The Decision

Piše: Branko Dujović

Već godinama intenzivno pratim ligu, a prije neki dan mi je pala na pamet sledeća ideja – umjesto praćenja nasumičnih i meni najzanimljivijih utakmica svake noći, odabraću jednu ekipu i odgledati sve njihove utakmice, pratiti razvoj te ekipe kroz sezonu i eventualni plejof i, nadam se, pisati redovne osvrte. Potpuno sam svjestan da je ovo dosta krupan zalogaj, moguće i projekat koji je osuđen odmah na neuspjeh (obzirom na sve obaveze), što ne znači da neću pokušati. Pa, dokle se stigne.

Love is in the air

Prvi prenosi lige u Crnu Goru su stigli početkom 2000. preko jedne lokalne TV stanice (ako ne računamo rijetke koji su imali pristup satelitskim kanalima). Počelo je odmah jako – prva buđenja u 4 posle ponoći i odlazak u školu potpuno nenaspavan, jer sam gledao Iversona koji tadašnjim super Lakersima sa Kobijem i Šekom ubacuje 48 poena. Strašno finale, iako su Lakersi, poput porošlogodišnjih Dubsa, imali samo jedan poraz u tom plejofu. Svi pamte period Kingsa i legendarna finala Zapada protiv pomenutih Lakersa. A prije prenosa, moje praćenje lige se svodilo na albume sa sličicama, novinske članke, povremene hajlajtse na TVu i snimke na video kasetama. Kako je tehnologija napredovala, imali smo i više mogućnosti – prvo su TV prenosi dignuti na veći nivo pojavom Edina Avdića i Mirze Vilića na OBN TV, zatim smo imali eru streamova i torrenta sa snimcima utakmica, a potpisnik ovih redova je od samog starta redovni korisnik NBA League Passa i smatra tu investiciju nevjerovatno korisnom. LP omogućava gledanje utakmica u snimku (on demand), što će moju ideju učiniti lakšom za realizaciju.
A ljubav i dalje traje.

 

Should I stay or should I go?

Kada sam ideju stidljivo prezentovao svojim drugarima koji su fanovi poput mene, dobio sam mnogo sugestija, vezanih i za odabir ekipe i za sami sistem praćenja. Iako možda zvuči monotono, ne odustajem od koncepta da budem vezan za jednu ekipu i pokušam potpuno upoznati sistem, prednosti i mane te ekipe. Interesantno je, da iako već skoro 20 godina pratim ligu, nikada nisam imao omiljeni tim, već sam bio totalni bandwagoner od sezone do sezone. Jednostavno – love them all, a volim pratiti trendove, rukije, frančizne igrače u novim ulogama i sredinama… Iako sumnjam da će se to desiti, možda se ovaj put “navučem” na neku ekipu.

Što se samog odabira ekipe tiče, dobio sam dosta sugestija, a najviše bodova su dobili Wizardsi, Nuggetsi i Bucksi, međutim, čak ni u ovom trenutku, dok ovo pišem, pojma nemam koja ekipa će na kraju biti odabrana. Bukvalno ću prenijeti svoj tok misli, biće to kombinacija sistema eliminacije i ličnih simpatija, i na kraju ćemo doći do pobjednika. A kada odaberem, razmišljaću o svemu dalje – koliko često ću da pišem osvrte, u kojem formatu i tako dalje. Ozbiljan i isplaniran pristup, bez dileme. Svakako, mnogo bolje nego što radi naša Vlada.

“No go” zone

Već rekoh da će odabir dijelom svesti i na sistem eliminacije. Iz tog ugla bi pošteno bilo reći da uopšte ne želim da se bavim Hawksima u rebuldingu sa jednim i po igračem ili Orlando Tragicom sa nedefinisanim ciljevima i planom razvoja. Knicksi su takođe vani, iako želim gledati svaki Porzingisov minut i snalaženje u novoj ulozi, sada kada više nema Mela i Rosea koji su mu uzimali veliki broj šuteva. Komšije iz Brooklyna ne zaslužuju da ih gledam 82 puta, kao ni Pacersi i Bullsi. Iako mi je Istok lakši za praćenje zbog vremenskih zona, svi znamo koja je razlika u konferencijama, kada je u pitanju kvalitet, pa ovako lagano otpisivanje trećine konferencije bez razmatranja dovoljno govori.

Što se Zapada tiče, ne zanimaju me puno Kingsi, iako su, čini mi se, krenuli konačno naprijed i dobili infuziju talenta. Takođe bih otpisao, bez puno objašnjavanja, Grizzliese, Jazz i Maverickse.

Dakle, 10 ekipa out, još samo 20.

“Blah” zone

U ovom dijelu su ekipe koje mogu ponuditi ponešto zanimljivo, ali ipak ne pronalazim nešto što bi vrijedilo praćenja cijele sezone, nevezano od toga da li su te ekipe same po sebi dosadne ili je to stvar mog ličnog ukusa.

Kad već pomenuh dosadu, otpisivanje Raptorsa i Pistonsa zvuči kao logična stvar. U prethodnu grupu baš i ne spadaju Spursi, Blazersi i Sunsi, ali jednostavno nemam puno volje da ih pratim, iako su Sunsi puni mladog talenta, što uvijek može biti interesantno.

Još 5 komada out, ostalo samo pola lige.

“Under the lights” zone

U ovu grupu spadaju ekipe koje će svakako biti u fokusu, kako domaće, tako i strane javnosti. Ne želim biti unikatan, ali gledanje budućih osvajača Warriorsa ili finalista Istoka – Cavsa i Celticsa, je nešto što će baš poprilično biti u fokusu i analizirano na sve strane.

A svakako ću odgledati jedan dobar dio njihovih mečeva. Sličnom logikom, otpisao bih Rocketse i Thunder, iako će biti vrlo interesantno kako će Paul i Harden podijeliti uloge, ili kako će funkcionisati nova velika trojka u Oklahomi.

Izbor smo sveli na 10 ekipa.

Semifinals

Možemo redom, ostali su:

  • Sixersi – Embiid, Simmons, Šarić, Fultz i ekipa zaslužuju gledanje tokom cijele sezone. Jedino me muči činjenica da Embiid i Simmons neće igrati preko 50-60 utakmica.
  • Bucksi – nemaju toliko široku lepezu igrača sa velikim potencijalom poput Sixersa, ali jedno ime je dovoljno – Giannis Antetokounmpo.
  • Wizardsi – razvoj trojke Wall, Beal, Porter je u prethodnoj sezoni bio fascinantan, a vidjećemo jesu li spremni za korak dalje.
  • Heat – Spoelstra i njegov sistem je nešto čime odavno želim da se bavim, ali se bojim da to zahtijeva malo dublju analizu i veću posvećenost.
  • Hornets – u ovoj grupi su više iz nekih ličnih simpatija. Kemba je sjajan, Batum ima ozbiljnu povredu, što dosta kvari utisak i volju da ih gledam.
  • Clippersi – nova era bez Paula, Griffin je alfa mužjak, solidna bekovska linija, kako li će se snaći Teodosić i Galinari… Interesantno.
  • Lakers – ako može da se kaže da sam ipak navijao za nekog, to su oni. Iako vrlo limitirana ekipa, gajim simpatije prema klubu i većini mladih igrača. Pogotovo je sve ovo interesantno iz ugla idućeg ljeta, poprilično praznog capa i najave dolaska bar dva vrhunska free agenta (šuška se i o LeBronu).
  • Pelicans – tornjevi Davis i Cousins uvijek garantuju zabavu, iako je ostatak ekipe, mimo Holidaya, bukvalno očajan.
  • Timberwolves – vrlo slična priča onoj sa Floride. Tibodoa, poput Spoelstre, uvijek želim dublje izučiti.
  • Nuggets – odlična mlada ekipa, Jokić je “next big thing” i nešto što bih mogao gledati cijele sezone.

Sad, kad sam ih pobrojao i kratko analizirao, posao mi se čini još teži. Naglašavam da i dalje ne znam ništa, i dalje pišem tok misli.

Otpisujem Hornetse.

Heat i Wolvesi drugom prilikom, kada bude malo više vremena i kada stvarno budem htio da izučavam ozbiljno neke stvari.

Clippersi i Pelicani takođe out.

Ako želim da pratim razvoj mladog potencijala, onda su out i Lakersi (teška srca) zbog ekipa koje mogu više da pruže po tom pitanju.

Dakle, ostali su – Sixersi, Bucksi, Wizardsi i Nuggetsi.

Decision

I evo me, poput LeBrona 2010., sjedim na stolici i kažem/pišem:
Um, in this fall… man, this is very tough… um, in this fall I’m going to take my talents to Pennsylvania and… um… join the Philadephia 76ers.

Eto tako, spremte se, spremte – Sixersi.
Dujo je za analizu spreman.
Niđe nebo nije plavo kao iznad Wells Fargo Centra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post This Is Us – Central
Next post Philadelphia Journal (1)