog grada.

Šta očekivati ove sezone

Wall je nesumnjivi lider ove ekipe i njegovo zdravlje (koje je bilo krajnje diskutabilno u prvih sezonama, u zadnje dvije je i više nego podnošljivo) je prvi preduslov za dobru sezonu. Jedan od lidera lige u double-doubleovima brzim prenosom lopte određuje ritam i onda u zavisnosti od situacije ide sam do kraja ili neko od saigrača bude poslužen da dovrši akciju, pa su mnogi uz njega igrali najbolje sezone karijere. Njegov problem i dalje ostaju pozicioni napadi obzirom na krajnje nepouzdan šut, pa bi ove godine bio red da Beal konačno bude cijele sezone zdrav i ponese teret u ovakvim napadima, jer je daleko bolji šuter. Iako mlad u oba playoffa je pokazao klasu, tako da bi red bio da konačno u istom ritmu odigra cijelu sezonu.

Wall-and-Beal

Njih dvojicu će tokom sezone mijenjati Sessions, Temple, Smith u organizaciji igre, a novopridošli Neal i Anderson u trošenju napada – iako je klupa duboka razlika u kvalitetu u odnosu na startere je ogromna i svaki njihov izostanak bi se osjetio. Na boku, nakog odlaska Piercea koji zaslužuje da još jednom pokuša da osvoji titulu, najveće teret će iznijeti Otto Porter koji je u prethodnoj sezoni imao i odličnih izdanja u oba smjera, a usput stigao i da postane MVP Shaqtin a Fool’s serijala. Neizvjesnu borbu za pobjednika u finalu valja još jednom pogledati.

I na ovoj poziciji rotacija je više nego korektna – Dudley bi konačno mogao da u smanjenoj ulozi podsjeti na igre iz Arizone, zbog kojih su se LAC odrekli Bledsoea, rookie Oubre će pronaći po par minuta čisto da osjeti kako to izgleda, a Webstera sumnjam da ćemo zbog hroničnih problema sa leđima gledati mnogo i ove godine.

Za razliku od spoljne linije, pod košem je iz sezone u sezonu sve gora situacija. Gortat uvijek odradi svoj dio posla – stub odbrane i siguran realizaton nakon PnR, sa povremenim serijama šuteva s vrha reketa poslije kojih obično ode na hlađenje. Nene od dolaska svaku sezonu igra sve gore i njegove utakmice se obično mogu podijeliti na 3 segmenta: par minuta djeluje kao jedan od najboljih centara planete zbog fantastičnih fizikalija u odbrani i kombinacije šuta s poludistance i ulaza u napadu (npr. uništavanje Noaha i Gibsona u PO 2014), par minuta djeluje kao prosječan NBA centar, dok, na žalost, sve veći dio utakmice provodi potpuno izgubljen u odbrani, dok u napadu pokušava da slomi obruč šutevima u serijama van reketa. Ugovor mu ističe na ljeto i sumnjam da će se oko njega voditi velika borba. Kris “Kardashian” Humphries takođe provodi dosta vremena diveći se svom šutu, dok Blair ni ne podsjeća na nekad bitnog igrača u rotaciji šampionskih Spursa. Cijelu sliku zaokružuje penzioner Drew Gooden čiji su najbolji dani prošli prije gotovo deceniju, ali, na žalost, zbog nepovjerenja u pomenuti trio provodi na parketima mnogo više vremena nego bi trebalo. Prava je šteta što je Seraphin otišao, savršeno se uklapao u ovo društvo.

mg-nene

Ni trener Wittman se nije baš proslavio načinom na koji postavlja igru, tako da bi prije napada na “dijete” s Vašingtonskih ulica i vjerovatno najbolje ofanzivne opcije današnjice Kevina Duranta na ljeto trebalo razmisliti i o njegovoj promjeni za nekog ko će racionalnije koristiti resurse koje ima na raspolaganju.

Zaključak

Sezona će biti gotovo identična prethodnima – bez mnogo problema (osim u slučaju velikog odsustva Walla) će se dovući do PO, u slučaju povoljnog protivnika (idealan opet Toronto) će proći u drugi krug, a onda će ipak položiti oružje pred najboljima, jer ne vidim način da bi na 4 dobijene mogli da ugroze CLE, CHI, MIA ili ATL. Tada već odlučuju detalji i ako se tokom sezone može sakriti šut Walla, nepostojanje previše kvalitetnih opcija u napadu ili formu centara, protiv navedenih ekipa je to gotovo nemoguće. Stoga, kao cilj bi trebalo postaviti razvoj mladih igrača i napad svim silama na KDa koji vjerovatno ne bi podnio još jednu sezonu bez borbe za titulu.

nene-hilario-bradley-beal-nba-washington-wizards-orlando-magic

Komentari kolega

Frga: Nakon dva vezana polufinala Istoka, očekivanja fanova od ove sezone su narasla poput maminog tijesta za kiflice. Međutim, pored respektabilnih rezultata čini se da igra nije bila na obećavajućem nivou. Wizzardsi su imali jedan od sporijih napada u ligi što je zabrinjavajuće uzevši u obzir suludu brzinu Walla i Beala. Odlaskom Istine smanjene su mogućnosti za postavljene napade te bi Wittman morao forsirati visok tempo i tranziciju. Takođe je preporučljivo izbaciti sramnog Nenea iz startne postave jer onoliki međed nije uspio doći ni do 5 skokova po utakmici u prošloj sezoni. Sa House of Guards u punom trku i poljskim čekićem da prikuca tu i tamo, playoff ne bi trebao doći u pitanje, a za dalje ko šta ponese.  Biće burna 2016. godina u Washingtonu, ne toliko zbog izbora između Trampa i Hilari koliko zbog izbora Durantule – da li se vraća kući?

Dujo: Konačno dolazimo do ekipa koje će raditi ozbiljne stvari u ovoj sezoni. Wizardsi su već par godina konkurenti, ali se čeka taj korak više. Složiću se sa kolegama i reći da se plejof apsolutno ne dovodi u pitanje, ali s druge strane, mislim da oni čak mogu i pomutiti nekom račune i poći do finala Istoka. Dalje od toga, apsolutno ne. Gledao sam Walla u predsezoni, i koliko god da to smiješno zvuči – imam osjećaj da je još brži. Dodao bih još jednu vrlo bitnu činjenicu, da ono westbrookovsko zalijetanje pod koš ima mnogo pametnije završnice, da li ulazom ili asistencijom. Beal mi izgleda već kao formirani SG (možda čak i jedan od najraznovrsnijih), a jedino što mu je do sada predstavljalo problem su česte povrede. Nadam se da to neće biti slučaj. Na krilu nema Piercea, ali će mladi Porter biti dostojna zamjena. I on me je oduševio u ovim predsezonskim utakmicama i otud moje, možda malo i neraealno predviđanje da mogu do finala Istoka. O centarskoj liniji je sve već iznad rečeno. Simpatičan mi je Oubre, mislim da može biti dobar igrač, ali će ove godine dobiti minuta na kašičicu. Dakle, što se tiče ove sezone, dobro je da se ode što dalje, radi iskustva glavnih opcija, ali će se glavne stvari dešavati na ljeto, pogotovo ako Thunder ne ode do titule i KD odluči da mijenja sredinu (Wall, Beal, Porter, Durant i Gortat – paklena petorka).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 15. Charlotte Hornets
Next post 13. Milwaukee Bucks