12. Toronto Raptors

piše: Stevan Stanišić Frga


Skor u prethodnoj sezoni: 49-33
Učinak u PO: prva runda

PG SG SF PF C
Kyle Lowry DeMar DeRozan DeMarre Carroll (ATL) Patrick Patterson Jonas Valanciunas
Cory Joseph (SAS) Terrence Ross James Johnson Luis Scola (IND) Bismack Biyombo (CHA)
Delon Wright (R) Norman Powell (R) Bruno Caboclo Anthony Bennett (MIN) Lucas Nogueira
Shannon Scott (R) Axel Toupane (R) Ronald Roberts (R) Michale Kyser (R)

4578_toronto_raptors-primary-2016

Prethodna sezona

Nakon što su u 2013-2014 ostavrili franšizni rekord  od 48 pobjeda i bili počišćeni u playoff-u, praktično identičan rezultat su ostvarili i prošle godine uz razliku da su pridodali još jednu pobjedu na kontu u regularnom dijelu. Do Nove godine igrali su fantastično, napad podmazan i odbrana podnošljiva, prosto rečeno tekli su med i mleko. Lowry je dominirao na MVP nivou, Williams i Vasquez uništavali druge petorke i zvi srećni i zadovoljni ali..Već od Nove godine počinje regresija kako Lowryeve igre tako i forme cijele ekipe generalno. Odbrambeni učinci padaju strmoglavo te ne čudi da su ih u konačnom Wizzardsi počistili kao od šale.
kyle-lowry Šta očekivati od ove sezone?

Uprava, uočivši gdje je ekipa tanana, ljetos dovodi tri odbrambena specijalca. Najzvučnije ime i najplaćeniji Raptor trenutno – Carroll, doveden je da krpi rupe u odbrani, a napadu da daje dozu energije i spot-up trojki – ukratko kurva za sve. Joseph, čovjek koji je solidno odrađivao prljave poslove za Parkera u Spursima a čiji brat igra u Budućnosti, će biti zadužen za presing na protivničke plejeve. I last i vjerovatno i least iz Hornetsa se dogegao Byombo koji će pružiti solidnu zaštitu obruča i ništa više o toga. Ekipu su napustili ludi revolveraši Williams i Vasquez (kojima se mora odati priznanje da su držali napad u dobrom dijelu prethodne sezoni, ali njihova odbrana je u najmanju ruku bila organizovani kriminal), kao i miljenik publike – Amir Johnson, čije će minute na četvorci mahom morati da nadomjesti Patterson. Casey će vjerovatno i ove sezone jahati Lowrya i midrange manijaka DeRozana iako bi bilo efektivnije više loptu gurati na Valanciunasa u post.

Zaključak

Raptorsi zbilja dokazuju stereotip da sve što je kanadsko je i dosadno. I ove sezone će osvojiti za tri koplja najslabiju Atlantic diviziju, domoći se playoff-a i vjerovatno biti počišćeni u prvoj rundi. Da bi se to spriječilo, pored odbrane koja bi sa pridošlicama trebala biti bolja, Casey bi morao prenijeti dio ofanzivnih ovlasti sa Lowrya i DeRozana na Jonasa i ostale. Bilo kako bilo, Kanada zaslužuje više od 4 playoff tekme godišnje i gledanja svog sina Bennetta kako traga za sopstvenom, možda i nikad postojećom, formom.

Apr 22, 2014; Toronto, Ontario, CAN; Toronto Raptors guard DeMar DeRozan (10) and center Jonas Valanciunas (17) and guard Kyle Lowry (7) come off the court after a play against the Brooklyn Nets in game two during the first round of the 2014 NBA Playoffs at Air Canada Centre. Toronto defeated Brooklyn 100-95. Mandatory Credit: John E. Sokolowski-USA TODAY Sports

Komentari kolega

Draško: Potpuno se slažem s Frgom – iako su promijenili ofanzivce za defanzivce sumnjam da su uspjeli i za mrvicu da pomjere plafon ekipe i da će se konačno domoći 2 runde PO. Trener Casey je tek posebna priča, onolika nekreativnost je potpuno izluđujuća, pa vjerovatno ima i rekreativnih basketa đe se igraju sadržajnije akcije od stalne igre 1 na 1 Lowrya, DeRozana i ekipe (prošle godine i Lou Wiliams i Vasquez davali značajan doprinos ovom “sistemu”). Posebno mi je žao što Jonas džabe svako ljeto odiga vrhunski, kad nikako da mu se  bar malo prilagodi igra da proba i u sezoni slično da nastavi.
Nekako su mi ove ekipe što ostaju vječno zarobljene na istom nivou potpuno nesimpatične jer se zadovolje postojećim i onda godinama idu samo kozmetičke promjene. Ako već imaju solidan sastav, zašto bar ne probaju da promijene trenera i izvuku više iz postojećih, već se zadovoljavaju osvajanjem Atlantica što i nije neki uspjeh obzirom na kvalitet ili rezultatsku nezainteresovanost ostalih ekipa zadnje 2 godine.

Dujo: Toronto Hawksi (mislim na jastrebove od prije par sezona) su se vjenčali sa zlatnom sredinom – redovni učesnici plejofa, ali je posebna filosofija doći do druge runde, a kamoli nečeg više. Ove godine su doveli i masno platili Carolla iz, eto ti ga – Hawksa, ali to jednostavno nije potez kojim će upgradeovati sistem. Prije svega, Carroll je strašan 3&D igrač, možda trenutno i najbolji tog tipa, a opštepoznata činjenica da je takav igrač obavezan u šampionskim ekipama. Raptorsi, ipak, nemaju ono glavno – frančiznog igrača.

2 thoughts on “12. Toronto Raptors

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 13. Milwaukee Bucks
Next post 11. New Orleans Pelicans