29. Portland Trail Blazers

piše: Draško Milić


Skor u prethodnoj sezoni: 51-31
Učinak u PO: prva runda

PG SG SF PF C
Damian Lillard Gerald Henderson (CHA) Al-Farouq Aminu (DAL) Ed Davis (LAL) Mason Plumlee (BKN)
Tim Frazier CJ McCollum Moe Harkless (ORL) Noah Vonleh (CHA) Meyers Leonard
Phil Pressey (BOS) Allen Crabbe Pat Connaughton (R) Cliff Alexander (R) Chris Kaman
Luis Montero (R) Mike Miller (CLE)

bahmh46cyy6eod2jez4g21buk

Prethodna sezona

I prošla i pretprošla sezona su im bile gotovo  identične – u toku sezone bi jedna od najboljih prvih petorki u NBA (Lillard, Matthews, Batum, Aldridge i Lopez) pravila veliku razliku i lagano dolazila do PO. Pretprošle sezone su izbacili HOU u seriji punoj preokreta i onda eliminisani od budućeg šampiona SAS, što je dalo nadu da se u narednoj sezoni može još bolje, ali je prošle godine MEM lako razotkrio sve nedostatke ekipe i poslao ih na odmor u pet utakmica.

hi-res-893490e9b10c90926a81c7552bb162ea-crop-exact-440975688
Prošlogodišnja petorka. Jedino je Lillard ostao u Oregonu

Šta očekivati ove godine?

Lakoća kojom su izgubili od MEM (koji takođe ne može da priviri samom vrhu) postala je okidač za najboljeg igrača Aldridgea koji je odmah stavio do znanja da ne želi i dalje da bude u timu koji nikako ne može da se uključi u borbu za vrh i otišao u SAS. Uprava se odmah prilagodila tome, pa su osim Lillarda koji je dobio maksimalan ugovor svi ostali napustili tim – Matthews i Lopez kao slobodni igrači, dok je Batum poslat u CHA za iskusnog Hendersona i mladog Vonleha. Osim Kamana koji ima ugovor i za ovu sezonu, svi ostali iskusni igrači su napustili ekipu i dovedeni su mladi igrači sa svih strana u pokušaju da se kreira novi kostur koji će za par sezona opet na staze uspjeha.

U napadu će sve zavisiti od Lillarda – odmah po dolasku u ligu je pokazao od čega je napravljen, pa za 2 sezone ima više uspješnih šuteva sa zvukom sirene nego 99% aktivnih igrača za cijelu karijeru. Ove godine će imati potpuno odriješene ruke tako da se mogu očekivati i partije sa preko 40 poena i partije sa preko 20 promašaja, zavisno od protivnika i raspoloženja. Sa klupe će ga pomalo mijenjati Frazier Pressey kojima će svaki minut biti dragocjen da dokažu da nisu slučajno tu, jer je kompletna ekipa sastavljena u desetak dana nakon egzodusa. Na beku će iskusni Henderson, zajedno sa mladim McCollumom I Crabbeom koji su u finišu prošle sezone pokazali da imaju potencijala, predstavljati zanimljivu rotaciju, kao i na krilu gdje će novopridošli Aminu Harkless prvenstveno svojom snagom biti nezgodni za rivale.

damian-lillard-chandler-parsons-nba-playoffs-houston-rockets-portland-trail-blazers

Na četvorci će se rotirati Vonleh (koji će imati i više nego dovoljno prostora da pokaže da mišljenje koje je vladalo o njemu tokom studija nije bilo pretjerano, i da su povreda i kontekst uzrok loše prošle sezone) i Ed Davis koji može da nastavi gdje je stao u LAL prošle sezone. Na petici je tek zanimljiva kombinacija – Leonard će vjerovatno nastaviti da vježba šut sa distance pa će predstavljati noćnu moru za sve čuvare koji bi morali da izlaze van reketa, a Plumlee valjda nije isključivo preko veze bio u sastavu SAD tima na Svjetskom prvenstvu u Španiji 2014.

Zaključak

Sve čestitke za upravu koja je bukvalno u 10 dana odradila rebuilding i pokazala da taj proces ne mora da traje godinama – imaju lidera, mnoštvo raznovrsnih igrača koji bi mogli da se dokažu i protiv kojih nikome neće utakmica biti rekreacija. Ove sezone će sve osim top 3 na dnu biti iznenađenje, ali će sigurno biti dana kad će favoriti polomiti zube na ovoj ekipi punoj energije i željne dokazivanja.

new-blazer-signings-3610879625

Komentari kolega

Dujo: Za razliku od Sixersa kojima rebuilding traje godinama i gdje im se ne vidi kraj tog procesa, Blazersi su taj posao odradili ekspresno – raspustili su skoro sve igrače nakon što je Aldridge odlučio da ode, doveli su brdo talenta (prije svega mislim na Davisa i Vonleha) i stvorili vrlo dobru osnovu za budućnost. Za par godina, plejof će opet biti aktuelan u Portlandu.

Frga: Kapa dolje za blitzkrieg rebuilding, kojim su pokazali da ovaj proces ne mora da traje kao zidanje Skadra. Sastav koji puca od energije i motiva (ne računajući Kamana) ali osim Lillarda, koji jedan od favorita za najboljeg strijelca sezone, ofanzivno to djeluje dosta tanko. Bokovi su popunjeni klasičnim igračima zadatka, dok u Davisu, Vonlehu i boljem od braće Plumlee (nepotizam u NBA je nečuven u posljednje vrijeme) imaju kakav takav potencijal za budućnost. Lillard je dobio ključ franšize u ruke i da vidimo gdje će je povesti u godinama koje dolaze. It’s gonna be a bumpy ride.

 

2 thoughts on “29. Portland Trail Blazers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 30. Philadelphia 76ers
Next post 28. Denver Nuggets