9. Miami Heat

piše: Draško Milić


Skor u prethodnoj sezoni: 37-45

PG SG SF PF C
Goran Dragic Dwyane Wade Luol Deng Chris Bosh Hassan Whiteside
Mario Chalmers Gerald Green (PHX) Justise Winslow (R) Josh McRoberts Chris Andersen
Josh Richardson (R) Tyler Johnson James Ennis Udonis Haslem Amare Stoudemire (DAL)
 John Lucas (DET) Briante Webber (R) Greg Whittington (R) Keith Benson (FA)

burm5gh2wvjti3xhei5h16k8e

Prethodna sezona

Nakon poraza u finalu, gdje su ih Spursi razbili u zadnjih par utakmica uprava je odmah krenula agresivno i angažovana su pojačanja da bi Jamesu bilo prezentovan što jači tim u toku pregovora za novi ugovor (Deng, McRoberts). Kralj ih je iznenadio i otišao kući pa je budžet potrošen na čašćavanje zaslužnih građana – Bosha, Wadea i Haslema. I takva ekipa bi, da je ostala u komadu, vjerovatno došla do najbiljih 8, ali je nakon All stara Bosh završio sezonu zbog problema sa krvnim ugruškom u plućnom krilu, Wade je, po običaju, svako malo odsustvovao i na kraju su ostali kratki za jednu pobjedu. Da ne ostane upamćena kao loša sezona najviše se potrudio Hassan Whiteside, koji se odnekud pojavio i odmah pokazao fenomenalan potencijal, a u trejdu je stigao i Goran Dragić nakon razočaravajuće sezone u Phoenixu.

Šta očekivati ove sezone

Petorka Dragić, Wade, Deng, Bosh, Whitesade po imenima sigurno jedna od najboljih u ligi – ako bi svi bili zdravi kad se bude odlučivalo ne bi ni CLE bilo lako protiv njih, a protiv ostalih na Istoku bi vjerovatno bili i favoriti. Dragić je odavno dokazao da u pravom sistemu može davati vrhunske rezultate (PHO 2013-14, Slovenija), Wade i sa polomljenim koljenima fizički dominira kad se pojavi na terenu, Deng će uvijek odraditi svoj dio posla na obje strane terena, Bosh je ubitačan na obje centarske pozicije, dok je Whiteside pokazao da je odbrana sa njim drastično bolja. Ni klupa im nikad nije bila duža – Chalmers će možda sa klupe djelovati efikasnije nego dok je bio u startnoj postavi, Green je doveden da ulascima s klupe pokrene napad, a rookie Winslow bi uz ovoliko iskusnih igrača oko sebe trebao brzo da sazri i pruži doprinos na obje bočne pozicije. Pod košem imaju cijelu legiju veterana – legenda kluba Haslem i “Birdman” Andersen su odavno tu, McRoberts je iako doveden prošlo ljeto, propustio cijelu sezonu zbog povrede, pa se tek ove godine očekuje doprinos, a svakako najzvučnije ime na klupi je Stoudemire koji ne može dominirati kao prije 10 godina, ali uvijek može završiti akciju nakon PnR ili pospremiti odbijance.

Miami-Heat-2014

Uz opjevane povrede kojima je sklon gotovo kompletan sastav, veliki problem bi mogao da bude i nedostatak pravog šutera, što i nije u skladu sa smjerom u kome liga ide da se na parketu drži što više šutera i tako oslobađa prostor u sredini. Međutim, ako je Dragić u PHO činio čuda u PnR i PnP sa Fryeom, iste akcije sa Boshom bi trebale tek da budu ubitačne, Wade će moći tokom sezone da odmara, jer valjda ni bez njega dobar dio istoka (ove god i poneki sa zapada) ne bi trebalo da predstavljaju problem, od Mourninga nisu imali zaštitnika obruča kao Hassana tako da Spoelestra ima cijelu sezonu da ih uigra i pripremi za odlučujuće mečeve.

022115-fsf-nba-miami-heat-dragic-PI.vadapt.620.high.40

Zaključak

Mnogo puta su u najavama pomenute povrede, ali čini mi se da nigde kao kod MIA one neće imati toliku ulogu obzirom na broj staklenih igrača. Obzirom na dubinu, osim u slučaju kolektivnog odlaska na rehabilitaciju, plasman u 8 ne može doći u pitanje, a za dalje su svi ishodi mogući. Ne bih imao ništa protiv finala CLE-MIA – niko drugi na Istoku mi ne djeluje toliko ozbiljan da bi mogao ugroziti Jamesovu gardu, pošto su CHI i ATL prošle godine pokazali nemoć i protiv osakaćenog sastava, a ne ovog koji probija sve granice poreza na luksuz.

Miami-Heat1

Komentari kolega

Dujo: Zvučni nevjerovatno podatak da je Hassan Whiteside do sredine decembra igrao u razvojnoj ligi. Do tog trena, prosjek u NBA mu je bio 1.6 poena i 1.3 skoka po meču. Međutim, u decembru je opet obukao dres Heata i do kraja sezone imao double-double prosjek (11.8 poena i 10 skokova po meču), a imao je i devet partija sa minimalno 16 skokova, a tri partije sa preko 20 skokova. Gornji video i njegov triple-double sa 12 blokada nije potrebno komentarisati. Šta se desilo da se neko ko je na rubu NBA ekipe pretvori u Mutomba (čini se – u trenu), niko ne zna odgovoriti. Heat nije imao sreće sa povredama u prethodnoj sezoni, ali sad je već druga priča – Wade i Bosh su stare okosnice ekipe, Deng je specijalac na oba kraja parketa, Dragić može igrati na vrhunskom nivou, a u Hassanu su dobili pravog zaštitnika obruča. Klupa je takođe dosta solidna, tako da mogu zaigrati u finalu Istoka protiv Cavsa.

Frga: Kod Heata je zdravlje na prvom mjestu a ostalo će doći samo od sebe. Flash-u se već godinama doziraju minuti zbog amortizovanih koljena, a Boshov bliski susret sa, često kobnom, plućnom embolijom moraće ostaviti neke posljedice. Stari Bosh je bio ključan i u Jamesovoj eri, a sada je još više jer njegovu all round igra je nemoguće nadomjestiti. U optimističnom scenariju, zdrava prva petorka sa vrlo dobrom klupom (svaka čast Rileyu kako je Amarea i Greena pokupio za siću) vrlo lako može pomrsiti račune favoritima uzimajući u obzir iskustvo i šampionski pedigre koje posjeduju. Previše je varijabli da bi se dala dobra prognoza plasmana, ali siguran sam da, ako dočekaju april u komadu, James će malo napuniti gaćice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 10. Atlanta Hawks
Next post 8. Chicago Bulls