Najava duela Celtics-Sixers: Tale of Two Processes

piše: Andrej Šepelj

Process VS “The Process”

Danny Ainge i Sam Hinkie su u noći drafta 2013 godine krenuli sličnom putanjom. Celtics-i su trejdovali Garnett, Pierce i Jason Terry-a za 4 naredna pika prve runde drafta i set veterana sa velikim, ali kratkim ugovorima. Ne treba zaboraviti da i Rajon Rondo napušta ekipu nekoliko mjeseci kasnije.

Sa druge strane 76ers-i u roku od 6 mjeseci trejduju All Stara Jrue Holiday-a i sve ostale veterane u ekipi Even Turner, Spencer Hawes, Lavoy Allen i Thaddeus Young-a. Zauvzrat su pokupili 2 pika prve runde i 5 pikova druge runde drafta.  

Jasno se vidi da su oba generalna menadžera krenula u istom pravcu prikupljanja zaliha pikova kako bi od korjena krenuli u izgradnju svojih timova. Takođe u istom trenutku su imali priliku da postave nove trenere i odlučili se za Brett Brown-a i Brad Stevens-a. I budimo realni – od oba trenera se očekivalo da na početku procesa neće biti previše pobjeda. Plan je upalio te već u prvoj sezoni Boston završava dvanaesti sa 25 pobjeda i 57 poraza, dok Filadelfija bilježi skor 19-63 i poziciju broj 15. Ovi loši rezultati su im u noći drafta 2014 godine objezbijedili Joel Embiid-a i Marcus Smart-a, igrače koji i danas čine okosnicu ovih ekipa.

Jedina prava razlika koja je razdvojila sudbine ova dva tipa je bila trogodišnja brilijantnost Isiah Thomas-a koji je u prosjeku bilježio 24,5 poena po utakmici, 6 asistencija i šutem za 3 poena preko 35%. Vjerujem da je svojim MVP nivo sezonama Thomas je drastično ubrzao proces koji je prvobitno Ainge zamislio i Kelti su lansirani na vrh konferencije, dok je Sam Hinkie morao da osmisli kampanju i pokret „trust the process“. Vjerovatno u ovome možemo pronaći i trag zbog čega je Danny Ainge i dalje GM Celtics-a, dok je Sam Hinkie izgubio povjerenje i svoj posao. Ipak interesantno je da NBA javnost i dalje daje kredite Hinkie-ju za njegov projekat jer ipak iz njega su Sixers-i izasli sa dva neprocjenjiva talenta Joel Embiid-om i Ben Simmons-em.

Naravno potrebno je naglasiti da je Filadelfija bila usporena povredama svojih najvećih talenata, te su Embiid, Simmons pa i Noel bili na rehabilitacijama u sezonama u kojima su bili draftovani. I u Bostonu su imali svojih problema sa povredama kada je u petom minutu prve utakmice sezone Gordon Hayward iznesen na nosilima, ali i srčani problemi Jeff Green-a koji je jos uvijek tada posmatran kao igrač sa puno potencijala.

Od 2013. godine Filadefija je 5 puta propuštala playoff, dok je posljednje dvije godine ispadala u drugoj rundi doigravanja porazima od Celtics 4-1 2018. godine i 4-3 sa Torontom prošle sezone uz čudesan kos Kawhi Leaonard-a. Celtics su u istom tom periodu propustili jedan playoff, ali i dva puta stizali do finala konferencija protiv Lebronovog Cleveland-a. Uz to 2 su puta ispadali u prvoj rundi, dok su prošle godine ispali u drugoj rundi nakon poraza od Bucks-a 4-1.

Sve ovo nas dovodi do 17. avgusta 2020 godine kada će se u Orlandu u prvoj rundi playoff-a sastati ova dva tima. Bilo bi mnogo zanimljivije pisati i predviđati da je Ben Simmons zdrav i spreman za borbu. Ipak tom timu ovo može kupiti jos godinu vremena (procesa), jer da su u punoj snazi izgubil od Bostona možda bi se zbilja krenulo sa trejdom jednog od njihova 2 All Star-a u usponu.

Zanimljivo je i da su obje ekipe poznate po odličnim igrama u svojim dvoranama, faktor koji su obje strane izgubile u borbi sa covid-19.

Boston Celtics

Startna Petorka: Walker, Brown, Hayward, Tatum, Theis
Važni igrači sa klupe: Smart, Kanter, Wanamaker i Williams III.

Ekspermient sa dovođenjem Kemba Walker-a je upalio i startna postava Bostona izgleda zaista sinhronizovano. Tatum koketira sa statusem Top 15 igrača lige, Brown ofanzivno napreduje dok mu defanizva nikada nije bila upitna, a Hayward već 6 mjeseci igra efikasno kao svajcarski nožić. Walker po prvi puta u karijeri je okružen vrhunskim talentima i imate osjećaj da baš uživa i da se momci na terenu, pored sveg napornog truda, i zabavljaju.

Pritom Theis je izuzetno zahvalan igrač koji prolazi ispod radara. Theis iako možda nema snagu da se bori protiv najvećih centara lige, odlično se uklapa u „preuzmi sve“ odbranu Kelta. Ipak Daniel doprinosi sa 9,2 ppg, 6,7rpg i 1,3 bpg uz respektabilnih 33% za 3 poena sa 1,5 pokusajem po utakmici. Ipak, on ostaje najslabija karika u borbi protiv tima kojeg predvodi Joel Embiid.

Marcus Smart ostaje kao defanzivni dinamo i dežurni „troublemaker“ s klupe – rolu koju igra već godinama i zaista je uspješan u tome. Smart ekipi izuzetno doprinosi  kao sekundarni plejmejker sa 4,6 asistencija, ali je poznat i kao streak ofanzivni igrač koji ove sezone puca 35% za 3 poena iz 6,6 pokusaja po utakmici. Wanamaker koji je bio rookie prošle sezone u 31. godini se pokazao kao zahvalan igrač sa klupe koji savršeno igra kratku ulogu distributera u momentima kada Walker i Smart odmaraju. Pritom lijepo je pomentu da je Brad ovu sezonu završio sa najvećim prosjekom sa linije za slobodna bacanja u NBA ligi. Rezervna centarska linija Kanter i Williams III će biti ozbiljno testirana protiv centara Filadelfije, ali Kanter je prošle godine sa Portlandom pokazao da se potencijalno na njega može računati u playoff momentima. Sa druge strane, mladi Robert je dobio solidnu minutažu nakon NBA restarta, i njegov potencijal je donekle došao do izrazaja. Ipak, ne možemo biti sigurni da Stevens u skraćivanju svoje rotacije neće izostaviti skočnog centra.

Brad Stevens i njegov tim su ove sezone posložili ekipu koja je u Top 5 i po ofanzivnim i po defanzivnim statistikama. Na terentu djeluje kao da su igrači usredsređeni na timsku igru gdje i momenti kada se oslanjaju na majstorije Tatuma i Walkera nekako izgledaju prirodno. Za Boston bi bilo dobro da se postave kao favoriti u ovom matchup-u i da na terenu uspostave svoj stil igre sa puno kretnji, asistencija i spot up šutiranja. 5 igraca Celtics bilježi preko 3 asistencije po meču, i taj brzi protok lopte bi trebao biti njihov adut protiv Filadefije.

Čvrsto vjerujem da bi umanjili svoje sanše za pobjedu ukoliko bi odlučili da svoju strategiju baziraju na zaustavljaju behemota iz Kameruna. Nijedno centarsko rješenje koje Boston može da ponudi nije dovoljno kvalitetno da uspori Embiid-a, tako da ovog puta Boston mora nametnuti ofanzivni tempo sa 5 šutera i natjerati defanzivu Sixersa da se u tom tempu snađe. Startna postava Bostona čini da Embiid-Horford kombinacije izgledaju nemoguće i to tako treba i da ostane.

Philadephia 76ers

Startna petorka: Milton, Richardson, Harris, Horford, Embiid
Vazni igraci sa klupe: Burks, Korkmaz, Thybulle, Robinson III

Eksperiment 76ers-a sa što vise visokih igrača sa velikim rasponom ruku nije urodio plodom kako su se nadali. Al Horford tokom cijele regularne sezone nije djelovao kao onaj igrač koji može pokrivati i power forward i centar poziciju. Tobias Harris takodje nije ispunio očekivanja i pružao partije koji bi bile komplementarne sa maksimalnim ugovorom. Iako na prvi pogled tako ne djeluje, Shake Milton nije zamjena za Ben Simmonsa u prvoj petorci. Filadefija je Miltona ove godine koristila kao startnog plejmejkera, a on je uzvratio sa 9,4 ppg, 2,6 apg i 42% šutem za 3 poena, dok je Horford ulazio sa klube, kombinacija koju bih da imam moć savjetovanja trenera Browna predložio i za duele sa Bostonom. Ipak očekujemo da će Simmonsa u startnoj petorci zamjeniti Horford i da će Sixers-i probati visokom postavom da poremete planove Kelta.

Što se tiče klupe, Burks je imao odličnu rolu u prvom dijelu sezone gubeći utakmice u žutom dresu Warriors-a. Regularnu sezonu zavrsava sa 41% šutem za 3 poena, i uz 40% koje šutira i Furkan Korkmaz sa te distance imaće ključan zadatak za ubacivanje što više poena za što kraći vremenski period. Rookie Matiasse Thybulle je potencijalno ključni džoker za zaustavljanje krilnih igrača Bostona. Thybulle bilježi 1,6 ukradenu po utakmici i 0,7 blokada, ali njegova „on ball“ odbrana je ono što je neophodno njegovoj ekipi. Pritom kao spot up šuter sa 35% uspješnosti za 3 poena, dovoljno odvraća pažnju i onemogućuje udvajanje Joel Embiid-a pod košem.

Uz razumijevanje da će analiza možda zvučati prepotentno, na sljedeći način bih pripremio strategiju duela protiv Bostona u ime stručnog staba Filadelfije. Brett Brown mora pozvati Joela u svoju kancelariju, da mu pusti 10 snimaka Hakeem Olajuwon-a i da se snimak završava porukom „Do this, or die trying!“. Da bi Joel Embiid ostvario dominaciju u reketu protiv objektivno tanke centarske linije Bostona trebaće mu dosta prostora, te bih Horforda ostavio u ulozi šestog igrača, a u prvu postavu uključiti šutera poput Korkmaza ili čak Burks-a.

U svakom slučaju Embiid mora da razumije da je talentom i fizičkim predispozicijama najbliže što smo ikada vidjeli Olajuwon-u u podljednjih 30 godina, te da na terenu mora početi sa češćim kopiranjem te old school centarske igre koja efikasnoću može da donese prednost. Naročito u situaciji kada im nedostaje najbolji asistent Simmons, Embiid mora preuzeti ulogu razigravanja svojih saigrača, ali ne po principu Nikole Jokicć sa kapice reketa već sa niskog posta. Mora iskoristiti visinu i fizičku dominantnost da pronalazi svoje saigrače u trenucima udvajanja. Efikasnost tog plana je u ključnoj vezi sa potrebom da umanji spot up šuteve te ne bi mu trebalo dozvoliti 3,4 pokusaja za 3 poena po utakmici. Filadelfiji je potreban prosjek Embiid-a od 28 poena, 4 asistencije, 12 skokova i 3 blokade da bi imali šansu u ovoj seriji, a ove brojke on mora ostvariti dominirajući reketima u oba pravca. Ukoliko se Brown odluči za svojevrsni bully ball sa učestalim postavama u kojima su Embiid i Horford zajedno, vjerujem da će Stevens otkriti formulu kojom pobjeduje taj sistem nakon prvog poraza.

Matchup donosi potencijalno neizvjesne duele iz kojih se može dogoditi da se istaknu neki potpuno neočekivani igrači poput Grant Williams-a ili Mike Scott-a. Ipak, vjerujem da Boston prolazi dalje u 6 utakmica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post House of the rising Suns
Next post Najava duela Raptors-Nets: Without the Doubt