28. Denver Nuggets

piše: Stevan Stanišić Frga


Skor u prethodnoj sezoni: 30-52

PG SG SF PF C
Emmanuel Mudiay (R) Randy Foye Danilo Gallinari Kenneth Faried Jusuf Nurkic
Jameer Nelson Will Barton Wilson Chandler Joffrey Lauvergne JJ Hickson
Erick Green Gary Harris Matt Janning (R) Darrell Arthur Nikola Jokic (R)
Nick Johnson (HOU) Devin Sweetney (R)  Kostas Papanikolaou (HOU)  Oleksiy Pecherov (FA)

xeti0fjbyzmcffue57vz5o1gl

Prethodna sezona

Na početku prošle sezone, Nugati su imali uobičajena očekivanja – borba za play-off bazirana na ekipnoj dubini i nadmorskoj visini. Shaw je opet namjeravao ići putem koji je Karl svojevremeno utabao, ali mu se nije dalo. Pad forme Gallinarija, poroci Lawsona i psihoze Mcgee-a su bili impuls da GM Connelly raspusti bandu i otpusti Shawa. Nakon odlaska Mozgova, Afflala i ostalih, ostatak sezone je poslužio za uigravanje Nurkića i lov na lutrijski pik.

Mar 13, 2015; Denver, CO, USA; Denver Nuggets forward Danilo Gallinari (8) and Denver Nuggets forward Kenneth Faried (35) celebrate during the first half at Pepsi Center. Mandatory Credit: Chris Humphreys-USA TODAY Sports

Šta očekivati ove godine?

Čini mi se da ulovom Mudiaya imaju dobar temelj za budućnost. Momak iz Konga ima avangardne fizikalije i što je važnije, na malom uzorku, izgleda kao pravi plej- traži saigrače, diktira tempo i dobar je u tranziciji. Od mana mu se izdvaja šut, na kojem će morati naporno da radi, a odlaskom Lawsona, imaće prilike za vježbu. Po bokovima su već veterani Foye, Chandler i Gallinari, koji osim povremenih šuterskih noći nemaju mnogo šta da ponude. Pod košem, pored Manimala, imaćemo gušt da pratimo razvoj balkanske braće Nurkića i Jokića te posrbljenog francuza Lauvergna. Sve to treba da posloži novi trener Malone, poznat kao konzervativan i defanzivno orijentisan stručnjak, koji će nastojati da spusti tempo ovoj klasičnoj run&gun ekipi.

demarcus-cousins-nba-denver-nuggets-sacramento-kings-850x560-203064987

Zaključak

Rebuilding je u jeku te neki takmičarski motivi, naročito na ovako jakom Zapadu, i ne postoje. Svakako da da će nekom od favorita, nakon viška milja i manjka kiseonika, uzeti skalp ali za više od toga nemaju kvalitet. Razvoj mladih je prioritet i sa vjerovatnim visokim pikom na sledećem draftu mogu pridodati ekipi another brick in the wall. Ove sezone fenjer Zapada je u Mile-High Cityju.

DENVER, CO - JUNE 26: The seventh selection in the 2015 NBA Draft Emmanuel Mudiay #0 and Head Coach Mike Malone of the Denver Nuggets pose for a photo during a press conference on June 26, 2015 at the Pepsi Center in Denver, Colorado. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2015 NBAE (Photo by Garrett W. Ellwood/NBAE via Getty Images)

Komentari kolega

Dujo: Ništa od plejofa ove godine, to je svima jasno, a put kojim su krenuli mi se sviđa. Problematičnog Lawsona su poslali u Houston i time su dali mnogo prostora rukiju Mudiayu, što je vrhunski potez za budućnost. Pod košem ima mnogo potencijala i materijala za budućnost, prije svega mislim na Farieda, Nurkića, Lauvergnea i Jokića. Pratio sam ljetnju ligu, a prošle godine sam dosta gledao Mega Vizuru (trenutno – Mega Leks) u ABA ligi, i čini mi se da je Jokić strašan igrač: jak, dobar šut, a zna da igra košarku.

Draško: Bivši GM Ujiri je prije 2 godine shvatio da je ova ekipa dosegla svoj plafon i otišao za Kanadu, ali je upravi trebalo još sezona i po da prihvati neminovnost – sa postojećim igračima i stilom igre više nisu konkurentni. Čak ni teška povreda prve napadačke opcije Gallinaria nije “poremetila” planove upravi, pa su i pred prošlu sezonu angažovali par iskusnih igrača, nepotrebno dajući i mlade snage za njih (npr Fournier za Afflaloa). Ljetošnji trade Lawsona  (uz ranije valjda konačno  dao signal u kom se pravcu ide,  i sad imaju priliku da razviju Nurkića ( kombinacija raznovrsnog napada i vrhunske odbrane,  povrede glavna prijetnja razvoju) i Mudiaya (šut za sad loš, ostalo na NBA niviou iako je još dijete) do All Star nivoa, a Lauvergne (idealan za ulazak s klupe jer može da pokrije obje centarske pozicije) i Harriss da postanu dio rotacije kluba.  Jokić mi je najveća nepoznanica – u Megi je nabijao nevjerovatne brojke imajući potpunu slobodu u igri, ali je već u prvim izjavama po dolasku u novi klub najavio da će morati fizički dosta da ojača ne bi li i fizički mogao da parira svojim rivalima pa će biti zanimljivo pratiti proces razvoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 29. Portland Trail Blazers
Next post 27. Brooklyn Nets