27. Brooklyn Nets

piše: Stevan Stanišić Frga


Skor u prethodnoj sezoni: 38-44
Učinak u PO: prva runda

PG SG SF PF C
Jarrett Jack Bojan Bogdanovic Joe Johnson Thaddeus Young Brook Lopez
Shane Larkin (NYK) Wayne Ellington (LAL) Rondae Hollis-Jefferson (R) Thomas Robinson (PHI) Andrea Bargnani (NYK)
Donald Sloan (IND) Markel Brown Sergey Karasev Yanick Moreira (R) Willie Reed (R)
Ryan Boatright (R) Dahntay Jones (LAC) Quincy Miller (DET) Chris McCullough (R)

137_brooklyn-nets-primary-2013

 

Prethodna sezona

I u Brooklynu se pokazalo da ruske investitore treba zaobići u širokom luku. Prokhorov je neplanski sipao milione ne razmišljajući o trivijalnim stvarima poput salary capa, ugovora, pikova što je rezultiralo debaklom, ako izuzmemo par posjeta utakmicama od strane Beyonce. Sa rekordnim prekoračenjem capa od preko 20 miliona dali su veliki doprinos stabilizaciji fiskalnog sistema države i dopuni budžeta siromašnijih NBA ligaša. Odlaskom Pierca izgubili su jedinog pravog lidera na terenu jer sadašnji KG to može biti samo u svlačionici, pošto su D-Will i Lopez previše na bolovanju. Dolaskom Hollinsa, iskoristili su bezveznost Istoka i bolju formu Lopeza kako bi stigli do doigravanja,uprkos negativnom skoru, gdje su ih Hawksi relativno lako izbacili.

beyonce-jay-z-brooklyn-nets-home-opener-04

Šta očekivati ove godine?

Najjači dio tima ostaje Lopez koji, ako je zdrav, je legitimno najbolji klasični post-up igrac u ligi. Pored njega tu je i vrlo pouzdani Young koji u oba pravca može da solidno pokrije poziciju četiri.
Odlaskom Plumleeja izgubili su rotaciju pod košem jer ako vam je najveće pojačanje Bargnani onda nemate puno razloga za veselje. Bogdanović i Joe ce standarno potezati trojke i duge dvojke i igrati sramnu odbranu. Njihovi učinci na obruču su katastrofalni sto pokazuje i podatak o broju iznuđenih slobodnih bacanja iz prethodne sezone. Najveća rupa je ipak na poziciji jedan gdje imamo Jacka i nelojalnu konkurenciju u vidu Sloana i Larkina. Iluzorno je ocekivati da Jack koji je tipični revolveraš sa klupe treba da zamjeni Williamsa koji je prvoklasni razigravač. To se i dokazalo na kraju prošle sezone gdje je Jack imao prosjek od svega 4 asista, uvjek gledajuci prvo svoj šut, a tek onda otvorene saigrače koji su debelo plaćeni da trpaju poene.

2681845-2199700229-brook

Zaključak

Sa ovakvim rosterom plejof se čini kao misaona imenica. Hollins ce jahati Lopeza po staroj dobroj – “ne lipši magarče do zelene trave”. Kad on stane nastupiće festival nasilnih šuteva Joea, Andree i Bojana. Sve su prilike da će i Jay Z povući svoj udio u klubu i racionalnije investirati u, recimo, fabriku duvana u Mojkovcu.

AP134690872411-676x450

Komentari kolega

Dujo: Glavno pitanje je šta Netsi rade i koji su im planovi? Prokhorov je mislio da je ovo evropski fudbal pa je, poput poznatijeg zemljaka Abramoviča, uletio sa milionima prije par godina i doveo Piercea i Garnetta, koji je tada davao bar neke znake života. U kombinaciji sa Deronom, Brookom i Joeom, mnogi su ih čak ubrajali i u contendere, što se naravno nije desilo. Sada su samo Joe i Lopez tu, a na granici su plejofa – čak i ako ga izbore, nemaju šanse da dođu do drugog kruga. Prokhorov očigledno nije bio previše upućen u sistem NBA lige, pa nije bio svjestan da takvo srljanje može godinama da se plaća (poput komšija preko mosta). To se u Brooklynu upravo i dešava – nemaju pikova u narednih 3 godine, a jedino rješenje bi možda bilo trejdovanje Lopeza i Williamsa. Ako ne naprave neku revoluciju, slijede godine prosječnosti.

Draško: Prava je šteta što ovaj sastav nije mogao da nastupi na nedavnom Eurobasketu đe bi se uključili u borbu za medalje – Lopez bi vjerovatno bio još veći faktor nego Gasol (valjda bi izdržao 5 utakmica u 15 dana u znatno sporijem ritmu u kojem je još dozvoljeno da se spava u sopstvenom reketu), Young bi odradio dobar posao u oba pravca, Johnson i Bogdanović ponešto i pogodili, dok bi Jack i Bargnani trošili napade dok Lopez odmara. Ovako, Brook će teško izržati 82 utakmice u komadu, Thadeus nije igrač koji pravi razliku, Joe je samo debela sijenka nekadašnjeg All Stara, Jarret i Andrea bi u normalnim ekipama ulazili ponekad s klupe, dok su svi ostali tek na putu da postanu legitimni NBA igrači.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 28. Denver Nuggets
Next post 26. Los Angeles Lakers