Lets Get It On – East

Piše: Draško Milić

Sezona obilježena koronom je završena, a nova koju opet obilježava pandemijska situacija počinje vrlo brzo tako da se učesnici Finala nisu čestito ni odmorili. Poslije drafta održanog putem online aplikacije, klubovi su odradili free agency kao da je bio black Friday – sve je nestalo sa pijace u kratkom roku. O mnogim kombinacijama se i dalje priča, od čega bi neke kao razmjena Hardena potpuno donijele značajne promjene, ali pošto je to i dalje u domenu teorije, ostaje da pred početak sezone pogledamo kako je ko odradio prelazni rok i šta se može očekivati ove sezone, pa ćemo grupisati ekipe u par kategorija uz poređenje sa prošlom sezonom, bez težnje da se radi puno rangiranje po trenutnoj snazi. Takođe, ni učinak igrača kojima je ovo prva sezona nije mnogo uziman u razmatranje – ni klubovi ih nisu imali prilike detaljnije upoznati, a svakako ih ne bije glas da će biti značajni faktori, makar u kratkom roku.

Važno napomenuti i da će i ovogodišnji PO biti mao izmijenjen pa će za posljednja 2 mjesta razigravati ekipe plasirane 7-10 mjesta što će sigurno donijeti više utakmica takmičarskog značaja pred kraj sezone jer uz minimalni rizik zbog par kuglica više u bubnju može se ući u PO borbu.

Sigurni PO učesnici

Milwaukee Bucks

Dan pred zvanično otvaranje pijace sve je izgledao sjajno – stvorena petorka gdje je Giannis okružen šuterima, a i odbrana bi bila na vrlo visokom nivou jer su klub trebali da pojačaju Jrue Holliday i Bogdan Bogdanović. Za prvog su se odrekli mnogo resursa na narednim draftovima i par igrača od kojih su najbitniji Bledsoe i George Hill, dok je za drugog trebalo da u prijestonicu Kalifornije odu DiVincenzo i DJ Wilson. Međutim, tada je nastao problem oko razmjene sa Kingsima tako da se morali odustati od Bogdana i dovedeni su DJ Augustin i Portis kao vođe klupe za narednu sezonu, a Craig da pojača odbranu.

Kao što svi znaju, cijela saga oko pojačanja najviše je vezana za motivisanje Greek Freak da ostane i potpiše giga-max ugovor. Iako je klub pokazao volju, nije baš sve najspretnije urađeno što sigurno pokazuje da kompletna organizacija baš i nije na najvišem novou. Takođe, poslije 2 ne baš dobra nastupa u PO gdje se ekipa i nije proslavila, ni trener Budenholzer (kome se spočitavaju iste greške koje je imao i sa Hawksima, prvenstveno vezane za slabo reagovanje i neprilagođavanje u doigravanju) nije nije više toliko siguran.

Ipak, kad se sve sabere i oduzme, ekipa je nešto jača nego prethodne sezone. Ostaje žal sigurno što su se odrekli Hilla (da nije bilo sage sa Kingsima mogao Ilyasova koga su svakako otpustili završiti u razmjeni umjesto njega) koji je sa klupe uvijek mogao dati dobar doprinos, ali sad već nema potrebe za lamentiranjem nego da se ispravljaju greške iz prethodnih sezona i konačno dođe do Finala za što itekako ima materijala.

Toronto Raptors

Jedno od prijatnijih iznenašenja prošle sezone, dokazali da se sistemskim radom i razvojem igrača mogu nadoknaditi i odlazak MVP igrača koji ih je vodio do istorijske titule.

Nisu mnogo mijenjali ove sezone – VanVleet je ostao, a od bitnijih igrača otišli su Marc Gasol i Ibaka koje će zamijeniti pojačanja Baynes i Len, kao i Bucher koji je dobio novi ugovor što vjerovatno znači da se očekuje se iskorak u odnosu na prethodnu sezonu.

Uktratko, na račun dobro organizovanog isitema, dubine rotacije u kojoj uvijek neko sa klupe može odigrati dobru rolu se može očekivatli sličan trend tokom ssezone. Mana u odnosu na prethodnu sezonu svakako će biti odlazak 2 dokazana visoka igrača, Lowry je godinu stariji, ali s druge strane – postoji i dobar potencijal za rast jer je prošle godine samo Terence Davis od igrača iz rotacije odigrao sve mečeve tako da plasman u doigravanje neće biti problem.

Boston Celtics

Danny, Danny… Godinama je navođen kao primjer uspješnog vođenja ekipe i uspio je da uvijek kada nije bilo velikih očekivanja uvijek nadmaši ista. Međutim, posljednje 2 sezone se očekivao i korak naprijed i pozicioniranje u samom vrhu što još uvijek nije slučaj. Draftovanjem Browna i Tatuma svakako je napravio osnovu, Stevens je od Smarta napravio univerzalno oružje koje svako godine napreduje i pokriva sve više pozicija, a od nekih će kao što je Theis izvukao mnogo više nego se iko nadao. Ipak, čini se da i dalje fali ta završna karika. Kemba jeste doveden prošle sezone kao dokazan igrač, ali su ga već tokom nedavno završenog PO preskočili Tatum i Brown tako da je već sada pitanje da li zaslužuje onako visok ugovor. Ni Kembina povreda koljena zbog kojeg je i ranije imao problema zbog koje propušta početak sezone sigurno neće pomoći, ali će makar vidjeti da li se može ozbiljno računati na Teague ili mu je 10ak minuta maksimum u ovakvoj ekipi.

Ove sezone je za sada napravljen i još jedan korak unazad. Cijelog ljeta se pričalo da će Hayward (koji nije opravdao očekivanja u skladu sa platom koji je imao prvenstveno zbog povreda, ali je i dalje bio prilično bitan igrač) biti razmijenjen u neki drugi tim. Pominjalo se najviše da će završiti u Indianapolisu, a da će Turner put centra Nove Engleske. Međutim, Hayward (iako prečesto povrijeđen možda je bio i najraznovrsniji igrač ekipe koji se lako uklapao u sve taktičke zamisli) je samo odbio opciju za narednu sezonu koju je imao i otišao za fenomenalan ugovor u Charlotte (o tome nešto kasnije). Ne mogavši da nađe sličnu zamjenu, Boston je u oskudici izbora ugrabio Tristana Thompsona koji jeste dokazano ime, ali koji je istovremeno i sklon velikim oscilacijama pa je moguće sve – od potpune nezainteresovanosti i očajnih partija do vrhunskih parija kao nekad u finalu sa Dubsima kad je bez problema preuzimao i bekove.

Da se vratimo na početak – Danny odavno nije izveo magiju, bez još jedne teško da će se doći do samog vrha. Osim ako Tatum i Brown još jednom ne naprave novi kvantni skok, a sa 2 all NBA igrača bi sve bilo moguće.

Miami Heat

Vjerovatno ni Pat nije očekivao ovako dobar kraj pošle sezone. Sve se poklopilo- Jimmy igrao partije karijere, Dragić letio kao na EP prije par sezona, Adebayo, Herro, Robinson, Nunn – premašili očekivanja. Ovo ljeto nisu mnogo mijenjali (specijalci Crowder i Jones zamijenjeni lošijim verzijama Bradleyem i Harklessom), tako da se očekuje dalji rast mladih igrača u iščekivanju narednog ljeta đe su visokopozicionirani za lov na najbolje slobodne igrače, a svakako će i do tada vrebati priliku da se trejdom domognu nekog igrača kao što je Giannis i začnu novu dinastiju za koju već imaju lijepu podlogu.

Philadelphia 76ers

Ko zna već koja sezona da se očekuje da naprave definitivni korak naprijed. Elton Brand se baš i nije proslavio prošlo ljeto davanjem ugovora Horfordu i Tobiju, tako da je prvi zadatak novog glavnog operativca D.Moreya bio da se riješi bar jednog od njih pa je poslao Horforda za Danny Greena. Takođe, i Josh Richardson je završio u Dallasu za mlađeg Currya koji bi trebao da bude ono što je JJ Redick bio prije par sezona – konstantna opasnost s distance. A sve će to probati da uklopi Doc Rivers, koji je upravo ljetos upao u anale kao trener koji je najviše puta ispustio prednost od 3-1 u PO. Embidovo zdravlje i radna etika, Simmonsov šut, pominju se kao jedna od destinacija za seljenje Hardena – previše je nepoznatih, ali plasman u doigravanje ne dolazi u pitanje.

Brooklyn Nets

Iako zamišljen kao drugarski eksperiment KD i Irvinga, ekipa se i prošle sezone domogla doigravanja bez prvog, a sa vrlo skromnom doprinosim drugog. Uz brušenje rotacije i pripremu za narednu sezonu u čemu svakako značajnu ulogu ima ostanak Joe Harissa, dolasci Bobby Browna kao defanzivnog specijalca i Jeff Greena kao raznovrsnog visokog, mnogo se priča o tome ko će sve završiti u paketu za Hardena. A svim tim sa klupe treba da diriguje debitant u ulozi trenera Steve Nash.

U svakiom slučaju, i samim povratkom KD poslije godinu ipo pauze ovo će biti potpuno nova ekipa koja u slučaju da se kockice poklope ima vrlo visok plafon.

Potencijal s upitnicima

Indiana Pacers

Već godina su u nekoj tranziciji – kad se ne očekuje ništa prevaziđu očekivanja, kad se očekuje- razočaraju. Može se odnositi i na ekipu, i na glavne igrače.  Promijenjen je trener, nejasne su situacije sa Oladipom i Turnerom koji se stalno pominju kao igrači koji mogu biti razmijenjeni – prvi jer je diskutabilno da li se može vratiti u formu prije povrede i zaraditi veliki ugovor (ili makar reći sebi da nije ekstra zvijezda i više se podrediti timu), drugi jer nikako da pretoči potencijal u konstantnu igru. Miles je već godinama posebna priča i u principu oslikava put kojim ekipa ide: odličan odbrambeni igrač koji ima i dobar šut s distance što predstavlja idealan skup vještina za današnje visoke, ali nikako da se sve to postane bitan igrač već obično bude epizodista koji se uklapa uz neke igrače. Da li će i ove godine biti takva slika i konačno odlučiti da probaju da izvuku maksimum iz njega ili će postati predmet razmjene – teško da iko trenutno može odgovoriti, posebno što je doveden i novi trener, dugogodišnji sardnik Nick Nursea Nate Bjorkgren koji će sigirno promijeniti stil igre. Tu su još Brogdon, Warren, Sabonis, Lamb, Holliay – ako svi igraju u skladu sa mogućnostima ni top 4 plasman nije iznenađenje.

Atlanta Hawks

Kad su zadnji put bili relevantni imali su 4 all star igrača i sjajnu sezonu pod vođstvom Budenholzera. Nakon toga uslijedile su godine provedene na dnu u kojima je Young razvio u all star igrača, a imaju još niz igrača koji mogu biti u rotaciji narednu deceniju– Collins, Huerter, Hunter, Redish. Clint Capella je doveden u februaru čime je konačno stavljena tačka na fazu razvoja i krenulo se ka borbi za PO. Ovo ljeto je još bolje iskorišteno i dovedena su 2 od top 10 dostupnih igrača Gallinari i Bogdanović da podignu napad na viši nivo, Rondo kao veteranska podrška, a Dunn, Solomon Hill i Snell za dopunu rotacije s klupe.

Napredak u odnosu na prethodne sezone je nemonovan. Međutim, za ekipu koja je navikla na 20 pobjeda godišnje, a uz to promijenila veći dio rotacije trebaće vremena da sve dođe na svoje mjesto. Veliko pitanje će biti i status Collinsa koji treba da dogovori produženje ugovora, a za sada se izgleda razlikuju stav njega i kluba o visini novog. Možda je i zbog toga Gallo dobio duži ugovor nego što bi trebalo (nepotrebno dug, 3 godine za igrača sklonog povredama i dok je bio mlađi) – osiguranje u slučaju odlaska Collinsa.

Play in kandidati

Orlando Magic

Posljednje dvije godine su igrali doigravanje više zbog očajnog stanja na Istoku nego zbog svog kvaliteta. A ove godine su osjetno lošiji nego prethodnih – otkrovenje prvog dijela prošle sezone Jonathan Isaac, koji je bio kandidat za najbolje defanzivne petorke, će propustiti kompletnu narednu zbog teške povrede, glavni organizator igre DJ Augustin je otišao, kao i Iwundu, a osim beka Bacona nije dovedeno nikakvo pojačanje. Tako da možemo očekivati tokom većeg dijela sezone standarni naslov u domaćim medijima – dabl dabl Vučevića u porazu Orlanda. Ne bih se iznenadio ni da budu van top 10 ove sezone pa se nadam da će shvatiti da ovaj put ne vodi niđe i zamjenom Nikole za mlade igrače i pikove okrenuti novu stranicu, a on konačno biti u sastavu koji ima veće ambicije od ekspresnog ispadanja iz PO (2 pobjeda u 2 nastupa –  dobiju prvu dok se protivnik ne uozbilji).

Washington Wizards

Tekst je bio završen, a onda se dogodio trejd koji trenutno izgleda kao veliki plus za klub iz prijestonice– umjesto oporavljenog Walla koji je posljednjih sezona imao previsoko mišljenje o sebi, u prijestonicu stiže Westbrook. Imaju identične ugovore, a Russ, i pored svih limita koje ima, je neuporedivo bolji trenutno. Plus, dočekuje ga Brooks koji mu je bio trener u najvećem dijelu karijere tako da ako klikne sa Bealom i dogovore se oko liderskih dužnosti može biti neugodna ekipa za mnoge. Bertans je zadržan, ima još par mlađih igrača tako da je borba za play in turnir realnost.

Chicago Bulls

Igrački potencijal je nesporan, ali problemi s povredama su uz očajan izbor trenera koji je prošle sezone samo unazadio napredak više igrača, posebno Markanena, bili prevelik teret. Donovan ima veliko iskustvo sa mlađim igračima, tako da ne bi bilo iznenađenje da na osnovu unutrašnjeg rasta uspiju da naprave skok i konačno počnu opet biti relevantna snaga. Uprava izgleda vjeruje u sadašnje igrače, tako da su odrađene kozmetičke promjene – umjesto Dunna kao odbrambeni specijalac doveden Temple, a Vonleh da dopuni rotaciju pod košem. Sigurno su kad se pogleda kompletan sastav kvalitetniji i dublji od prethodne dvije ekipe tako da bi bio ogroman neuspjeh da se ne domognu makar 9-10 mjesta.

Lutrija – gornji dom

Charlotte Hornets

Prošle godine su na momente mogli biti zadovoljni izdanjima mladih ograča – Graham, Bridges, Washington, tako da su odlučili da dodavanjem iskusnog igrača kao što je Hayward daju dodatan impuls. Međutim, davanje 120 miliona na 4 godine igraču koji već odavno nije onaj kog se sjećaju iz Solt Lejk Sitija je teško opravdati. Dvije- u redu, ima smisla, ali 4 je previše. Ni sa njim nemaju šansi za ulaz u doigravanje, ali se izvjestan rast na račun napretka mlađih igrača se može svakako očekivati.

Detroit Pistons

Poslije drafta dobili su mnogo pohvala. Međutim, ono što su napravili par dana kasnije je posebna priča – odrekli su se ponajboljih mladih igrača Wood, Kennard, Brown, da bi platili Jeramy Granta kao glavno pojačanje, a uz to doveli još niz igrača koji su bili na rubu rotacije ili van iste u drugim timovima. Da imaju vremensku mašinu pa Rose i Griffin imaju formu i zdravlje kao prije 10 godina nekako bi se sve i moglo shvatiti ovo “brušenje rotacije”, ali ovako teško da iko i nazire izlazak iz agonije skupljanja kuglica.

Lutrija – razvojni timovi

New York Knicks

Vrlo mirno ljeto za njihove standard. Portis i Gibson su otišli, a doveden čitav niz igrača koji su uglavnom u drugim klubovima bili na baš bitni djelovi rotacije, tako da će biti vjerovatno još gori nego prošle sezone. Pominjali su se kao kandidati za dovođenje Westbrooka što bi bar malo razonodilo MSG publiku. Ali kako se to nije desilo, nastaviće se agonoja u kojoj se očekuje dalji razvoj Robinsona i utvrđivanje na koga se može računati od ostatka rostera u kome je Randle jedini dokazani NBA igrač.

Cleveland Cavaliers

LeBron je otišao prije dvije godine, a oni još uvijek pospremaju za njim. Tako je i ekipa čudna kombinacija mladih igrača u spoljnoj liniji kao da je u pitanju G league ekipa i vrlo skupa grupa veterana na pozicijama 4 i 5 kao da se ide na prsten.  Problem je što u svemu tome nema baš previše organizacije, pa je na momente njihova igra i bukvalno izgledala kao duel na poligonu iza zgrade – ko se od bekova dohvati lopte njegov napad pa makar to bio i potpuno nerezonski potez. Kevin Love (ima još 3 godine ugovora od oko 30 miliona godišnje…) je još uvijek tu čekajuću razmjenu u neku drugu ekipu. Drummond je aktivirao opciju da ostane i izbroji gotovo 28 miliona dolara do ljeta kad postaje slobodan igrač tako da će imati motiva za rad što bi i Cavsima moglo donijeti nekakav pik kao povrat u suton sezone. I Larry Nance bi sigurno korisniji bio nekoj od ekipa s ambicijama, baš kao i McGee koji je prije samo 2 mjeseca bio startni centar šampinskog tima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Eternas gracias! Eterno Diego!
Next post Kyle Landry – Closer To The Heart