Us and them – Week 3

Analiza treće sedmice NBA karavana. Us and them!


Game of the week – Nets at Warriors

Sigurno da je bilo boljih utakmica u prethodnoj sedmici (poput gostovanja Jazzera u Miamiju i Clevelandu), ali u nedostatku puno vremena kompletne naše redakcije, jedna od utakmica koja je detaljnije pogledana je ona između Netsa i Warriorsa.
Iako su Netsi ove godine u top 5 najgorih ekipa, Warriorsi su, vidjelo se, pod pritiskom jurenja rekorda (start 15-0 Rocketsa iz 94. i Washington Capitalsa iz 48.) ušli malo nervozno u utakmicu. Jack je pogađao sve živo, Curry nije bio sa druge planete, pa je krajem prve četvrtine bilo i +12 za Netse. Cijelu utakmicu smo gledali rezultatsku klackalicu, i po prvi put ove sezone sam gledao kako se Warriorsi muče u završnici. Jack je pogodio za 97-94, što je Curryju i društvu ostavilo 10 sekundi za organizaciju poslednjeg napada. U trenucima dok sam gledao, bio sam ubijeđen da je poraz neizbježan, ali se onda desio Iggy iz finala i ubacio trojku za produžetak, u kojem Netsi više nisu imali šanse.
Odlika šampiona je i da pobjeđuju loše odigrane utakmice.

http://www.youtube.com/watch?v=lu7tcYFP1ck

Heroes of the week

Boston Celticsi imaju toliku dubinu da što im je više igrača povrijeđeno imaju bolje rezultate. Posebno je impresivna bila utakmica Smarta protiv Westbrooka u neđelju pa je ovaj drugi već najavio osvetu u sljedećem meču. Sličan recept kao i Utah – dobra odbrana, timski napadi pa se i iz tima bez pravog nosioca igre izvlače dobri rezultati. Da Ainge ne sjedi za kormilom i smišlja što li će sve uraditi do ljeta jer mu je ovo zadnja godina kad lude kombinacije dolaze u obzir jer se rebuilding završava (još imaju i Brooklinov pik koji će gotovo sigurno biti top 5), reklo bi se da je ulazak među 8 siguran, ali ipak niko ne može isključiti mogućnost da u jednom trenu pošalje “pola” igrača u zamjenu za Cousinsa i konačno ulovi novo prvo lice franchise.

Nov 15, 2015; Oklahoma City, OK, USA; Oklahoma City Thunder guard Russell Westbrook (0) handles the ball while being guarded by Boston Celtics guard Marcus Smart (36) during the third quarter at Chesapeake Energy Arena. Mandatory Credit: Mark D. Smith-USA TODAY Sports

Losers of the week

Opet Rocketsi.
Prethodne sezone, dobili su 56 utakmica zato što su uspijevali da igraju top 10 odbranu u 41 utakmici koje je propustio Howard. Ove sezone, imaju skor od 4-6 zato što su uspjeli da igraju top 10 odbranu (ali odozdo) u 6 utakmica koje je Dwight odigrao.
Houston, we got a problem!

MVP

U glavnom gradu Kalifornije se ne dešava previše interesantnog, ali su zahvaljujući Boogiju, bili odlični u prethodnoj sedmici, i ostvarili 3-1. Cousins je imao prosjek od 32.5 poena i 11 skokova, a trojke (!) je pucao skoro 50%, dao je 9 od 19. Highlight sedmice je 40 poena protiv Netsa i dionica od 19 uzastopnih njegovih poena.

StR-11_15-DeMarcusCousins6-vs-Raptors.0.0

Must see moments

Vučević je povratak nakon povrede proslavio na pravi način ovim game winnerom.

Napisasmo gore da se ne dešava puno interesantnog u Sacramentu. Ovo je jedna od naj stvari u ovoj sezoni 🙂


Random thoughts

Oklahoma City Thunder -Durant je nategao zadnju ložu pa odmara,  Russ opet izigrava superheroja kao veči dio prošle sezone pa je vezao 2 triple-double učinka, Donovan još traži rotacije – ništa neuobičajeno.

Utah Jazz, ekipa koja je do sada najviše gostovala u cijeloj ligi, je vezala 3 poraza na turneji po Istoku i onda u dramatičnoj završnicio pobijedila Atlantu na krilima Favorsa i Hooda. Ipak, i pored nepovoljnog učinka, kad se malo dublje sagleda kontekst da su protiv vicešampiona bili bolji veći dio utakmice pa je LeBron morao da u posljednjoj četvrtini upali turbine i uspe 17 poena da ne bi izgubili kući, protiv Miamia bez Goberta igrali još jednu egal utakmicu, dok je noć kasnije umor uzeo danka i Orlando lako pobijedio. Ono što najviše raduje je svakako učinak pomenutog Favorsa koji je trenutno peti kradljivac lige sa 2,2 ukradene po meču, protiv MIA 7 blokada, a u napadu ima najbolji učinak u dosadašnjih 7 sezona (a tek su mu 24 godine pa ima još prostora za napredak). Takođe, i Hood potvrđuje da uz dobru odbranu, zbog toga što je vrlo visok za beka, može pokriti i krilnu poziciju, pogađa iz svih pozicija, kao i Burks koji sa klupe sjajno ualzi u utakmice i obično ostane u igri i tokom završnice. Najviše zabrinjava forma Haywarda koji sigurno može dosta bolje, uz standardni problem na pleju zbog očajnog napada Neta i odbrane Burkea, pa Burks ili Hayword imaju i dodatno opterećenje. Da zaključimo – osim u slučaju teške povrede nekog od nosilaca, vrhunska odbrana i promjenjivi napad će sigurno biti dovoljni za ulazak u najboljih 8 nakon dugo vremena.

20131018-favors-640

Cleveland Cavaliersi polako kompletiraju redove, jer se vratio i Smith (Irving i Shumpert i dalje na rehabilitaciji), ali se i dalje prečesto muče  sa većinom rivala pa se nekad na klasu jamesa izvuku (UTA, NYK) nekad i ne (MIL). Mozgov nikako da uđe i prošlogodišnji ritam, ali se zato Love polako navikava na sistem sa većom ulogom od proše sezone kad je gotovo isključivo kampovao na trojci i čekao povratne, a odsustva u bekovskoj liniji fenomenalno iskoristio Mo Williams koji je u zadnjih 8 imao 7 vrhunskih utakmica kao u danima kad je sa mladim Lebronom grabio ka finalima (najbolja pritiv UTA, 29 poena sa samo jednim promašajem). Za njih je i onako regularna sezona čisto zagrijavanje i uigravanje za playoff, tako da se ne treba uzbuđivati oko činjenice da su u prvih 10 utakmica samo dvije prelomili prije samog finiša.

Iako za New Orleans Pelicanse i dalje zbog brojnih odsustava ima opravdanja za loše igre, učinak 1-9 postaje previše problematičan. Rivali polako odmiču, forma nikako da stigne, a kad se još pogleda raspored u narednim utamicama koji nakon DEN donosi OKC, SAS (2 puta), PHO, LAC, UTA, MEM, HOU i CLE dolazi se do zaključka – ili će Davis da eksplodira i povuče ekipu do bar 4-5 pobjeda ili će već od Nove moći početi pripreme za sljedeću sezonu i generalni remont sastava jer će teško stizati razliku od 10 pobjeda koliko će im konkurenti pobjeći.

anthony-davis-fixed-his-biggest-weakness-and-its-a-terrifying-sign-for-the-rest-of-the-nba

Dallas Mavericksi – za razliku od prethodnih timova koji su od svih najavljivani kao siguran učesnik doigravanja, Carlisle opet u Hudinijevom stilu pravi čuda se ekipom u kojoj Zaza Pachulia niže double-doubleove kao od šale. Dirkovom trojkom od table je zadovoljena kosmička pravda i srušeni Clippersi, dobili su lokalne rivale iz Houstona tako da se vjerovatno ni gazda Kuban poslije pijanke nije nadao početku 6-4. Parsons je još na limitarinim minutima zbog oporavka, Matthews malo bolji od njega, Deron može bolje – za sad jako obećavajuće, posebno imajući u vidu problem Pellicansa i Grizliesa koji su po renomeu bili ispred.

Phoenix Sunsi su dobro ušli u sezonu, Chandler se za sad sjano uklapa u igru koju vuku Bledsoe i Knight igrajući naizmjenično sjajne i loše partije – dok su u ovakvoj formi ostaju legitimni kandidat za top 8 plasman.

Indiana Pacersi su shvatili da “nema leba” od Georgove igre na četvorci pa su ga vratili na standardnu poziciju na kojoj opet dominira. Vezali su 3 pobjede, imaju 6-4 učinak, pa rupe u rotaciji na centarskim pozicijama (pojačane povredom novajlije Turnera koji će odsustvovati bar mjesec dana) otvaraju temu potencijalnih trejdova o kojoj ćemo više za koji dan.

CIco8oyUsAEbwxI

Detroit Pistonsi su vezali 4 uzastopna poraza na gostovanjima, jer protivnici polako shvataju da će Drummond svakako ubaciti svoju kvotu poena, Jackson skoro uvijek odradi svoj dio posla, ali da ostali nisu baš toliko dobri šuteri da cijele godine mogu držati ritam s početka. Ovo se posebno odnosi na Morrisa koji je u zadnje 2 utakmice uzeo mnogo “divljih” šuteva, Pope nije bio mnogo bolji, Ilyasova svakih par utakmica odigra po jednu dobru, a rookie Johnson nikako da ponovi igre sa ljetnje lige duže od bljeskova od po par minuta. Da vidimo da li će ih povratak kući osvježiti i vratiti u ritam s početka.

Millwaukee Bucksi i dalje nastavljaju sa ritmom toplo-hladno. Raduje povratak Parkera i sve veća sloboda u igri, Carter-Williams je takođe zdrav poslije 10odnevne pauze, tako da bi konačno mogli poalko i da stabilizuju formu.

Minesotta Timberwolvesi – grijeh da nemaju ozbiljnijeg trenera jer kad i u ovakvom haosu imaju dobre rezultate, što bi tek  bilo da se neko potrodi da ih malo i posloži kako treba, a ne samo da se dobija na čisti talenat Townsa, Wigginsa i ekipe.

Miami Heat – Ako Whiteside ovako nastavi (14,6 poena, 11,7 skokova i 4 blokade) moraće se dobro na ljeto odriješiti kesa da ostane. Bosh standardno dobar, Wade malo pada nakon dobrog početka, Deng više nije igrač na koga se može previše osloniti, dok se Dragić i dalje traži. Raduje igra mladih – Tyler Johnson imao par sjajnih rola (Marselinho,  jogurt si zaboravio), a Winslow se odlično uklapa u igru.

Philadelphia 76ersi – zbog par odsustava gori su nego što se moglo i pomisliti da može biti loša bilo koja NBA ekipa.

Bonus impression

San Antonio Spursi – sumnjamo da je iko mogao pretpostaviti da će Timmy, osim što obara razne rekorde, igrati ovoliko na startu, pogotovo što im je raspored baš naklonjen, jer u prvih 30 dana imaju samo Thundere od jačih ekipa. Uglavnom, Pop ih sve navikava na nove uloge – LaMarcusa da igra u uređenom sistemu u kojem duge dvojke idu nakon izgrađenih akcija, a ne kad mu dođe da opali, Kawhi da nosi ekipu u oba smjera, Tony da u smanjenoj ulozi podiže efikasnost (zadnje 3 utakmice šut 60,62 i 50%). Usput, poneki se baš i ne snalaze pa Green još nije odigrao normalnu utakmicu, West samo turistima iz Phile dao dvocifren broj poena, a Bobi uđe čisto na kratko da se obraduje publiku širom SAD dok se još navikava na život u novom svijetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Us and them – Week 2
Next post Us and them – Week 4