This Is Us – Southeast

piše: Stevan Stanišić

Osim uragana Irma ništa vanredno se nije dešavalo na Južnom Istoku, te su i sami osvrti na ekipe inspirativni koliko i politički milje na Zapadnom Balkanu (isti igrači koji samo mjenjaju pozicije).

Washington Wizards

Osim Trampovih svakodnevnih ispada i isprda, u Washingtonu je sve po starom.  Nakon prošlogodišnje regularne sezone sa 49 pobjeda, i razočaravajućeg ispadanja u sedam utakmica od Bostona, Wizardsi imaju samo jednu stvar u mislima: playoff košarku. Prelazni rok je bio miran u D.C.-u, jer se uprava fokusirala na zadržavanje talenta a ne dodavanje istog. Wall je potpisao produženje ugovora, a bahat ugovor je dobio i Otto Porter, na šta treba itekako da zahvali Brooklin Netsima koji su ga ganjali do posljednje ure. Masovni egzodus kvalitetnih igrača iz Istočne konferencije, i činjenica da imaju vjerovatno i najkompletniju prvu petorku na Istoku, učvrstio je poziciju Wizzardsa u gornji dom konferenecije izlazećeg sunca. Ali posle vrhunske prve petorke predstoji nagli pad na možda i najgoru klupu u ligi. Napravljen je neutralan potez Bogdanović out-Meeks in, budući da igrači donose samo jednu NBA vještinu a to je trica. Osim Meeksa na klupi su još od dokazane koristi samo Oubre i Mahinmi i to u specijalizovanim rolama. U suštini, jedini način kako mogu unaprijediti šanse za uspjeh jeste interni rast kroz dodati napredak Beala, Portera i Oubrea. Veliki rizik je pad forme uvijek mjestimično oblačnog Morrisa i već istrošenog poljskog čekića. Sve u svemu, sezona od 50+ pobjeda trebala bi biti datost za čarobnjake, koji imaju sve što je potrebno da izazovu Boston za mjesto iza Clevelanda na vrhu istočne konferencije. Wall i Beal bi morali biti All-Star vedete na nezvjezdanom istoku, a i nerijetko smušeni Brooks bi trebalo da se osjeća mnogo ugodnije pri vođenju ekipe u svojoj drugoj sezoni. Da li će Wall probiti ili udariti u Zid polufinala Istoka?

https://www.youtube.com/watch?v=DPs_z_HaA64

Miami Heat

Riley ne odustaje od svojih principa koje je usvojio još kad je zakoračio u ligu kao trener – konkurentnost iznad svega. Čini mi se bi ga bilo lakše nagovoriti da promjeni frizuru nego da se preda čarima rebuildinga. Ali zašto bi mjenjao pristup (pa i frizuru na kraju krajeva) kada sve djeluje kako treba. Veliku pomoć ima u Spoelstri koji se pokazao kao izvanredan strateg (po meni odmah iza Popa i Carlislea) izvukavši iz upitnih igrača sezone karijere. Waiters i James Johnson su manje-više bili otpisani igrači na ivici NBA relevantnosti a prethodnu sezonu su odigrali kao vrlo dobre kopije Klaya i Draymonda.

Dragić i Whiteside su imali all-star sezone, dok su značajan doprinos imali i Tyler Johnson, kao i anonimusi McGruder i Reed. Riley je odlučio da održi ekipu na okupu, dodavši pritom dva igrača na visokim pozicijama. Na draftu su birali Adebayoa, koji je oduševio fizikalijama (nevjerovatna snaga i eksplozivnost za dvadesetogodišnjaka), a potpisali su i Olynyka (4 godine/50 miliona) koji bi trebao biti zamjena za Hassana kada Spo bude htjeo igrati u 5 out formaciju. Kelly je u playoff-u sa Bostonom pokazao iznenađujuću napadačku efikasnost ali njegova tromost je velika hipoteka u odbrani. Ove sezone se očekuje iskorak Winslowa i Richardsona koji su lani odigrali jako malo utakmica zbog povreda. Najvažniji faktor uspješne/neuspješne sezone biće održivost lanjske forme Waitersa i Johnsona koji su dobili pristojne ugovore koji ne opterećuju cap na dugi rok. Sa prvom petorkom koja bi trebala biti Dragić Waiters Richardson Johnson Whiteside i jako dubokom klupom, ako zdravlje podrži, Miami može komotno biti u Top 4 ekipe Istoka, pa i pomrsiti račune Cavsima i Bostonu za finale Istoka. Kakav je sistem izgradio Riley dovoljno govori njegov odgovor na pitanje novinara kakav će Miami biti ove sezone: “I wouldn’t want to play against our guys”.

Charlotte Hornets

Teški zavisnik od pobjeda kakav je Jordan krizira u svojoj Sjevernoj Karolini pokušavajući da etablira Hornetse kao redovne učesnike play off-a. Prethodne sezone, ne samo da su propustili plej off, već su sa rekordom od 36-46 ostvarili 12 pobjeda manje nego sezonu ranije.

Povrede Zellera i posljedični nedostatak klasičnih visokih, onemogućavao je Clifforda da posloži i napad i odbranu. Naročito su patili u segmentu zaštite obruča i skoku, što ilustruje podatak da je MKG bio najbolji skakač ekipe sa 7 skokova po meču. Rješenje za ovaj problem His Airness potražio je u divizijskom rivalu Hawksima, pokupivši Howarda koji definitivno nije više Supermen iz Orlanda, ali i kao Klark Kent od koga možeš da očekuješ solidnu kontrolu skoka i zaštitu obruča definitivno je pojačanje. Problem je što ga Clifford, po uzoru na Budholzera, vrlo vjerovatno neće držati u postavama za završnice zbog ograničenosti u napadu te je zdravlje Zellera jedna od pretpostavki play-off nastupa.

Druga boljka za stručni štab jeste bekovska linija gdje osim all-star Kembe nema pouzdanog igrača. Velike nade se polažu u 11. pika Monka, što uzevši u obzir da je ruki samo po sebi nije dobro, uprkos činjenici da je  u pripremnim mečevima pokazao da može biti koristan.

Značajan hendikep je i povreda Batuma ( predviđena 2-3 mjeseca odsustva), koji iako je imao jako lošu prethodnu sezonu, uzveši u obzir procente šuta i odnos izgubljenih i asistencija, predstavlja švajcarski nož koji može krpiti rupe na obje strane parketa. Dovođenje Carter-Williamsa koji je izgubio i ono malo NBA kvailteta što je imao u ruki sezoni definitivno nema smisla.

U principu, ukoliko ih zdravlje posluži ( što za sada nije baš postojana pretpostavka), prva petorka (Kemba, Batum, MKG, Marvin Williams, Howard) sa podrškom sa klupe (Monk, Lamb, Zeller i Kaminksy) je više nego dovoljna za play-off na ovakvom  tužnom Istoku. Ali što se Hornetsa tiče, upitna je perpektiva jer imaju skupu ekipu sa ne baš velikim potencijalom te manjak resursa u vidu mladih igrača i budućih lutrisjkih pikova. Da li će ostati u statusu granične play-off ekipe i narednih godina ili pak rasprodati veterane za neki visoki pik? Quo vadis, Jordane?

Orlando Magic

Kada se godinama bezuspješno pokušavate uvući u playoff na lošem Istoku i kada vam je Biyombo najplaćeniji igrač franšize sa 17 miliona po sezoni jasno je da je ovo najbezidejnija uprava u ligi. I pored dobrih pretpostavki ( Florida je privlačno tržište sa niskim porezima i visokim tempreturama) uprave Magica su srljale od loših trejdova do loših izbora na draftu. Svoju užasnu reputaciju van terena u potpunosti su opravdali i na terenu. Činjenica da su završili kao 29. u ligi u procentu za 3 poena, 28. u procentu šuta iz igre i 24. u procentu slobodnih bacanja, naizgled bi pokazali da je jedini način da Magija napreduje na ofanzivnom kraju parketa. Nažalost, bili su i približno loši na odbrambenoj strani, dopuštajući protivniku 115 ili više poena u 25 navrata.

Kao i prethodnih sezona, opet se uzdaju da će se ostvariti potencijali Gordona i Paytona. Gordona su nasilno držali na trojci gdje ga je njegova šuterska inferiornost činila beskorisnim  dok je nakon završetka Ibakinog odmora na Floridi zaigrao na četvorci i ostavrio vrlo dobre učinke.  Payton je imao par triple-double bljeskova ali njegova olovna ruka pored Gordonove kamene predstavljaju materijal oko kojeg je nemoguće graditi smislen napad. Ako se tu pridoda i Bismack, vjerovatno bi im protivnici zabranili gostovanja kako bi se sačuvali obruče u svojim dvoranama. Dakle, nužnost je da uz Paytona i Gordona igraju Fournier, Ross i Vučević kako bi postojao kakav takav spacing za zalijetanje kamenka i kremenka na obruč.

Dovođenje Jonathon „Nikad nije kasno“ Simmonsa je solidan potez jer Ross i konstantnost ne mogu u istu rečenicu a i može odigrati small ball četvorku, ali vraćanje davitelja Afflala je tako orlandovski potez koji me čak više i ne iznenađuje.

Na draft su birali Jonathan Isaaca koji konstitucijom i igrom podsjeća na Duranta i to je još jedan problem kako naći minute za njega( trebalo bi da igra četvorku) pored Gordona a još zadovoljiti potrebe za minutažom Simmonsa, Vučevića, Speightsa i Biyomba, Bircha pa zašto ne reći i Damjana Rudeža.

Opet ponavljam Istok je loš, i po nekom vrlo optimističnom scenariju mogli bi se provući u playoff ali čini se da optimizam odavno više ne stanuje na Floridi.

Atlanta Hawks

Nakon desete uzastopne playoff sezone i očekivanog ispadanja od Wizzardsa, simboli osrednjosti i wanna be Spursi odlučili su promjeniti ploču.  Ostavili su Budenholzera bez kentaur funkcije GM & Head coach, pustili jedinog all star-a da odšeta put Denvera kao i odbilidugu i skupu vezusa Hardaway Juniorom i zakoračili na stranputice rebuilding-a.Mike Budenholzer je imao učinak od 58% pobjeda od kada je postao glavni trener 2013. godine uspjevajući da izvlači maksimum iz svojih igrača, sezona 2017-18 će verovatno biti njegov najveći izazov.Iako će Bud alhemijom probati da se bori za playoff, ipak koliko god da je Istok loš ove sezone, Hawksi su još gori. Sa Schroderom koji će im biti i majka i maćeha i ostakom rostera gdje zaista nema igrača startnog kalibra, sve su prilike da su Hawksi osuđeni/nagrađeni na borbu za lutriju. Potpisali su Babbitta, Dedmona i Iliasovu- veterane, koji su tu da pojedu što više minuta kako se ne bi previše opteretili rukiji Bembri i Collins. Bellineli i Muscala mogu sa klupe donijeti živost u napadu ali istovremeno srozavaju defanzivnu prosječnost prve postave koja sa Princeom i Dedmonom može krpiti Schroderove rupe u koncentraciji. Osvrnuo bih se na ovogodišjeg pika, krilnog centra Collinsa sa Wake Foresta kojeg su pokupili sa 19. Pozicije, a koji je bio sjajan tokom ljetne lige te ga zbog potencijala i zajedničkog koledža upoređuju sa Duncanom.

https://www.youtube.com/watch?v=H6XRPuSRix8

Kada smo već kod perspektive franšize,mogu biti relativno zadovoljni jeri maju pet pikova prve runde na sledeća dva drafta i značajnu finansijsku fleksibilnosti, uprkos skupim ugovorima Plumleea, Bazemorea i Schrodera u knjigama. Iako novi GM Schlenk obećava da neće da priredi navijačima golgotu kakvu su doživljavali navijači Sixersa tokom The Procesa, svi potezi navode da će Hawksi puniti svoju riznici pikova i čekati razvoj novog odnosa snaga u ligi.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post This Is Us – Northwest
Next post This Is Us – Atlantic